НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 117

• 67 455
  • 799
  •   1
Отговори
# 90
  • гражданин на света
The Baroness и всички на които Ви е интересно, аз спазвам режим при който стойностите изглеждат така: Б:М:В = 27%:61%:12%, в грамове: Б=124гр, М=124гр, В=55гр, и тази комбинация прави 1833 кКал.
Нямам предварително изготвени менюта, сама избирам и комбинирам храната, спазвайки основните принципи на ВМ-НВД. Целта ми е да съм възможно най-близо до предварително определените стойности, като най-важно е да се запази съотношението Б:М:В, за да не се излезе от високомазнинното хранене. На второ място ми е постигането на тези 1833 кКал, понякога ям повече, понякога по-малко, но гледам да съм възможно най-близко. Засега (повече от месец) всеки ден съм с едни и същи калории, и едно и също разпределение не Б:М:В. На по-късен етап, когато наближа желаната форма, ще има различни дни - с повече калории, с повече въглехидрати и някакви такива ротации, но това ми предстои.
Скрит текст:
Както вече казах, използвам услугите на инструктор, и въвеждам храната в сайта му (платена опция) и там сметките стават по калкулация от предварително въведените храни в базата данни. С всяка въведена храна виждам колко от дневната "дажба" съм изчерпала, и колко още ми остава. Така подбирам с какво да продължа на следващото ядене. Най-трудно ми е вечерта да наглася яденето така, че да си изпълня предварително зададените стойности. А нямам навик да си планирам менюто за деня, за да ми е по-лесно.

# 91
  • София
Аз за пътуване съм това лято на вълна кокосови палачинки - правя ги малки и слепвам по 2 с крема сирене и гауда.  Но това с пълнежа е въпрос на въображение - може резени бекон, кашкавал, шунка и т.н.

# 92
  • Бургас
Явно повечето си ходим като замаени в момента Joy
Аз снощи жулнах едно парченце черен шоколад 81% и ми светна. Мина ми и замаеното и всичко. Ама че работа.

# 93
Разкошни яйчени сандвичи.
Бубанка стигам до извод, че ни прилошава не от липса на въглени, а от малкото мазнини.

# 94
Sun sea, много се радвам, че ще имам другар в предизвикателството Simple Smile . Цветелина, така както описваш, My fitnesspal върши същата работа, за което аз съм много доволна и процедирам по-същия начин като теб. Виждам колко калории ми остават, как се движа като проценти и нагаждам вечерята.

# 95
Разкошни яйчени сандвичи.
Бубанка стигам до извод, че ни прилошава не от липса на въглени, а от малкото мазнини.

Дано си права!
Бях три дни в болница с дребното и в полеви условия спазвах режима. Прибирам се и до 2 часа ще съм изяла 400 гр. сметана или 200 гр. маскарпоне. Ако и това не ме освежи, утре ще хапна плод. От понеделник карах на 3-4 яйца, гауда, ементал, наденички и поне по 30 гр кокосово масло на ден (активията вчера не я броя). У дома ям сметана, маскарпоне и краве масло, но по 2 яйца. Дали са малко мазнините?

# 96
За мен млечните са ти в повече. А в предвид, че не се знае колко са истински смятам, че си имат достатъчно въглени. Уви, те си искат допълнително омазняване.

# 97
Здравейте, влизам във вашата тема с въпрос за следното меню дали е режимно?

З. омлет от 4 яйца + 1 с.л. сусамов тахан, изпържени в мас и намазани с около 20 гр. масло
О. консерва 300 гр. свинско месо в собствен сос от Лидъл. Консервата е на PIKOK. Съдържание - М 18 гр. В 2 гр.  П 17 гр. Като хранителна стойност е 714 ккал.
В. Резени тиквички намазани с кайма и запечени на фурна.

И още едно питане. Може ли да се яде слънчоглед в този режим или ще повлияе драстично на съотношението М - В  - П?

# 98
  • n/a
По мое мнение - менюто ти, NoMe, изглежда много добре.
По повод слънчогледа - ако е суров и не е много като количество, няма да наруши съотношението (при така построеното меню).

# 99
  • София
NoMe, не знам доколко слънчогледът би повлиял драстично, защото не знам в какви количества е, но
1) това не е храна, сам по себе си не носи ползи
2) съдържа твърде много омега 6 и може да прецака баланса омега3/омега  6, което е лошо.
Мазнината към яйцата ти ми се струва твърде много. Само по себе си яйцата са мазни, не е нужно да се поливат и с мас, и с масло, и с тахан.

А относно отношенията на макронутриентите - най-лесно е да се държат грамажите между мазнините и протеина равни или с лек превес на мазнините. Ако въглехидратите са ниски, тогава процентите се получават от само себе си.
Скрит текст:
ден 1    ден 2  
Мазнини120 грама   63%   110 грама   61%
Протеин120 грама   28%   110 грама   27%
Въглехидрат40 грама   9%   50 грама   12%
Калории1630 1720

# 100
  • гражданин на света
NoMe, и аз мисля че менюто ти е добре, за днес. Според мен В са около 10 гр, което за ден е добре, но ако всеки ден е така - струва ми се че са доста ниски. Другото което ми направи впечатление е източника на В. Аз бих заменила тахана от закуската с домат, поне 200 гр (това е едва половин розов домат), като гарнитура на омлета, и тъй като в домата няма М, ще увелича маслото, или ще намажа с лъжица заквасена сметана. Протеина от тахана не бих го компенсирала с нищо, така и така си имаш доволно количество от него. Аз лично предпочитам въглехидратите да ги набавям от свежи зеленчуци. Мноооооого обичам тахан, и го ям самостоятелно, ако огладнея между обяда и вечерята, или ако се очертава вечерята да е по-късно от обичайното ми.
Подчертавам че това е моето мнение, вероятно е да не съвпадне с мнението на някой друг, но като цяло мисля че с това меню си си във ВМ-НВД.

# 101
Според мен мазнините не са й много,  съотносими и към вечерята - там например те са по-малко ми се струва, така че тези от закуската компенсират вечерята.

# 102
Благодаря ви за отговорите. Аз и преди съм спазвала това хранене. Основният ми проблем са били винаги плодовете, защото не мога да се огранича с едно резанче диня или една ябълка, особено пък сега лятото, когато е сезонът им. Четох, че е допустимо и по-либерално НВ ВМХ, при което е допустимо увеличението на плодове, не знам доколко е вярно и дали е така.

За закуската усетих, че прекалих с мазнините, но вече бях намазала маслото. А и си помислих същото, което и
teta75
казва.

# 103
За мен млечните са ти в повече. А в предвид, че не се знае колко са истински смятам, че си имат достатъчно въглени. Уви, те си искат допълнително омазняване.

пфу! толкова се старая! Imp

гаудата и ементалът по етикети са с 0% въглехидрати
сметаната и маскарпонето ми доставят някакви въглехидрати /точно ст-сти в момента не се сещам/

полегнах, изядох 3 лъжички бадемов мус /на око около 50 гр., като на 100 гр. има около 7 гр. в. и над 50 гр. мазнини/ и пих кафе с 21г. кокосово и краве масло общо /мерих ги/ - посветна ми, но ми стана тежко Smirk           

официално вече съм 60 кг. след нахранване - започвам да се чудя дали е добре   Hushed

# 104
  • Бургас
А защо се теглиш след хранене? Нали знаеш, важно е какво ще покаже кантара сутрин на гладно.

Общи условия

Активация на акаунт