Да родиш на 16

• 95 449
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 225
Нищо особено не е различното само методите.

А това, че на някои им се е случило стерилитет след аборт през 70-те значи ли, че задължително ще се случи и на авторката. Айде да не си търкаме клавиатурите с глупости.
Ясна ми е позицията ти, но не приемам да се размножаваме като ромките.

# 226
  • София
А то е по-вероятно на девойчето родителите да ти теглят една краткка, и хич повече да не чуеш за бебето. Хората ще си го отгледат и таткото хич няма да е в акта за раждане, така че и издръжката ще е спестена. То така ставало даването на бебе, щом майката го е добутала до раждането, и родителите й знаят за това и са нормални. След години ще дойде време за съжеления, но заекът ще е минал Такива неща не остават скрити и неплатени в живота.

# 227
То малко тази тема е безсмислена. Няма да чуеш ясни и общовалидни рецепти, Авторке.
Всичко в крайна сметка зависи от теб и добре помисли за това. Ти ще износиш и раждаш, после от теб зависи дали ще се грижиш добре за него, как ще го възпиташ, дали ще продължиш да учиш или ще работиш, въпреки всички помощи и подкрепи от баби, от половинката ти. То на думи едно, в реалността друго се случва.
И пак е до характер – едни не са готови и на 35 да имат дете, други са готови и на 16.
За мен лично е огромна отговорност да имаш дете и на 16 не бих родила. Не заради жилището, кариерата, парите, колата, а чисто заради липсата на емоционален опит, на житейски опит и на какво мога да науча и възпитам дете на тази възраст.
Лично аз съм дете на млади родители, забременили са ме на 17 и съм се пръкнала, когато са били на по 18 и двамата. Добри и стойностни хора са, заедно са и до днес, никой никога не ми е и споменавал, че е провалил живота си заради мен. Но аз не бих се наела да родя на 16, не бих насърчила и детето си. Ако се стигне до такъв момент, няма да го убеждавам в едно или друго мнение, а ще опитам да го накарам да осъзнае и прецени какво му се случва и че ще носи изцяло отговорност за решението си.
И, не, на 16 години човек не мисля, че е толкова малък да разсъди какво се случва и какво следва след дадено решение. Помисли си добре, не действай твърде емоционално или прибързано. Успех.

# 228
.....ако синът ми домъкне бременно девойче, което се е запънало, че ще ражда, ще приема да се грижа за бебето ако (не знам има ли такова нещо, уредено законово) аз бъда настойник на детето до пълнолетието му, но няма да стане да гледам и майката, дето ще чака да ѝ пускам пари, пък тя да си играе на майки и деца! Или ми дава бебето на мен, а тя се заема с живота си, от гледане не деца не ме е страх, нито ми е трудно, нито ми е противно, нито ме е страх, или си хваща бременния корем и кръгом към собствената си майка да се оправят двете. А сина си бих опердашила здравата най-напред, ако и да е две глави над мен.
Янечек, това не го разбирам. Бебето си е нейно. Твое право е да откажеш финансова и всякаква друга помощ, затова те разбирам, но защо за Бога би искала да вземаш чужди деца ?
Да се оправят двете с майка си.
Ако имам момче и той ми "доведе" бременна приятелка, която иска да ражда - бих й поставила условия за оказване на помощ - примерно максимум 4 часа помощ всяка събота и бих натирила сина си някак да жонглира между учене, работа и гледане на бебе. Ако пък той не иска бебето, бих го наказала по някакъв начин - спиране на джобни примерно и др. наказание, но ще ме е адски срам от него и ще му го покажа така, че да го запомни.
Ако дъщеря ми цъфне бременна на 16 - ами , няма да съм очарована, но ще я подкрепя да го отгледа това бебе пак с условия и ултиматоми и гърч за нея. Правиш грешка - плащаш за грешката си. Против абортите съм.

# 229
  • София
Нищо особено не е различното само методите.

А това, че на някои им се е случило стерилитет след аборт през 70-те значи ли, че задължително ще се случи и на авторката. Айде да не си търкаме клавиатурите с глупости.
Ясна ми е позицията ти, но не приемам да се размножаваме като ромките.

кое им е различно на методите - по магичен път ли става?
В клиниките по стерилитет пациентките не са реколта от 70-те, а съвсем прясна, правили аборти по "новите" методи.
И двете, и всички тук в тематасме наясно, че нито ти, нито някой друг би си заложил главата, че точно на неговото дете няма да му се случи нищо заради аборт. Или поне никой достатъчно образован и здравомислещ.

# 230
Андриел, ясно че не си и помирисвала клиника по стерилитет. Влез малко в проблемното и тогава пак ела.

# 231
  • София
Ох, Анди, ами при раждането ако стане беля? Дете е това, ти ги знаеш на 16, чисто деца са си.
Споменаха се горе случаи на родили на 18 - ако момичето си е завършило средното и аз бих я подкрепила и помогнала за бебето. Ама 16 е толкова толкова малко!!
И все пак, ако дойдат и се тръшнат, че си го искат, ще помагам, какво ше правя.

# 232
Ами тъй като се зачетох преди няколко месеца какво предлага нашата клиника тук ще ти отговоря. Абортите са два вида - медикаментозен и с вакум. Аз съм правила с вакум. През 70-те според разказите на приятелка на майка ми са ги стържели с *лъжица*. Дъщеря и прави аборт. Доста след 70-те беше, но явно с прословутият метод с лъжицата и видях в какво състояние беше. Нищо общо с това, което ми се случи на мен. Да не говорим, че дори нямах кървене. Та не, не е магичен пътя, бих го нарекла щадящ.
А що се отнаса до пълните клиники за репродукция - живея в държава в която жените предпочитат раждане пред аборт. Клиниките и тук са пълни. Та причината не ще да е само в абортите.

# 233
Аз ще посъветвам авторката първо да говори с родителите си, ще е трудно,но ще и помогнат!

Много си млада авторке, само на 16...не е време за бебе сега. Абортът, ако е направен както трябва, едва ли ще създаде проблем в бъдеще. И след това пазене, много пазене трябва,за да не се допуска пак,това е много важно!!!!

# 234
Ако пък той не иска бебето, бих го наказала по някакъв начин - спиране на джобни примерно и др. наказание, но ще ме е адски срам от него и ще му го покажа така, че да го запомни.
Ако дъщеря ми цъфне бременна на 16 - ами , няма да съм очарована, но ще я подкрепя да го отгледа това бебе пак с условия и ултиматоми и гърч за нея. Правиш грешка - плащаш за грешката си. Против абортите съм.

А бе то ако сина не поема отговорност то май родителите са за наказание, че не са го научили да носи отговорността за постъпките си, вкл. за тези на пениса си.

А ако щерката е бременна и иска аборт ти ще я караш да ражда ли?

# 235
  • София
Андриел, ясно че не си и помирисвала клиника по стерилитет. Влез малко в проблемното и тогава пак ела.

Нима очакваш всяка потребителка, която е правила аборт да си напише? Или че проблемното е представителна извадка? Жените правят аборти и дори на лекарите трудно казват, особено когатто са опряли до "докторе, не мога да забременея, а много  искам".

те може да си пишат, ама това не изключва стъргането. вакуумът не е някакво скорошно нововъведение, винаги го е имало. Ти недей да лежиш на ухото, че е медикаментозно или с вакуум, защото винаги има време да заиграе лъжицата.

Раждането си е раждане, има девет месеца за наблюдение, а и раждането поне е нормален процес, на 17 (ако приемем, че забременява на 16 и докато износи, става на 17) вече са напълно способни да раждат. Абортът се ивършва насляпо. 

# 236
Проблемът започва първо от родителите, че не са научили децата си на сексуална култура и контрацепция. Всяко уважаващо себе си момиче си носи презерватив и настоява да се използва. Няма нужда от фалшива гордост. Момчетата и те си носят презервативи!!! А сега родителите са пропуснали това просветляване и на лице е резултатът.
Така, че тези мами, които се заканват да си натирят децата незнам си къде, първо трябва да се сърдят на себе си, че не са научили децата си да се предпазват, че не са им изградили и самочувствие да казват НЕ, ако някой си отказва предпазни средства.

# 237
  • град-държава
Хайде родителите виновни. Сега им набиват в празните тикви, като на невменяеми.
С мен никой не е говорил по този въпрос, ама нищо, освен онова еднократно предупреждение от баща ми. Дете съм родила, когато съм решила на 30 год. Защо един да е виновен за тъпотията на друг, било и на собственото му дете.? Но да си го слагат без да се пазят не са виновни? Децата не носят отговорност пред обществото и закона, съответно не могат да носят отговорност за други деца. Иначе за какво да обвиняват родителите си все ще намерят. Щом са голямата работа да имат деца, докато самите те са деца, да се стягат в кръста. Работа, оцеляване и т.н., но аз в никой случай не бих подкрепила дете да роди дете, особено моето. Те могат да се тръшкат колкото и за каквото си искат, докато са непълнолетни друг носи отговорност за самите тях и взима решенията.

# 238
Ако пък той не иска бебето, бих го наказала по някакъв начин - спиране на джобни примерно и др. наказание, но ще ме е адски срам от него и ще му го покажа така, че да го запомни.

А бе то ако сина не поема отговорност то май родителите са за наказание, че не са го научили да носи отговорността за постъпките си, вкл. за тези на пениса си.

А ако щерката е бременна и иска аборт ти ще я караш да ражда ли?
Не може все родителите да са виновни за всичко. Може въпреки опитите да накарат сина да поеме отговорност, той да не ги послуша - нито за презервативи, нито за дондуркане и издръжка на бебе.
Плюя си в пазвата да не ми се случва (нямам тийнове вкъщи, та говоря хипотетично), но съм сигурна, че ще възпитам децата си, че аборта е нещо много по-срамно отколкото да станеш майка/татко на 16 или 17 .
Естествено възгледите на родители и деца понякога се различават.
Ако дъщеря ми иска да направи аборт (дали на 16 или на 36) ще ми е жал за нея и то много. Абортът е преди всичко огромна доза автоагресия, но аз не бих могла да спра никого от взимането на такова "решение" - нито дъщеря си, нито някоя друга моя близка, но се моля да не им се случват подобни терзания.

# 239
Напълно подкрепям поста на Янечек. Peace

Анди, майката ли е виновна, че дъщеря ѝ се е чекнала без да се пази?
Като не мисли, да си носи последствията.

Общи условия

Активация на акаунт