Да родиш на 16

• 95 388
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 855
Аз ли не съм в ред,
важното е винаги да се съмнява човек в това
или вие имате раздвоение на личността? Crazy Crazy
съзрявяне - някои за миг, някои не успяват цяла вечност
  Hug

# 856
  • София
Андариел, хич не мога да ти схвана позицията в тази тема.
Че си противоречиш е ясно. Аз знам какво си писала, за тези, които се съмняват, нека прочетат, не съм от тези дето ровят за цитати, не ми се търси.
Имам чувството, че имаш личен спомен във връзка с темата. Не си родила на 16, ясно е, ама се съмнявам и аборт да си правила на 16, затова не схващам. Thinking Thinking
Единственото общо, със сигурност, е че си разчитала на помощ, ти си казваш. Peace
Обаче има огромна разлика да имаш мъж, който е работил, докато ти си гледала децата.
Тук няма такъв, ще плащат родителите само.
И има огромна, ама наистина огромна, разлика от 13 години. Едно е да си на 16, друго на 28-29, как изобщо правиш аналогия??? Rolling Eyes

Сирената и тя други ги ръсеше. Как щяла да ги вкарва в пътя непокорните тийнове, с походи и трудова дейност, да нямат време да мислят за глупости...
Абе що така спрямо себе си едно мислите, пък за другите друго?

Дънди73 и тя, поне за детето ѝ знам, че учи в елитна гимназия, много добре знае колко е важен езика. И че само с уроци от училище не става, за сертификат си трябват и школи.

Янечек и тя смени плочата. Щеше категорично да насмете и двамата бъдещи родители, сега е доста благосклонна... Crazy

Аз ли не съм в ред, или вие имате раздвоение на личността? Crazy Crazy
Не пишат си това което им дойде на клавиатурата и от висотата на техните перфектни деца, не си дават сметка, че могат да объркат живота на някой  тийнейджър четящ темата/ не че от втора страница, не смятам че темата е пързалка/.

# 857
Честно, не предполагах какво Средновековие е в главите на хората относно бременните ученички, докато не започна обсъждането на тази тема. Вярно, че тук всичко е хиперболизирано, но все пак, не очаквах от толкова много образовани жени на едно място точно такива отговори. Мислех, че стигмата на бременната ученичка вече е отминала с филма Клетва. Чудя се, има ли ги все още тези "санаториуми", за които се разказваше от ухо на ухо, и в които изпращаха закъснелите аборти да родят. Все едно гледам римейк на нещо средно между Всичко е любов, Клетва и Бъди благословена. Сега, не ми казвайте как преигравам и драматизирам, защото наистина точно такова усещане имам.
Ама баш си е преиграване твоето. Срам, стигма, бла бла. Хич не ми пука дали дъщерята на съседите е невръстна бременна и ще ражда. Проблема си е техен. На обществото му е все тая кой бременее кой абортира, всеки си гледа собствените дертове. Мотивите на противниците на деца да раждат деца са много далече от *какво ще кажат хората*. Не мога да разбера защо все на там въртиш нещата.

# 858
  • София
кое точно му е неясното на позицията ми? Колко пъти да я обясня още? За мен не е тррагедия, нито съсипане на живота ученичка да забременее на 16 и да роди, и да има подкрепатаа на майка си (основно) и евентуално на баща си (ако я няма, толкова по-зле за баща й). Нито животът свършва, нито детето ще остане неотгледано. Да, ще е трудно за всички, но е и невъзможно да се справят. При добро желание и организзация може и гимназия да се завърши, и всичко да се нареди. Дяволът не е толкова черен - нито ще я замерват с камъни, нито ще я изгонят от училище, нито ще я сочат с пръст. Нито бабата ще провали скъпоценния си свободен живот с отглеждането на внуче. Нито пък, внучето ще е низвергнато или ще тъне в мизерия. Бременни ученички е имало и винаги ще има, и майчинството на тази възраст не е мисията невъзможна, а съвсем възможна, стига бабата да е на линия. По-добре едно дете да го има, отколкото да го няма. Нататък все се намира начин.
Ако утре ми похлопа на вратата, ще постъпя точно така.  Нито мое, нито чуждо дете мога да уговарям за аборт. И не е нужно да съм преживяла нещо конкретно. мислила съм много по въпроса, защото зная, че непланираните бременности по хората ходят, а не по гората, още повече, че имах материали по темата за секса и тийновете. В един момент си помислих точно това, което беше казала Контесата, гледайки реалитито за бремменните ученички - кое е  най-лошото нещо, коетто може да се случи, ако се окажа с бременна тийнеджърка. Мислих, мислих, и стигнах до извода, че дяволът не е толкова черен, и не е чудо невиждано бременна гимназистка да роди, нито за родителите й е такава трагедия. Да не е умряла, че да е фатално?

# 859
  • Sofia
Андариел, на няколко пъти се сещах за "Бъди благословена!", докато четях темата  Peace
Дева, изброените от теб не страдат от никакво раздвоение на личността, просто се опитват да не бъдат крайни и черно-бели. Защото животът, ама този истинският и живият, не този от учебниците и идеално-перфектният, е пълен с неизвестни и ни изненадва. Иска ни се да са предсказуеми, ясни и справедливи нещата, ама много често не са, нали? Опитът опровергава най-тежко и люто. Затова се пазят от заричания. Да, всички знаем кой е най-добрият, най-оптималният период за раждане и отглеждане на дете, кои са чудесните условия, в които то да расте и т.н. Въпросът е, че рядко се случва оптималното.  Peace
И всички - имайте предвид, че до момента нито една религиозна или фанатизирана жена не е дошла да говори, че абортът е грях, отнемане на живот, убийство, а и такива хора има все пак по света  Peace Лично аз наистина се опитвам да заема разумна позиция, а не крайна. Но четейки някои от вас колко силно крайни са - честно, плаша се. Пък нека и аз като Андариел драматизирам...

# 860
Задръж детето. Родината ни има нужда от Българи. Ако не храним собствените си деца, ще храним чужди - циганчета и т.н. Догодина си направете още едно дете. Не правете аборти. Има как да оцелеете и да се издържате. Винаги има начин. Задръжте детето, бъдете щастливи и бъдете горди с постъпката си. Трябва да има повече млади хора по улиците, а не само баби и дядовци.

# 861
ДеВа, коментираме различни постановки, темата се развива и вече не сме на "аборт или раждане на 16", а коментираме какво правим ако бебето е факт и е родено вече и подтемата "съсипан ли е животът на 16-годишната родилка" - ами няма да жигосаме момичето и да го разходим на площада върху магаре, възседнато наопаки, само за да угодим на публиката, която иска зрелище и кръв.

# 862
  • Sofia
Именно!  Peace

# 863
  • European Union
Не пишат си това което им дойде на клавиатурата и от висотата на техните перфектни деца, не си дават сметка, че могат да объркат живота на някой  тийнейджър четящ темата/ не че от втора страница, не смятам че темата е пързалка/.
Не само, че пишат това, което им дойде на клавиатурата ами така яростно бранят техните думи, че свят да ти се завие. Всяка бременна жена има някакви колебания, някакви страхове, не непременно свързани с възрастта. Но представям си младо бременно момиче да чете тази тема. То не бяха усложнения, стерилитети, сраствания, изоставяния, безпаричие, черно бъдеще. Нужно ли е да се набиват в главите на бременна тийнейджърка (пък била тя и хипотетична) само, за да защитят собствената никому ненужна теза.

# 864
Има такова нещо като самостоятелна форма на обучение. Има и вечерна форма. Хората могат да работят и да учат още в гимназията. Хората нямат нужда от висше образование за да бъдат пълноценни граждани.

Като цяло неуспелите хора обичат да казват как успехите са трудни и колко междинни стъпки изискват. Това не е вярно.

Успехите в работата не изискват висше, не изиискват 10 години стаж, не изискват чуждото одобрение.
Още повече, че повечето хора са завистливи и тайно желаят чуждото нещастие.
Нищо не пречи разни бездетни хора да пишат зложелателни коментари и да препоръчват аборти и т.н.

Момиче, не слушай скептиците. Пожелавам ви успех с момчето. Ще се получат нещата.

# 865
  • град-държава
Тя Трещи го каза още сутринта - излезе, че да си майка на 16 е най-нормалното нещо на този свят. 😒

# 866
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от закона.

# 867
  • София
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от закона.
Пропусна член първи.

# 868
Тя Трещи го каза още сутринта - излезе, че да си майка на 16 е най-нормалното нещо на този свят. 😒

Не е най-нормалното нещо в нашето общество, но чак пък трагедия не е. За съжаление има много по-страшни неща като болести, зависимости и смърт. Няма нужда от чак такава драма.

# 869
  • София
Не само, че пишат това, което им дойде на клавиатурата ами така яростно бранят техните думи, че свят да ти се завие. Всяка бременна жена има някакви колебания, някакви страхове, не непременно свързани с възрастта. Но представям си младо бременно момиче да чете тази тема. То не бяха усложнения, стерилитети, сраствания, изоставяния, безпаричие, черно бъдеще. Нужно ли е да се набиват в главите на бременна тийнейджърка (пък била тя и хипотетична) само, за да защитят собствената никому ненужна теза.

Кое от това, което съм написала за усложненията не е така? Ама залагаш си главата за това, не просто дрън-дрън! Е?
А твоята с отнемането на децата блещи, та дрънка!

Вермилон, не е най-нормалното нещо предвид социалната незрялост, но не е и ненормално от съвсем житейска и биологична гледна точка. Най-вероятно някоя от бабите ти вече е била женена на 16, то горе-долу преди Девети си е било в реда на нещата, още повече, че малко са учили дори до осми клас. Биологията все още никой не я е отменил. Все пак, говорим за 16-годишно забременяло, което ще роди на 17. Не говорим за малолетно детее, което все още играе с кукли. На 17 завърших гимназия,  съвсем нормално доста от моите връстнички и съученички вече стягаха сватба след бала. И те бяха на по 17, някои май бяха и поръчали бебетата. И това за края на 80-те,не преди сто години. Кое точно те учудва и възмущава?

Общи условия

Активация на акаунт