НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 117

• 67 460
  • 799
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,

До сега не съм писала в темата, но отдавна ви следя  Simple Smile
Бях си обещала, че след контролното изследване ще ви разкажа моята история, надявайки се да мотивира поне 1 човек, така както аз се мотивирах от вашите истории.

Вероятно ще се получи дълъг пост, но ще започна от раждането на детето ми.
След раждането оставих в болница само килограмите на детето. И така след като поотрасна дойде време да се взема в ръце и в началото на 2015 започнах 90ДД, защото това беше единствената диета, която включва множество плодове, а аз така обожавам плодове, ям ги с килограми и изобщо не ми беше трудно да спазвам диетата. За почнах от 73кг и след 90 дни бях 61кг, т.е. свалих 12кг. Тогава реших, че за да отслабна още може да пробвам безвъглехидратна диета или НВВМД... Какво съм чела тогава не си спомням, но успях да изкарам 20дни на месо(основно пилешко) и накрая предпочитах да не ям изобщо вместо да ям месо и всичко приключи. За тези 20дни май и 1 кило не успях да сваля.

Лека полека се върнах към предишното си хранене... от начало задържах теглото, после започнах да качвам по 1кг на 2-3 месеца и така април 2017 се върнах на 73кг, ядяща по 2 шоколада на ден, защото 1 не ми стигаше. След изследване на инсулин се оказа, че резултата не е никак добър. Сетих се пак за НВВМХ, но този път не заради отслабването, а заради здравето. Не си спомням от кой ден на Май започнах... Разбрах, че онзи опит с 20те дни на пилешко месо няма нищо общо с НВВМХ.

Първите няколко дни ми беше трудно, обаче след това организмът ми започна да се променя. Не изпитвам глад за сладко, някак естествено спях да закусвам( а преди първото нещо след като стана от леглото беше да закуся, още от малка съм така), чувствам се доста енергична и дрехите ми станаха широки, което ми вдига самочувствието. „Прегрешенията“ ми са плодовете(но в никакъв случай вече не говорим за килограми плод), сладолед 1 път в седмицата(но се надявам като захладнее да го изключа тотално). Ред шоколад от 81% изобщо не го броя за прегрешение. Не съм броила калории в нито един момент, нито съм засичала съотношения. Хапвам „разрешена“ храна, в количеството, което ми се яде. Задължително поне 1 път в седмицата ям дроб и поне 1 път в седмицата ям риба. Малко се поотпуснах покрай въглехидратите преди изследването, но то вече мина и оправдание вече няма.

И така за 4 месеца равносметката е -7кг от теглото, -7см от бедра и -7см от корем.

Първото изследване(април 2017) - Инсулин на гладно 15.57 uIU/ml, на 120мин 142.6 uIU/ml
Второто изследване(септември 2017) - Инсулин на гладно 13.21 uIU/ml, на 120мин 48.45 uIU/ml

Изследвах и витамин Б12 и резултата е 200 pg/ml при референтни стойности 191-663. Уж съм в нормата, но нали вече се считат за остарели и би трябвало 450 да се счита за долна граница. И искам да попитам има ли дефицит на Б12 в моя случай?

# 676
 Около 500 е оптимално да е стойността на Б12, а за деца-дори 700.
Има отделна тема за Б12 във форума, ако искаш, потърси я..

# 677
Айс, чудесни резултати, браво!
И ето как различната мотивация дава различни резултати...

# 678
ice_and_fire, (да кажа на чист български) уауууу! Поздравления! За волята, мотивацията, резултатите! Разликата при инсулина на 120 минута е фрапантна! Пила ли си някакви лекарства междувременно? Спортуваш ли?

Иначе ти е нисък Б12, да.

# 679
  • София
А който дълго време е карал на без-калории, трудно преми-
нава на повече. По-трудно е от без-мазно към мазно. Това
да се брои в категорията "искрено и лично" Bowtie

Проблемът идва също и от това, че като си свикнал да ядеш салати до пръсване, а си избягвал мазното, в началото стомахът си търси обема храна, за да прати сигнал до мозъка, че си се нахранил. Това, че след час си пак гладен, е друга тема. И е трудно да повярваш, че лъжица масло е по-хранителна и диетична от 3 домата или половин зелка.

Аз тази седмица започнах АИП, че в последно време много алергични реакции правя. Не вярвах, но забележимо подобрение имаше още на втория ден. И то не съм била съвсем стриктна - примерно ядох маслини, ама те били в слънчогледово олио. Почерпиха ме с пастърма, ама и тя обогатена с декстроза и т.н. Обяснявам си го с това, че спрях млечните. Ще видя как ще се развият нещата. Дано да има резултат.

# 680
Браво за страхотните резултати. Айс, опитът ти е наистина мотивиращ.

Доколкото съм чела, има хора, които нямат такива добри резултати. Дори в началото качват. И очевидно аз съм от тези хора - 2 седмици от началото на стриктен режим, само зелени зеленчуци, месо яйца, риба и мазнини имам +1см на ханш, талия, бедра. На кантар ще се кача след още 2 седмици.

Има ли някой друг с подобен опит? Не че съм тръгнала да се отазвам, но ще се поуспокоя, ако някой ми каже, че сантиметрите тръгван неизбежно надолу в даден момент. 

# 681
  • Козлодуй
Аз изпробвах стриктно режима и качих но съм много лакома за мазнини и ядях наистина много особено като видяя сметана заквасена мога да изям и 10 затова не купувам такива изкушения у дома Simple Smile Не съм се отказала все още смятам да го изпробвам пак с по-малки количества Simple Smile

# 682
Аз изпробвах стриктно режима и качих но съм много лакома за мазнини и ядях наистина много особено като видяя сметана заквасена мога да изям и 10 затова не купувам такива изкушения у дома Simple Smile Не съм се отказала все още смятам да го изпробвам пак с по-малки количества Simple Smile
Обикновено с никоя храна не трябва да се прекалява като количества, особено пък ако е от млечните. Много хора споделят, че от тях качват и при ограничение от тяхна страна имат бързи резултати. Аз също, покрай предизвикателството намалих млечните по 1 палче сирене-кашкавал и 1-2 с.л.закв.сметана за цвят - имаше ефект.
Ariel, дай шанс на режима. Мерките ще паднат. Ще чакаме да споделиш.

# 683
Бубанка, хубава сметана има в руските магазини Берьозка
цената е като на хармоника, но поне кофичката е по- голяма Laughing

# 684
Здравейте.
Аз съм на режима от 3 месеца и първите два свалих 5кг, третият свалих 0.700кг., които не са постоянни. Откъм мерки в ханша и талията нямам абсолютно никакви паднали сантиметри. Другите места не съм мерила. Визуално също не се забелязва да съм отслабнала.
Чела съм доста за този режим, вярвам че щом 5кг съм махнала, значи и останалите 30кг. все ще ги сваля. Правя го и за здравето си, защото имам и здравословни проблеми. Нямам намерение да се отказвам.
Има много диети/режими за отслабване, пробвала съм повечето, но за мен НВ-ВМХ е най-добро в дългосрочен период.

# 685
  • UK
Може би и при мен проблемът е в млечните, но не съм готова още да ги намаля драстично, направо не знам какво ще ям иначе. Когато нямам време за готвене и приготовления ям салата от домат, моцарела, маслини, зехтин и всичко  объркано в лъжица сметана. Често закусвам това и много засища, понякога добавям варено яйце, ако имам подръка, че чисти варени яйца не мога да ям. 

# 686
Благодаря на всички за милите думи  Simple Smile

ice_and_fire, (да кажа на чист български) уауууу! Поздравления! За волята, мотивацията, резултатите! Разликата при инсулина на 120 минута е фрапантна! Пила ли си някакви лекарства междувременно? Спортуваш ли?

Иначе ти е нисък Б12, да.

Докторката ми даде 4 месеца да се стегна преди да започнем лекарствата и мисля, че се справих. Още не съм ходила с новите резултати, но като ме видя как съм отслабнала каза, че е доволна и няма да има нужда от лекарства. 2-3 пъти седмично по 30-40мин спортувам във фитнеса. Малко ми е трудно да стигна до фитнеса, но усещането след него... толкова се изпълвам с енергия.

При мен разделено по месеци свалянето на килограми беше 1ви месец -3кг, 2ри месец -2кг, 3-ти месец -1кг и 4-ти месец -1кг. Едно време, вероятно щях да си мисля, че върви бавно, но сега това е само бонус към целта(по-нисък инсулин). Разликата в огледалото е по-голяма от тази в кантара  Simple Smile

Ще потърся темата за Б12, но ми се струва, че няма да успея да наваксам само с храна. Ще видим и какво ще ме посъветва докторката като отида с изследванията.

# 687
# 688
  • Варна

Преди:

Сега:

# 689
Айнщайн, на добър час...чудесна промяна  Peace Grinning

Общи условия

Активация на акаунт