Шести клас

• 81 204
  • 786
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Синьорина,
При Калоян първият срок беше сбит преразказ, сега ще правят трансформиращ. В интернет има много примерни тестове  с отговори - например в http://bgmateriali.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B … 0%B0-%D0%B7%D0%BF

# 601
Синьорина,
При Калоян първият срок беше сбит преразказ, сега ще правят трансформиращ. В интернет има много примерни тестове  с отговори - например в http://bgmateriali.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B … 0%B0-%D0%B7%D0%BF
                                                                                                                                                                           Сърдечно благодаря! Вероятно и при нас ще е трансформиращ. Казали са им, че теста ще бъде само по литература. Не намирам почти никакви тестове върху раздела Човекът и другите

# 602
  • София
Нашите пък са писали есе на тема "Да направиш добро" на класното. Ама може да се окаже, че това не е класното, а контролно. Нещо ми мънка, защото я питах как може да не знае, че ще имат класно. Напоследък, обаче, ме изненада, че са писали поне 3 характеристики на литературен герой. И веднъж отговор на литературен въпрос. Аз не съм ги видяла тези нейни "творби".

# 603
  • София
В сряда имахме родителска среща. По въпросите за изпита догодина по БЕЛ учителката ни отговори само, че е сигурно, че няма да бъде сбит или трансформиран преразказ. до 15.09. ще се разбере какво ще бъде, но вероятно характеристика на герой или нещо като някогашния отговор на литературен въпрос. Сега не се сещам точното наименование, но нещо като съчинение с елементи на разсъждение. На коментарите на родители, че това вероятно ще е трудно за тази възраст ни бе отговорено, че не трябва да се тревожим и все пак и ние сме писали някога отговори на литературни въпроси. Ако изборът падне върху характеристика на герой щяло да е даже по - трудно, защото се включвали много елементи - не само физическото описание, но и общественото му поведение, отношението на автора, ценностната му система, обстановката, в която се проявява и т.н. и всичко трябва да е подкрепено с доказателствен текст. По математика поне няма много какво ново да се измисли. Другото е, че се дава право на училищата да включат и годишните оценки от предмети, които си изберат не само от 7 клас, което означава, че най - добре е в началото на годината да се проучи конкретните училища, които ни интересуват за след 7 клас как планират да формират бала за прием. Имат право да използват като балообразуващи всички присъстващи в дипломата оценки. Нащите деца ще са първи по новите правила, но поне ще сме сравнително равнопоставени, имам предвид за целия набор ще е за първи път.

# 604
  • София
Другото е, че се дава право на училищата да включат и годишните оценки от предмети, които си изберат не само от 7 клас, което означава, че най - добре е в началото на годината да се проучи конкретните училища, които ни интересуват за след 7 клас как планират да формират бала за прием. Имат право да използват като балообразуващи всички присъстващи в дипломата оценки. Нащите деца ще са първи по новите правила, но поне ще сме сравнително равнопоставени, имам предвид за целия набор ще е за първи път.
Има ли нова наредба,която да регламентира това право?
В настоящата се споменава,че се взима оценката от 7 клас по предмет от задължителната подготовка.Училищата имат право да посочат предмет различен от БЕЛ и математика и с това май се приключва свободата,която им се дава.

# 605
Скрит текст:
Другото е, че се дава право на училищата да включат и годишните оценки от предмети, които си изберат не само от 7 клас, което означава, че най - добре е в началото на годината да се проучи конкретните училища, които ни интересуват за след 7 клас как планират да формират бала за прием. Имат право да използват като балообразуващи всички присъстващи в дипломата оценки. Нащите деца ще са първи по новите правила, но поне ще сме сравнително равнопоставени, имам предвид за целия набор ще е за първи път.
Има ли нова наредба,която да регламентира това право?
В настоящата се споменава,че се взима оценката от 7 клас по предмет от задължителната подготовка.Училищата имат право да посочат предмет различен от БЕЛ и математика и с това май се приключва свободата,която им се дава.
Няма промени в действащото законодателство. Даже има писмо, което потвърждава използването на оценки единствено и само от седми клас, копие от което циркулираше из форума преди време.
Евентуални промени в НВО мога да коментирам  при наличието поне на проект.

# 606
  • Варна
В сряда имахме родителска среща. По въпросите за изпита догодина по БЕЛ учителката ни отговори само, че е сигурно, че няма да бъде сбит или трансформиран преразказ. до 15.09. ще се разбере какво ще бъде, но вероятно характеристика на герой или нещо като някогашния отговор на литературен въпрос. Сега не се сещам точното наименование, но нещо като съчинение с елементи на разсъждение. На коментарите на родители, че това вероятно ще е трудно за тази възраст ни бе отговорено, че не трябва да се тревожим и все пак и ние сме писали някога отговори на литературни въпроси. Ако изборът падне върху характеристика на герой щяло да е даже по - трудно, защото се включвали много елементи - не само физическото описание, но и общественото му поведение, отношението на автора, ценностната му система, обстановката, в която се проявява и т.н. и всичко трябва да е подкрепено с доказателствен текст. По математика поне няма много какво ново да се измисли. Другото е, че се дава право на училищата да включат и годишните оценки от предмети, които си изберат не само от 7 клас, което означава, че най - добре е в началото на годината да се проучи конкретните училища, които ни интересуват за след 7 клас как планират да формират бала за прием. Имат право да използват като балообразуващи всички присъстващи в дипломата оценки. Нащите деца ще са първи по новите правила, но поне ще сме сравнително равнопоставени, имам предвид за целия набор ще е за първи път.

Явно няма яснота още какво ще се случва, защото при нас други легенди се разказват.
Искрено се надявам отговорните лица в МОН да поставят въпроса на по-сериозно обсъждане какво и как да променят по формата на изпита. То вярно, че сега, като минаха на точкова система им е по-широко около врата, че няма двойки.
 Но се надявам даде замислят какво и как вършат. Какъв им е точно интересът да променят изпита? Да не лъсне съвсем цялата пародия, която наричат нова програма?

Последна редакция: пт, 11 май 2018, 21:24 от julisa

# 607
  • Пловдив
Здравейте и от мен! Нашата госпожа също е била на среща, на която е разискван форматът на НВО, но още не е достигнала информация до нас. Стряскам се, ако няма да е преразказ, защото нашите се побъркаха да пишат всички видове преразкази, тъкмо се понаучи доста моят син...и сега "ново двайсе". Аз постоянно му натъртвах, когато той мрънкаше за всеки преразказ за домашна, че нищо не знаят...ние едно време се мъчихме с отговор на литературен въпрос, дано не го върнат сега. Мнението ми е, че преразказ е най-лесното, което става за всички деца, не е нужно да си факир по БЕЛ за да преразкажеш текст, но виж друго е да можеш да отговориш "Какво е искал да каже авторът с това?" Wink Thinking
Но явно се мъти нещо, защото от скоро започна да им дава за домашна характеристика на герой, а вчера за първи път и съчинение с елементи на разсъждение. Да ви кажа, мъка ми е, мисля че ще им стане по-трудно....

# 608
  • София
И аз съм изненадана защо да искат да го направят по - трудно. Досега оставах с впечатление, че всяка година се опитват да отчетат по - висока успеваемост.

# 609
Днес във Варна е имало среща, касаеща НВО по БЕЛ за следващата година, това, което разбрах е, че ще има промени, но в полза на децата - по-лесно и по-добре регламентирано.Не искаше повече да ми каже госпожата ни по БЕЛ, каза, че изчакват нормативно всичко да излезе и тогава ще коментира.

# 610
  • София
Дидева благодаря! Peace

# 611
  • София
Момичета, има ли някоя която е записала детето си на БЕЛ при Елмира Йонова за следващата година?

# 612
  • гр.Варна
 Не е вярно , че няма да има преразказ. Ще има, но какъв  все още се обсъждат работни варианти. Освен тези досега  е включен и сбит преразказ.  Със сигурност ще има промени във НВО за нашите деца. Ще следим страницата на МОН. Дано го пуснат по-рано!

# 613
  • София
Момичета, има ли някоя която е записала детето си на БЕЛ при Елмира Йонова за следващата година?
Да, аз.

# 614
  • София
Да, аз.

Супер, моята дъщеря е в събота 11.30

Общи условия

Активация на акаунт