Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 45

• 107 843
  • 729
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Момичета, мисля че преди време бях чела, че косата оредява след продължителен прием на хормонални препарати.Така ли е, или просто има нещо друго при мен.Вече две години и половина приемам фемара и от около два месеца започна едно оредяване на темето, отзад не.Винаги съм имала гъста коса, верно че след химията промени структурата си, но си беше гъста.Моля споделете.

Да, мисля, че е така. Може би не при всички. Но аз бях с много гъста коса, която започна да расте прилично след химията, но като започнах хормоналната терапия с Аримидекс, косата ми окапа. И тъй като не съм спряла хапчетата, а вече съм в шестата година - продължавам да я губя.
Не съм правила усилие за някакво лечение на косопада с някакви препарати. В НЕТ-а вероятно предлагат такива неща. Вече няма къде "да се продавам", така че по-важното е да съм жива... А и в листовката на лекарството, един от страничните ефекти е изтъняване на косъма и косопад

# 586
От 2 месеца съм на Анастразол и започна много да ми пада косата. Пия една камара добавки и нищо...

# 587
Пак съм аз с въпроси:cold_sweat: Как стои въпросът с болничните по време на химиотерапията? Може ли през цялото време да съм болничен?

# 588
Имаш право на болничен за 1 год-180 дни но за 3 год-365 дни
Ако не си ги ползвала всички ще ти ги дадат

# 589
  • София
Имаш право на болничен за 1 год-180 дни но за 3 год-365 дни
Ако не си ги ползвала всички ще ти ги дадат
Не е така .
Имаш право 6 месеца по 30 дни от лекуващия. След това минаваш на ТЕЛК и те определят дали болнични три пъти по 60 дни или инвалидизиране. Ако си инвалидизирана, нямаш право на болниччни по основното заболяване.

# 590
Да, първо имаш право на 180 дни. Ако не си свършила с лечението, минаваш ТЕЛК за още болнични. На мен ми ги издаваха за по 21 дни, а след последната 6-та вливка за 30 дни. Искаха ми служебна бележка от работодателя колко болнични съм ползвала за последните три години. Питай сестрата която ти издава болничния би  трябвало да ти обясни.

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 15:22 от 1234

# 591
Ох, обърках се. Имам ТЕЛК заради рака, но работя, как така нямам право на болничен?  А мога ли да вземам само по 1 седмица след всяка вливка, а следващите 2 да си ходя на работа?

# 592
  • София
При влошаване на основното заболяване имаш право на болнични, независимо от получения % инвалидност. Поне така ми казаха от самия Телк.

# 593
  • София
6. за заболяване, за което ТЕЛК (НЕЛК) е определила 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане; изключения се допускат, когато са налице обективни данни за обострянето му, както и при интервенции, свързани с лечението на хронично заболяване.

# 594
  • София
Armyhosewife, задай въпроса в сайта на НОИ или отиди на място на гишетата, ще получиш компетентен отговор.
Мисля, че при назначена нова химиотерапия се води, че има прогрес при заболяването и се полагат болнични (нали се осигуряваме за болест, безработица и т.н.). Мисля, че можеш да подадеш документи и за нов ТЕЛК след терапията- за по- висок процент.
Желая ти успех! И да е поносимо!
Прегръдки от мен. И споделяй с нас!?!

# 595
Арми, доколкото знам дават по един месец болничен един след друг докато ти свърши и химиото и лъчето. Ти искаш да си работиш ли? Аз ходих на работа през цялото време въпреки че бях в болничен, доплащаха ми на ръка разликата между болничните и постоянната заплата. Така се договорихме с шефа и беше много доволен, аз също.

# 596
  • Plovdiv, Bulgaria
Арми, когато аз излязох в болнични след операцията и по време на първите химии, бях все още с ТЕЛК решение заради първата операция -РМЖ. Около 2 месеца си получавах и пенсията, и болничните. Питах в НОИ и ми казаха, че имам право на болнични, поради обостряне на състоянието. След като ми изтече ТЕЛК-а в същия този период, изчаках да ми свършат болничните и подадох отново документи за преосвидетелстване в ТЕЛК/дадоха ми по-висок процент/. Все още си задавам въпроса, ако не ми беше изтекъл ТЕЛКА в рамките на тези 6 месеца? Щях да си ги получавам и 2-те за целия период??? И аз съм объркана още, излиза, че имаш право на ТЕЛК, заради старото състояние, но ако ти изтече срока- отпада??

# 597
Да, предпочитам да работя. А какво се променя от по-високия процент, сегашният ми е 60?

# 598
  • София
Да, предпочитам да работя. А какво се променя от по-високия процент, сегашният ми е 60?

Ползваш повече неща при по- висок процент. Сега си трета група. При ново явяване, поради промяна в здравния статус ще ти дадат втора (71-90%), а след химиотерапия може и първа.
Имаше и парична добавка(която е % от минималната заплата) около 30- 40 лв за втора и 50 за първа, но не съм сигурна дали това не отпадна.
То по- добре да сме без ТЕЛК, ама като се е случило да се възползваме максимално и без това се чудят как да ни прецакат...

# 599
Ако ти дадат над 71% картата за градски транспорт е 6лв на месец вместо 20лв на месец както сега. Май и пенсията ми преди (бях със 72%, сега съм със 64) беше малко по-висока - 30-40лв на месец, нещо такова.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2017/06/28/posta … ka-ekspertiza.pdf
"Раздел ХI
Женски полови органи
1. Малигнен тумор на гърдата в първите 5 години:
1.1. в ранен стадий, както и след екстирпация на локален рецидив или кожни метастази:
1.1.1. първите две години: 80 %
1.1.2. от третата до петата година: 50 – 70 %
1.2. иноперабилни или с далечни метастази до 5-ата година: 71 – 100 % "

.................. и без това се чудят как да ни прецакат...
@ AnyHr можеш ли да дадеш пример кога са се опитали да те прецакат, за да сме подготвени, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт