Да родиш на 16

• 95 182
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 180
vihrogonche, благодаря много за отговора, значи под 14 е недопустимо да ражда, над 14-15 може, 14-15 са гранична зона, за която не е ясно. А понеже се аргументирате с медицински причини - чели ли сте нещо по-въпроса?

Примерно Maternal age and risk of labor and delivery complications

Таблица 5 дава вероятности (odds) да настъпят различни усложнения при различни възрастови групи. Референтната категория (отправната точка) е 25-29 годишни жени - т.е. числата показват колко пъти е по-вероятно да настъпи някакво усложнение в сравнение с 25-29г. Например числото "3" означава 3 пъти по-вероятно, числото 5 означава 5 пъти по-вероятно, числото 0.5 означава 2 пъти по-малко вероятно (за 25-29г. е 2 пъти по-вероятно отколкото за категорията с оценка 0.5). 

Първите две колонки са 11-14г. и 15-19г. - точно както Вие ги делите мисловно. След като разгледахте таблицата какво мислите за медицинските рискове? Да поясня/преведа ли вероятностите, ако е трудно да се ориентирате?

Между другото някой дали е гледал какви са вероятностите за усложнения при аборт на този етап от бремеността?

# 181
Не искам да бъда крайна в мнението си, но все пак ще го споделя. 16 е прекалено рано, за да станеш майка. На фона на това всяко решение не би трябвало да се взема с питане във форуми, а с разговори с родителите и на двамата. успех и дано вземете най-правилното решение.

# 182
  • София
Даун, ако утре останеш на улицата ще си върнеш ли детето в магазина, нали няма да имаш как да го гледаш! Очевидно няма да го върнеш, затова няма и смисъл да ме питаш как конкретно ще го направя, защото за мен е същотото - никой не си оставя детето в беда, само защото няма точен план как да го гледа.

Във всеки случай разбрах, че абортът е съвсем "рутинен", рискъвете са малки,, направо почти никакви, то и да роди човек, и да прави секс има риск. Само да допълня редичката от подобни доводи - и на улицата може да ти падне саксия на главата.

# 183

І хр, какво за отговорността и морала? Само не ми казва, че е неморално момиче на 16 да забременее! Да взема да ти предложа и камъните, да я позамерваш на площада, хубаво да научи колко морално разложително е действала! За отговорността - кое ти е по-важно, да спазиш идеята за отговорността и да им натриеш носовете на младите, или да помогнеш? Ако бременността вече е факт какво е по-важното, да им дадеш урок по отговорност като натириш момичето да аборртира ли? А ако е твоето момиче хубав ли ще е урокът? Или ще оставиш младите да се оправят сами, защото да са мислили като му е било времето? Ми, не могат да се оправят сами на 16 и на 18, очевадно е! Дай да ги хвърлим на вълците по този случай, да се научат, а ние да излезем прави какъв урок сме им дали!
Отговорността, морална ( възпитанието имам предвид ) и материална трябва да е на този, който е решил да става родител. За морал от времето на Елин Пелин никой не говори.
За натриване на нос пък още по-малко. Обаче тази девойка тук лежи на идеята, че свекърите ще и гледат детето, ще им дават пари и ще им осигурят дом. Помощ ли е това според теб или отглеждане на всички деца?
И да не съм голословна - Майката на БНД беше такава помагаща. Резултата - 40+ годишен мързеливец, живеещ на гърба на мама си с незнам колко деца зарязани при майките им и без ангажимент към тях.
Та на тема родителска помощ съм много чувствителна. Щото помощ може да помогне, ама и да навреди може. А вредите обикновено засягат и други хора, не само мамин златен сбъркал/мамина златна сбъркала.

# 184
  • Sofia
vihrogonche, благодаря много за отговора, значи под 14 е недопустимо да ражда, над 14-15 може, 14-15 са гранична зона, за която не е ясно. А понеже се аргументирате с медицински причини - чели ли сте нещо по-въпроса?

Примерно Maternal age and risk of labor and delivery complications

Таблица 5 дава вероятности (odds) да настъпят различни усложнения при различни възрастови групи. Референтната категория (отправната точка) е 25-29 годишни жени - т.е. числата показват колко пъти е по-вероятно да настъпи някакво усложнение в сравнение с 25-29г. Например числото "3" означава 3 пъти по-вероятно, числото 5 означава 5 пъти по-вероятно, числото 0.5 означава 2 пъти по-малко вероятно (за 25-29г. е 2 пъти по-вероятно отколкото за категорията с оценка 0.5). 

Първите две колонки са 11-14г. и 15-19г. - точно както Вие ги делите мисловно. След като разгледахте таблицата какво мислите за медицинските рискове? Да поясня/преведа ли вероятностите, ако е трудно да се ориентирате?

Между другото някой дали е гледал какви са вероятностите за усложнения при аборт на този етап от бремеността?

И аз благодаря за отговора!  Peace
Ориентирах се прекрасно в изложените таблици. Не ми е проблем.
И да, видях, че точно за възрастта 11-14 г. има няколко критични здравни проблема, единият от които доста силно повишен риск от ендометриоза. Не съм лекар, психолог съм. Но майка ми и леля ми са биоложки. Гледала съм и съм чела научни статии по темата. И материалът, който Вие дадохте, също ми е от полза.

Той просто потвърди, че правилно си спомням нещата. Идеалната възраст е 25-29 от биологична гледна точка. Всякакви отклонения надолу и нагоре влошават до известна степен ситуацията. Съответно колкото по-надолу или съответно по-нагоре вървим по скАлата, толкова по-зле статистически стават нещата. Вашият материал определено мога да го ползвам като аргумент и доказателство за моята позиция. Да, статистика, какво да я правиш? Не е като в живия живот... където едно сърчице тупти още от 21-ия ден...

# 185
  • Sofia
Мелани, успешен разговор довечера ти желая!  Praynig Peace Hug
Лично аз ще чакам да пишеш какво е станало. С теб съм.
Поздравления на теб и приятеля ти за взетото решение.
Дано родителите и на двама ви ви подкрепят с каквото могат.
Знам, че четеш всички отговори. От полза ще ти бъдат и "двата лагера" тук.
В крайна сметка едва ли някой от нас е злонамерен към теб и към детето си.
Просто хората сме различни и считаме различни неща за редни, правилни, подходящи и недотам.

# 186
Даун, ако утре останеш на улицата ще си върнеш ли детето в магазина, нали няма да имаш как да го гледаш! Очевидно няма да го върнеш, затова няма и смисъл да ме питаш как конкретно ще го направя, защото за мен е същотото - никой не си оставя детето в беда, само защото няма точен план как да го гледа.

Във всеки случай разбрах, че абортът е съвсем "рутинен", рискъвете са малки,, направо почти никакви, то и да роди човек, и да прави секс има риск. Само да допълня редичката от подобни доводи - и на улицата може да ти падне саксия на главата.

Доста подло се измъкваш. Аз задавам конкретен въпрос, който описва конкретна ситуация.
Дъщеря ти е бременна и си иска детето, да, за мен е нормално да я подкрепиш, ама ти едва свързваш двата края, дали ще ти е ок?

За мен ще е супер трудно и бих предпочела да не го правя, но няма да притискам никой. Ще кажа какво предлагам и до там.

Ти обаче си доста уверена, че без жилище и постоянен доход ще можеш да отгледаш дете.

# 187
  • София
Защо смяташ ,че съм се измъкнала подло? Отговорила съм конкретно - както ти тяма да си оставиш детето, ако останеш без нищо, така и аз няма да си оставя детето в такова положение, и няма да го натиря да прави аборт. Случаи като описания са като болестите - като дойдат не питат. За никого не лесно, но аз бих предпочела две живи и здрави дете и внуче "сега", отколкото неясни последици  "после". Досега не съм чула майка да е съжалила, че е родила детето си, нито баба да е съжалила, че дори нежелаано в началото внуче, вече го има. За мен това е по-важно, а ако се случи, тогава ще му мисля. Важното е, че зная кое е правилното решение в този случай. Дето се вика, като му дойде времето, поне ще умра спокойно.

# 188

Ориентирах се прекрасно в изложените таблици. Не ми е проблем.
И да, видях, че точно за възрастта 11-14 г. има няколко критични здравни проблема, единият от които доста силно повишен риск от ендометриоза. Не съм лекар, психолог съм. Но майка ми и леля ми са биоложки. Гледала съм и съм чела научни статии по темата. И материалът, който Вие дадохте, също ми е от полза.

Той просто потвърди, че правилно си спомням нещата. Идеалната възраст е 25-29 от биологична гледна точка. Всякакви отклонения надолу и нагоре влошават до известна степен ситуацията. Съответно колкото по-надолу или съответно по-нагоре вървим по скАлата, толкова по-зле статистически стават нещата. Вашият материал определено мога да го ползвам като аргумент и доказателство за моята позиция. Да, статистика, какво да я правиш? Не е като в живия живот... където едно сърчице тупти още от 21-ия ден...

Да, рискът от ендометриоза е повишен 5 пъти в групата 11-14г. и 2.5 пъти в групата 15-19 години. 5 пъти е страшно много наистина, но 2.5 пъти по-вероятно - ОК ли е за нас? Poor fetal growth и Fetal distress са 1.5 пъти по-вероятни и при двете групи.

Рискът от еклампсия е 2 пъти по-висок при 11-14г. и 3 пъти по висок при 15-19г.

Аз съм напълно съгласен с Вас за медицинските рискове, просто се чудя къде (като възраст) човек слага границата при оценка на медицинския риск и защо.

# 189
  • Варна
Оф, почна се вече със сърчицето дето тупти, с видите ли ужасните психически последствия от аборта, изобщо как има жени, които са абортирали и о, боже, останали са психически нормални, без да се тръшкат от ужас за безценния живот, който са отнели. Само липсва някоя да се появи и да ни нахока какви сме подстрекателки към убийство на невинни,  а в същото време толкова бездетни се борят с години за дете. Но и от тях някоя ще се появи съвсем скоро.

Моето мнение е, че всяка жена може да си ражда когато си ще. Ако й се ще да ражда буквално в детските си години,  да го прави. Проблемът е, че тук определено ще се лежи на ръцете на родителите. Щото каквото и да работи бъдещия татко, няма начин да печели достатъчно.

Абе, забременяването на непълнолетна не попада ли под ударите на закона всъщност?

# 190
И аз съм казвала на сина ми ми приятелките му, ако направят беля и я е страх да говори с майка си, да дойдат да ми кажат на мен, няма да се сърдя, няма да им викам и да се ядосвам и ще им помогна. Само че под помощ винаги съм имала предвид да намеря читав лекар, за да не ходят да правят криминални аборти по някакви дупки.
Никога не ми е минавало през ума, че тези ми думи биха били изтълкувани някога като желание да гледам бебето на непълнолетния си син и приятелката му. Ще ревизирам разговорите за в бъдеще.
Аха, и след време, ако разбереш, че някоя оправна и печена момчешка майка така урежда аборт за дъщеря ти, как ще се почувстваш?

# 191
  • Варна
Нина, няма как чужда майка да уреди аборта на 16-годишната ти дъщеря. Само нейната майка има право. Другото е подсъдно.

# 192
Категорично "не" за раждане на 16.
Деца трябва да се раждат от хора, които имат ресурс да си ги гледат.

# 193
Според мене го роди и го остави на техните на гаджето ти да му вземат детегледачка.Като имат кинти няма никъв проблем!Така ще можеш да си караш живота и да учиш и да излизаш с твоя човек ,даже не трябва  да го храниш щото има спец.храни за бебе.Споко,като станеш примерно на 20 то ще е на 4 г. и ще можеш повече да го гледаш тогава. thumbsup

# 194
Наистина не е чудо невиждано момиче на 16 да забременее, случвало се е във всички времена, но в 21 век е чудо невиждано и да роди, освен че е забременяла. Има късмет, че обществото няма да я посочи с пръст и да я осъди и че живее в държава, където аборт по желание е позволен.
А че родителите на въпросните ученици нямали думата, е само на теория, защото ако не получат подкрепа за раждането, първо момчето ще тръгне на заден, когато баща му му плесне един шамар и му каже, че след като е големият мъж, дето ще става баща, да се оправя сам и ако това бебе се роди, да не разчита на него нито за покрив, нито за издръжка в университет. Много лесно лгльото, на когото либералните родители позволяват всичко, ще клекне, защото е свикнал мама да меси, а тате да носи и никак не ще да се откаже от това, та ще почне на свой ред да обяснява на малката си булка как е по-добре и за двамата да направи аборт. И в крайна сметка, ако и нейните родители я натиснат, ще направи аборт, защото ще осъзнае, че на 16 без диплома за средно и бебе, е загубена, така че не й намилайте как непотвърдената от лекар бременност е едва ли не готово бебе, износено и родено здраво.

Общи условия

Активация на акаунт