Песен за огън и лед 27 - The man who passes the sentence should swing the sword.

• 41 911
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
https://chitanka.info/texts/label/historic-fantasy
Ето от читанка, но според мен има още много, при това известни произведения, които могат да се класифицират към този жанр.
Честно казано, макар Мартин да се е вдъхновил от реални събития и епоха, не съм много сигурна, че е точно такова фентъзи, но ако сам го определя така....

# 646
Неговото е псевдоистория, или историческо фентъзи. Вдъхновено е от историята, прилича на исторически роман, но не е.

# 647
Аз пък не смятам, че е. Това, че е взел вдъховение от тук от там не го прави историческо. И самата история не се развива в някакъв голям период от време. Това, че той е създал всички други книжки и разкази е само със цел да увеличи интереса до безкрай. 

# 648
Също не смятам, че Песента трябва да се квалифицира като историческо фентъзи.
То почти няма фентъзи, което да не е подобие на познатия ни средновековен или античен свят и надали има автор, който да не се е вдъхновявал малко или много от дадени исторически събития. По тези критерии всичкото фентъзи (изключвайки разните тип Хари Потър или пък вампирските и другите ърбън неща) трябва да го пишем историческо.

# 649
Също не смятам, че Песента трябва да се квалифицира като историческо фентъзи.
То почти няма фентъзи, което да не е подобие на познатия ни средновековен или античен свят и надали има автор, който да не се е вдъхновявал малко или много от дадени исторически събития. По тези критерии всичкото фентъзи (изключвайки разните тип Хари Потър или пък вампирските и другите ърбън неща) трябва да го пишем историческо.

не съм съгласен, че нещата са толкова ограничаващи( нито че Песента не е историческо фентъзи - най-малкото първата книга - Игра на тронове - е историческо фентъзи откъдето и да го погледенете). За историческо фентъзи говорим, когато няма никакъв проблем да пренесеш участниците в романа в реално историческо събитие и те да изглеждат на мястотото си.
показателно е че самият Мартин счита че неговото произведения е историческо.
Лично аз считам за историческо фентъзи не толкова "Песента", колкото  трилогията "Странстващият рицар..."

# 650
  • София
''Джонатан Стрейндж и Мистър Норел'' Simple Smile

# 651
Обсъждали ли сме Денерис и лимоненото дърво?

Ето какво ми попадна във фейса: http://wikiofthrones.com/12649/this-jon-daenerys-theory-came-fro … r-martin-himself/

# 652
  • Варна
Не си спомням този момент с лимоновото дърво. Някой може ли да припомни в коя книга?

# 653
Обсъждали ли сме Денерис и лимоненото дърво?

Ето какво ми попадна във фейса: http://wikiofthrones.com/12649/this-jon-daenerys-theory-came-fro … r-martin-himself/
Дъщеря на Регар и Ашара?...Защо не ? Но тогава как са излъгали онзи пикльо, брат и?

# 654
И аз не знам точно кой е текста. Четох за него в посочения линк. Не би ми направило впечатление тази подробност къде какви дървета виреят.

# 655
  • Варна
На мен ми се струва малко изсмукано от пръстите. Не само в Дорн все пак виреят лимони - имаме Волантис, Лис и други южни Свободни градове. Може Денерис да не си спомня добре, все пак е била малка.
Племенник-леля е достатъчно "Люк Скайуокър" преживяване, дори ми идва множко на мен Simple Smile

# 656
И на мен. Но понеже самият Мартин е внесъл малко съспенс в теорията затова я споделих. Честно казано ми омръзнаха конспирациите и искам да се разплита всичко вече.

# 657
Аз мисля, че ще сме разочаровани от финала, защото са без книга. Много напудрен беше последния сезон. От де тоя хъс да филмират недописана книга?

# 658
Хъс за пари.... всичко е бизнес.
Да попитам как Берик пали меча си? Преди схватката с Хрътката, Берик прокарва острието през дланта си, порязва се, потича му кръв и меча се запалва. Някой трик на бога на светлината ли е или някаква кървава магия...

# 659
Скоро приключих с „ Пир за врани”. Едно нещо ми направи впечатление, не знам дали е обсъждано предуи.
Лейди Уестърлинг казва на Джайм, че е спазила споразумението си с Тивин и се е погрижила Джейни да не забременее от Роб Старк. Та се чудя откога е това споразумение, дали Тивин няма нещо общо със сключването на този брак ( ако не бъркам Роб се жени защото преспива с Джейни) за да развали съюза на Старк с Фрей.

Общи условия

Активация на акаунт