СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 8

• 95 065
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
Още когато д.р Кастрева поиска оставката на г-н Стоянов, споменах, че ми се вижда най-малкото странно два месеца по-рано да му одобри допълнителна паралелка в разрез със закона и наредбите и изведнъж да обърне палачинката.
Опитах се да насоча вниманието и към курсовете, не  толкова като част от спора между двете страни, колкото като интерес какво ще се случи с тях. Даже дадох линк към правилата, приети с решение на СОС. На пръв поглед изглежда, че те се отнасят за извънкласните дейности, организирани за учениците на конкретното училище, но ми се струва, че може да се тълкува и по-широко. Поразгледах днес и видях, че доста училища са публикували решението и са обявили конкурси. На страницата на СМГ не видях такова нещо. Не знам дали има и други училищни настоятелства, които осъществяват подобни дейности на територията на съответното училище. Иначе бих проверила дали и как са реагирали те.

# 421
Аз пък се присетих за една съфорумка, която в темите за ЧУ обясняваше кое училище е със сектантско ръководство и кое не.
Следвам я във Фейсбук и ето какво е написала днес:
"Марк Твен много обичал партитата, а и партитата обичали Марк Твен, разбира се, защото е Марк Твен, а всяко уважаващо себе си парти по подразбиране трябва да съдържа поне една знаменитост. Та, седял си Марк Твен на едно парти и по естествен път до него се озовал гражданин с претенции, който започнал да разказва историята си. Пък баща му бил някой си, дядо му още по-някой си, а пък прадядо му направо еди кой си, всичките по-по-най. Марк Твен го слушал, слушал и накрая се усмихнал и му казал:
– Господине, Вие явно сте като картофите – най-ценното Ви е под земята.

Няма да разказвам за всички поводи, по които се сещам за тази случка, но особено често се връща в мислите ми, когато има някакъв патриотичен, национален празник. Така ми се иска да кажа „Аре, стига сме били картофи“, пък в същото време така не ми се влиза в безсмислени конфликти, защото знам, че всеки осъзнава единствено онова, което му е нужно и ако го ръчкаш излишно само се ядосва, също излишно. И все пак днес ще го кажа –  честит да бъде и този празник, предците ни може да са били велики, да са се преборили с ужасни неща, но това само прави още по-обиден изборът ни да сме картофи. Да не река компири. Ако ме разбирате."

Мисля, че е много актуално. А приликата с реални лица е напълно случайна.

# 422
  • София
Тинкърбел, не зная как си предстаявяш, че се финансират състезателите за пътуванията за международните състезания Rolling Eyes Също така и ръководителите на отборите... Дарения и курсове...
Скрит текст:
Мога да говоря от първо лице за едно частно училище. Там също се изпращат мейли на всички родители с призив за подпомагане явяването на отборите /не е публично, но не мисля, че има разлика/, след което родителите на състезателите сами си плащат... Не виждам от къде ще ги намери едно държавно училище, пък макар и СМГ. Във всеки случай, тези пари няма да дойдат от МОН, това е сигурно!

# 423
  • София
Опитах се да се ориентирам какво се случва, изчетох почти цялата тема в частта й за директора, попаднах на две негои изказвания и репортажи за СМГ, но така и не разбрах какво и защо се случва. Може ли някой да разкаже? Някой е искал да разкара директора ли? Парите от курсовете законни ли са или има нещо мътно? Въпросните увволнени учители пряко ли са ангажирани с курсовете? изобщо, как така най-желаната гимназия от пети клас нагоре изведнъж се разтресе така? Мислех, че директорът е бетониран фор евър, защото училището става все по-желано, правят се ремонти, приемат се още  ученици (особено прословутата немска паралелка), отбор на СМГ... Някой се полакоми за мястото му или той е сгафил служебно (не политически)?

Е, точно пък, за днешния празник, няма защо да се чувстваш компир, защото Съединението е едно от малкото събития в историята ни, което е напук на всички Велики. Който ще да се изживява като Марк Твен (не става въпрос за теб, Дидева), ама по-скоро е картоф на свой ред предвид хваленето с родословие.

# 424
  • София
Не знам дали има и други училищни настоятелства, които осъществяват подобни дейности на територията на съответното училище. Иначе бих проверила дали и как са реагирали те.
За 73 СУ се сещам. Със сигурност има организирани от настоятелството курсове по мат и БЕЛ за 6 и 7 клас, допълнителният немски  за различните класове също. Има курсове и по френски, руски и китайски, както и занималня за малките.
За 125-то също - курсът "Математическа лаборатория" за 2-7 клас се организира от настоятелството.
И в двата случая заниманията се провеждат на територията на училището.

Последна редакция: чт, 07 сеп 2017, 09:30 от пенсионирана русалка

# 425
Още когато д.р Кастрева поиска оставката на г-н Стоянов, споменах, че ми се вижда най-малкото странно два месеца по-рано да му одобри допълнителна паралелка в разрез със закона и наредбите и изведнъж да обърне палачинката.
Опитах се да насоча вниманието и към курсовете, не  толкова като част от спора между двете страни, колкото като интерес какво ще се случи с тях. Даже дадох линк към правилата, приети с решение на СОС. На пръв поглед изглежда, че те се отнасят за извънкласните дейности, организирани за учениците на конкретното училище, но ми се струва, че може да се тълкува и по-широко. Поразгледах днес и видях, че доста училища са публикували решението и са обявили конкурси. На страницата на СМГ не видях такова нещо. Не знам дали има и други училищни настоятелства, които осъществяват подобни дейности на територията на съответното училище. Иначе бих проверила дали и как са реагирали те.

Както винаги си на прав път. Но е факт, че наредбата е писана за по-общия случай на извънкласни дейности, които използват общинската собственост и база. Тези курсове са по-особен случай, защото обслужват бъдещия прием и се водят от учители от училището, а не от външни хора. Доколкото знам в СМГ е само това настоятелство. И във фейса един от членовете на управителното тяло(подчертавам, че не симпатизира на Стоянов) каза, че са му предлагали курсовете да минат към самото училище, но Стоянов е отказал. От думите му се разбра, че Стоянов е искал да управлява парите, но не и да се натоварва с административната тежест и отговорност да ги организира. Не знам до колко е вярно, но аз лично съм склонна да повярвам на това.

Последна редакция: чт, 07 сеп 2017, 09:32 от Анонимен

# 426
Опитах се да насоча вниманието и към курсовете, не  толкова като част от спора между двете страни, колкото като интерес какво ще се случи с тях. Даже дадох линк към правилата, приети с решение на СОС. На пръв поглед изглежда, че те се отнасят за извънкласните дейности, организирани за учениците на конкретното училище, но ми се струва, че може да се тълкува и по-широко. Поразгледах днес и видях, че доста училища са публикували решението и са обявили конкурси. На страницата на СМГ не видях такова нещо. Не знам дали има и други училищни настоятелства, които осъществяват подобни дейности на територията на съответното училище. Иначе бих проверила дали и как са реагирали те.

Както винаги си на прав път. Но е факт, че наредбата е писана за по-общия случай на извънкласни дейности, които използват общинската собственост и база. Тези курсове са по-особен случай, защото обслужват бъдещия прием и се водят от учители от училището, а не от външни хора. Доколкото знам в СМГ е само това настоятелство. И във фейса един от членовете на управителното тяло(подчертавам, че не симпатизира на Стоянов) каза, че са му предлагали курсовете да минат към самото училище, но Стоянов е отказал. От думите му се разбра, че Стоянов е искал да управлява парите, но не и да се натоварва с административната тежест да ги организира. Не знам до колко е вярно, но аз лично съм склонна да повярвам на това.

Как точно да ги управлява тези пари, като според член 20 от устава няма право да е нито член на съвета на настоятелите, нито в контролния съвет. През него пари не минават. http://smg.bg/uploads/Ustav%20UN.pdf
Както ясно се вижда на сайта мнозинството в съвета на настоятелите са от свитата на Тодорова - те "колят и бесят": http://smg.bg/nastoqtelstvo.php  Не знам колко пари минават оттам, но изглежда са доста апетитна хапка, щом така са се вкопчили в тях и цял директор бутнаха, да не им търси сметка за нечистите дела.
Като плещите глупости си проверявайте поне информацията.

# 427
Бе ти май не четеш изобщо... Че и не осмисляш написаното.

# 428
Русалке, проверих снощи точно 73-то и 125-то. В първото училище вече е обявен конкурс. За второто намерих обявени дейности, но не и конкурс. Там споменават дарителски такси.
Bliss, точно това се опитвам да си изясня. В каква степен тези правила засягат курсовете в СМГ. Записано е, че извънкласните дейности са образователни услуги извън учебните програми, прилагани в съответното училище, съобразени с възрастовите особености и индивидуалните възможности и потребности на учениците. Курсовете не минават към училището. То просто обявява конкурс за избор на изпълнител, а не ги организира и провежда.
Видях и експертната оценка за наемите, но в момента файлът не ми се отваря.
Редактирам се. Прочетох те пак и има някакъв резон в това курсовете да минат към самото училище. Едва ли то ще плаща наем на самото себе си. Въпросът е доколко това е възможно.

Последна редакция: чт, 07 сеп 2017, 10:01 от Анонимен

# 429
Де факто това би било задкулисна причина, защото той не е имал възможност засега да влезе в официално нарушение на наредбата- все пак е нова и курсове в нарушение все още не е имало. Така ли е?

# 430

За първи път Стоянов ми стана неприятен, когато пусна призиви за дарения за някакви самолетни билети за състезание. Не помня даже дали нямаше дмс номер. На същото състезание отиваха и отбори от Бургас, Русе и ПЧМГ. В никое от другите училища нямаше такъв призив. И това на фона на намколко-цифрените приходи от курсове в СМГ. Аналогична е и историята с касичката, разказана по-горе. Да чопнем пари от където можем. Като има много, все ще остане и за реална работа - я ремонт, я билети...

Тинкърбел, от другите градове ходят деца, които могат да си позволят да отделят пари за това пътуване. Пък после им се възстановяват я от община, я от други спонсори. За СМГ Стоянов просто е искал да ги облекчи, да не ходят сами да си търсят средства, което е супер. Както споменах по-горе, доколкото аз разбирам, според устава на настоятелството той не може да се разпорежда с парите от курсовете. Нека някой по-запознат да каже така ли е.
http://2011-2015.burgascouncil.org/upload/upload/%D0%B7%D0%B0%20 … 2%D0%B0%2053.docx  (т.39)
https://www.24chasa.bg/novini/article/5721341 : “Ако община Пловдив не беше отпycнала по 2000 лв., нямаше как да отидат на cъcтезание в Сингапyp"

Последна редакция: чт, 07 сеп 2017, 09:59 от DjOfRa

# 431
Правилата са приети с решение на СОС от 6 април тази година. Пише, че влизат в сила от датата на приемане, но като гледам, по-скоро става дума за новата учебна година.

# 432
Наредбата е за общинските училища, в държавните и в частните училища  също има курсове.
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s … 8h3GtN-eeVTiW0xAw

Как МОН оправда най-краткия срок за подаване на документи в историята
https://offnews.bg/obshtestvo/kak-mon-opravda-naj-kratkia-srok-z … riata-664543.html

Последна редакция: чт, 07 сеп 2017, 12:43 от One of you

# 433
# 434
Стоянов пък продължава да твърди, че уволнението на госпожа Петя Тодорова е било съгласно правилата, това показал и доклад на МОН.

http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2017-09-07/bivshiyat-direkt … oved-za-uvolnenie

Последна редакция: чт, 07 сеп 2017, 12:50 от One of you

Общи условия

Активация на акаунт