Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 45

• 108 967
  • 729
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Само едно въпросче към последната публикация.
Нали си лекар, нали си учила, нали четеш в интернет ? Защо чакаш някой да ти обяснява ?
Защо изчакваш, защо не предприемаш действия, за които знаеш как и защо ?
Аз не съм лекар. Лекувам се от 25 години. Вярно е, че съм нахална тогава, когато се касае за лечението ми.
Никога не съм си позволила да нападам лекарите, които ме лекуват и които ми подариха тези 25 години живот.
И Маоло ??? Какво от това, че го е дала лекарка. На мен професорка ми препоръча гъби, пих ги един месец и веднага ми стана ясно за какво иде реч.
Няма да пиша повече, дъртофелниците в темата ще познаят защо  Joy

# 481
  • Вила Великула
Ей момичета. Преди малко разбрах, че косата която дарих е в перуката на млада онко болна жена от Варна. Много съм доволна. Хиляди благодарности на Перукерско ателие Крез гр.Варна.

# 482
  • София
Пипи, не се изрази правилно, скъпа.
Косата ти е на главата на млада жена. Що ти трябва да казваш, че е перука.

# 483
Веднага обяснявам, Хули

Да лекар съм, но това лечение е много специфично и се нуждае от обяснение. Аз съм специалист в моята си област, но спецификата на нещата, трябва да се казва на пациентите, независимо какви са по професия.
Никой не обвинявам...явно не си разбрала...точно заради Маолото се обадих на лекарката,  и точно това ми спаси живота.
 И защо да не чакам някой да ми обяснява?!?
Аз съм пациент, да стоя и да се чудя какво става ли?
  Извинявай много, да лекар съм и да, много защитавах колегите , докато не се озовах на другата страна на барикадата. По принцип пиша това.
 Не нападам лекари, просто в България няма практика да  се  обяснява

# 484
Има обяснение и за неграмотни, и за чужденци, и за хора с обучителни затруднения( т.е. С някаква форма на умствен дефицит). Никой не е длъжен да знае признаци на неутропеничен сепсис, или да си иска кръвна картина веднъж седмично. И тук има пропуски, има обаче доброволни организации, които могат да поемат първата крачка и да поведат към обучение на пациентите, на лекари, към промяна в законите ( съвсем реално, точно така са въведени повечето добри практики). Имаме ли сили да направим това в България ? Аз нямам, признавам си , поне за сега...

# 485
Светли,  при всяка терапия се прави задължително изследване. Не е вярно, че ще ти вливат ако си влошил показателите. А това,  че една жена умряла от страничните ефекти на химиотерапията... ЕЖК.... Колко жени са умрели от "страничните
ефекти" от липсата на навременна химиотерапия...
Лекарката на Юлче е реагирала по този начин просто защото е взимала комисиони от маолото. Аз например по друг начин си помагах при терапиите и ги минах без проблем.
И постави се на мястото на арогантния лекар на Елито - идва с идеята, че мнението ти няма значение и тя така или иначе отива за второ мнение при Тимчева. Идва, размахва си балата пари и иска да й кажеш това, което ще й хареса. Е,  какво ще направиш?

# 486
Не знам дали лекарката на Юлче е взимала комисионни от Маоло, но ще ви кажа, че благодарение на него майка ми / и не само тя/ мина една от най-тежките едногодишни химии без нито веднъж да й се сринат кръвните показатели. Аз й го 'предписах' и до сега го пие по схема на др. Смилов.  Ако си мислите, че за изписването на всяко лекарство лекарите не получават облаги под някаква форма, помислете пак. Със сигурност не финансират пътуванията си в чужбина сами. Но така е устроена здравната система у нас - изписва се това, за което фармацевтичните фирми възнаграждават най-добре. Малко са лекарите, които слагат на първо място здравето на пациента.

# 487
  • В царството на игрите:)
Със сигурност не финансират пътуванията си в чужбина сами. Но така е устроена здравната система у нас
И не само у нас...Даже си мисля, че нашата не е чак толкова лоша, имайки предвид разказите по действителни случаи от други части на света. .

# 488
Пишете, кой, какво е пил, моля Ви!
Извинявам се, за нахалството,  но знам, че точно тук ще получа помощ, както от никъде другаде
Предстоят 4 химия на мама.Първата е на 9 ноември
Херцептина и той ли се понася тежко от организма?Има назначени 12 инжекции.
При нея, за сега всичко е локализирано в гърдата, махнах а Тумора,  гърдата запазиха.Няма разсейки в лимф ни възли.Отстранил и са превантивно първия..ХЕР- а е 3+.. Агресивен тумор, това каза и лекаря, който я поема за химните. ДР Тонов, втора база на Онкология в Пловдив

Последна редакция: нд, 05 ное 2017, 00:24 от Пали

# 489
  • София
Пали, я по-спокойно скъпа !
Тревогата ти личи и в поста ти.
Всичко ще се нареди, както ще го наредят докторите. Не е толкова страшно, колкото си мислиш.
Агресивен, колко да е агресивен.
Пак ще дам пример със себе си.
Хера ми е 3 плюса и съм БЕЗ Херцептин. Е ,жива съм, все още.

# 490
Относно обясненията ,никой не го прави от българските лекари за съжаление и когато тръгнеш да ровиш и питаш ставаш лош.А това си е тяхно задълвение ,колкото и да не им се вярва на професори и доценти.В Германия един лекар отговаря докато го питаш,а тук предпочита да не говори.Да ,ама аз не съм невежа и за съваление знам за какво става дума и съм направо бясна в такива моменти.

# 491
  • Плевен
Светли,  при всяка терапия се прави задължително изследване. Не е вярно, че ще ти вливат ако си влошил показателите. А това,  че една жена умряла от страничните ефекти на химиотерапията... ЕЖК.... Колко жени са умрели от "страничните
ефекти" от липсата на навременна химиотерапия...
Лекарката на Юлче е реагирала по този начин просто защото е взимала комисиони от маолото. Аз например по друг начин си помагах при терапиите и ги минах без проблем.
И постави се на мястото на арогантния лекар на Елито - идва с идеята, че мнението ти няма значение и тя така или иначе отива за второ мнение при Тимчева. Идва, размахва си балата пари и иска да й кажеш това, което ще й хареса. Е,  какво ще направиш?
Понеже си видях името, да си кажа,че много разчитах името на клиниката да помогне просто да имат една идея по-добро отношение към пациентите (не да ми държат ръката, а откъм обяснения). А не очаквам, когато попитам как би протекло лечението ми, да ми върти очи и да шикалкави. Очаквам на конкретни въпроси, конкретен отговор. За Тимчева не съм се и записала, тогава го имах само като идея преди да отида в Сити Клиник. Насочиха ме там, сега няма да обикалям като цветарка по болници...Изморих се от тичане напред-назад, а всички така наречени специалисти да си мълчат като партизани на разпит, все едно ще им паднат устите ако отговорят на няколко въпроса, и то именно в часа за консултация. Нямам Вашия опит с болестта, не знам какво да очаквам, кой да питам ако не лекаря?
И да Ви попитам, нещо специално преди химиотерапия пие ли се, препоръчва ли се храна, в деня на вливката трябва ли да се хапва, на гладен стомах ли?

Последна редакция: сб, 04 ное 2017, 15:56 от elifanta

# 492
На голяма част от пациентите колкото повече им обясняват, толкова повече се шашкат. Чуват едно, а разбират нещо съвсем различно - дали защото нямат капацитета да разберат, или защото чуват каквото им се иска. Особено когато става въпрос за странични ефекти и възможни усложнения от лечението. И без това е разпространена нагласата, че лекарите са касапи и химията убива, а всякакви измислени алтернативи лекуват. А при нас не става въпрос да прочетеш листовката на антибиотика, да се уплашиш от възможните странични и да откажеш да го пиеш, докато или се оправиш, или стигнеш до болница. Защото при онкологичните оправяне от самосебе си няма, а станеш ли прекалено зле, вече е късно.

# 493
  • Варна
И да Ви попитам, нещо специално преди химиотерапия пие ли се, препоръчва ли се храна, в деня на вливката трябва ли да се хапва, на гладен стомах ли?

Ели, нещо специално ако да трябваше да се пие те щяха да си ти кажат. В деня на вливката предполагам най-малкото кръв ще ти вземат, желателно е да отложиш закуската. Кръв се дава на гладно по принцип, затова и аз всеки път ходя гладна в онкото. Никой няма да ти ръгне абоката и да те закачи на системата без да е видял показателите ти. Съществува теория, че най-точната кръвна картина се дава ако си приемал само вода през последните 12 часа и нищо друго, дали е вярно не знам, ама аз така за всеки случай предишния ден вечерям каквото вечерям, глезя се с каквото се глезя до 22:00 и после минавам само на водица.

По време на самата вливка също съм се въздържала от хранене, но никой не ми го е забранявал. Въздържала съм се просто от страх и свенливост, че може да ми се пригади и ако ще повръщам, поне да не правя живописни и многоцветни музайки из болницата, а да са само някви течности там. Grinning Не заради друго. Но и тази моя мярка е абсолютно излишна се оказа. Хората си ми ръгат Зофран и Деган венозно преди системата, все медикаменти, които подтискат гаденето и то много успешно, пък и да не успеят да го подтиснат, санитарите и те са хора, и те удовлетворение от професионалните си умения трябва да получат.

Нищо страшно няма, нищо специално не трябва да правиш, както започнах, така и ще завърша - Ако трябваше някакви специални подготовки откъм хранене да правиш, щяха изрично да ти натъртят какво да не ядеш и пиеш или на какво да наблегнеш. Всичко останало е според твоите усещания и комфорт. Simple Smile

# 494
Пали  Херцептина е песен в сравнение с химиите.На мен,също беше за  1г.  Единствено ме сърбяха клепачите на очите и ме обливаха горещи вълни..чак пламвах.Това за по няколко  минути. Друтото което помня,ноктите ми станаха грапави в смисъл плочката беше на грапави линии.За показателите бирена мая и Маоло.Но сега в една група, има страшно  много положителни отзиви за екстракт от гроздови семки. Нека и момичетата тук споделят относно Херцептин.
Момичета само да споделя,ходих преди 3 седмици на профилактичен и споменах на лекуващия,за епитеза.Извикаха ме в сряда  и мед.сестра ми даде  моя  номер  епитеза,сутиен за нея  и бански. С мастектомия съм.Стана ми много мило за вниманието,още с излизането от кабинета си казах ,че ще споделя с вас.Тъжно е ,че в България не е така .Аз ви чета всеки ден от  2год.насам.Не пиша ,но пък в най трудните моменти от химиотерапиите единствено тук намирах надежда ,че ще се справя.Да уточня,в Англия съм в момента.Наблюдават ме и тук,но си ходя за всички профилактични в България.Кураж на всички,които  тепърва им предстои  или  в момента преминават през химии и лъче -ще се справите!Гадни са 6 месеца терапии,но след тях живота си продължава постарому. Страхотни сте всички тук!Желая ви много здраве и хубави моменти !

Последна редакция: сб, 04 ное 2017, 23:24 от dess73

Общи условия

Активация на акаунт