Да родиш на 16

• 94 994
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 1 335
  • София
Тази фраза, че  "ние планираме, а оня горе ни се смее" ми е "любима". Sunglasses
И съм забелязала, че се употребява само от хора, които живеят ден за ден, като оправдание за тяхната безхаберност.
Ама нека се успокояват, щом им помага.
Аз си правя плановете и си ги следвам. И на-вече съм доволна, че ги реализирам.

Аайде, бе! Теб трябва да те вкараме в книгата на Гинес и да те проучим за учебниците, защото си един от малкото хора, които са факири в планирането и изпълнението на плановете!
Сори, госпожа, ама само си мислиш, че си реализираш плановете. Защото, ако някой реши да си играе на ББ и без да знаеш да ти записва всички планове за период от една година, да речем, след това да документира реализацията, на бас, че хич няма да си доволна от резултата. Но иначе може да си вярваш, то не пречи, дори повдига самочувствието за контрол върху настоящето и бъдещето.

# 1 336
Ти, около себе си виждаш малък процент от майките, а и наблюденията ти над стандарта им на живот се свеждат до нещо, което си видяла, а то може да е еднократна покупка. Не знаеш какви са им разходите и как ги покриват.

Е не, наблюденията са доста подробни. Като се почне от дрехите на семейството, колата, начин на празнуване, почивки...и да се чудиш защо са се борили за държавна ясла. При това и майката май дори не работи, но детето пак е на ясла, по някаква причина...

# 1 337
  • София
Всъщност 90% от майките, които си оставят децата в ясла го правят от нужда, а не от желание. И нуждата не е за купуване на маркови дрехи, а на дрехи и храна, плащане на сметки и ей такива неща. Има процент,  които спокойно могат да си позволят да останат с детето си, има процент, които правят жертва, за да останат с детето си и свиват разходите, а има и процент, които просто обичат работата си и искат и кариера и дете и се възползват от системата или наемат бавачки.

Последните три вида са по-малък процент от първия, така че е малко нагло да се заклеймяват майките, решили да си пратят децата на така омразната ясла, особено от жени, на които това вече не им стои на дневен ред.

Нищо нагло няма в мнение, защитаващо присъствието на майката до детето в първите години, в които е най- нужна чисто физически, ако щеш!

Държавата плаща майчински, които първата година са според заплатата, втората- 340, та хайде да не е опрял ножа до кокал при нормално семейство с работещ баща.

А, това оправдание " много си обича работата" е върха- обича я повече от детето си, затова не може да се лиши от нея за 2 години, но от детето може.

Друг разказ е защо ехидничиш, че на мен майчинството не ми е на дневен ред, като и на теб не ти е, но не ти пречи да си кажеш мнението... Mr. Green

# 1 338
Ти очевидно не можеш да възприемаш текст, но това е друга тема. Казах, че са минимален процент майките, които, наистина се връщат на работа, заради това, че я обичат. Има и такива обаче, но те, в повечето случаи не разчитат на яслите.

А на мен ми е на дневен ред все още, за разлика от на теб.

# 1 339
  • София
Ти очевидно не можеш да възприемаш текст, но това е друга тема. Казах, че са минимален процент майките, които, наистина се връщат на работа, заради това, че я обичат. Има и такива обаче, но те, в повечето случаи не разчитат на яслите.

А на мен ми е на дневен ред все още, за разлика от на теб.

Аха, щом не съм съгласна с твърденията ти, не съм в състояние да схвана полета на мисълта ти!?
Ми, добре. Mr. Green

Що се отнася до " дневния ред", тая работа с мъж става, не със заяждане по форумите........ hahaha

# 1 340
Тази фраза, че  "ние планираме, а оня горе ни се смее" ми е "любима". Sunglasses
И съм забелязала, че се употребява само от хора, които живеят ден за ден, като оправдание за тяхната безхаберност.
Ама нека се успокояват, щом им помага.
Аз си правя плановете и си ги следвам. И на-вече съм доволна, че ги реализирам.

Аайде, бе! Теб трябва да те вкараме в книгата на Гинес и да те проучим за учебниците, защото си един от малкото хора, които са факири в планирането и изпълнението на плановете!
Сори, госпожа, ама само си мислиш, че си реализираш плановете. Защото, ако някой реши да си играе на ББ и без да знаеш да ти записва всички планове за период от една година, да речем, след това да документира реализацията, на бас, че хич няма да си доволна от резултата. Но иначе може да си вярваш, то не пречи, дори повдига самочувствието за контрол върху настоящето и бъдещето.

Ехаа! Де да можех и аз така. Да планирам нещата и те да са по план. Явно кармата не ми е такава. Уви! Simple Smile

# 1 341
Не е зле да си намериш един, за да спреш да се заяждаш. Хубаво е да се вслушваш в собствените си съвети понякога.

# 1 342
  • София
Не е зле да си намериш един, за да спреш да се заяждаш. Хубаво е да се вслушваш в собствените си съвети понякога.

Нали на теб ти е на дневен ред, мен ме остави, ами се погрижи за себе си. Mr. Green

# 1 343
Грижи се, че ти личи, че имаш нужда.

# 1 344
Има и майки, които се връщат на работа преди края на втората година, просто защото знаят, че ако останат още няколко месеца в майчинство, след като се върнат, ще се намери начин да ги освободят. И не ми казвайте, че работодателят не може да освободи майка на дете до 3 г възраст. Начини има, като един от тях е да се държи по начин, по който да я принуди да напусне. А нова работа с малко дете навсякъде се започва трудно, някъде и невъзможно. И пред перспективата жената да остане за неопределено време без доходи, просто избира по - малкото зло - да се върне на работа преди края на двете години, особено ако заплащането е прилично, а работното време се съвместява с детето..

# 1 345
Има и майки, които се връщат на работа преди края на втората година, просто защото знаят, че ако останат още няколко месеца в майчинство, след като се върнат, ще се намери начин да ги освободят. И не ми казвайте, че работодателят не може да освободи майка на дете до 3 г възраст. Начини има, като един от тях е да се държи по начин, по който да я принуди да напусне. А нова работа с малко дете навсякъде се започва трудно, някъде и невъзможно. И пред перспективата жената да остане за неопределено време без доходи, просто избира по - малкото зло - да се върне на работа преди края на двете години, особено ако заплащането е прилично, а работното време се съвместява с детето..

Абе глупости говориш, всички се връщат заради "маркови" дрешки Simple Smile. лесно им е на 60 годишните, чиито деца са гледани от 50 годишни пенсионирани баби да говорят. (Аз съм за това майките да имат достатъчно време с децата си, но виждам, че не е възможно за повечето).

# 1 346

Ами не се ли замислят, че точно защото им треперят така на работодателите, се получава това очакване да се връщат жените по-рано на работа? В една фирма чух репликата- вече никой да не забременява...еми тъпо си е. Ако всички жени си стоят у дома по 2 години, няма да го има очакването, че ще се връщат след първата година.

Да не говорим, че по принцип ако се планира дете, би трябвало и да се планира повече от една опция за работата след това. Вкл. и смяна като доста вероятна опция.

# 1 347
То и аз си мислех детенцето след втората година на ясла. Ама какво стана – имаше физическа непоносимост от това място. Щом прекрачеше прага на вратата и започва да повръща. Мъчихме го горкото 1 месец и после бащата го гледа третата година вкъщи. Щото мен ми свърши платеното майчинство и някой трябва да изкарва пари.
Установих защо правеше пристъпите на повръщане – учителки и персонал груби, резки и твъъърде шумни. Не строги, просто пищящи. Крясъци, странни наказания с "иди до пързалката с вдигнати ръце, но без да мърдаш", а то се обърна и онази като го погна да крещи – лелеее, то се напика (загледах през оградата един ден нарочно преди да вляза да си взема детето). Че това е дете, бе, да не е животно.
Та бързичко приключихме с яслата. В детската градина проучих първо учителките и детето ходеше всеки ден с мерак, не иска да тръгва вечер.

# 1 348
Относно защо форумът трябва да е забранен за непълнолетни - първоначалните съвети, които всички дадохме - да говори с родителите си - бяха напълно в реда на нещата, но после се казаха страшно много неща по въпроси, по които според мен не е редно непълнолетен да си формира мнението от непознати.

Относно на каква възраст е редно едно момиче или момче да прави секс, как е редно да го прави, какви са рисковете и предимствата на аборта, какви са рисковете на ранното или късното раждане и т.н. - по тези интимни въпроси непълнолетният би следвало да се информира от родителите/настойниците си и от (с едно на ум) квалифицирани кадри като училищни психолози, специализирани в областта психолози, лекари, кадри с педагогическо образование и необходимата специализация да провеждат сексуално обучение.

И моралът, и законът защитават правото на родителите да говорят по тези въпроси първи с децата си и да ограничават случайни външни влияния до колкото могат. За мен не е ОК гледната точка, че сексът на 16 бил срамен, че бил чекнене, или че който правел секс бил жена и готов за майка, не бяха ОК и начините по които беше представен абортът (и в двете полярности), както и раждането на ранна (или пък на късна!) възраст от чисто медицинска и психологическа гледна точка. С коментирането на социалните аспекти съм ОК, но с другото мисля, че не е правилно. А за това, че авторката на темата пише, че си "общувала на лични с когото трябва" ме побиват тръпки - ако моето непълнолетно дете си общува с непознат в интернет по интимни въпроси, ще направя всичко, което ми е по силите, да информирам непознатия (независимо какъв пол твръди че е или за какъв се представя), че не желая да общува с детето ми, ще огранича интернет достъпа на детето си и ако контактът продължи онлайн или офлайн, ще потърся съдействие от всички възможни институции. Категорично смятам, че подобен контакт е дълбоко нереден, може би и незаконен.

Накратко - трябваше да се каже да говори с родителите си и до там. Всичко друго е вмешателство в техните взаимоотношения, които и без това не са розови и налагане на лични виждания, които най-вероятно в повечето случаи не съвпадат с техните възгледи и ценности, които биха искали да предадат на децата си. Ако е приемливо това за пълнолетен човек, който вече има правото да си троши главата както си иска, то за непълнолетен не е. Пързалка или не, други бременни 16 годишни може би четат темата, може би си регистрират профили в този момент и търсят "общуване на лични" с "когото трябва".

# 1 349

Ами не се ли замислят, че точно защото им треперят така на работодателите, се получава това очакване да се връщат жените по-рано на работа? В една фирма чух репликата- вече никой да не забременява...еми тъпо си е. Ако всички жени си стоят у дома по 2 години, няма да го има очакването, че ще се връщат след първата година.

Да не говорим, че по принцип ако се планира дете, би трябвало и да се планира повече от една опция за работата след това. Вкл. и смяна като доста вероятна опция.

По принцип теоретично е точно така. Обаче, ако човек не живее в София Пловдив и още 2-3 града и ако има една сравнително платена работа с нормално работно време, а градът не предлага много такива възможности, просто в един момент се налага да вземе и такива тежки решения. Защото подобна работа не се среща под път и над път в конкретното населено място

Общи условия

Активация на акаунт