Hurra, hurra, die Schule beginnt - или наесен, с песен - 196-та немска тема

• 68 408
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • Англия
Хората си имат график, в повечето случаи го спазват, държат се професионално, а не студено. Нямам желание като чакам пред кабинета лекар и пациент да си се смеят и бърборят вътре, да се разпитват и разказват лични неща.
Б,роза-именно това мисля и аз. Майка ми си счупи бедрената кост в петък вечерта, болката е непоносима. Държаха я така до понеделник, когато касата на болницата отвори и баща ми внесе 2000 лв. Като занесе бележката, че е платил, я оперираха. Какво повече може да се каже по въпроса със здравеопасването-човек,осигурявал се цвл живот на максимален доход, и си чака, и си плаща като поп.

# 631
  • в сърцето на един мъж...
Да, студени са и не проявяват човешко отношение, както и не желаят да потърсят причините за състоянието.

# 632
  • Англия
Бих отишла на друг лекар тогава, тук поне можеш да избираш сам. Не знам отколко време си тук, но явно не си свикнала, че немците не са темпераментни като южните народи  Peace

# 633
  • Berlin
Че имат часове и не се чака е ок, обаче пък за някои места часове има след 1 месец и трудно ще отидеш някъде без час. Т.е. трябва да знаеш къде може би. За щастие открихме до нас такава практика, където може и без час, а педиатърката на децата гледам, че има часове всеки ден (което не знам дали е толкова добре все пак Laughing). На мен вече ми се наложи да ходя до спешното един път, на мъжа ми също, покрай празниците пак двамата ходихме по лекари, после детето изпищя посред нощ, че го боли ухото, та викахме и лекар да дойде, ще го платим, аз от една седмица съм с някаква унг инфекция, та и сега се занимавам с лекари. Изобщо за 2 месеца много неща ни се случиха, неприятни за съжаление. Мнение конкретно нямам засега, т.е. хем съм доволна, че се лекувахме, хем нещо не ми беше съвсем супер. Обаче ние сме със много добри впечатления от лекарите в Б-я, с 1-2 изключения и сравненията ще са неуместни.

# 634
  • Англия
При акутни заболявания никой няма да те остави 1 месец да чакаш. А за другите прегледи защо да не си ги планираш, днес бях на зъболекар и си направих час за след 6м, и аз си знам от рано, и те. Какъв е проблемът? Обикновенно детските лекари имат часове, запазени за разболели се или влошили през нощта деца-при нашия можеш да звъниш в 8:30 и ти дават час, ако по-късно се разболее ти казват да идеш, но с чакане. Никое дете не връщат, лекарят има 2ч обедна почивка, но не спира да преглежда докато не се изпразни чакалнята, както и вечер не затварят докато всички са си минали по реда.

# 635
Достатъчно дълго време съм, за да си направя съответните изводи. Аз не искам да ме прегръща и целува, или да ми е нежен лекаря, а да ми даде адекватно отношение и лечение. Толкова трудно се намира лекар, който наистина да си свърши работата тук качествено, че просто нямам думи. Не може непрекъснато да обикаляш и да си на принципа проба-грешка, защото за определени неща може и да е фатално.

# 636
  • Немция
Това е една от "любимите" ми теми тук Mr. Green-изводът е, че всеки гледа от своята камбанария. Никога не е постиган консенсус.

Предпочитам в Германия да се лекувам, отколкото в Бг. Запозната съм с немската система, имам опит по болници-  дано не се налага, но да чукам на дърво, пу-пу и прочие Crazy се чувствам по-спокойна тук. Имаме опит с български пациенти, които идват в Германия след негативен опит по български болници да се долекуват тук(става дума за тежки заболявания) и съм се наслушала на разкази за половинчато лечение, често остарели терапевтични методи, неорганизирана система м/у отделни болници и пръскане на сума пари за нищо. Със сигурност има и доволни пациенти в Бг, не всичко е лошо, но е от сорта "клан-недоклан", с това впечатление съм останала.

# 637
.Бибит. напълно те подкрепям в мнението...темата е мн обширна,всеки сам преценява от своята гледна точка-имам приятелка,която е родила първото си дете в Бг и второто в ДЕ -огромни разлики за раждането в Бг и раждането в Де-сподели ми ,че при раждането в ДЕ се  чувствала като в хотел,а за раждането в Бг не иска да си спомня(както и аз ...), условия, отношение ...всичко много по добре от Бг.

# 638
Да, студени са и не проявяват човешко отношение, както и не желаят да потърсят причините за състоянието.
Именно. взимат първата диагноза, която пасва на с-ето и изписват съотв. лекарство.
Ако става въпорос за нещо стандартно като счупен крак и пр. е ок, но ако става въпрос за нещо, на което причината не може да се определи еднозначно или е комплексна в няколко области ... и трябва да се вдълбочи човек да комбинира, , да помисли и да е по-гъвкав в преценките, както и да чуе мнението на пациента ... няма го този филм. плаща се за 3 мин. преглед, а не за да мисли, да те изслуша и да се разрови за причините. Ако симптомите са за хормонален проблем се дават хормони, ако е квъвно се дава хапчета за кръвно ... но варианта стрес, депресия, душевно състояние или лиса на движение и пр ... не се лекуват с лекарство и ... ами не са обект на този специалист. Той си дава неговото хапче и толкова.

За счупен крак, раждане и пр. разликата от способностите на лекарите тук и там, а в условията в болницата .

Б,роза-именно това мисля и аз. Майка ми си счупи бедрената кост в петък вечерта, болката е непоносима. Държаха я така до понеделник, когато касата на болницата отвори и баща ми внесе 2000 лв. Като занесе бележката, че е платил, я оперираха. Какво повече може да се каже по въпроса със здравеопасването-човек,осигурявал се цвл живот на максимален доход, и си чака, и си плаща като поп.

е, да ... ама нали в кухнята няма Мраз , ами Бош и нали вагоните не са на БДЖ ами рециклираните на дойчебан  ...

Не можеш да си захвърлиш всичко и да искаш да имаш фонд за лечение и пенсия.

Но това е друга обширна тема и аз се дропвам .

Последна редакция: вт, 06 фев 2018, 21:32 от Bandiera rossa

# 639
Девойки, в Bad Tölz лекарите имат лоша слава отдавна.
Миналата година направих ММА алергия, ръце и нокти, и ми пуснаха поне 7пъти изследвания за гъби, всичките отрицателни, всяко от които ПОНЕ ПО МЕСЕЦ..  8м почти рабитех с рани, и всичко ме дразнеше. Не можех да се изкъпя, да се среша... обадих се и ми донесоха лекарства от БГ.
Имаме си направлението за клиниката в Мюнхен. Отидохме. Беше огромен проблем, че нямам брак. Беше огромен проблем, че следствие на работата и нерви, дядо ми е болен от левкимия и диабет. Казаха ми, че не мога да имам деца, заради спонтанен аборт вледствие на вдигане на тежко и нервна криза. Че не мога да имам деца с една маточна тръба...на 24 било рано за деца... ????? Което не решават те. Не погледнаха спермограмата, която търсех да се преведе. Преведоха ми я снощи. По-малконот 30÷ живи и нормално движещи се сперматозоиди. А бяха готови да ме натъпчат с хормони, да ми дават донорски яйцеклетки и сперматозоиди.. Simple Smile оставиха ме 7м с мигрена преди това, защото било "нормално" и отказваха да ми направят ЯМР, а бях вече с мигренни кризи два месеца, през които нито сън, нито храна, нито шум, нито светлина можех да понасям. 2016 ме оставиха с адските болки в корема, бръкнаха ми къде ли и ми казаха да си ходя, тогава се върнах в БГ и бях 3м на антибиотици заради инфекция на яйчници, матка и тръби Simple Smile
Всеки има мнение. Имаме примери. Има доволни мои познати тук. Има и такива като мен.
Лекарите в БГ също може да са подкупни, но няма да те оставят на ръба на смъртта. Тук не ги интересува... о, да, в репродъктивната клиника отказаха да ни направят пълни изследвания включително крюгер Simple Smile

# 640
Аз за това ти казах, намери читав лекар в България, без да съм видяла текста, който искаш да ти се преведе. Тук точно за такъв проблем, особено с една тръба, няма шанс да ти обърнат внимание така, както биха се борили за теб лекарите в България. Никога няма да забравя думите на лекарката тук, която ми следеше бременността - Ама какво се превземате, случват се такива неща, природа. Забременявайте, докато се задържи. Оказа се, че имнунната ми система вследствие на стреса и миседа отхвърля бременността. Ще си забременявам и ще помятам докато ми дойде акъла...

# 641
  • Англия

е, да ... ама нали в кухнята няма Мраз , ами Бош и нали вагоните не са на БДЖ ами рециклираните на дойчебан  ...

Не можеш да си захвърлиш всичко и да искаш да имаш фонд за лечение и пенсия.

Но това е друга обширна тема и аз се дропвам .
Не разбирам какво ми отговаряш... newsm78

# 642
  • The QC to be!!!
Geia, безкрайно ми е странно как твърдиш че българските лекари са по-добри от немските, а тези тук едва ли не за нищо не стават

на мен не ми е странно.
системата в Германия направи от лекарите търговци и гледат само да са на печалба.
много малко останаха лекарите, които взимат пациентът като такъв.

не казвам, че в Бг са цвете, в никакъв случай, но и тук не са за мирисане.
просто са по-любезни и усмихнати.
И за мен не е странно! Имам 2 примера на хора предпочели да направят инвитро извън германия, точно заради лошите лекари и глупавата им система и разбирания. И 2та случая завършиха с прекрасни бебоци от първи опит извън германия. При единия случай имаше 3 опита в германия, и 3те неуспешни.

# 643
Именно. взимат първата диагноза, която пасва на с-ето и изписват съотв. лекарство.
Ако става въпорос за нещо стандартно като счупен крак и пр. е ок, но ако става въпрос за нещо, на което причината не може да се определи еднозначно или е комплексна в няколко области ... и трябва да се вдълбочи човек да комбинира, , да помисли и да е по-гъвкав в преценките, както и да чуе мнението на пациента ... няма го този филм. плаща се за 3 мин. преглед, а не за да мисли, да те изслуша и да се разрови за причините. Ако симптомите са за хормонален проблем се дават хормони, ако е квъвно се дава хапчета за кръвно ... но варианта стрес, депресия, душевно състояние или лиса на движение и пр ... не се лекуват с лекарство и ... ами не са обект на този специалист. Той си дава неговото хапче и толкова.
Това като цяло е проблем на съвременната медицина. Що се отнася до състояния, изискващи спешна и инвазивна/хирургическа намеса (травми, отравяния, изгаряния, инфекции, остри заболявания и т.н.), е много напреднала, но при хронични и дегенеративни болести нещата седят по съвсем друг начин. Особено пък при такива, които изискват да се вземат предвид цялостното състояние и начина на живот на пациента. Причини (почти) никой не търси, нито тук, нито в БГ. Sad Лекуват се симптомите. Точка. Повечето пациенти така или иначе точно това очакват.
Наскоро гледах някакъв документален филм за диабета. Не знаех, че в днешно време се ампутират толкова много крайници в следствие на болестта. Shocked В Англия се развиваше действието...
Затова предпочитам да направя всичко по силите си да не стигам до хронични заболявания. Поне в днешно време информацията е широко достъпна. Бабите и дядовците с количките по улиците ми действат много отрезвяващо и стимулиращо. Надявам се никога да не се докарам до такова обездвижено и разплуто състояние. Пък ако опра до лекари, се надявам да попадна на читави такива. Досега опитът ми тук е 50:50.

Мои познати също правиха ин витро в БГ. Причината за стерилитета беше известна, но нито тук, нито в БГ някоя я е лекувал. Просто в БГ им предложиха по-бързо и по-евтино решение за постигане на крайната цел.

# 644
  • Немция
Поне ще изпишем темата тук в този темп на дискусии. Simple Smile

Лекарите в БГ също може да са подкупни, но няма да те оставят на ръба на смъртта. Тук не ги интересува...
Хм, с това не съм съгласна. Naughty На мен ми е известно точно  обратното. Thinking
 Не знаеш колко спешни пациенти без здравни осигуровки биват приемани в немска болница, стабилизират ги, после не плащат. И въпреки това сценарият се повтаря, и въпреки това се налага да постъпиш хуманно.

Вие изкарахте здравеопазването в Германия някакъв кошмар. Rolling Eyes Дано нямам вашия опит някой ден, но в момента ми е трудно да го повярвам.
Но... всеки споделя своя опит.

Общи условия

Активация на акаунт