GoT 30 - Winter has come

• 56 011
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
И какво като разбере за Джон? Преди нали се е мислила, че ще се омъжи за брат си като са правили Таргериените, и никога не му е мислила злото или да го убива.

# 661
Ами Джон ако не иска да жени за леля си.
Дани живее с мисълта,че е уникална и единствена на света.И изведнъж - бам - се появява друг Тарг,и то с по-законни претенции от нейните.

# 662
Ми как какво. Последните години е живяла с мисълта, че ще превзема Вестерос и ЖТ който и е родно право и изведнъж не е, има някой преди нея. Не казвам, че ще убива някого, но половината и титли отпадат.
Я да ви питам попадали ли сте на спойлери? Сега попаднах на едни пак по епизоди разделени

# 663
Драконите не са чудовища, драконите са хищници. Чудовища могат да бъдат само хората.
Джони, не можеш да разбереш как мисли една жена и жените винаги са емоциионални. Тук бих казала поздравления за автора, а на теб че не познаваш жените.
Е Дани освобождава тези, които не искат да са роби. Ако някой иска да е роб и аз няма да му преча. Лошото е, че когато цял живот някой е бил роб, както казахте и при тях има касти. Някои са били по-привилигировани и после свободата не знаят какво да я правят. Моисей две поколения е водил евреите в пустинята, да умрат тези които приживе помнят робството. Дани няма как да има отговори и решения за такива казуси. Джони, също много комунистически отенък внасяш в Дани, аз такива пориви в нея не съм видяла.
абсолютно не съм съгласен с такъв абосюлтизация. Не бих нарекъл Кралицата на Тръните, Марджери Тирели или Мелисанда Асшайска емоционални жени. По същия начин има спотанни   като Нед, Робрът или Рамзи (той вече е първичен), а има по-студени и безчувствени мъже като Тивин, Станис или Рууз Болтън. Не можем да категоризиме всчки жени или всички мъже под един знаменател. Дани ми изглежда твърде ирационална дори за тийнеджърка.
Да, тя освобождава тези които не искат да са роби, по тя не се запита дали те умеят нещо друго освен това да бъдат роби.  Ксаро добре и го казва - ами то може танцьорите да искат да са войници, но като не могат  нищо друго освен да са танцьори ще ги колят наред. Денерис трява да се съобрязява най-напред с уменията на хората, после с потребностите им и едва тогава - с желанията им.
Да, някои са били по-привилегировани, само че тези роби не са никак малко и това отприщва страхотна омраза между отделните робски прослойки - вълна от изнасилвания и убийства, а Дани отказва да поеме своята отговорност - в първия ден на "Революцията" всеки има право да върши каквито си иска зверства и тя не му дири сметка.  По този начин тя всъщност оправдава  Тивин - измяната на Тивин се случва буквално в последните часове на Бунта на Робърт, излиза че убиването на Елия  и децата й не би трябвало да му се пише отговорност, а "необходимост"
 Мойсей  когото даваш е чудесен пример - и до днес върви приказката,  взета от Библията, че не може да има истинска свобода докато не умре последният човек роден в робство. Мосей не просто е трябвало да мъкне 40  израилтяните, но и него самия не са го допуснали в ОБетованата земя, защото и той е роден в робство. Чак неговите наследници влизат нея. Съмнявам се, че нетърпеливата Дани, щеше да се въоръжи с търпението да изпукат всички роби и тя самата и техните деца, някой да ги поведе към Вестерос, след четири десетилетия.

П.С.
аделинда, моля те виж в тълковния речник първото, и най-пряко значение на думата чудовище/а. Значението в което ти използваш думата е на последно място.

мн. чудо̀вища, ср.
1. Приказно-фантастично същество, което има необикновен вид и всява ужас.
2. Прен. Грозно, уродливо, ужасяващо животно или човек.
3. Прен. Жесток, коравосърдечен, безнравствен човек; изверг.

синоними:
    страшилище, грозота, грозотия, плашило, страхотия
    изверг, урод, изрод, звяр

https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5
http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE% … D0%B8%D1%89%D0%B5

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 23:18 от Джон Сняг

# 664
И какво като разбере за Джон? Преди нали се е мислила, че ще се омъжи за брат си като са правили Таргериените, и никога не му е мислила злото или да го убива.

Дани мислеше че ще се жени за брат си, преди да познава други мъже (най-вече Дрого), което бе цяла вечност. То ако разсъждаваме така и Санса мислеше че Джофри е идеалният мъж за нея. ОТтогава доста вода изтече и едната и другата героиня преживяха много. Дани  стана халеси на Дрого, ухажвана бе от Джора и по-някакъв странен начин - от Ксаро, преспа с Даарио, стана съпруга на Хиздар....
ОСвен това Чувствата й към Визерис накрая бяха избледнели до такава степен, че не му даваше да я пипа, за да не я нарани и да не я унижава.
 Като добавим факта че си вярва че е уникална и неповторима и че е по-велика дори от Регар,  "Аз съм последният Дракон" ще бъде голяма изненада за нея да узнае, че има някой с по-законни претенции от нея.
Ако имаше повече епизоди  щях да предположа конфликт между нея и Джон, но при само 7 епизода просто няма как - поне 2-3 епизода трябва да бъдат посветени на битки с Другите

# 665
Джони, много си многословен, почти мога да се обзаложа че имаш сестра. Да, жените са емоционални, което не е синоним на глупави и неблагоразумни. Да, мъжете да практични, което не значи че нямат чувства. Рамзи емоционален? Рамзи е чудовище. Драконите са дракони, в този речник, пише уродливи същества, които плашат?! Аз от змии и гущери не се плаша, а ги харесвам. Тълкованието си е мое. Защо наричат хората хищниците зверове, като те убиват само да се защитят или нахранят. Човека е чудовище, защото убива за забвление. Във всеки звяр има милост, в човека няма.

Как да се справи Дани с бунтове и безредици? Не и е било приятно. Защо да може да се справи със задачи, които са непосилни. Да не ги беше освобождавала робите казваш? 

Между Джон и Дани няма да има конфликт за трона. Два влюбени Тарга, с претенции за трона. Но докато дедите има са извоювали железния трон от 7 бивши кралства, то те трябва да отидат по-далече, да го извоюват от КнН. Тогава никой нито ще има силата да им оспорва трона, нито правото.

# 666
Джони, много си многословен, почти мога да се обзаложа че имаш сестра. Да, жените са емоционални, което не е синоним на глупави и неблагоразумни. Да, мъжете да практични, което не значи че нямат чувства. Рамзи емоционален? Рамзи е чудовище. Драконите са дракони, в този речник, пише уродливи същества, които плашат?! Аз от змии и гущери не се плаша, а ги харесвам. Тълкованието си е мое. Защо наричат хората хищниците зверове, като те убиват само да се защитят или нахранят. Човека е чудовище, защото убива за забвление. Във всеки звяр има милост, в човека няма.

Как да се справи Дани с бунтове и безредици? Не и е било приятно. Защо да може да се справи със задачи, които са непосилни. Да не ги беше освобождавала робите казваш?  

Между Джон и Дани няма да има конфликт за трона. Два влюбени Тарга, с претенции за трона. Но докато дедите има са извоювали железния трон от 7 бивши кралства, то те трябва да отидат по-далече, да го извоюват от КнН. Тогава никой нито ще има силата да им оспорва трона, нито правото.

аделинда,
Скрит текст:
имам сестра но не виждам каква е връзката. Разликата ми с нея е огромна на години, така че едва ли има отношение към характера ми.
драконите ти как ги чувстваш и как ги разбираш няма да коментирам. ИМа си определение, дал съм го, използвал определението в смисъла който е прието - чудовище, значи някаква грозотия, която всява ужас. Това че ти го разбираш в преносен смисъл не е мой проблем.
2.Как да се беше справила Дани с бунтове и безредици? - по единствения възможен  начин - с вълна от бесилки.
Всяка власт защитава режима си с кръв. Не й било приятно да издава присъди. А приятно ли и е да управлява? едното върви с другото.
Нима на Роб Старк му беше приятно са обезглави точно Арнолф Карстарк?
Но тя хем не иска да поеме отговорност за насилията извършени от нейно име, хем се бои да си изцапа ръчичките с кръв и да потуши бунтовете чрез репресии Е, не истина колко е непоследователна.
Скрит текст:
Или- или.
Или взимаш освободените Неопетнени  и зарязваш Робския залив, хувквайки към Вестерос, със съзнанието, че Господарите ще избият  сума ти роби, за назидание, но това не е твой проблем  - или смазваш синовете на Харпията с поредица от брутални убийства, докато залееш Ащапор в кръв и го накараш да ти се подчини, а ти оставаш да царуваш сред отломките. няма среден вариант. А ако смяташ че жертвите на бунта са прави, просот не вдигаш бунтове. ПРимиряваш се, че никога няма да царуваш във Вестерос. Денерис иска да угоди на всички - това не е възможно.[
. Не мисля че задачата е непосилна,
Скрит текст:
в книгите Станис попадна в абосюлотна същата ситуация - имаше само 1500 конника,   но след като увеличи армията си  до 5000 души не седна да храни всеки северняк или да раздава правосъдие, а тръгна на поход от който малцина ще се върнат живи и засега в книгите някак се справя. Логичното решение за Денерис бе да се опита да прекара своите Неопетнени (8600 на брой) през Тревното море, въпреки цената на жертвите а тя седна да виси в Робския залив. Да, жертвите били били огромни, но ако седнеш да мислиш за всеки умрял войник трябва да се побъркаш и да се обесиш.

3.Между Джон и Дани няма конфликт засега. Имаме предвид че никой от двамата все още не знае, че Джон е Тарг. Дани вярва че е уникалан и неповторима и в книгите и в сериала,няма да е естествено ако толкова лесно приеме един конкурент за престола, след като досега напъваше Джон да й се подчини.

# 667
Дани не знае кои са синовете на харпията и беше безсилна, не че го е търсила като ефект. Тирион го назначи с надежда да и помогне. Когато искаха да направят преврат ги опустоши, не е проявила милост. Не е майка на децата на робския залив, не ги е молила да я наричат така. Друга майка не познават.
Е Джон подви коленце на кораба но в друг смисъл. Така или иначе не вярвам да се сбият. То първо да видим кой ще оцелее.
А в определението ти за чудовище, не чета дракон, не е само до мое разбиране. Някои ги е страх от кучета, мен от стоножки, дали са чудовища? Окова драконите и после видя, че това е било разковничето на края на величието на Таргериен. Ако оцелеят след войната, не вярвам да ги окове пак.

# 668
 Дани има много основателно причина да предполога че Великите господари, са синовете (и дъщерите) на Харпията - ако не всичиките, то поне повечето от тях. Ако не смяташе така защо поиска кръвен данък, а после и  децата им за заложници?
в книгите
Скрит текст:
Скааз и предложи да трепят заложниците, а  Даарио - да ги извика всичките  Велики Господари на сватбен пир и да ги избие (т.е. същото каквото направиха Фрей) Дани не щя да направи нито едното, нито другото. Пак казвам - тя иска да управлява, но  се бои да нагази в лайната и да си оцапа ръчичките. Е, не става така. Пак в книгите Тирион забеляза колко е наивна и по детски невинна - ако бе отровила водата на враговете си за две седмици щеше да си реши проблемите.
Да, Дани определено не е майка на децата в Робския залив, но тя промени съдбата им. Трябваше ясно да им каже, че няма да поема отговорност за тях и че нейната отговорност е Вестерос. Дани се нагърби с проблемите на света, и затова не се справя.
Технически погледнато то няма време за 6-7 епизода да се бият - трябва да отселят сериозно време за Другите, и още поне няколко епизода за битки с Церсей, няма за кога да включат и битки между Джон и Дани, по вероятно е да ги "разчистят". Но в книгите (аз все още очаквам различно развитие в книгите), най-логично е да има сблъсък на Джон с Дани, която вярва в своята уникалност и неповторимост.
в определението пишеше "ужасяващо". То може да те е страх и от хлебарки, но като се каже "ужасяващ" се разбира големи хищници и/ли уродливи животни(например лъвовете са ужасяващи с тази паст и размери, също акулите). Драконите отговарят и на двете представят, т.е.  определението не е конкретно за тях, но те се побират в определението "ужасяващи" същества - големи животни, човекоядни, могат да бълват огън, грозни са  (виж им само муцуните и ушите)

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 14:12 от Джон Сняг

# 669
Джони, пише "ужасяващ", като смисъла, който ти влагаш в тази дума за всеки е различен. За Дани драконите на се чудовища и аз обичам змии, така че ужас И в мен не всяват. Виж, Рамзи е друга тема.

Не знам какво си я заплюл толкова Дани. Жената не е Господ, не знам защо очакваш Господни резултати от нея. И да избие всички благородници ли според теб?  За мен харпиите бяха хора на благородниците, от бившите така наречени привилигировани роби. Та Дани ако избие всички, както ти смяташ за редно, то кого  ще управлява?
 Безгрешни хора няма. Освен че имаш сестра, то имаш смесени чувства към комунизма ми се струва. Проповядваш индиректно Сталин. Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы. и Смерть одного человека это трагедия, смерть тысяч это статистика.

# 670
Аз сега гледах отново последния епизод и честно казано не изглежда така, че Тирион и Церсей са се разбрали нещо потайно. По-скоро тя излъга Тирион, че ще ги подкрепи. После казва на Джайм, че не мисли да подкрепя убиеца на баща и.
А Тирион ми се струва, че наистина си е влюбен в Дани и просто е много разочарован като я видя с Джон. Церсей му каза, че е точно неин тип и той не възрази.

# 671
Тирион може да е влюбен, може и просто да вярва искрено в нея- и двете неща са типични за него. Колкото и да е умен, има една нотка на , айде не наивност, но някаква вяра в доброто в хората, до последно- дори и за баща си, сестра си и т.н. вярваше до последно, че ще се разберат, ще го помилват и т.н. Хем много добре преценява характери и ситуации, хем една нотка на безмилостност и жестокост му липсват, които ги имаха други персонажи и ги превърнаха в чудовища.
За Джон ме вкарахте в интересни мисли, досега винаги ми е бил скучен и смотан, но на последните страници ме накарахте да се замисля, Ако наистина в момента играе и лъже, и върти Дани и сие на малкия си пръст, ще го призная абсолютно и ще се изкефя на макс

# 672
Джони, пише "ужасяващ", като смисъла, който ти влагаш в тази дума за всеки е различен. За Дани драконите на се чудовища и аз обичам змии, така че ужас И в мен не всяват. Виж, Рамзи е друга тема.

Не знам какво си я заплюл толкова Дани. Жената не е Господ, не знам защо очакваш Господни резултати от нея. И да избие всички благородници ли според теб?  За мен харпиите бяха хора на благородниците, от бившите така наречени привилигировани роби. Та Дани ако избие всички, както ти смяташ за редно, то кого  ще управлява?
 Безгрешни хора няма. Освен че имаш сестра, то имаш смесени чувства към комунизма ми се струва. Проповядваш индиректно Сталин. Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы. и Смерть одного человека это трагедия, смерть тысяч это статистика.
харпиите бяха най-вече самите благородници; ,приемем че техните слуги/роби също участваха, но господарите направляваха процесите. Неслучайно се казваше, че Харпията има сто глави. Сто бяха и господарите.  В повечето случаи господарите използват принуда над освобедените роби. Ако Дани ги бе избила - имам предвид една прослойка от сто души, щеше елегантно да си реши проблемите. Баристан разбра че проблема няма да се реши без кръв и отвори мегдан за битка, но Дани отлагаше, отлагаше, отлагаше битката и господарите събраха мощ.
Не, не очаквам Дани да е Господ, очаквам да се държи като владетел и:
1. да е последователна и логична в действията си щом има претенцията че ще управлява ЖТ и че уникална, защото е "Последният дракон" и е неизгорима
2.да поема отговорност за постъпките си

Ако тя правеше поне едно от тези две неща, щях в пъти по-малко да я критикувам, а ако правеше и двете вероятно щеше да ми е сред любимите герои. В Дани това което най-ме дразни е липсата на всякакав логика. Церсей например своята логищка -защитата е най-доброто нападение; И Станис има своята логика - изпълнявам повеля на дълга; И Мелисандра има своята логика -  иска дракон, под претекст, че на всяка цена трябва да спрем ДРугия, независимо от жертвите; дори Санса има логища - иска да се прибере някъде където да се чувства сигурна  и да я оставят на мира;Но дани няма логика  - тя прави нещо, и след това прави точно обратното. Например - затваря ямите и после ги отваря.
П.С. не знам Дани как си представя своето безкласово общество без да избие поне две трети от населението?
Когато правиш революция в която премахваш класите, винаги има ужасно много кръв, която продъжлава десетилетия наред- В този смисъл искам от нея да поеме своята отговорност - тя се нае да премахва робството, ами добре, тогава по-елегантно е да избие, един-два града, които и се противопоставят, и да се знае, че вече няма роби, алтернативата е гражданска война, която може да продължи десет години и да отнеме живота на мноог повече хора - това не е хуманно.

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 16:59 от Джон Сняг

# 673
Жените са интуитивни и емоционални, не се подчиняват на логиката. Съдя строго по себе си и Дани изобщо не ми е нелогична. По теория на хауса, си действа много добре.

Джон с каква цел да лъже и манипулира? Трябва да има причина и цел. Аз не я виждам.

# 674
Аделинда, понеже намеси и Сталин посочи ми алтернативата. Денерис оставя на робите да се самоопределят. ОТ тях никой не може да бъде нещо друго освен роб (не и по умения;оставям на страна какви са им потребностите, а какво желаят пък е съвсем отделен въпрос), а пък Господарите я ненавиждат защото им е отнела търговията. Тя отказва да убива господарите, но отказва и да им върне привилегиите - действа половинчато. Те събират сила срещу нея. Тук възможностите са две:
1Господарите идват с войска, убиват драконите и Денерис, правят касапница сред  бившите роби(не се случиш но по принцип това е най-реалистичния вариант в живота)
2. Господарите идват с войска не убиват Денерис, но се разразява голяма битка, в резултата на която има хиляди жертви (в книгите става точно това), след което е много вероятно да започне гражданска война с още и още жертви; за  сравнение войната на Блекфири и Тарги продължава 7 десетилетия.
Каква е гаранцията че Даарио, когото тя остави във филмите без дракони, без армия от дотраки и без вест за себе си ще удържи един нов бунт и евентуално - една касапница от страна на Господарите?

Хайде сега да си представим че Дерон бе убил Деймън  Блекфир и Егор Реките още в началото. Щеше ли да има последващи бунтове? Когато си владетел не може да имаш милост към бунтовници, това не е сталинизим, а прагматизъм.
Посочи ми моля те колко владетели са били милостиви към бунтове? обичайната практика е това да завършва с бесилка за измяна, дори да си велик благородник.

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 17:25 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт