Песен за огън и лед 27 - The man who passes the sentence should swing the sword.

• 41 911
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Фентъзи е. Не споря че успява да излюпи вкаменели яйца, че влиза в огъня без да изгори, че има дракони аджеба, щото те са гушери макар, че летят и бълват огън каквито в природата няма. Ама накърмен гущер нещо ми иде в повече. Не споря и за живите мъртви, великаните, горските чада, нито за язовите дървета.

Макар за нейната негоримост. Нали описа как като си вземала гореща вана, водата  и парела, но я усещала приятно. После че огъня и е парел нищо не се коментира, може и пропуск в превода да е.

Някой беше кометирал, че влизала в огъня отчаяна да се самоубие. Нищо от сорта, точно влиза да прави магия с ясно съзнание от къде се е взело. От плахо момиченце:- Денерис, родената в бури, майка на дракони и т.н. Тоя Дрого много самочувствие и вдъхна. Всъщност него не го уби Мийри нали?

самочувствието й дойде не толкова от Дрого, а от това че оцеля от огъня и че се превърна в майка на дракони. Но прнципно си права и за мен Дани е преекспонирана. Много искам да я видя какво щеше да прави без дракони?  Нямаше да е по-смела от Санса,  на която й избиха роднините и която остана като заложница в някакъв чужд двор - в никакъв случай. Ама това е нещо, което вече сме коментирали.

# 631
Aми тя преди драконите започна да става такава. От някой, който е расъл в страх и комплекси такова нещо в живота не вярвам да се развие. Тепърва и започва вихъра, иначе аз я харесвам. Точно покрай Дрого мисля, като се почувства обичана, халеси и халазара като цяло. Негорима и майка на дракони, но не е безсмъртна.

Чета, чета и си мисля, Старките дали сами се прецакаха? Грешка след грешка. Все някой им казва кое е правилно но те си правят каквото са си наумили. Че са дебели глави не може да им се отрече. Някой беше сравнил Дотраките с Траките. Да поспамя, че в Гърция имат приказка " българска глава", което е синоним на дебела глава. Науми си нещо, вари го, печи го то неговото си прави.  Mr. Green

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 14:11 от adelinda

# 632
аз пък си мисля че дотраките  са хуни - до - траки, тоест преди още да има траки....конен народ....
Денерис преди да се излюпят драконите не ми е правила впечатление на особено смела жена.
за първи път имаше някаква забележителна прова като се опълчи на брат си и го плесна с бича.

Старките се прецакаха защото Нед, Кейтлин и Роб мислеха ужасно праволинейно, а Санса съвсем в началото въобще не мислеше. Джон дали се прецака - тепърва ще разберем.
Разбира се не бива да забравяме и голямата роля на Бран Магьосника, може той да е решил да пожертва Старките за да спаси Вестерос.

# 633
  • Вестерос
Траките са преди хуните

# 634
Траките са преди хуните

зависи кои траки - елинизираните (до  3 в пр. хр.) или романизираните (от 5-6 век сл н.е.) ! историците намират че има много голяма разлика между едните и другите,* а и като се казва траки обикновено се имат предвид вторите, защото първите са много антични някак си. Атила живее между 434 и 455 г., Римската империя се разпада 495, късните траки са едва от 5-6 век насам.

иначе ако ще задълбаваме хуните са индо-европейци и пак са се появили преди траките, но не това е идеята. Мисля че Мартин е имал  много по-проста идея - представил е дотраките като сборен образ на ранни номадски народи.

*като ген, религия, обичаи и пр.

# 635
  • Вестерос
Траките (на старогръцки: Θρᾷκες, на латински: Thraci) са етно-културна общност от индоевропейски племена, населявали в периода от средата на II хил. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. областта от Балканския полуостров между северноегейското крайбрежие (вкл. островите Тасос, Самотраки, Лемнос и Имброс) до Карпатите, от Черноморското крайбрежие до р. Морава, и земите в Северозападна Мала Азия (съвременните територии на България, Румъния, Молдавия, Беломорска Тракия в Гърция, включително и Анатолия в Турция, Поморавието и част от Македония).

Хуните са група азиатски номадски племена, появили се в Европа през 4 век. В средата на 5 век, под водачеството на Атила, те създават голяма държава, чиито армии достигат до Галия и Италия. Според някои автори част от тези племена са и прабългарите.[1][2]

# 636
Траките (на старогръцки: Θρᾷκες, на латински: Thraci) са етно-културна общност от индоевропейски племена, населявали в периода от средата на II хил. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. областта от Балканския полуостров между северноегейското крайбрежие (вкл. островите Тасос, Самотраки, Лемнос и Имброс) до Карпатите, от Черноморското крайбрежие до р. Морава, и земите в Северозападна Мала Азия (съвременните територии на България, Румъния, Молдавия, Беломорска Тракия в Гърция, включително и Анатолия в Турция, Поморавието и част от Македония).

Хуните са група азиатски номадски племена, появили се в Европа през 4 век. В средата на 5 век, под водачеството на Атила, те създават голяма държава, чиито армии достигат до Галия и Италия. Според някои автори част от тези племена са и прабългарите.[1][2]

за траките няма една версия, а поне три - бих препоръчал Димитър Попов.
според  някои са индоевропейци, според друга хипотеза не са хомогенно население, а според трета са автохонно население.*
В крайна сметак досега няма никой който да каже  с категоричност какви са траките. Безспорна е връзката им с елините - по религиозен, културен и езиков признак. но дали тази връзка е съществувала изначално или се е оформила впоследствие.

Хуните са азитаски племе, но това е много общо понятие. в Азия протичат значителни процеси, самите хуни са част от много по-стари племена.

Като цяло ,Тиф - съмнявам се, че американците са толкова наясно с античната история. Вярвам че  на Мартин му е харесала идеята за номадски народ. Хал Дрого бе направен съвсем като Атила. ако случайно Мартин е поназнайвал нещо за претенциите, че българите произхождаме от хуните, съвсем нормално е да лепне името до-траки, тъй като често търсим и тракийски генезис в себе си. Не мисля че трябва да задълбаваме толкова кога точно са били траките

*то и в интерес на истината няма единно мнение и за индоевропейците - кои са били те? албанците твърдят че са илири и следователно - индоеврепейци. Други учени твърдят че индоверпейците нямат нищо обощ с илирите . Много учени смятат че индоевропейците са най-вече балто-славяни и разни премена емигрирали в Азия, но африканците и олмеките също биват считани от други учени за индоевропейци.

# 637
  • Вестерос
Има за момента общоприета версия, която се изучава. Точка по въпроса.

# 638
Има за момента общоприета версия, която се изучава. Точка по въпроса.

това просто не е истина. Като бях в университета съм учил Тракологи и ни преподаваха, че има най-малко три версии
има популярна версия, но тя не е общоприета*
чети Попов, Д. Тракология, изд. Лик. 1999 - частта ЕТногенезис. **
Умишлено не препоръчвам Фол - много е "тежък" макар да е най-безспорният авторитет.
*общоприета истина е тази която никой не оспорва.
**ако намериш книгата  някъде другаде освен в Университетска книжарница. Тя вече е апокрифна и се продава за 38 лева, а навремето я купих за 6 лева.

# 639
  • Вестерос
Общоприета версия, не истина. Още не си се научил да не задълбаваш.

# 640
извинявай - аз ли задълбавам? Първо написах мнение в два реда че според мен става думи за хуни, а след твоя реплика, в поне в два поредни поста написах, че едва ли Мартин е имал толкова сложна идея, че най-вероятно е искала да направи сборни качества на сборен  конен народ.

инак по отношение на последния ти пост - няма да коментирам една игра с думи, за не навлизаме в още повече детайли.

идеята ми бе че дотраките най-вероятно представляват хуни или подобен  степен народ, от античността. Всеки има правото да не е - или да е - съгласен с мен.

# 641
  • Вестерос
Не съм спорила с теб, че дотраките не са като хуните или други конни народи (това е предъвкано) , а че траките са преди хуните, като ти беше писал обратното!

# 642
Не съм спорила с теб, че дотраките не са като хуните или други конни народи (това е предъвкано) , а че траките са преди хуните, като ти беше писал обратното!
Скрит текст:
а аз те попитах под траки, кои траки имаш предвид - късните или ранните? като ген, обичаи религиозни вярвания са много различни. Защото късните траки са по-късни от хуните, а ранните траки са по-ранни от хуните! Лично аз визирах късните траки - романизираните траки, но ако ти визираш траките от времето на Севт III и Котис това е друго нещо.
не ми се предъвкава всичко това защото темата е съвсем друга.

# 643
ами защото има претенцията да е историческо фентъзи? и се търси някаква....достоверност с някакъв тип средновековие - това по думите на Мартин? иначе ако  говорехме за Стар Уърс  например щеше да е съвсем друга работа.
Впрочем не мисля, че някой "забравил" че става дума за фентъзи, но темите се поизчерпиха та нищим всякакви глупости, като например може ли да бозае дракон.

За първи път чувам за историческо фентъзи Simple SmileSimple SmileSimple Smile, а дори не подозирах че Песента има и претенции на такова!

# 644
"Историческото фентъзи е поджанр на фентъзито и се отнася към историческата фантастика. В произведенията от този жанр се прави връзка между историята, която се описва и определен исторически период. Друг подход е вмъкването на сюжета в определен период от историята като от автора бъдат добавени свръхестествени елементи като магия, митични същества и др.

Има произведения, в които действието се развива в измислен свят като света или действащите лица в историята силно напомнят определен исторически период или реални исторически личности, като тези творби също са причислявани към историческото фентъзи. Пример за такова произведение е поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“, която е вдъхновена от Войната на розите.

Много, ако не повечето от авторите на фентъзи черпят идеи за своите произведения от реални събития от историята, което прави границите на историческото фентъзи доста неясни." - уикипедия

Общи условия

Активация на акаунт