Да родиш на 16

• 95 211
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
На позицията на Андариел и Лепенката съм!
И се учудвам на написаното от някои тук, честно казано!

При положение, че дадено нещо вече е факт и явно дали поради лоша полова просвета, неопитност или лош късмет, момичето е бременно, трябва да се решава какво да се прави оттук нататък. И нека моля тези, които смятат, че са си възпитали и отгледали така децата, независимо момичета или момчета, че да не може да им се случи подобно нещо - малко да помислят и размислят. Не всичко в живота се случва по план. На всеки може да се случи непланирана бременност. На всеки!

Аз съм набор 1978. Имам близка, която роди на 16. Тогава. Българка, руса, синеока. После завърши средно. Имаше подкрепата на майка си, която й помогна заедно да го отгледат. В момента близката ми е на 39, колкото мен, със син на 23 години, най-голямата й гордост и радост в живота. Никога не е съжалявала, че го е родила. Никога! Така й се стече след това животът, че не намери мъж до себе си, от когото да роди отново и с когото да създаде семейство. Така че това й е бил шансът да бъде майка явно. Съдбите на хората са различни. Говоря за моя съученичка в началното училище, но все още поддържаме връзка с нея, така че съм наясно с историята й. И да, докато ние останалите учихме, ходихме по купони и се забавлявахме още по детски, тя си разхождаше бебето в количката. И да, завърши вечерно. И да, още на 18-19 години започна работа и не е спирала да работи никога. Но и никога нито изостави детето си, нито беше изоставена на произвола от майка си. Още когато това й се случи на нея, аз реших за себе си - никога няма да направя аборт по желание. Забременея ли - раждам. Колкото и да ми е трудно. Това си е мой избор, знам.

Но зная и това, че ако синът ми доведе бременната си непълнолетна приятелка, лично аз ще им помагам, съдействам и ще ги подкрепя, независимо колко ще ми е трудно на битово и финансово ниво. Няма да искам момичето да абортира. Няма да искам синът ми да се отмята от бащинството си, от отговорността и радостта да бъде родител. Независимо от възрастта му. Щом е могъл да направи бебе, не е взел нужните мерки, а е бил възпитан да ги взима, щом е и станало бебето - да си го гледа. Е, да, разбира се, с помощ и подкрепа. Но ще съм против аборт, ако ТЕ ДВАМАТА СИ ИСКАТ детето. Ако са убедени, че не го желаят, да, ще им помогна и в другото решение... ще ми е тъжно, но в крайна сметка те са родителите. Хора, независимо от възрастта им, помислете кои са майката и бащата всъщност.

БгТатко81, понеже попита, да ти отговоря - да, според мен има един минимум, под който наистина не бива да се ражда. И дай Боже да не се стига дотам да се взима такова критично решение. Защото ако говорим за момиченца на по 12-13 години, тогава самата медицина съветва да не се рискува с раждане - тялото все още не е развито като на зряла физически жена, може да възникнат куп други здравни проблеми. Доколкото съм чела за такава ранна възраст, и абортът, и раждането са опасни. Но в случая момичето е на 16, не е толкова крехко и малко. Но да кажем - под 14-15 според мен е абсурд да се ражда, след тази възраст е допустимо, при някои условия. За съжаление на тази възраст без подкрепата и опората на най-близките момичето и момчето едва ли ще се справят сами. Така че се надявам лично аз на повече родители, които не са толкова мелодраматични и шокирани, а на по-спокойни и уравновесени баби и дядовци. Травмата от един аборт и от изоставяне на първородното дете понякога се изживява изключително тежко и води при някои жени до депресия, посттравматично стресово разстройство, загуба на смисъл, омраза към близките, невроза... Така че с лека ръка не мога да съветвам нищо когото и да било. Това е моето мнение.

П.П. Вече трети път не мога да публикувам поста си, защото ... Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 7 нови отговора.

# 166
  • София
Имали сме във форума преди време подобна тема, пак от 16-годишна бременна. Тогава съветите бяха да сподели с майка си. Доколкото помня, момичето сподели и с майката решиха да направи аборт. Така че не съм сигурна дали пък 90 % ще препоръчат на 16-годишната си пикла да ражда, при положение, че има избор. Какви плюсове може да има това да родиш на 16?
Онази другата 16-годишна бременна въобще не обмисляше да задържа бебето. Тя искаше препоръки къде може да направи аборт на черно без да знаят родителите ѝ

# 167
  • София
Аз вярно, че много не съм се интересувала и чела по въпроса, но в наши дни абортът в ранни седмици има ли наистина вероятност да доведе до увреждания? Имам чувството, че това е било опасност по времето на нашите майки, когато са ги стъргали.

# 168
  • София
Ха, така, какво толкова може да стане от аборт, нали има инвитро! Това е бисер на бисерите!

# 169
  • София
Анди, аз не за инвитро, съвсем сериозно питам какво може да стане при аборт в начални седмици.

# 170
  • София
Имам 3 аборта "по желание" и един мисед. Отделно три деца. Аз ли не знам кое е опасно и кое не? Стига сте ги плашили колко бил опасен аборта. Опасен  е "на черно", в клиника няма какво да увредят.

В държавна болница могат да се погаврят откъм упойка, че на потърпевшата да й е за урок, обаче ако си "подложиш" с бонбони и водка, и нормална упойка ще ти сложат. Нито кюртажът е страшен, нито вакуума. Кюртажът боли само при спестена упойка.

# 171
В начални седмици плода се изсмуква с вакуум.
Лошото, което може да стане е да не се изстърже хубаво фетуса и след време да се запушат тръбите.
След 12 седмица аборти не се правят, освен в случаите когато плода е болен и се налага по медицински причини.
Вече в съвременият свят  се правят доста сносно и риск почти няма.

# 172
И сега ги стържат. Даже след вакуумен аборт 'минават един нож'.

# 173
  • София
Благодаря за отговорите, наистина исках да разбера.

# 174
  • София
разбира се, че има вероятност за увреждаане! И лекарите това го знаят - абортът е една от малкото интервенции, ако не и единствената,  която се прави на сляпо. Дори урологичните операции се правят с видимост, защото има камера преди водача и хирургът вижда на монитора какво се случва. Нататък можете да си го представите какво може да се случи. Имало вакуум - и какво като има, нали пак се пипа живо месо там! Ако не се лъжа, основната част от вторичния стерилитет се дължи на правен преди това аборт, останалото е на прекарани инфекции или други причини. Трудно ми е да повярвам, че зрели жени се отнасят така неебрежно към аборта, особено когато става въпрос за аборт на младо момиче.  Все едно съм в поне миналия век, когато абортът е бил обичайният наачин за контрацепция.

# 175
Разбира се, че има.
То и при раждане има опасност от смърт. Нали.

# 176
Това е бисер на бисерите!
И стъргането е за бисерите, защото ако се направи рано няма такова.

разбира се, че има вероятност за увреждаане!
А при раждане в такава, а и в каквато и да е възраст няма никаква вероятност, нали?
Естествено, че има. Дали ще роди или щенаправи аборт - има. Като правиш секс си претегляш плюсовете и минусите. И болести, от които да стане увреждане с възможни, и травми, и всичко.
Това е положението.

# 177
  • София
На живо месо и без камера взимат биопсии (че и без упойка), ако беше толкова опасно, нямаше да ги взимат биопсиите. Анди, пиша от личен опит.

# 178
Даун, бебето не е стока, която да решаваш дали да купиш или да не купиш според това дали можеш или не можеш да си позволиш. Нито е нещо, по грешка поръчано от някой веестелешоп и когато куриерът го донесе, да върнеш поръчката без да я отвориш. Тук говорим за живи хора, при това родни. Хората през войната деца са гледали, та ние в мирно време няма да отгледаме още едно! Когато е за нещо хубаво, и Господ помага.

І хр, какво за отговорността и морала? Само не ми казва, че е неморално момиче на 16 да забременее! Да взема да ти предложа и камъните, да я позамерваш на площада, хубаво да научи колко морално разложително е действала! За отговорността - кое ти е по-важно, да спазиш идеята за отговорността и да им натриеш носовете на младите, или да помогнеш? Ако бременността вече е факт какво е по-важното, да им дадеш урок по отговорност като натириш момичето да аборртира ли? А ако е твоето момиче хубав ли ще е урокът? Или ще оставиш младите да се оправят сами, защото да са мислили като му е било времето? Ми, не могат да се оправят сами на 16 и на 18, очевадно е! Дай да ги хвърлим на вълците по този случай, да се научат, а ние да излезем прави какъв урок сме им дали!

Това са клишета. Попитах как точно ще им помогнеш и дали имаш реална възможност да го направиш.

И наистина спрете с това, че родителите имат отношение към раждането. Няма законово положение, в което, родител да задължи дъщеря си да направи аборт.
Изисква се съгласие за аборт, защото е процедура, която може и да е опасна.

Последна редакция: ср, 30 авг 2017, 17:05 от Down Under

# 179
  • Насред хаоса
Ама за каква помощ става дума? Това не е помощ, а директно поемане на отговорността за бебето, понеже родителите са непълнолетни и неспособни да се справят с отглеждане на дете. Не съм сигурна дали поемането на тази отговорност заради глупостта на тийновете вместо тях самите би помогнало на тях самите в бъдеще.

Общи условия

Активация на акаунт