Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 665
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
За  вдигане е дозата.Т4 е ниско.Не би трябвало главоболието ти да е от повишението на хормона.
Не вдигаш много рязко дозата.Виж утре как ще се чувстваш...

# 601
Как мога да повиша т4? Само хормонът достатъчен ли е, или и друго да вземо?
Май ситуацията е същата при мен, както в обясненията на африканчо от 598 пост.

Последна редакция: нд, 29 окт 2017, 17:43 от bongobongo

# 602
ТСХ и Т4 са в корелация.Когато дозата на хормона ти е оптимална и ТСХ падне то Т4 ще се вдигне.
Поне така би трябвало да бъде!

# 603
  • Варна
Африканчо, благодаря  bouquet  Досмеша ме, докато те четох ...В смисъл, децата си ги планирах старателно, според сезоните, а сега и дозата кога да увелича трябва да планирам  Laughing Явно сега ще трябва да си платя с по-изразен ПМС , защото реших да я вдигна преди МЦ,  но ще се изтърпи де, поне от тук нататък да върви по-леко .

bongobongo , ако не греша, след МЦ  ТСХ спада, при всички случаи ти е доста висока стойността и ще трябва да коригираш дозата, ти си избираш на своя глава или доктор да я определи  Simple Smile.

# 604
За съжаление на своя глава ще вдигам постепенно и по малко, защото ендото казва директно 50 мг, което е несериозно и неадекватно според мен /100 процента на досегашната доза/. То по-зле от опитен заек. Simple Smile

# 605
  Според мен предвид че идва зима и жлезата работи по–бавно може да опиташ със доза 37.5 .
Мисля че с такава доза няма да се чувстваш зле и да отидеш в хипер.

# 606
Момичета, включвам се със спешен въпрос (признавам, че не съм чела последните 10 страници и дано не се повтарям, знам че е дразнещо). Трябва да си пусна изследвания и от прочетеното в последно време разбирам, че не е добре да се пускат щитовидните хормони след втората половина на цикъла, а в началото, на 2-3-4 ден? Правилно ли съм разбрала, защото до сега все гледах да са на чист ден, пък сега друго:thinking: Защото пък ако е така да си пусна тогава и половите наведнъж?

# 607
Според мен, не е проблем да си пуснеш изследванията, по което и да е време от цикъла.

Аз лично ги пускам 3-4 дена, след като спре менструалното кървене.

# 608
https://www.restartmed.com/hypothyroidism-symptoms-checklist/
От ФБ група...Заслужава да се прочете.

# 609
  • София
Със смесени чувства съм относно тази статия. На пръв поглед много информативна, авторът др. Уестин Чайлдс звучи начетен и дава добри насоки за по-пълни изследвания, оптимизиране на хормоналната терапия, на диетата, попълване на дефицитите, третиране на проблеми по стомашно-чревен тракт и пр. Дава много подробен списък на възможните симптоми при хипофункция..

Обаче, мен лично ме притеснява това, че робува на широко разпространените митове за "оптималните" стойности на хормоните в горната част на референтните граници. При тези нива се чувствали добре "повечето" му пациенти. Не съм съгласна. Има клинични проучвания, и то не малко, в медицински публикации, които сочат, че нивата при здрави хора не са толкова високи. По-скоро са даже малко под средата в границите, около 15-16 (при горна 22) за фт4 и между 4.10-5.10 за фт3. Африканчо беше публикувала едно такова клинично проучване преди време. Освен това тсх е около 1 за здрави хора, които не са на терапия. Ние на терапия не бива да гоним толкова нисък тсх (особено предвид факта, че се тестваме сутрин 24+ часа без хормон). А терапията, която предлагат като алтернатива на моно терапията с Т4, е натуралният свински хормон (NDT) или синтетичен Т3, но отново в неадекватни дози.. И тази "драма" с обратния Т3 (reverse T3), който блокирал активния Т3.. това е много повърхностно и заблуждаващо.

Споделям лично мнение. Част от информацията е полезна, но въпреки че изглежда задълбочена, всъщност е повърхностна и необоснована. Хората обаче биха се подвели много лесно, нали авторът е лекар все пак.. и то, не "конвенционален". Информацията е добре да се проверява и от по-надежни източници. По американските форуми масово пият восоки дози NDT и Т3 и са "добре". Astonished

# 610
А пък аз все мечтая да се открие какво аджеба се крие зад антителата и ги провокира- не само за Хашимото, ами и други, че имаме проблеми с различни антитела у дома. Всичко останало е просто симптоматично лечение и "докарване" на резултати като за здрав човек, но не се лекува причината. Мисля, че съм пробвала горе долу всичко- хранене, добавки, лекарства...но не нацелвам вярното комбо. Не съм само аз де, не ми е известно автоимунните заболявания да са излекувани някъде от някого категорично. Всичко е опити, догадки...това е е една от най-големите медицински мистерии и все по-голям бич.

# 611
Хепи, много е индивидуално, това е проблемът. Ако се говори специално за Хашимото, има хора, които са нормализирали антителата с йод. Други - с ограничаване на стреса, без никакви други промени. Трети - със селен. Четвърти - с изключване на глутена. Но тези случаи са по-скоро изключение, защото при тях е имало един определящ фактор, а при повечето хора май не е така. При повечето трябва комбинация от различни мерки и това е най-трудното...

# 612
  • Бургас
Ако се говори специално за Хашимото, има хора, които са нормализирали антителата с йод. Други - с ограничаване на стреса, без никакви други промени. Трети - със селен. Четвърти - с изключване на глутена.
При мен стана от само себе си... Без йод, без ограничаване на стреса, даже с много, много стрес, без диета, без АИП и други такива, без селен, без други добавки, без нищо. ТАТ ми беше и преди това ок, но МАТ беше повече от 600, колко точно не знам, лабораторията така го вадеше. Сега е ок, даже беше стигнал 6-7 като стойност.
Междувременно пък аз станах по-зле  Joy В смисъл, че докато имах високи антитела нямах симптоми, сега уж нямам почти никакви изменения по жлезата, уж нямам високи антитела, уж пия хормон, а нищо не е както трябва...
Теории, теории и ... нищо.
Cioccolata , да не ме разбереш погрешно, не споря с написаното от теб, просто се сетих да споделя всичко това.  Simple Smile

# 613
Мон... ти поначало ми беше много странен случай.
Ако се напише от - до историята на заболяването с хормони и антитела, по може да загрея нещо, но така разхвърляно в темата съм запомнила, че ту имаше моменти на хиперфункция, ту на хипофункция, въпреки тироксина, ТСХ стоеше по-високо. Моменти на нормален ТСХ без лекарства. Граничен ТРАК, типичен при АИТ, но не и толкова висок, колкото за Базед. И самото поведение на антителата, които съм забелязала, че са мъка при едно типично Хашимото и се следват ред неща, за да им повлияеш в посока намаляване и от друга страна типично като за Базед, където сами падат, ако се провежда някакво лечение на основното заболяване, без добавки. И на отключване на Хашимото  по време на бременност приличаше и на постпартален тиреоидит приличаше. На всичко.
Последно теб с какво заболяването те водят?

# 614
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз имам симптоми на хипофункция от много години (падаща коса, хронична умора, тънка, суха кожа, вътрешен студ), но изследванията са ми добри, даже не откриваха какво ми има и ме пращаха на психолог, явно ме смятаха за хипоходричка.

от преди 2г. се появиха нови симптоми, които изчезнаха със спирането на глутена.

кое е яйцето и кое кокошката? щитовидната ли провокира глутеновата интолерантност или обратното.
да ви кажа безглутенова пица не си е работа... Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт