Hurra, hurra, die Schule beginnt - или наесен, с песен - 196-та немска тема

• 68 405
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • в сърцето на един мъж...
Бибит, когато си имал лош опит с една или друга здравна система, никой не може да те убеди, че е добра. Да, има добри неща, но на фона на основните, понякога на човек му е трудно да преглътне, че само дребните са добре. Много зависи какво се лекува и къде се лекува. В България са добри диагностици, колкото и да не му се вярва на някой, защото не разчитат на техника, тук са добри изпълнители, защото техниката казва така. Затова и българските лекари тук имат успех, защото са диагностици, които знаят как да ползват техника.

# 646
...
 Не знаеш колко спешни пациенти без здравни осигуровки биват приемани в немска болница, стабилизират ги, после не плащат. И въпреки това сценарият се повтаря, и въпреки това се налага да постъпиш хуманно.

За да се повтаря сценария , то проблема не е решен. Ако някой всяка втора вечер ти пристига с проблем, ти го стабилизираш и го връщаш обратно ... то не виждам с какво е различно . Т.е. проблема остава.

# 647
Синьо не всеки е в състояние и има ресурса да ползва информацията за правилна преценка и за превенция!
Не всеки може да си превъзмогне вътрешната @съпротива@. За д астигне човек до даден проблем, то той има нужда от мотивация, напътстване и съдвижие ... А не от хапчета за кръвно и спане, мазила за хемороиди и маска за дишане докато спи.

В България може да не ги е грижа, но не се @пазят@ толкова да споделят мнение, впечатление и разъждение и да предприемат нещо по различно. Т.е. можеш да разчиташ повече на прям отговор, отколкото на цитат от учебник. Много се пазят тук и много ги е шубе. Дори да знаят нещо, то може изобщо да не го чуеш , ако @не им е работата@.

ana.ana имам в предвид, че докато фирмите , които плащат данъци, произвеждат продукти и касират печалби са в Германия, а българските дори не са @купени и адаптирани@, а са направо затворени ... то нищо чудно парите да не са в България и базата за здравеопазване в България да е по-бедна.

Не знам дали го обясних добре, но не знам и за какво има смисъл да го обяснявам. Няма значение колко години родителите ти са се осигурявали. Въпроса е от къде да вземе държавата пари за болниците и апаратурата. НЯма производство, няма печалба, няма данъци, няма служители ... има пенсионери, цигани, безработни и ... на опашката има някои работещи ... но индустрията си е индустрия и дребния бизнес е друга бира. Та како обяснявам очевидни неща ?

# 648
  • Немция
Затова и българските лекари тук имат успех, защото са диагностици, които знаят как да ползват техника.
А не се ли замисляте, че българските лекари тук стават добри диагностици, а не че идват с някакъв невероятен опит от Бг?

За да се повтаря сценария , то проблема не е решен. Ако някой всяка втора вечер ти пристига с проблем, ти го стабилизираш и го връщаш обратно ... то не виждам с какво е различно . Т.е. проблема остава.
То е ясно, че като дойде някой без застраховка, няма да се проведе пълното лечение. Тук ставаше дума, че не връщат някого в спешно състояние, без да е дал стотинка- за това ставаше дума. Тоест не те оставят да мреш на улицата, нали затова ставаше дума.

Не знам, дискусията ми се струва безсмислена. Едните едно си повтарят, другите другото си знаят. Mr. Green

# 649
Ами не Simple Smile Например търсят се български сестри за отделения защото са далеч по-добре подготвени.
Мога само да ти дам пример от днес - мм е болен, отиде при личната, след разговор половин час, тя се сетила, че може видиш ли да си плати 5 евро, за да го тестват за стрептококи, вместо да чака 3 дни за безплатния. Е извинявай, но ако можеш да откриеш бързо първопричината на нещо, защо да не го използваш, вместо да лекуваш пациент на сляпо и да чакаш ... нещо си...

# 650
  • Berlin
На мен вчера ми се случи лекарката цял следобед да нямаше време да ми погледне резултатите от кръвните изследвания. Така ми казаха вече накрая при поредното ми обаждане по телефона и не знаели кога ще може да ги погледне, пък аз чакам да видя дали имам инфекция и да пия антибиотици (не чувах с едното ухо и почти сигурна бях, че ще пия). Еми, отидох, взех си изследванията и си отидох на УНГ, че имах час и за там. Сега съм на антибиотици и с 50% намален слух на едното ухо и леко на другото и ДАНО да се оправя без усложнения.

# 651
В България са добри диагностици, колкото и да не му се вярва на някой,...

Стига бе - мен в България прекрасните диагностици ме държаха цяла седмица с 42 градуса температура и спукан апандисит в АГ отделение на венозни антибиотици, докато не се разкапа почти всичко в корема ми. Майната им на тия гении.

# 652
Всеки с опита си. Един случай при близък познат > човека се чувствал зле, като го заболявалопоследователно едно след друго всичко ... обиколил къде ли не по лекарите, да никой не го изхвърлил, слагали го в чакалнята, преглеждали го ... с резулат за 6 месеца изпил мин. 15 антибиотика ,  за по 3, 6, 12, 24 дена ... всеки както му го дали и обиколил всякакви видове лекари, докато накрая негов приятел не предприел стъпката да му препоръча и да го убеди да иде на психолог ... човека имал бърнаут, панически атаки, хипохондрия и анорексия  .... но бил лекуван от болки в зъбите, хроничен гастрит, хроничен цистит, високо кръвно, щитовидна жлеза , и не помня вече какво още ... като доколкото помня минал на незнам си какви скенери за стомах , глава ... че не виждал и какво ли още не. За 6м на никой от отделните лекари не му хрумнало да го прати на психолог. Всеки казвал нищо не виждам , но ето ти един антибиотик за цистит ... и т.н.

Добре , че се намесили и негови роднини и в крайна сметка 12г. по-късно момчето сега чете книги, спортува ходят заедно с мъжа ми, храни се здравословно , избягва стреса и няма и помен от гастрит, цистит, ослепяване, дисхармония на щитовидна жлеза , кръвно и тумор в мозъка. Няма никакви болести, освен че си ходи на психотерапията и на разни йога , аутогенес и подобни.

Но според мен ако е останал да се върти по лекарите още 6м. нямало да става човек от него повече.
Е, да , всеки щеше да го е прегледал и лекувал.

Затова казах , че има значение как отиваш на лекар и за какво. Ако сам знаеш и си конкретен , ако е очевидно и според инструкциите ... можеш да разчиташ на добро лечение .

Ако сам не знаеш какво ти е ...

# 653
  • Germany
Ами явно си е до късмет и на двете места. На близки наши приятели момиченцето миналата година на Хелуин започна да повръща и на другият ден беше със силна болка в корема. Майка й я заведе при дежурен лекар в техният град и там й пуснали само урина + я гледали на ултразвук и казали, че най вероятно е стомашно чревен вирус. Добре, че майката ми звънна притеснена и я убдеих да идат до спешното, където ги размотаваха от кабинет на кабинет 2 часа! докато станат кръвните и после скоростно я вкараха за операция, защото беше със спукан апандисит. За една бройка щяха да изпуснат детето. От икономии и некъдърност! Ако малоумницата в дежурният кабинетбеше пуснала кръвни, веднага щеше да види високите левкоците и ЦРП и да се сети, че не е вирусче...
Профилактиката и правилното диагностициране им липсва тук, а това е голям проблем, според мен.
Гея, бързият тест за стрептококи много често дава грешни резултати! Аз бих изчакала микробиологията.

# 654
  • Немция
Бандиера, случаи най-различни, което значи, че лекарите не са Богове.
Аз имам един куп злощастни истории от лекувани в Бг, но просто няма смисъл да обсъждаме и сравняваме.

Абс, бързо оздравяване! Щом не си доволна от лекарката, смени я. На мен не ми се е случвало при уговорен телефонен разговор да не се обадят от праксиса,  може да е имало някаква спешност, не се знае. Но както писах- ти си пациентът(клиентът) и решаваш дали да смениш лекаря или не.

Гея, българските сестри по болниците имат други задължения- като в Бг те са тези, които вземат кръв на пациента. Тук за това се грижат обикновено асистент-лекарите, сестрите са повече в ролята на болногледачи. Затова е логично бълг.сестри да имат друг опит. Но от сестри до сестри в Германия има разлика- имат различни квалификации и поле на изява на работното място.
В Немско има недостиг на сестри, така че бълг. сестри сигурно са добре дошли и от тази гледна точка.

# 655
Аз никого не убеждавам. Аз съм си направила схема за текущите неща и за мен тя си е в сила. Най спокойно ми е да сме здрави и както каза Синьо профилактика .

# 656
Мони, такава не е предложена Simple Smile Или едното, или другото Simple Smile С предложение да му се извадят сливиците Simple Smile

# 657
Geia успех и бързо оздравяване.

# 658
Мерси, дано!

# 659
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
истории всякакви могаи аз да разказвам от немската здравна система и от българската.
темата няма да стигне, всеки има нещо за разказване.

аз затова казвам: гледам да стоя далеч от Chefarzt Whistling
обаче ей на, сама няма как да си взимам кръв, за да си тествам това или онова.
налага се да ходя на лекар. Tired
научих се кога да преувеличам, кога няма смисъл да ходя, т.е. и аз почнах като тях.

и понеже сме по темата: вадя някакъв невероятен секрет от дробовете, но много ме боли вече трахеята надолу към дробовете когато кашлям...
някаква идея как да се облекча?
секретът излиза, кашлянето е много болезнено. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт