Тромбофилия - тема №4

• 77 971
  • 747
  •   2
Отговори
# 495
Huligankata, така е, в Турция не изследват имунология.
Аз самосиндикално си отидох при Русев и той ми назначи, каквото смята за необходимо.

Аз имам въпрос, бия инжекциите от около месец, а напоследък забелязвам, че получавам кръвоизливчета в очите. На някой случвало ли му се е?
Помня, че и при предишните ми опити получавах такива и когато спрях инж. ми отминаха.

# 496
Да, бе, не изследват. Още във въздуха хващат  показания за лупус, антифосфолипиден, придобита тромбофилия - имунологични проблеми, които имят отношение към незабременеването.
И назначават изследванията. Точно това коментирахме тези дни с позната, която именно там са и открили Антифосфолипиден.

# 497
Аз бях останала с впечатлението, че не гледат имунологията.  newsm78 А също, че не признават вливките, защото когато им казах, че съм вливала Октагам ми бяха казали, че според тях няма смисъл.
Възможно да съм в грешка.

# 498
  • София
Момичета, моят преглед при проф.Паскалева мина.

Хулиганка, много странно. Аз съм хомозигот 4g/4g PAI, а на мен Паскалева ми каза, че нямам нужда от терапия с НМХ, нито с аспирин.... На мен обаче ми пусна други изследвания...
Терапията с нмх ми е назначена от АГ при положителния тест. Питах професорската,  защо при положение , че съм с нискорискови мутации,  се получава така, налага да увеличаваме дозата нмх,  а тя отговори,  че едното няма общо с другото. Ние следим анти Ха при терапията на която съм, съответно коригираме дозата до достигане на задоволителни  нива и това няма общо с генетичните ми предразположености.

Между другото, за Нк клетките каза да не се притеснявам,  при положение,  че процента е в норма,  бройката не била толкова важна. Както и да е, каза че интралипида няма да ми навреди,  но беше доста фрапирана,  че са ми изписани кортикостероиди. Разказа ми, че на пациентите,  които идват от турските клиники изобщо не им изследват Нк клетки. Ама както казахте по-горе имунолога си е имунолог,  хематолога си е хематолог.

Паскалева и на мен изрично ми забрани кортикостероидите, които ми бяха изписани от имунолозите в Надежда. Не ги пих. Обясни ми, че и без това съм с наднормено тегло, а от тях се качвало кг и въобще не било добре при моя риск от преекламсия . И за вливките с Интратект беше против, ама аз тях ги направих " за всеки случай". Слушам си всеки според специалността му.

# 499
  • Sofia
Напомням аз съм хетерозигот MTHFR C/T+хетерозигот PAI 4G/5G
Оказа се, че не ми е достатъчно  фракси 0,4, аспирин 100 също
анти Ха ми е 0,14 (таргет 0,2-0,4), аспи тест 46 (реф.ст-ти 4-30)
Вдигна ми дозата на фракси на 0,6 и препоръча контролно анти Ха след 14 дни.
Много съм доволна, макар, че доста народ имаше, консултацията беше много адекватна и подробна.
Никой не ме е питал имам ли час (макар, че имах) и смятам, че може да се отиде и без час, при всички случаи се чака.

Здравей,
преди това била ли си при друг доктор, който да ти е назначил първоначалната терапия?
Чудя се дали, след като имам предписана терапия от доцент Русев за повишените ми NK и TLA, има смисъл да ходя и при доктор Паскалева за второ мнение, или да не й губя времето излишно. И без това много хора чакат за часове при нея. Напомням, че съм хетерозигот MTHFR C/T(667<T). Нормален генотип за PAI 5G/5G; Фактор V Лайден, FV; 20210G>A (Протромбин)

Сирма, второ мнение никога не е излишно, а и междудругото доста йм се различават мненията на двамата.

То най-лошото е точно това, че ако кажат различни неща си тотално объркана....Аз съм с подобна на Сирма терапния от доц Русев - хетерозигот съм по ПАИ 4Г/5Г и Хетеро МТХФР С/Т, ТЛА 2.6 и НК клетки, и ми е назначил фракси 0.4 + аспирин протект през ден в месеца на забременяване. Чудя се и аз за консултация с Паскалева, Дели го каза много правилно - тя си е хематолог, докато Русев е имунолог и не знам доколко може да назначи терапия за тромбофилии... Sad

# 500
Напомням аз съм хетерозигот MTHFR C/T+хетерозигот PAI 4G/5G
Оказа се, че не ми е достатъчно  фракси 0,4, аспирин 100 също
анти Ха ми е 0,14 (таргет 0,2-0,4), аспи тест 46 (реф.ст-ти 4-30)
Вдигна ми дозата на фракси на 0,6 и препоръча контролно анти Ха след 14 дни.
Много съм доволна, макар, че доста народ имаше, консултацията беше много адекватна и подробна.
Никой не ме е питал имам ли час (макар, че имах) и смятам, че може да се отиде и без час, при всички случаи се чака.

Здравей,
преди това била ли си при друг доктор, който да ти е назначил първоначалната терапия?
Чудя се дали, след като имам предписана терапия от доцент Русев за повишените ми NK и TLA, има смисъл да ходя и при доктор Паскалева за второ мнение, или да не й губя времето излишно. И без това много хора чакат за часове при нея. Напомням, че съм хетерозигот MTHFR C/T(667<T). Нормален генотип за PAI 5G/5G; Фактор V Лайден, FV; 20210G>A (Протромбин)

Сирма, второ мнение никога не е излишно, а и междудругото доста йм се различават мненията на двамата.

То най-лошото е точно това, че ако кажат различни неща си тотално объркана....Аз съм с подобна на Сирма терапния от доц Русев - хетерозигот съм по ПАИ 4Г/5Г и Хетеро МТХФР С/Т, ТЛА 2.6 и НК клетки, и ми е назначил фракси 0.4 + аспирин протект през ден в месеца на забременяване. Чудя се и аз за консултация с Паскалева, Дели го каза много правилно - тя си е хематолог, докато Русев е имунолог и не знам доколко може да назначи терапия за тромбофилии... Sad

Точно така. При Русев относно имунологията, при Паскалева относно тромбофилията, за да няма недоразуменя.

# 501
Току-що освободих един час при доц.Русев за 12.02. Ако някой го иска, веднага да звънне на регистратурата. Wink

# 502
  • София
Относно назначаването на НМХ - първо, тази доза НМХ е профилактична. Второ, освен назначаване, има и следене. Това че е назначена една доза предварително, не означава че ще остане същата през бременността. Добре е да имаш назначена профилактика предварително, за да не се чудиш какво да правиш като забременееш - почваш НМХ и имаш 2-3 седмици да се ориентираш къде да се следиш.

Мона, на първа страница на темата има полезна информация + линкче за всяка от мутациите (на английски) - предполагам ще ти е от полза. С търсене можеш да си намериш доста информация на английски.

# 503
Чудя се и аз за консултация с Паскалева, Дели го каза много правилно - тя си е хематолог, докато Русев е имунолог и не знам доколко може да назначи терапия за тромбофилии... Sad

Аз си записах час при доктор Паскалева. Първият възможен беше за 21.2. После ще споделя и нейното мнение.
Flowers Four Leaf Clover

# 504
  • София
Здравейте, искам да ви помоля за коментар на изследванията ми. Вчера АГ ги видя и каза, че нищо не трвбва да правя и не са причина за спонтанен аборт. Имам записани часове при Паскалева и Русев за края на месеца. Но какво правите с Аг, което смята че не е нужна терапия, ако продължа да ходя при нея не знам как ще реагира.

# 505
  • София
Здравейте, искам да ви помоля за коментар на изследванията ми. Вчера АГ ги видя и каза, че нищо не трвбва да правя и не са причина за спонтанен аборт. Имам записани часове при Паскалева и Русев за края на месеца. Но какво правите с Аг, което смята че не е нужна терапия, ако продължа да ходя при нея не знам как ще реагира.

Казваш на Аг- то, че терапията ти е назначена от хематолог. Ако не одобри, го сменяш. И аз съм само с 4G/5G и неусвояване на фолиевата. Аг- та и имунолози казаха- без терапия. Паскалева каза- с терапия. И то доста по високи дози на Ап и Нмх. Така, че аз ще послушам нея.

# 506
  • София
Сандра, всъщност имаш три мутации: хетерозигот по PAI, хетерозигот по MTRR и хетерозигот по MTHFR. Всяка една от тях е нискорискова, но в комбинация се натрупват. MTRR е свързано със преобразуването на хомоцистеин в метионин. Има връзка и с Б12. MTHFR e свързано с усвояването на витамини от група Б - Б9 и Б12. При мутация се следят нивата на витамините и се приемат метилираните им форми. И трите мутации, въпреки че са нискорискови, имат отношение към процеса на кръвосъсирване и оттам - към спонтанни аборти. Виж линкчетата на първа страница на темата. Бих те посъветвала да потърсиш мнението на различни специалисти, включително на друго АГ, което има наблюдения върху бременни с тромбофилия.

# 507
  • София
Благодаря момичета, ако си самоназнача витамините дали мога да се предозирам?

# 508
  • София
Теоретично можеш да се предозираш с витамини, но е малко вероятно - повечето момичета сме в недостиг или към долната граница. Най-добре пусни изследване за Б9, Б12, Д и после почни витамини, за да знаеш от какви нива си тръгнала и колко имаш да наваксваш.

# 509
Витамините трябва да се изследват, защото предозирване по време на бременност не е желателно.
Отразява се на бебето.

Общи условия

Активация на акаунт