Песен за огън и лед 27 - The man who passes the sentence should swing the sword.

• 41 872
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Хексе, като стана дума.... точно сцените в пещерата препрочитах тези дни и ми наби в очите как Аря вижда скрити хора в корените на дърветата и един толкова бил скрит, че й се струва чак сраснат с тях. Възможно ли е да има други като Блъдрейвън?
И Берик няма ли да му дойде малко в повече - Стари богове, Бог на светлината ( изключвам идеята тук Бран да е всички богове в едно).
Ако Санса стигне до ЗХ, дали все още ще е девица?... Хм... А Кутрето защо да е великан?
Уинди- лично аз  не те разбрах какво имаш предвид.

Има и други като Блъдрейвън дори в същата пещера зад Вала. Бран ги видя вплетени в корените на дърветата. Наричат ги зеленозрящи.
В съживяването на Берик не се е намесил Р'хлор, само Старите богове и според мен в частност Бран.
Кутрето е великан, защото във фамилния му герб е изобразен титана на Браавос, знаеш как Мартин обича да прави съпоставки на гербовете и родовете, Ланистърите са лъвове, Тирелите - цветя, Таргариен - дракони..
Във видението се споменава за девица с пурпурни змии в косите - това е Санса на Пурпурната сватба. Бабичката казва, че по-късно същата девица убива великана, не съм гледала в оригинала дали отново се набляга на девица.  Във всеки случай Санса все още е девица и може да си остане такава докато убие Кутрето.
Девицата защо да не е Аря?
Според мен бабичката би казала директно, че девицата е Аря. Все пак стои пред нея.

? Защо му е на Бран да съживява майка си в зомби?
Отчаян, детински  опит да я спаси.. Те имат специална връзка, Кат не крие, че Бран е любимото и дете. Пък и тя не е точно зомби.

# 676
"'Кутрето е великан, защото във фамилния му герб е изобразен титана на Браавос, знаеш как Мартин обича да прави съпоставки на гербовете и родовете, Ланистърите са лъвове, Тирелите - цветя, Таргариен - дракони..""

Със великана- титана на Браавос съм съгласна, но защо ще е "див"? Може ли да е грешка в превода?

"Отчаян, детински  опит да я спаси.. Те имат специална връзка, Кат..."

Бран отдавна не е дете. Ако има пръст в съживяването на Кейтлин, няма да е от детски инстинкт. Може би, донякъде зя отмъщение, но и това не ми се вярва.

# 677
Въобще не се бях сетила за герба на Кутрето. Ще проверя в оригинала как е написано, че това "девица" ме мъчи.

Какво общо имат старите богове с последната целувка на Р'хлор. И ако Бран е самият бог на светлината, за какво му е Берик? Майка му можеше и Торос да я съживи.

П.С.  I dreamt of a maid at a feast with purple serpents in her hair, venom dripping from their fangs. And later I dreamt that maid again, slaying a savage giant in a castle built of snow."
Да, за девица става въпрос. Но пак не е сигурно, че ще е такава, когато ще убие Кутрето.

Последна редакция: чт, 30 ное 2017, 10:42 от ginger style

# 678
  • Варна
"Отчаян, детински  опит да я спаси.. Те имат специална връзка, Кат..."

Бран отдавна не е дете. Ако има пръст в съживяването на Кейтлин, няма да е от детски инстинкт. Може би, донякъде зя отмъщение, но и това не ми се вярва.

Моля? Бран е на 8. Съвсем дете си е.

Със великана- титана на Браавос съм съгласна, но защо ще е "див"? Може ли да е грешка в превода?
Описанието на герба е: A grey stone head with fiery eyes, on a light green field. Когато Санса го вижда герба  за пръв път казва, че  изглежда свиреп.
ВКакво общо имат старите богове с последната целувка на Р'хлор. И ако Бран е самият бог на светлината, за какво му е Берик? Майка му можеше и Торос да я съживи.
Нищо. Просто по една случайност Торос е жрец на Р'хлор. Ако него го нямаше можеше й да си намери друг начин/ човек да го направи.

# 679
  • Варна
Намерих цитат за девицата:
I dreamt of a maid at a feast with purple serpents in her hair, venom dripping from their fangs. And later I dreamt that maid again, slaying a savage giant in a castle built of snow.

maid е и двата пъти. Но тази дума не винаги означава непременно  девственица.

# 680
Именно. Ако първият път, когато старицата споменава за девица, то тя действително да е такава, не е задължително и, когато убива Кутрето да е все още девица. Просто старицата казва, че става въпрос за същия човек. Така че предполагам, че когато Санса стигне до ЗХ няма да е вече невинно дете, подобно на филма.

# 681
"Моля? Бран е на 8. Съвсем дете си е."

В случая възрастта няма нищо общо с годините на които е. Преживяванията и познанията му към момента в който може да влияе на събитията, влияят на израстването му.

# 682
  • Варна
"Моля? Бран е на 8. Съвсем дете си е."

В случая възрастта няма нищо общо с годините на които е. Преживяванията и познанията му към момента в който може да влияе на събитията, влияят на израстването му.

Възможно е. "Детинското" е моя интерпретация, мое виждане, докато Мартин не даде обяснение, няма смисъл да спорим за това.

# 683
  • Вестерос
Или просто , защото му е майка и иска да я спаси някак си без значение на колко години е и какви знания има. Става въпрос за майка му и е намерил някакъв вид  plothole да го нарека.

# 684
savage giant -  се превежда и като жесток,свиреп

Още преди предсказанията на бабата - джудже Бран също вижда сянка на великан/титан/гигант:

Цитат
Над двете се извисяваше великан с броня от камък, но когато вдигна забралото на шлема си, вътре нямаше нищо, само мрак и гъста, черна кръв.

Кутрето е.

Подкрепям Хексе,че Бран е вдигнал майка си,защото му е майка.Наблюдава и Теон.Хексе беше забелязала,че наблюдава и Санса.
Аз си имам теория,че Безликите са обвързани с Горските чеда и Джакен е пратен от Бран да закриля Аря.
Убедена съм,че Бран ще има важна роля в съживяването на Джон.

Колкото до това дали Санса ще е девица,когато се омъжва за "high lord who’s worthy of you, someone brave and gentle and strong"  Wink ,мисля,че ще е.Има разни теории,четох даже,че по пътя към Вала ще я намери Рамзи,но няма да знае коя е.Но не ми се вярва,защото в книгите всичко е премислено и Мартин не търси евтини сензации.Но съм убедена,че сивото момиче на умиращия кон е Санса,докато на пръв поглед е Алис Карстарк.

# 685
  • Варна
А защо тогава "сивото" момиче? По-вероятно е да е Аря, ако Алис е само за отклоняване на вниманието на читателя. Санса е "девицата с пурпурни змии в косите", някакси по-цветна е от сестра си. "Целуната от огъня" по би й подхождало. Мое мнение де. Ще видим Мартин накъде ще го извърти.

# 686
Аря няма нужда да бяга изнемогвайки към Джон,за да търси спасение.Нещо драматично ще накара Санса във върла зима да тръгне,подобно на Алис.И зимата става все по-сурова.
Само не мога да наместя Джайм и Бриен в тази ситуация.
И Санса е Старк,не само Аря; и е нормално да е "сиво момиче".

Има и нещо друго.Джон споменава,че спасението на Нощния страж (от глад) е в долината Арин,без да знае,че Санса е там.
Пълно е с някакви такива дребни детайлчета и като се съберат, картината се избистря - Санса и Джон ще си взаимодействат и много ще си помагат.И в книгите ще са първите Старки,които се събират.

Последна редакция: пт, 01 дек 2017, 20:54 от irena681

# 687
  • Вестерос
Ама Санса се води Ланистър все още Grinning

# 688
Аз имам някакъв спомен, че като се омъжи жената си остава с нейната фамилия а децата вземат фамилията на бащата.

# 689
  • Вестерос
Не, иначе примерно нямаше да е Лиза Арин, а Лиза Тъли

Общи условия

Активация на акаунт