GoT 30 - Winter has come

• 56 014
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Това ли означавало да счупи колелото, възнамерявала е да унищожи големите родове? Защо тогава Тирион подкрепя така усърдно идеята й, даже не искаше Дани да заминава отвъд Вала, защото нямало кой друг да прекърши това колело. И какво ще правят след това, Дани знае прекрасно, че не може да има деца, кой ще наследи нейната абсолютна империя. Искам да кажа, че едва ли замисъла й е да унищожи класите.

Тирион очевидно, затова я подкрепя. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Този монолог по какъв друг начин го разбираш?

# 646
Това ли означавало да счупи колелото, възнамерявала е да унищожи големите родове? Защо тогава Тирион подкрепя така усърдно идеята й, даже не искаше Дани да заминава отвъд Вала, защото нямало кой друг да прекърши това колело. И какво ще правят след това, Дани знае прекрасно, че не може да има деца, кой ще наследи нейната абсолютна империя. Искам да кажа, че едва ли замисъла й е да унищожи класите.

Тирион очевидно, затова я подкрепя. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Този монолог по какъв друг начин го разбираш?

Да ги пречупи, покори, подчини? И да им вземе титлите и парите, без да ги убива трудно ще стане. Дани не е убийца. Убива само ако се налага. Иначе ще бъде класова чистка.

# 647
И Церсей не е убийца.Убива само ако се налага. Mr. Green
Уби Робърт,за да спаси себе си и децата си.
Взриви септата,за да спаси себе си.

# 648
  • Варна
Joy
Да ги пречупи, покори, подчини? И да им вземе титлите и парите, без да ги убива трудно ще стане. Дани не е убийца. Убива само ако се налага. Иначе ще бъде класова чистка.

Цитат
I'm not going to stop the wheel i'm going to break the wheel
Не просто ще ги спре, а ще ги накара да изчезнат. Аз разбирам, че все едно ще създаде някаква република, щом благородническите домове бъдат разбити.

# 649
То домове останаха ли? И да го мислим за сега май няма много представители на видни домове, и до края съвсем няма да има.

# 650
Е хубава работа. Човешките деца не били нейни, а драконите били нейни. Церсей го остави Джофри да се вихри, че е неин. Драконите защо са чудовища?

Този диалог не го разбирам. Няма да ги има родовете? Ще ги избие всички? Това  съм го проспала. А за робството, много може да се говори. Има роби, които са били пазачи на роби и са били по лоши от белите. А човешката история не познава само робство. Хората ги има от много години на земята, от преди последния ледников период. Дори времето във филма не го свързвам със средновековието, а с тези странни религии, за време много преди тях.

не мисля че използва думата "избия", а "премахна" или нещо от този род. Говореше някакви глупости за равенство на хората. Тирион й помага защо това е последният му шанс. АЛтернативите му бяха - Церсей и Станис. Церсей иска да го разчекне, заради смъртта на Джофри, а Станис щеше да го окачи на въжето заради това че е Ланистър и заради Черна вода. Змиите загубиха Оберин, и с това също вече не са му приятели. Денерис му бе последният шанс. Освен това той си иска фамилното имение - Кастърли. Какво му пука, ако за тази цел рода Ланистър бъде унищожен.
Що се отнася до робството - разбира се, че е имало и роби, които са били по-лоши случаи от пазачи на роби, но как смяташ да премахнеш робството без да го замениш с нещо друго и да няма вълна от насилие.? Най-нормално е при една революция бившите господари да станат роби, а робите - господари, което не се връзва с приказките на Денерис за равенство на хората бла-бла-бла.

П.С. драконите са чудовища, защото такава е природата им. А Джофри стана чудовище, защото бе лошо възпитаван. АБсолютно различни неща са. Денерис не би могла да има претенции, че Робския залив са нейни деца -  тя няма нищо общо като мислене, възпитание и култура с Робския залив. ако трябва да говорим за хора като нейни деца, те са във Весторс, но Робския залив беше една голяма греша. Трябваше веднага щом събра армията да се омете оттам.

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 20:10 от Джон Сняг

# 651
Монолога значи, че повече няма да има игри/борби за власт, останалите родове няма да си помислят за ЖТ, ще управлява Таргариен, както е било примерно до Лудия крал. И ще има мир. Ако всеки иска да се възкачи на престола, войните никога няма да стихнат и обикновените хора ще страдат. Или пък да Хексе, може да иска да създаде република и демократични избори Simple Smile Справедливо е и й отива да го направи. Но не вярвам.
Паралела с Церси е правилен що се отнася до убийствата на хора когато се налага. В 6ти сезон Дани запали водачите  на дотраките, защото иначе трябваше да остане с тях докато е жива, както повелява традицията за жена на бивш кхал. Или тя или традицията. Изгори ги.
Церси запали септата защото пак беше дилеммата или тя или те. Като награда първата получи огромна армия дотраки, а втората ЖТ😱. Това се казва игра😊

# 652
 и как точно ще предотврати борбите за власт Дани?  или всичщи ще се обединят срещу нея, или ще са всички срещу всички, но борба за власт ще има и в двата случая.
Борба за власт може да няма само ако Другите избият всички и настане пустош-

# 653
Joy

Цитат
I'm not going to stop the wheel i'm going to break the wheel
Не просто ще ги спре, а ще ги накара да изчезнат. Аз разбирам, че все едно ще създаде някаква република, щом благородническите домове бъдат разбити.

абсолютно. Под идеята големите домове да изчезнат, без да бъдат убивани аз разбирам създаване на утопично безкласово общество - Церсей ще оре на нивата, заедно със   Подрик Пейн, а Джайм ще гребе в говната., но на него никой няма да му заповядва.
Дани имаше такъви напъни в книгата - всички да   копаят, но трябва и да са щастливи от това. Хич не и минаваше през акъла, че има хора, които са по-щастливи като роби - храна  и пиене всеки ден, не ги бият, освен ако не го заслужат, при това боят  за тях не е чест, защото скъпите роби са много скъпа стока, имат си дом. АЛтернативата - свободата се заплаща с тежък труд и бездомничество.

Скрит текст:
Мислех си да ти ги подаря.

— Непременно. — Дани не беше изненадана. — Ще ги освободя.

Той потръпна.

А какво ще правят със свободата си? Все едно да дадеш на риба ризница. Те са създадени да танцуват.

— Създадени от кого? От господарите им? Може би биха предпочели да строят или да пекат, или да копаят? Питал ли си ги?[

— Може би слоновете ти предпочитат да са славеи. Вместо със сладка песен нощите на Мийрийн ще са пълни с оглушителен рев, а дърветата ще се чупят под тежестта на гигантски сиви птици

Скрит текст:
Никой не иска да бъде притежаван.

Ксаро сви рамене равнодушно.

— Между другото, когато слязох на брега в милия ви град, случайно се натъкнах на речния бряг на един мъж, който веднъж ми гостува в имението, търговец, който продаваше редки подправки и отбрани вина. Беше гол до кръста, зачервен и кожата му се белеше, и като че ли копаеше дупка.

— Не е дупка. Изкоп, да докара вода от реката до нивите. Решили сме да насадим боб. Нивите с боб трябва да се напояват.

— Колко мило от страна на стария ми приятел, че помага с копаенето. И колко неприсъщо за него. Възможно ли е да не е имал никакъв избор по въпроса? Не, едва ли. Вие в Мийрийн нямате роби.

Дани се изчерви.

— На приятеля ви му се плаща с храна и подслон. Не мога да му върна богатството. Мийрийн има нужда от боб повече, отколкото от редки подправки, а бобът има нужда от вода.

— И моите танцьори ли смяташ да пратиш да копаят канали? Мила кралице, когато ме видя, старият ми приятел падна на колене и започна да ме умолява да го купя като роб и да го върна в Карт.

Почувства се все едно, че я беше зашлевил.

— Купи го тогава.

— Ако те устройва. Сигурен съм, че него би го устроило.

Сравненията с Церсей са глупави. Първо защото Церсей третираше децата си твърде различно,  второ защото на Церсей въобще нямаше да й се налага да защитава децата си, ако не бе извършила измяна и трето – ако всичко опираше до децата, как да обясним че след смъртта на Децата й продължи да седи на Трона, а не стана септа да речем  не се оттегли

Дани малко бърка нещата. ИМа различни видове робство. ИМа дългово робство. ИМа роби, които са военнопренници. ИМа роби, които живят добре - гувернатки,  професионални метреси, частни икономи, главни готвачки или дори икономи. ИМа надзиратели известни със своята жестокост.. ИМа и полски роби, които живеят най-зле. Робите на Ксаро или Илирио са най-вече писари и танцьори - към тях се отнасят много по-добре отколкото  полските роби които биеха с камшиците. Между самите роби съществува омраза.

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 21:16 от Джон Сняг

# 654
Дани няма никаква визия за бъдещето, нито дългосрочен план. Идеалистка е, спонтанна, емоционална , като Робърт
Може да спечели всяка битка, но после...после не знае какво да прави

# 655
Дани няма никаква визия за бъдещето, нито дългосрочен план. Идеалистка е, спонтанна, емоционална , като Робърт
Робърт - идеалист? това е най-смешното нещо което съм чувал. Спонтанен - да. тук определено съм съгласен. Робърт живееше за днешния ден, живееше за да ловува, да се бие, да яде и да ебе (не задължително в този ред) поживя си живота но като човек и крал бе боклук. Ако Дани иска да прилича на Робърт нека се води по спонтанните решения - аз мислех че идеала й е Регар? А той е мислел много дългосрочно. ИСкал е да е сигурен, че ще се роди ОП, както и да избави Вестерос от управлението на Лудия крал и да въдвори траен мир и просперитет.
Добрите владетели обмислят постъпките си; И за сравнение - Нед СТарк бе много спонтанен и видяхме докъде го докара това. За сравнение Тивин премисляше ходовете си, и докато бе жив нямаше сериозни грешки, освен по отношение на децата си.
Впрочем Дани ме дразни именно със своята хаотичност и непоследователност, както в началото ме дразнеше и Санса. Даже Церсей която е откровено параноична и истерична има някаква своя логика - всички я мразят и тя превантивно се защитава, като напада първа. Церсей я мразя, но мога да разбера нейната логика (атаката е най-добрата защита). Логиката на Дани не я разбирам.
При Денерис, тя прави една крачка напред - две назад. Взима решение да затвори ямите - посел ги отваря. Взима решение да няма роби - после решава, че ако някой много иска да го продадат в робство ще му достави това удоволствие, понеже всичко е за хората. Грешката на Дани е, че се води по това какво искат хората, а хората нямат едно мнение. ИСтинският лидер налага мнението си на тълпата и тя го следва.

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 21:15 от Джон Сняг

# 656
Прилича по характер на Робърт, а не че тя му се възхищава

# 657
Според мене  прилича най-вече на  Санса - и то на  Санса от началото. много е емоционална. Страшно добронамерна, но в същото време е ужасно хаотична, няма ясно представа за бъдещето.
Сравненията с Церсей са неуместни, защото Църсито знае точно какво иска от бъдещето - колкото се може повече власт за себе си и сигурност и материална осигуреност за децата си. (най-вече за Джофри)
За да постигне тези цели Церсей е готова да гази през трупове (буквално)
Дани, също като Санса от първите две книги се води по акъла на всеки които й каже нещо - бил той Илирио, Ксаро, Джора или Баристан или Хиздар.
Робърт когато поискаше можеше да бъде голям инат, не прилича на Дани, освен това е голям прагматик, а Дани е много наивна и идеалистична - и по това отношение си приличат със Санса. ОБаче Санса започва да се отърсва от своята наивност, а по-голямата Дани - не.

Като цяло сравненията с Церсей ми изглеждат много неуместни - на Церсей властта й е самоцел, а Дани иска власт в името на хората и именно за това допуска толкова грешки. Защото хората не знаят какво искат и нямат едно мнение.

# 658
Драконите не са чудовища, драконите са хищници. Чудовища могат да бъдат само хората.
Джони, не можеш да разбереш как мисли една жена и жените винаги са емоциионални. Тук бих казала поздравления за автора, а на теб че не познаваш жените.
Е Дани освобождава тези, които не искат да са роби. Ако някой иска да е роб и аз няма да му преча. Лошото е, че когато цял живот някой е бил роб, както казахте и при тях има касти. Някои са били по-привилигировани и после свободата не знаят какво да я правят. Моисей две поколения е водил евреите в пустинята, да умрат тези които приживе помнят робството. Дани няма как да има отговори и решения за такива казуси. Джони, също много комунистически отенък внасяш в Дани, аз такива пориви в нея не съм видяла.

# 659
Точно. И ми е много интересно ако/ като разбере за Джон как ще реагира. То и се обезмислят всички действия ако реши да спазва закони.

Общи условия

Активация на акаунт