Да родиш на 16

• 95 493
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 510
Абсолютно съм съгласна и това исках да кажа.. но дадох явно грешния пример Simple Smile аз също завърших с отличен, имам хубава работа и уча в университет, щото нали според изказванията тук нищо нямаше да стане от мен Simple Smile

Не се сърдете, но страшно много бързате с всичко... Какво е "станало" от Вас? Завършете го този университет първо, издигнете се в работата си, ако наистина това Ви влече, "хубава" работа на 20 няма как да има, има студентска работа, която позволява човек да ходи на лекции и упражнения, а във Вашия случай да си гледа и детето. След 10, след 20 години - тогава, че и по-късно ще можете да погледнете назад и да кажете "от мен стана това и това". И ПАК НЯМА ДА ВИ Е ДОСТАТЪЧНО! Като съм бил малък и са ме питали непознатите "какъв искаш да станеш като порастнеш", съм отговарял "кандидат-студент като батко!" (явно тогава това е било на дневен ред при него, имали сме голяма възрастова разлика). Е, явно на 18 още съм "станал" нещо, щом съм сбъднал детските си мечти... Wink Но не, има безкрайно повече и дори още толкова много... Не се подценявайте с някаква диплома, каквито у нас човек може да изкара с лекота, с едната "хубава работа", с детето, дори и с другото и третото. Мечтайте огромно, мечтайте безкрайно, не се спирайте, защото нещо било станало от Вас на 20 с коремчето и приемането в университет, където не могат да си запълнят свободните бройки (каквито вече са всички у нас)...

Успех Ви желая и на Вас и на другите млади хора в темата и във форума и на авторката на темата, ако е истина това, което е написала.

# 511
  • София
Има си неща, които се правят по правилата и са така измислени и специално прроектирани, че да се правят по правилата, но има и други, чисто житейски, за които правила няма. Инженерните или административни системи са така направени, че можеш да проследиш схемата и да минеш по правилата като си спестиш ресурси. Обаче в живота, когато става въпрос за деца, семейство, работа и подобни, особено за нещата свързани с възпроизводството и всичко, което попада в сивата зона, правилата са исторически, а не дизайнвани, и са толкова разтегливи, преплетети и неподлежащи на автоматиззиране, че всеки може да живее както реши или му се стекат обстоятелствата. Няма да се събори светът, ако една жена забременее и роди, нито ако не роди -ще се изнени нейното и на околните отношение по незнайни причини.

Мен ме изненадва доонякъде идеята за "нямаше да седи срещу мен", а преди това "съжалявам, че се поддадох да родя толкова рано". Е, последно кое от двете? Все едно "колата студена ли я искате? - не. - Значи без лед, така ли? - С лед, но малко.". Ако има един мегдан, хем детето да е същото, ама да не се ражда баш сега, а след две години. Ехо, хора, нещата не стават така! Тогава нито вие щяхте да сте същите, нито детето да е същото! Все едно да клонирате едно дете и да го родител пет годинни по-късно, обаче вие да сте живяли през тези 5 години. Същото ли щеше да е?

# 512
А има и хора, които са толкова фиксирани в идеята за светски успех, че не виждат как карането по правилата също ограбва от живота. Особено в 21 век, когато правила се променят и в рамките на 2 седмици.

# 513

Мен ме изненадва доонякъде идеята за "нямаше да седи срещу мен", а преди това "съжалявам, че се поддадох да родя толкова рано".

Няма нищо изненадващо в идеята, човечето го е обяснила просто и разбираемо

Човек се радва на децата, които вече са факт, там пак щеше да седи той или тя, не същия, но и за теб пак щеше да онзи той, който е смисълът на живота ти.
Ако не бях направила аборт преди 15 години щях да имам друго дете, а не това което имам в момента и нямаше да мога да си представя живота без него точно както не мога да си представя живота без това. Та както казва Човечето - човек се радва на децата, които са факт.

# 514
Как точно да правиш абортИ по желание е по-голямо поемане отговорност от това да родиш на 16-19? Не аборт, ами два-три-четири, че и това да е разумна алтернативата на нещо си друго. То наистина ще излезе, че абортите са проста и бърза, даже приятна (понеже ни отърва бързо и просто от проблема), манипулация. Както решението за едно дете започва с "Да родя? Защо пък не?". Еднакво безотговорно.

# 515
  • София
Все същото е. Аз напълно приемам за отговор "защо не?" и "защото така (искам)". Красноречиви са, и кратка форма на дългото обяснение "не искам да ти обяснявам, няма да ти обясня, защото съм наясно, че искаш да ме откажеш, а и не ми се бъркай в живота". "Защо не?" не означава "не зная", а "не искам и не съм длъжен да ти обяснявам".

# 516
  • София
Правила съм аборти докато бившия ми съпруг се научи КОГА ТОЧНО се слага презерватива, а това не е по средата на акта. Отне ми години да го науча.

На дъщеря ми и на синовете си съм обяснила навреме. Научили са, щом не се е стигало до изненандващи бременности.

# 517
Всяко нещо струва друго нещо.
 Ако нямаше и капчица съжаление у вас, за това, какво сте загубили, като сте спечелили нещо друго си, нямаше да си спомняте, камо ли да увещавате някой друг, колко сте прави в избора си /някои особено настървено/.  За останалия свят няма никакво значение, ама милиграм дори. И не всеки живот върви както се стича вашият собствен, което не го прави нито по-прост, нито по-нещастен или неосъществен.
Андариел, с написаното от теб съм съгласна.

# 518
  • София
Шарки, в чуждите очи твоята постъпка изглежда също толкова нерационална и безотвогорна, колкото и постъпката на някое 16-годишно девойче. но би трябвало при теб дори да е утежняващо, защото 16-годишното не е съвсем наясно, а ти си зряла жена и би трябвало да си наясно. С това не те нападам, а само ти давам пример как човек си мисли, че е много рационален, много безгрешен а всъщност не е по-различен от 99 процента от населението, включително 6-месечното бебе или 16-годишното момиче.

# 519
  • София
На общежитие, с две вече родени деца и без изглед за собствен дом (случката е 1995 г., за хиперинфлация изобщо да не споменавам), с две изхвърлени от тялото спирали, без живи родители, само с надомна работа, какво е било другото рационално решение? Още тогава да родя третото? И четвърто?

# 520
Никой не оспорва факта, че на една майка решила да роди дете, това ще е смисълът на живота й, независимо дали е родила на 16 или на 36. Естествено, че след време(като си родила на 16) ще погледнеш назад и ще си кажеш " Не съжалявам за нищо! Нищо, че нямам образование, не можах да осъществя нито една моя мечта...дори не съм вече с бащата на детето ми, но важното е, че сега имам този прекрасен син/дъщеря!" Разбира се, че всеки сам прави изборите в живота си, но по-добре е да си достатъчно разумен и да дадеш нещо на това дете, т.е. да решиш да го имаш когато сама можеш да си го позволиш, а не да разчиташ както в случая, дори не на собствените си родители, а на тези на бащата! Аз не бих била толкова доверчива, но на 16 е нормално морето да е до колене..! 😉

# 521
  • София
ако трябва да вляза в ролята на лелката, би трябвало да кажа, че хапчетата са били измислени, не е трябвало да правиш секс, като не можеш да си позволиш да раждаш... Изобщо, не е трябвало да допускаш за забременяваш, защото си зряла жена и имаш глава на раменете. Сега разбираш ли за какво става въпрос? Лесно се казва за едно 16-годишно как не е трябвало да забременява, а щом е имало тази глупост да ходи да абортира, вместо да скапва своя и на синчето живот, но когато опре до собствения задниик вече излизат една камара оправдания защосе е случило забременяването. За това говоря през цялото време. Демек, оправданието е като г..за - всеки си го има.

# 522
  • София
Изобщо не оправдавам социопатията на бившия си съпруг. Отлично разбирам защо точно толкова млада и бедна ме е забременил и оженил за себе си. Мамасита  в една друга тема доста напоително обясни защо и как се заробва една жена със забременявания и раждания.  Обаче едно 16-годишно тийнейджърче дали ще разбере?

# 523
bgtatko81, разбира се, че имам мечти, че кой няма? Какво пречи с дете да ги постигна? Работя като счетоводител в държавно предприятие и уча задочно Simple Smile и т.н и т.н имам скромнички мечти .. но всичко по реда си Simple Smile

# 524
Мен ме изненадва доонякъде идеята за "нямаше да седи срещу мен", а преди това "съжалявам, че се поддадох да родя толкова рано". Е, последно кое от двете? Все едно "колата студена ли я искате? - не. - Значи без лед, така ли? - С лед, но малко.". Ако има един мегдан, хем детето да е същото, ама да не се ражда баш сега, а след две години. Ехо, хора, нещата не стават така! Тогава нито вие щяхте да сте същите, нито детето да е същото! Все едно да клонирате едно дете и да го родител пет годинни по-късно, обаче вие да сте живяли през тези 5 години. Същото ли щеше да е?

Е какво толкова неразбираемо има? На всяка майка е ясно какво иска да каже.
Преиграваш  Stop

Общи условия

Активация на акаунт