Да родиш на 16

• 95 256
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 735
  • Насред хаоса

Сомбра, точно за това говоря  - срамът, че някой ще нарече дъщерята никаквица и как той щял да си живее живота, а тя да гледа бебе. Ми, да го знаеш какво такива! То говори повече за тях и те колко струват. Дай сега, защото някакво женско население щяло да нарече дъщерята никаквица, да си подчиняваш живота на хорските приказки! С такова мислене и възприятие на света нищо добро не очаква дъщерите. Тоне е турси сериал, а индийски, още малко и с камъни да ги бребиваме собственоръчно дъщерите си, ако забременеят, защото някаква кухи кухи лейки ще кажат, че били никаквици. Давай, да угаждаме на "общественото мнение", че то е по-важно от децата ни!
Сори, ама се ядосах. Ужким всички много широкоскроени, а накрая пак стигаме до историята на Султана.
Анди, не е проблемът, че някоя мама на момче ще нарече приятелката му никаквица. Както сама казваш, това говори единствено за мислещите по тоя начин. Проблемът, поне за мен, е, че уж нямат нищо против синовете им да имат приятелки, уж им говорят за предпазване и отговорност при евентуална бременност, а като се случи, какво става? Довчерашното момиче, което са харесвали, става заплаха за бъдещето на сина им и с това - никаквица, задето е забременяла от него. И се юрват с всички средства да премахнат заплахата, като са водени единствено от мисълта за бъдещето на маминия - ще си съсипе живота, нищо няма да постигне, отде се намери тая да го върже с дете и в тоя дух. Знаеш ги. В същото време обаче грам не мислят нито за това, че синът им носи отговорността, а напротив - избърсвайки му задника, го карат да мисли, че това е правилно и колкото и пъти да го направи, все ще му се размине, нито за бебето, а най-малко за момичето, чието бъдеще също би се променило, както и това на синчето им. Хем са майки и жени. Жестокостта на жените се изразява най-напред в схващането, дори днес, че жената сама трябва да си поема отговорността за всичко, включително за действията на собствените им синове и на мъжете като цяло. Затова и мъжете се учат така - да правят поразии, после ще излязат сухи от водата, да му мисли партньорката им.
mamamari, точно. Излиза, че никаквицата трябва да плати с всичко за общата грешка, демек да пожертва всичко, докато от отсрещната страна в повечето случаи - нищо. Ами не съм съгласна детето ми да се жертва заради обща грешка.

# 736
Скрит текст:
Мен винаги ме е било страх от бременност и болести, никоя мама не може да възпита толкова добре, колкото този страх...
А страхът от къде , или от какво , го получи ?

Не от майка ми, във всеки случай. Имах планове за живота - да уча висше, да се развивам. Бяхме и бедни, на 1 заплата (майка ми овдовява рано). Хич не ми е било до лиготии колко съм тийн в тази ситуация, иска ти се да спестиш всякакви проблеми на близките си, а не да се превръщаш в проблем.
Това е резултат пак от самосъзнание , амбиции и ясен план. При хора , които искат да надградят родителите си и да си осигурят по-добър живот ,  този страх си е здравословен и идеална бариера за допуск на "фалове".

# 737
  • Варна
Мен винаги ме е било страх от бременност и болести, никоя мама не може да възпита толкова добре, колкото този страх...
А страхът от къде , или от какво , го получи ?

Не от майка ми, във всеки случай. Имах планове за живота - да уча висше, да се развивам. Бяхме и бедни, на 1 заплата (майка ми овдовява рано). Хич не ми е било до лиготии колко съм тийн в тази ситуация, иска ти се да спестиш всякакви проблеми на близките си, а не да се превръщаш в проблем.

Съгласна съм, че има различни ситуации и не винаги са под нашия контрол. Грешки стават колкото и да внимаваме. Пък като ги направим, чак тогава се убеждаваме, че са реални. Но все пак, силно се съмнявам, че някоя тийнейджърка стои и си мисли в какъв проблем да се превърне. Дали в такъв с бебе участващо в сценария, или по-добре твърди наркотици, а защо не и да изчезне с гаджето си някъде и след две седмици като й свършат парите и дрехите да се върне. Не мисля, че децата, които правят грешки, осъзнават, че могат да създадат проблемни ситуации, преди това вече да се е случило. А това да си мислиш, че собственото ти дете ще се превърне в допълнителен проблем освен всички останали....за мен е просто недопустимо. Не може да живееш с очаквания и надежди и страх дали ще се превърнеш в допълнителна тежест, да не използвам пак думата "проблем" за дете!

# 738
Сексът на 16 не е някаква екзотика, нито е характерен за някои етноси само. Напълно нормално нещо е. При секс, винаги има риск и от тази гледна точка е застрахована само тази, която не пие хапчетата а ги стиска между краката.

Всъщност темата е интересна, защото показва колко неподготвени или заблудени са родителите, смятайки че на тяхното дете това не може да се случи. Случва се, дори и на опитни хора.

Аз бих предпочела аборт, но не е и казано, че живота и ще е провален, просто ще трябва подкрепа и то от нейните родители. Малко семейства оцеляват, когато са създадени в тази възраст.

# 739
По-добре краткосрочна травма от аборт...отколкото прецакване за цял живот!

А дали твоят живот няма да се окаже прецакан ако си останеш без деца, м? Защото да родиш на 16 може и да те прецака за няколко години, но все пак животът е пред теб и ако имаш стабилна подкрепа, ще се изправиш и ще успееш. А ти, дето на 31 даваш смели съвети, без да имаш деца и без да знаеш дали като му дойде времето, ще можеш да имаш, не си ли по-прецакана от 16-годишната бременна? В моите очи са по-прецакани жените, чакали и планирали твърде дълго, защото може и да си останат само с грандиозните планове.

# 740
  • София
Точно, защото са такива, не трябва да влизаме в ролята на поредната Султана, независимо дали дъщерите ни са на 16 или на 26 ии на 36. Знаеш ли кое е парадоксалното - ей тъй, както ужким как може ,що мож, никаквица... така в един момент млъкват, когато разберат, че главните герои хич не ги интересува тяхното мнение и отношение. И това е за всичко. Просто на човек трябва да му стиска.

# 741

...... Колкото и да са непредставителни темите, достатъчно е да отгърнем напосоки някоя и ще прочетем колко много потребителки тук са били изненадани от бременността - нито са имали средства да гледат бебе, нито са се чувствали зрели. И пак са си отгледали децата или самите те са били непланирани бебета, пък ги гледаш, живи и здрави. Толкова вторачване в това планиране и "когато е готово всичко за бебето", та чак ми плилича на орторексия. ....
Защото въпроса не е в оцеляването ,а в това как.На каква цена и с какви точно компромиси.
Колкото по бедно е семейството на момичето и колкото по-младо е то толкова по-голям е риска.
И въобще не си вникнала за думите ми щом си мислиш че ще разбереш каква била сватята ти.
Тези неща мила се правят скрито ,за тях се мълчи или ако някой попита се лъже.
Като нищо може да си живееш в блаженно неведение.
Единствения начин да предпазиш дъщеря си е да я направиш независима.
Но няма такива на 16 г.
И спрете да го дъвкате този стерилитет. Това съвсем не е най-страшния сценарий. Има инвитро има толкова деца за осиновяване .

Последна редакция: пт, 01 сеп 2017, 12:47 от mamamari

# 742

Колкото по бедно е семейството на момичето и колкото по-младо е то толкова по-голям е риска.
----
Единствения начин да предпазиш дъщеря си е да я направиш независима.
Но няма такива на 16 г.
И спрете да го дъвкате този стерилитет. Това съвсем не е най-страшния сценарий. Има инвитро има толкова деца за осиновяване .

На моя приятелка синът ѝ е на 19, има 18 годишна приятелка, и двамата живеят и учат в Англия. Тя учи и средното си образование там, живееше при роднини, сега живеят отделно с младежа и бързо направили бебе. Момичето е от меко казано заможно семейство, познавам ги, не от разкази да си правя заключения. В момента е бременна и искали да си го раждат, единственият недостатък на ситуацията е, че карат приятелката ми да съобщи новината на семейството на момичето, защото на младите не им се занимава с такава неприятност.

Независимостта как предпазва от нежелана бременност? Това с инвитрото беше доста тъпо. "Направи мама аборт, то вече има инвитро за всеки случай.".

# 743
  • София
Преди около година, когато майка ми, ми сподели, че  моя братовчедка /българка, родена и живееща в София/ е станала прабаба и са довели  внучето да го видят близките, я разпитвах, като малоумна сигурна ли е, че говорим за прабаба, а не баба, все пак и двете /един набор, макар че тя се омъжи и роди  преди да завърши средно образование / не сме навършили 50 години.
Сори, но когато видях бабата /реших, че е въпросната моя братовчедка Х, с която не сме се виждали от деца почти и много си приличаха в интерес на истината /  и споделих, че изглежда много изтормозена и състарена за възрастта си , майка  ми го върна тъпкано с репликата:
"-Ти идиот ли си? Това е дъщерята на Х, тя е бабата."
А в същото време младите родители изглеждаха щастливи с бебето на, фона на недотам щастливите физиономии на всички пра-пра и незнам докъде баби и дядовци, които ги изпращаха.
И за да няма обвинение във воайорство, близките и живеят  срещу майка ми и ги видях когато си тръгвахме и  те се готвеха за същото.

От снощи се чудя дали да споделя тази история/случка, но смятам, че всички защитници на теорията за раждане от непълнолетни, не си дават сметка че е много вероятно тези нагласа "Реших, че ще родя на16 години и нищо не можете да ми кажете."  е възможно да се пренесе и при децата им.

# 744
chochie, имам чувството, че въобще не си разбрала какво написах.

Според мен с по-голям риск за тийн бременност са деца-екстроверти, привлекателни физически и с висока степен на спонтанност при поведението, конформисти.

# 745
  • Насред хаоса
На мен ако не ми стиска, то е, защото някак не мога да се пречупя и да позволя животът на детето ми да се усложни и да си остане усложнен, както и да плаща за грешка и на момчето. Защото, хайде, да речем, роди, завърши после с триста зора, после и университет. А като дойде време за нови, стабилни връзки, и тя е с дете, досещаш ли се какви ще ги редят тогава някои майки на 30+ годишни пергиши, че и самите мъже? Крава с теле и прочие, репертоарът е известен, немалко такива случаи са били обсъждани и тук. И какво се получава? Моето дете ще трябва да плаща и да се съобразява цял живот, докато другата отговорна страна отдавна ще е забравила, ще е докарала още известен брой момичета и жени до тая ситуация и накрая ще се натресе на някоя сгодна женица, която според него и маман е подходяща за майка.

# 746
La Sombra, аз пък последното нещо за което бих се сетила е кравата с телето. То ако някой така гледа на дъщеря ми е ясно с какъв манталитет е и би било чудесно ако не иска да я вземе, защото после ще трябва да го гоним.
Негативното отношение към жени, които имат деца от предишни връзки мислех, че е умряло преди повече от 30 години, дори в България. Ако още има такива хора се радвам, че не ги познавам и не бих била никак доволна дъщеря ми да има нещо общо с такива ако ще да има четири деца от трима мъже минимум.

# 747
  • Варна
chochie, имам чувството, че въобще не си разбрала какво написах.

Според мен с по-голям риск за тийн бременност са деца-екстроверти, привлекателни физически и с висока степен на спонтанност при поведението, конформисти.

Разбрах те, просто имах предвид, че не може едно дете да живее с мисъл и страх да не се превърне в още е дин проблем за родителите си. Съгласна съм, че при все по-забързаното ни ежедневие и бързо развиващите се деца, трябва да се развива чувството за отговорност и независимост, за осъзнаване и преоткриване на света. Трябва да учим децата си да имат големи мечти и да им помагаме да ги постигат. Те не трябва да знаят на нас какво ни коства това и от какво се лишаваме за тях.

# 748
  • София
Ккое му е на "как" и "с какви точно компромиси"? Ще дам пример от моя живот, макар сега да наскачат някои. Когато забременях с моите, финансовото и всякакво положение беше незавидно, да не кажа доста зле. Беше кристално ядно, че ще е трудно, осъзнавах го с всеки неврон в главата си. Но бях сигурна, че каквото зависи от мен ще го направя, за да са децата добре. Ако следвах логиката, изложена в темата, изобщо не трябваше да бременея, да не говорим и да родя породени, защото щяяха всички да ми врякнат колко съм безотговорна, защото няма "как" да им дам това, от което се нуждаят. И най-вероятно сега щях така да си стоя със стиснати крака, защото все нещо нямаше да е достатъчно, вместо с деца, завършващи гимназия. Имаше една крилата фраза на един наш футболист от близкото минало, на Чичовото, за супата. Е, точно толкова ми дреме за "как" и "какви компромиси".
Ми, тогава "сватята" щеше да се окаже със заведено дело за това,че си е позволила да дава медикаменти на чуждо непълнолетно дете. Всички възможни обвинения в такава връзка щях да й предявя. Дори учител в училище няма право да даде на ученик един витамин без съгласието на родител, а какво остава някаква лелка да търси ескапел и да го дава на непълнолетната ми дъщеря.

# 749
Ла Сомбра, аз разбирам гледната ти точка. Повечето смятаме така, но ти можеш ли насила да накараш дъщеря си и как ще се чувстваш, ако тя те обвинява за това цял живот?

Аз ще съм супер бясна, недоволна, ужасена, но не бих се комфронтирала, а бих обсъдила двата варианта с +/- и ще оставя избора на пубера. Ясно е, че аз ще тегля ако реши да си го ражда, което не ме кефи, но....

Общи условия

Активация на акаунт