Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 45

• 108 880
  • 729
  •   1
Отговори
# 150
Да не е успеваемост,а преживяемост 5 години. Нямам медицинско образование,четох тази статистика в медицински сайт.Лекар е казал на майка,че ако е започнела химиотерапия преди операцията е нямало да има смисъл.Професор ще кажа даже. Всеки,които се интересува да ползва гугъл и да прочете,че специално при черен дроб ако може и е възможно се прилага първо резекция.Не искам дори и да знам за тъпия орган,но на наложи се.

# 151
Но статистиката е извадка от статистиката за 4ти стадии с метастази в черен дроб.То и мама по статистика с 1 лимфен възел трябваше да е 2 стадий ама на. Не ми е било хубаво да чета статистики и данни,но и това се наложи.

# 152
А професорът химиотерапевт ли е или хирург ? Само информативно питам.

# 153
След днешния ден ето ме - направо гроги и май съвсем объркана. Както казах днес приключих с лъчетерапията. И отидох на химиотерапевт - според нея съм в момента общо взето по средата между "за" и "против" химиотерапията. Каза, че ако искам за повече сигурност мога да направя едни тестове - Оncotype или MammaPrint. Аз открих в интернет и Endopredict. Какво ще кажете за тези тестове (Това че цената им е повече от солена го знам вече). Чудя се много? Най-вече заради цената, но пък да правя химиотерапия която няма да ми повлияе?

# 154
New genomix ги правят в БГ.Чудесно е,че онколожката ви е прелдожила тези тестове.Солени са,но според мен залогът си струва.

# 155
Tuig,хирург онколог е. Не разбирам,само информативно питам,проблем ли е,че разказвам какво се е случило с майка и какво ще се предприема.Дори,химиотерапевтката в последствие призна,че в този конкретен случай химията нямало да помогне много.Това след като посетихме хирурга.За всяко онкологично заболяване първо е препоръчителна операция ако е възможна. Както и да е...

# 156
Информативното беше, че просто питам, а не се заяждам. Затова го написах. Каквото и да сте решили - успех!
Иначе това "За всяко онкологично заболяване първо е препоръчителна операция ако е възможна" дори няма да го коментирам. Изключително категорично изказване, а написаното в мрежата остава и после може да подведе и други хора. Както и да е, не искам да споря. Лека вечер!

Последна редакция: пн, 18 сеп 2017, 18:27 от Tuig

# 157
Ana питаме те защото в някои случаи първо правят химиотерапия, а после операция. Не се стряскай от интереса, не е злонамерено. Всички ние сме болни и всяка информация би могла да бъде от полза.  Плюс в този случай като изрежат от черния дроб, няма ли да е проблем после химиотерапията, аз си се чудя, без грам да разбирам, сори ако съм досадна.
Аз съм притеснена, че е възможно чернодробните изследвания и ТМ да са в норма, а да има метастази. Това направо ме потриса. Защо ли ги правя тия изследвания....

# 158
С огромен респект към всяка една от вас заявявам,че не съм се обидила.За да стигнем до операция сме проверили всички възможни пътища.И все пак не се знае какво ще излезе когато я направят.Ако ви напиша обясненията на лекарите и рентгенолозите ще паднете.Единствения човек,който обесни нещо на мама и й вдъхна надежда беше хирурга.
Тя нямаше никакви отклонения в изследванията,ТМ,кръв,АЛАТ и АСАТ всичко перфектно.И аз се питам защо се пускат като може и да покажат отклонение пък може и да не покажат.
Разберете ме,за нас щокът беше огромен,защото всеки от докторите казваше,че е най-доброто.Готвехме се само за хормонотерапия... И аз постоянно си задавам въпроси какво ще става,но отговор 100%няма от никъде.  Убеждавам се,че ще направим най-доброто,защото ако постоянно търся още мнения и информация е страшно.Мама здравословно е добре,храни се,не се уморява.Тормозят я само топлите вълни от Нолвадекса.Искам всички да са се объркали,ама надали...Това питам,някои ако знае след такава операция как е възстановяването,как се понася химията,как да помогнем на тоя дроб да се възстанови да пише.
Дълбоко съм убедена,че всеки прави най-доброто за себе си и близките си.Място за грешка няма...

# 159
  • софия
milmich, лекуващата ми онколожка се учуди някак си. Пита ме за оплаквания, аз за едни неща се жалвах, за други се хвалих, сред похвалите сложих и това, че си го имам като по часовник, без болки в областта на корема, без други отклонения от тоя където си го получих ехеееее още в пубертета, а тя се очуди "Още ли не сме го спряли!?", на въпросът ми "А, трябваше ли!? Нещо лошо ли е, че го имам още?", тя отговори "Обикновено спира още на химиотерапията и трябва да го спрем. Ако не сега, то с хормоните ще го спрем за 5 години, няма страшно." Grinning
Това пък какъв бонус ще е. Ще забравя и за тампони, и за превръзки, и за контрацептиви... и за деца ще трябва да забравя, но... какво пък, по-добре грижи за някой, който има нужда, отколкото да си клонираш предразположението към туморни заболявания.

# 160
Ana_ana, на бърз преглед в статистиката, която цитира може да има нещо вярно, но при съществени условия - 1. сред оперираните са само тези, за които се счита, че са подходящи по дадени критерии, а и не всички минават само с една операция; 2. преди или след операцията има задължително химио (за да стигнат мети до черен дроб, ракови клетки са тръгнали по кръвта - проблем, който отстраняването само на метите не разрешава) и 3.голяма част от тези преценени като неподлежащи на операция - само с химио - са палиативни, т.е. химиото не е правено с цел лечение

# 161
Datura,чудесна си Simple SmileУспя да сбиеш моите писания и разсъждения.След операцията ще правят химия-да така е.Операция ще има,защото гадовете са се скупчили в едната половина на дроба и хирурга е преценил,че може да го отстани.Казал е,че е добре,че не е започнала сега химиотерапия,защото метастазите нямало да се стопят и терапията само ще забави осъществяването на операцията.

# 162
Това го написах, за да обясня, че при пациенти със сходни характеристики, разликата между химио и резекция едва ли е толкова голяма. На твое място бих се консултирала с още един онколог, по възможност от по-ентусиазираните, които следят новите неща и могат да те ориентират в последните проучвания. Основно за да провериш наистина ли е добре първо да прави операция, а не химио. Малки са, но са видени 4, което май е граница за подлежащи на операция при подходяща локация. Не знам дали и един ПЕТ няма да е от полза. Не пишеш и дали са правени образни на цяло тяло или само на коремни - ако са се подсигурили, че това е всичко, си струва да опитате.  Но, както и ти пишеш, място за грешка няма. Това, че си намерила съгласен да оперира с добър подход към пациента, не означава, че ти е излишно още едно мнение, още повече избирате различен от стандартния подход.

# 163
Datura отново ти благодаря.Приятно е да се контактува с теб.Имаш страхотен изказ.Хирурга е от младите,опитен и признат.Само отлични мнения за него.Човека следи тенденциите.Опитах се да подхвърля на майка да посетим още един,но тя не иска.Не мисля,че някои ще й каже нещо по-различно.Ако започне химия сега няма гаранция никаква,че метите ще се повлияят,не е една та да се надяваме.Радваме се,че ще я оперират.Хич не е малка операцията,половината дроб ще се маха,но няма друг изход.При започването на химия сега си мисля,че просто би се мъчила и накрая пак ще опре до операция.ПЕТ скенер не може да прави сега.Скоро й приключи лъчетерапията.Скенер е правен на всичко.Всичко е ок без тоя дроб.Да,за операция при черния дроб тя попада при "щастливците",които могат да бъдат оперирани.Наистина броят метастази,големина,местоположение.Мен все нещо ме съмнява,но го отдавам на надеждата и вече скапанат ми психика.
На моменти оставам с впечатлението,че и самите доктори налучкват.И ние се надяваме и чакаме чудо.

# 164
  • Плевен
Момичета, пак съм аз. Днес ходих при хирурга-онколог.Минах на ехография, вижда се туморно образувание с размер 21/13мм. Докторът беше категоричен, че се налага пълна ампутация на гърдата, Имам и назначена операция за понеделник.Според него при моята фамилна обремененост, условието, че съм на 38години е предпоставка ако не се изреже цялата гърда, да имам метастази почти 100%, За утре мисля да прескоча до д-р Гаранина за второ мнение, но съм на кръстопът. Посъветвайте ме, объркана съм и се чудя какво да правя,,, Hug

Общи условия

Активация на акаунт