Съчувстват ли българските мъже на жените жертви

• 26 267
  • 348
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Не е твой ангажимент, ничий ангажимент не е. Просто това е резултатът обективно.

# 256
  • Насред хаоса
Няма бели хора, ама има беднотия, необразованост и мизерия. Макрон наскоро беше казал нещо във връзка с това и го изядоха с все парцалите.

# 257
  • Монреал
Не мисля, че е само мой ангажимент да се грижа расата да не зачезне. Държавата дали ми създава условия, за да гледам тези деца адекватно?
Нямам предвид да ме издържа, някой да не скочи сега.

Пра-бабите ни са раждали по над 10 деца  направо на нивата и до средновековието половината не са доживявали зрялост. Без майчински отпуски, без антибиотици, без памперси...

Сега раждаме 1-2 в почти стерилен комфорт и се оплакваме от условията.

Критериите за "НОРМАЛНО" се извратиха.

# 258
Аз имам повече деца и от бабите си, и от прабабите. И дори съм ги кърмила повече.

# 259
Абе що на жените все се вменява това с раждането, къде са мъжете дето ги правят децата. То много лесно така, жените не искат да раждат повече, но не винаги е така. Много мъже също не искат повече от едно или изобщо деца.
Те тия деца не стават от само себе си, трябва някой да ги направи.
Или давай да раждаме деца ама от кого са и как ще живеят няма значение.

# 260
О, аз мога и 5-6 деца. Но искам голяма къща, спокойствие, сигурност. Тоест да знам, че както аз съм готова 100% да откликна на татковото "искам дете", така и таткото да е готов да обезпечи всичко на 100%, а не да очаква, че жената сама ще си плати сметката за родените деца. Щото някак става двойна работата и за какво трябва мъж изобщо, ако сама ще си издържам децата...

# 261
  • Варна
Не мисля, че е само мой ангажимент да се грижа расата да не зачезне. Държавата дали ми създава условия, за да гледам тези деца адекватно?
Нямам предвид да ме издържа, някой да не скочи сега.

Пра-бабите ни са раждали по над 10 деца  направо на нивата и до средновековието половината не са доживявали зрялост. Без майчински отпуски, без антибиотици, без памперси...

Сега раждаме 1-2 в почти стерилен комфорт и се оплакваме от условията.

Критериите за "НОРМАЛНО" се извратиха.

Съжалявам.Раждам толкова деца, колкото мога да гледам адекватно. Тази приказка където 1, там и 2 за мен не важи.Не мисля да си гледам децата с филия хляб и дрехи 5-та употреба. На принципа съм едно, но като хората.

# 262
  • Пловдив
Добре, бе, жена, разбрахме. Пак казвам - нито си длъжна, нито нищо. Решенията са лични. Ангажимент ничий не е. Не иронизирам.
Обективният резултат обаче от това, че днешните критерии за "адекватно" гледане на дете нямат нищо общо с вчерашните такива (ами са направо хипертрофирали и дори и тази дума може би е малко слаба), е намаляване на популацията до опасност от изчезване.
Не говорим за вина, "вменяване" и прочие. Просто така става, щем-не щем.

# 263
Едно време майка ми е живяла със самочувствие на велика и жертвена майка, гледала децата си с много екстри.

Днес нейното гледане щеше да е на ръба на неглижирането и малко отвъд, по новите стандарти.

# 264
  • Пловдив
Допълвам. Разбира се, че има и други фактори за намалялата раждаемост в целия "цивилизован" свят, съвсем не е само този с критериите за адекватно отглеждане. Но когато си търсим оправдания (щото го разбираме като обвинение и "вменяване" или може би защото виждаме, че нещо не е съвсем добре, когато младите намаляват по брой), специално ние в България изтъкваме най-често това за адекватното гледане, а другите фактори остават на заден план. В другите държави може би е друго оправданието.

Раждаемостта е ниска в почти всички държави от онези, дето си имат и адекватни доходи, и детски на калпак, и дето там не цари простотия-несигурност-бедност-така нататък, въобще - онези, дето обичаме да им викаме с подчертана горест "нормални държави". Имат ги тези неща и въпреки това е ниска.

# 265
Раждаемостта в развитите държави е ниска, защото жените активно участват в пазара на труда. Това е.

# 266
  • Насред хаоса
А може би са нормални, имат адекватни доходи, детски и така нататък именно защото не се раждат деца на конвейер, а жените също работят и допринасят за нормалността, вместо да са постоянно бременни или току що родили. Освен това децата не само се раждат, а се мисли за осигуряването им с всичко необходимо, възпитанието им, образованието им и превръщането им на свой ред в съзнателни хора, допринасящи за благоденствието. Действително има и хора, които не искат деца - както мъже, така и жени, но това е въпрос на личен избор. А какво е там, където жените само раждат, колкото повече, толкова повече, без да се мисли после как ще се обгрижват тези деца, всеки сам вижда.
П.П. И двете ми баби са родили по 2 деца. При това не на нивата.
Едната ми прабаба е починала млада от родилна треска при раждане на поредното дете - пето или шесто. Какво нормално има в многобройните раждания, без да се държи сметка за здравето на жената и високата смъртност при децата тогава?

# 267
Не се държи сметка, нали не е на твой гръб, може и още. Давай там, раждай, пък после ще му мислим.
Това е мислене на хора за които жената не означава нищо, просто средство.

# 268
  • Пловдив
Раждаемостта в развитите държави е ниска, защото жените активно участват в пазара на труда. Това е.
В голяма степен е това, да. Не само.

-----

Не знам средство ли е жената, обаче друг начин за размножаване още не е открит. Та - средство или не, обективно броят на белите и цивилизовани хора намалява. Това е положението. Иначе и на мен много ми се иска цивилизованото да пребъде и да върви все напред от само себе си. Ма не става от само себе си.

Малко извън темата - никак не съм фенка на драматизирането тип "ах, колко тежка участ е да раждаш, колко съсипващо и убиващо нещо е раждането". Без да твърдя, че е приятно.
Колкото до нивата и останалото, в предишните векове са умирали не само при раждане, а от много други неща и много по-често, отколкото при раждане - въпрос на напредък на медицината.

Последна редакция: пн, 30 окт 2017, 14:01 от Магдена

# 269
  • Насред хаоса
А пък при нас и в днешните стерилни условия и при все напредналата медицина хич не е малък броят на жените, починали при раждане. Неслучайно са казали хората, че при раждането жената е с единия крак в гроба, та няма защо и да се величае чак толкоз като нещо много естествено и без последствия. Множеството бременности също дават отражение върху организма и здравето. Та според мен по-добрият избор е здрава и годна майка на 2-3 деца, отколкото увредена и с проблеми вследствие на множество бременности и раждания.

Общи условия

Активация на акаунт