Да родиш на 16

• 95 353
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 870
Най-вероятно някоя от бабите ти вече е била женена на 16, то горе-долу преди Девети си е било в реда на нещата, още повече, че малко са учили дори до осми клас.

Твоята баба ли е станала майка на 16, затова ли е целият шум?

Малко статистики, да не е ей тъй:

Цитат
През 1884 г. се определя законно възрастта, в която момичетата и момчетата могат да сключат брак. За момичетата е 17 години, а за момчетата 19. В края на 1897 г. се внася корекция на тази възраст и тя става съответно 18 и 20 години.

От 1921 до 1935 г. е периодът на най-високи възрастови граници за сключване на брак, като при жените най-много бракове има във възрастовата група 20 – 24 години, а при мъжете в групата 25 – 29 години.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2017, 19:19 от Анонимен

# 871
На 17 завърших гимназия,  съвсем нормално доста от моите връстнички и съученички вече стягаха сватба след бала.

Интересно, при моите изобщо не беше така. Съвсем нормално, всички учеха за изпити.

# 872
  • София
не, не е нуужно да съм лично засегната. Или не разрешаваш, доктор Фройд? Предвид начина на живот по онова време, било е съвсем нормално, особено на село, да се женят на по 16. За едната си баба със сигурност зная, че не е, защото е завършила учителския институт, но за другата никога не съм се замисляла, не съм я и питала. Нищо чудно да се е оженила на 16, на село си е било нормално.

Кое му е интересното, Трещерица? Опитваш нещо да ме хванеш натясно на тема какво? Няма как, душко, няма как да стане твоята работа! Но нищо, де, продължавай да опитваш!
Имахме УПК-та навремето и хем завършвахме гимназията-майка, хем в единайсти клас бяхва в друго училище за професионална подготовка, кой каквото си избереше. С много от съученичките си се запознах в единайсти клас,защото бяха от друуги училища. Съвсем нормално, някои се изпожениха. Съвсем нормални момичета. От гимназията, някои не влязоха да учат и също се изпожениха. Други се изпожениха в първи курс. Не си ли чувала, че животът е шарен, или на стари години го установи в тази тема? Ахааа, сетих се, идеята е да покажеш аз колко съм тъпа, а ти колко си умна! Брей, разбрах най-после! Честито, умна си!

Последна редакция: пт, 01 сеп 2017, 19:26 от Andariel

# 873
не, не е нуужно да съм лично засегната. Или не разрешаваш, доктор Фройд? Предвид начина на живот по онова време, било е съвсем нормално, особено на село, да се женят на по 16. За едната си баба със сигурност зная, че не е, защото е завършила учителския институт, но за другата никога не съм се замисляла, не съм я и питала. Нищо чудно да се е оженила на 16, на село си е било нормално.

Постнах една редакция горе, можеш да видиш как е било възрастово. Бракът е бил законово разрешен над 18-годишна възраст, тъй че ме съмнява и на село да е имало рояци 16-годишни бременни.

# 874
Тя Трещи го каза още сутринта - излезе, че да си майка на 16 е най-нормалното нещо на този свят. 😒

Именно.

Щяло да бъде отгледано?!
Много ясно, няма го оставят да умре от глад.
Обаче пак не разбирам, защо??? Защо една безотговорна постъпка трябва да бъде опростена по този начин, обяснявайки как все ще се намери начин?
Ще се намери, но с цената на затруднения за всички. Най-вече за родителите на невръстната майка и в частност на майка ѝ.

Андариел, какви са тези баби по на 16? Моите и двете са родили на 20+. Едната на 24, другата на 23. Нямаме такива, дето толкова са били преритали да раждат на 16, все едно имат срок!

# 875
Аз не виждам в темата да има спор , че едно дете, родено от 16 годишна  /Темата е да РОДИШ на 16 , а не да заченеш на 16 , все пак/, няма да се отгледа. Спорът е за качеството на живота. Както на новороденото , така още на поне шест човека- невръстните родители  и техните родители. Ако е за биология , наистина няма проблем. Въпросът е как се гледа на новороденото- като на бъдещ пълноценен индивид-личност  , или като на биологична единица.
След малко ще дам един пример за хора , които познавам. То хипотетично всеки е силен.

# 876
  • София

да се самоцитирам за раздаващите акъли колко лесно се гледа дете на дете, на дете:
Преди около година, когато майка ми, ми сподели, че  моя братовчедка /българка, родена и живееща в София/ е станала прабаба и са довели  внучето да го видят близките, я разпитвах, като малоумна сигурна ли е, че говорим за прабаба, а не баба, все пак и двете /един набор, макар че тя се омъжи и роди  преди да завърши средно образование / не сме навършили 50 години.
Сори, но когато видях бабата /реших, че е въпросната моя братовчедка Х, с която не сме се виждали от деца почти и много си приличаха в интерес на истината /  и споделих, че изглежда много изтормозена и състарена за възрастта си , майка  ми го върна тъпкано с репликата:
"-Ти идиот ли си? Това е дъщерята на Х, тя е бабата."
А в същото време младите родители изглеждаха щастливи с бебето на, фона на недотам щастливите физиономии на всички пра-пра и незнам докъде баби и дядовци, които ги изпращаха.
И за да няма обвинение във воайорство, близките и живеят  срещу майка ми и ги видях когато си тръгвахме и  те се готвеха за същото.

От снощи се чудя дали да споделя тази история/случка, но смятам, че всички защитници на теорията за раждане от непълнолетни, не си дават сметка че е много вероятно тези нагласа "Реших, че ще родя на16 години и нищо не можете да ми кажете."  е възможно да се пренесе и при децата им.

# 877
  • Пловдив
Az_pak_az, да, детето ми учи в добра гимназия, но не съм дала и един лев за уроци. И не, детето ми не е идеално. Но досега пари за курсове по език не съм дала.

# 878
Това "дете неотгледано няма" е на едно ниво с "какво е още едно дете в семейството - само един черпак повече вода в тенджерата със супата". Mr. Green

# 879
Точно колкото и клиниките за инвитро са "пълни" с правили аборти, толкова и бабите са раждали на по 16, ама трябва да се говори напоително, пък макар и безсмислено.
Аборта, като предизвикваш репродуктивни проблеми е на много задно място, но Анди явно е посещавала клиники и е говорила с лекари, или поне съветва ние да го правим, макар че има статистика.

Същото и с бабите. Някак си е решила, че са раждали на 16, само дето е пропуснала около век, два.

# 880
  • София
Не, бе, на новородееното от 16-годшната се гледа като на работна ръка - само го чакат да стане на 3 годинки и му връчват мотиката! Баси и това качество, детосте го задъвкали, все едно сте най-малкото наследници на някоя монархия!

Дева, какво й е толкова на постъпката, че да трябва чак и да бъде опрощавана, че и това опрощаване да не е лесно? А кое е индулгенцията, биологичният отпадък в гинекологията ли? Пито-платено.

На село не са бягали младите, та дасе женят, а си е било в църквата и както си трябва. Не сте ли виждали снимки на младоженци преди Девети как изглеждат - булката и младоженецът младички-младички, с по една църкова свещ в ръката?

# 881
  • град-държава
Никой не е казал, че е трагедия. За някои просто е неприемливо дете да има дете. Тези, за които е ОК да имат предвид само сабствените си дъщери. Представям си някой да надъхва дъщеря ми по този начин, ще го обезкостя направо. Да си надъхват собствените, да им отглеждат децата и така.
Моята дъщеря я отглеждаме аз и съпругът ми. С всички позитиви, негативи, отговорности и задължения, защото нормалното е това да бъде работа на зрял (във всеки смисъл), пълнолетен и самостоятелен човек, който носи отговорност (отново във всеки смисъл).
Сексът на голо също води до болести, от които няма отърване.

# 882
Познато семейство- синът и девойката , на по 19 и двамата , вече имаха бебе на 7 месеца. Двете семейства дори сватба направили- голяма любов , чудо. Момчето живееше при тъщите. Обаче с девойката се карали всеки ден, и бил изгонен. Момчешкото семейство- сърдито. Отива той да си види бебето , и в един момент го грабва, и по чорапи , посред зима , го взема с колата и хоп- при техните. И не иска да го върне. И понеже е с равни права / още тепърва делата тръгваха / , няма нито полиция , нито институция , да го убеди , че не може да го гледа. Иска си го и това е. Родителите му , и те -в чудо. От другата страна рев , тръшкане. Той-непреклонен / 19 годишен "зрял" татко , нали/. Техните ме помолиха да поговоря с него . Позицията- ясна : обичам си детето , то е и и мое и ще си го гледам. Питам аз-как си го представяш ? Отговорът , знаете ли какъв беше - ще си и играя с него, как , питам аз- ами ще си го возя с колата-ей така , ще седи на коленете ми , знаеш ли как се радваше , докато го карах с колата към нас  hahaha hahaha
Няма нужда да продължавам , нали .

# 883
Аз пример мога да дам, негативен.
Момиче от входа роди на 15, майката е колкото мен. Сега бабата има внучка, колкото дъщеря ми.
Бащата хич не се е явил, те си гледаха дъщерята и бебето ѝ, заедно със сина им.
Невръстната майка не знам дали завърши вечерно, може би. Но цялата тежест падна на майка ѝ и баща ѝ. Отделно, че брат ѝ стана наркоман, даже не съм го виждала от доста време...
Съсипаха родителите си и двамата. Disappointed
Финансово са много зле, бабата ходи по чужбина, търсеха ги за някакви кредити, все проблеми имаха.

От миналата година майката се е събрала с друг мъж и се изнесе с дъщеря си, но тя порасна и реално се оправят сами вече.

Нищо хубаво не направиха тези две деца за родителите си, само ядове и проблеми...
Но отстрани погледнато, да, детето е отгледано. Каква е цената, те си знаят.
На чужд гръб и сто тояги са малко.

# 884
  • София
Вече писах - имах достап до материали по въпроса. Трябва сега и копия от тях ли да представям? Що не си гледате работата?

Общи условия

Активация на акаунт