Да родиш на 16

• 95 374
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 825
  • Под Сините камъни

Защото, ако на нечие дете са му нужни 1000лв. за курс по английски, на друго не са. Справя се и без курс.
Абсолютно излишно е да се слагат някакви рамки и изисквания,А пари за спорт (такси ,екипи...)?
А за частни уроци?
Дрешките и обущетата не ги броим , пътуванията , ваканциите , паритата за рожденден, подаръци за РД на приятелките.....
Да има и деца сираци поверени на държавна издръжка да са се ...справили  и установили ,но говоря за нещо съвсем различно.
Виждате ли наистина хората са различни. Един чете и разбира ,а друг хич нищо не е разбрал ама пише.
Както по напред обясних на друга потребителка , се налага да обясня специално за вас.
Проблема не е там ,  където детето няма нито желание нито потенциал за повече. Проблем ''евентуално'' възниква там където детето има нужните качества и желанието , НО възможностите на родителя го ограничават. Слага се принудително таван  определен от липсата на средства.
Таван не за забавления или пътувания а за обучение и професионална реализация.
Нека поне не се лъжем нито да залъгваме децата си че  безплатното няма лимит ,отвъд който не става само с желание.
Не говоря за някакви измислени специалности ,за които вечно не достигат желаещи а за истински сериозни и много престижни професии с доход позволяващ пълна независимост и висок стандарт на живот.

Когато детето има потенциал и желание,не му трябват частни уроци.Има начин и безплатно да се ограмотява допълнително.
А да не забравяме,че стандарта в нашата държава е различен.Ако в София взимат четири цифрени заплати то в провинцията сме на три цифрени.И едва ли много от родителите могат да си позволят това което ти си описала.По твоята логика ние не трябва да имаме деца.Както казах дъщеря ми ще е студент първа година - редовно,но ще и се налага да работи и да учи,което е масово в нашата страна.

# 826
  • София
Поне от Бръшлявоната лига. (признавам, не се стърпях да го използвам. Дори не знаех преди, че има бръшлянова лига университети. За мен върхът на сладоледа е MIT, но така и не го знам дали е от лигата).
мамамари, когато ти роди знаеше ли дали детето ти щеима потенциал и какъв потенциал, дали ще е здраво или с увреждане, което ще лъсне след 4 месеца или след 6 месеца, или след годинката? Имаше ли ги всичките пари накуп до сватбата му, преди да се осмелиш да бременееш? Толкова високи изисквания поставяш, все едно няма да раждаш и да гледаш обикновено човешко беле, а някакъв свръхинтелект. Напомня ми на един филм, който дават в момента, май и на сериал са го направили на НВО - Прислужницата. Там така беше - право на раждане имат отбрана група двойки, и то дори не раждат самите двойки, а сурогатни майки.

# 827
Само истинска  независимост и то ако и то го поиска т.е  ако  не започне да ражда на 16 и до 21 ги нареди 5.
People BabyPeople BabyPeople BabyPeople BabyPeople Baby
Тогава ще  бъда баба.

# 828
Шарки, за извънредно умните и гениалните изобщо не говоря, те са съвсем друго нещо. А освен такси за следване, с нещо и трябва да живее човек, докато следва в такива университети.

# 829
А да не забравяме,че стандарта в нашата държава е различен.Ако в София взимат четири цифрени заплати то в провинцията сме на три цифрени.И едва ли много от родителите могат да си позволят това което ти си описала.По твоята логика ние не трябва да имаме деца.Както казах дъщеря ми ще е студент първа година - редовно,но ще и се налага да работи и да учи,което е масово в нашата страна.[/left]
Точно и за родителите и за децата е адски трудно без да бъдат намесвани бебета.
А ако ви беше наредила 1-2 внучета като самотна майка?
М?
На кой по-напред?

# 830
  • Под Сините камъни
А да не забравяме,че стандарта в нашата държава е различен.Ако в София взимат четири цифрени заплати то в провинцията сме на три цифрени.И едва ли много от родителите могат да си позволят това което ти си описала.По твоята логика ние не трябва да имаме деца.Както казах дъщеря ми ще е студент първа година - редовно,но ще и се налага да работи и да учи,което е масово в нашата страна.[/left]
М?
Ще учи задочно или ще отложи малко докато пораснат внучетата.
А се налага да работи защото мама и тати не живеят в София и не взимат техните заплати.Но примера ми беше за това,че понякога и от майките тинейджърки излизат читави деца.

# 831
М?
На кой по-напред?
Така е, нека да бъдем реалисти. За всичко си има време и място. Всеки един млад човек заслужава да изживее пъноценно младините си, да намери себе си и да се опита да се реализира, в това което харесва. Много е жалко и обидно да се смята, че мисията на човешкият живот е възпроизводството. В миналото може и да е било така, но в днешно време не трябва да се гледа на жената като на фабрика за бебета.

# 832
  • European Union
Всъщност мамамари имаше много по-ценни постове преди темата с парите, но тях удобно ги пропуснахме.

Andariel, ти наистина ли си вярваш, че бременна 16-годишна ще си ходи на училище все едно нищо не е станало. На възраст, в която една пъпка е краят на света, да си седне на чина все едно не вижда всички погледи или не чува подмятанията. Да преглътне, че ще е тема на разговор на цялото училище, че ще е лошият пример на майките, които вземат децата от началното училище - "Виж, мамо, опичай си акъла, да не те сполети и теб". Понякога казано с цел девойката да го чуе.
И много лесно забравяш всички гадения - първите три месеца, свръхчуствителност към миризми (представи си шестия час как се седи зад Пешо, който е играл баскетбол 45 минути), пишкане на всеки половин час. Ами ако не може да изтрае до края на часа? Дали ще се прави, че не чува подмятанията, докато излезе от стаята и да си представя какво се случва там докато я няма. Ами излизането навън на голямото междучасие? Дали всички ще я пазят и ще и дават ред или ще ходи с чантата пред корема да се пази от бясно тичащите осемгодишни от съседната сграда? Дали ще и дават ред в тоалетната, която към края на часовете не е за влизане?
Не е нужен закон, който да забранява на бременни момичета да ходят на училище. Нарича се здрав разум.

# 833
наистна не разбирам какво имаш предвид и къде и в какво откриваш противоречия за написаното от мен. Девойката, коя девойка? Аааа, авторката ли? О, тя няма нищо общо в случая, не зная защо я намесваш. Какво точно е разминаването в написаното от мен преди и сега?

Ами ако прочетеш, ще разбереш какво имам предвид. Обръщаш се към мен и друга потребителка, чиито мнения не споделям и не съм изказвала подобни неща за уроци и обгрижване, за разлика от теб, която с години го правеше.
Странно ми е, че от постоянните уроци, курсове, извънкласни, които бяха задължителни, сега мина на тезата, че едно дете и без това може да се отгледа.

# 834
Само истинска  независимост и то ако и то го поиска т.е  ако  не започне да ражда на 16 и до 21 ги нареди 5.
People BabyPeople BabyPeople BabyPeople BabyPeople Baby
Тогава ще  бъда баба.
Мдааа, тя, като иска дъщеря ти да прави секс и бебета, теб ще пита.Grin

Няма да коментирам умопомрачителния ти постинг за децата - сираци, на държавна издръжка и онези, които не покриват мечтите ти, че са без потенциал и без желание за повече.

# 835
Но примера ми беше за това,че понякога и от майките тинейджърки излизат читави деца.[/left]
Изобщо не го коментирам това.
Обаче попадат в омагьосан кръг без пари няма образование без него плащат малко и нито собствения си живот държат в ръцете си нито този на бебето .А може да е съвсем различно.

Не знам какво си разбрала Луна  в поста ми за сираците ,но ще ти кажа ,че ако имаха късмета зад тях да стои материалната подкрепа на  родител живота им далеч нямаше да е толкова тежък. Редовно дарявам  в едно определено място .Познавам децата и мога да кажа че някои от тях биха могли да стигнат много по-далеч от това което съдбата им е отредила без да ги пита.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2017, 17:05 от mamamari

# 836
  • София
е, не, ще е станало - ще има бебе, което понякога ще я посреща на входа на училището. по същия начеен родилите първокурснички-студентки гледаха бебета - бабата или таткото с количката чакат мама да излезе от час. И като нищо ще се превърне в "бебето на гимназията". Wink А това за лошия пример мА уби! Наистина ли си представяш такива апокалиптични картинки? Сигуро и с камъни ще я замерват. Наиистина ли за такива диваци ги смяташ младежите?

Даун, да съм написала някъде, че може? Написах, че докато дойде време за уроци и курсове ще са минали едно десет години от раждането, а за десет години много вода  изтича и много неща се променят. Затова писах вече за енти път, че аз не съм знаела,че ще могат моите да ходят на курдове, когато забременях и родих, дори през ум не ми е минавало за курсове, защото се чудех дали ще стигне адаптираното мляко и пюретата. а и нали написах - ако трябва във форума ще прося,но все ще се намери начин за уроци и курсове.

# 837
  • София
Няколко страници по-назад дадох реален пример, какво се случва с раждане на бебе на 16-17 години, но е по важно да убеждаваме останалите, колко сме над нещата и колко е лесно дете да гледа дете / с баба разбира се/

# 838
  • София
какво се случва, че нещо съм го пропуснала този пример? майката стана алкохоличка, заряза  бебето, обвини го, че заради него си е пропиляла живота или какво? кои са тези фатални и  непоправими неща, които се случват? Ще продава картофи на пазара? Няма да стане прима-балерина?

# 839
  • София
какво се случва, че нещо съм го пропуснала този пример? майката стана алкохоличка, заряза  бебето, обвини го, че заради него си е пропиляла живота или какво? кои са тези фатални и  непоправими неща, които се случват? Ще продава картофи на пазара? Няма да стане прима-балерина?
Прочети, не е трудно. Четенето имам предвид.

Общи условия

Активация на акаунт