Hurra, hurra, die Schule beginnt - или наесен, с песен - 196-та немска тема

• 68 421
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • в сърцето на един мъж...
Ами аз само искам да те попитам - само са я следили или имаш проблем със стерилитет? Защото едно е следене на бременност, съвсем друго е опити за забременяване. Изобщо не ми е странно, казах, че всичко е от опит. При това горчив такъв.

# 616
  • Germany
На БГ педиатъра ни щерката учи за лекар тук и споделила ситуация на една от лекциите. Пита професора, ако имате пациент с инфаркт, травма на глава и още нещо си, на кой пръв ще обърнете внимание. Предположение всякакви, а отговора от него бил "на този, който е приват". Мисля, че тази случка много точно описва немската здравна система.

# 617
  • Англия
Тук лекарите са търговци, а в Бг-не? Ха-ха! Родителите ми имат 4 семейни приятели лекари, ядат и пият с тях от 30 години, и мога да потвърдя точно обратното. И в Бг при спешен случай ще обърнат внимание на този, който си плати за избор на екип или има връзки. Тук също всеки може да слючи допълнителна към държавната застрахова и би бил третиран като часно застрахован, не е проблем.

# 618
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Тук лекарите са търговци, а в Бг-не? Ха-ха!

никой не е писал, че в Бг не са търговци. и там са.
но са търговци на трици.

уви доп. застраховка не води до качествено лечение. Peace
аз съм била с частна застраховка (основна) - правеха ми куп ненужни изследвания, за да получат парите, на мен пак си ми беше зле, но на никой не му пукаше.
иначе не чаках за часове, всичко ставаше бързо, бяха мили и прелюбезни. отделните чакални също съм ги оседявала  Whistling
ама не оздравявах по-бързо... Wink

роднина на мъжа ми е в здравната система и той ми е казвал, че най-важното е да имаш доп. застраховка, която да покрива лечението от Chefarzt, защото само той поемал отговорност.
аз му казах, че не считам тактиката му за подходяща, за мен е по-важно въобще да не достигам до болница.... Whistling
превенция с една дума.

темата е доста обширна и щекотлива.
аз в Бг не ходя на лекар, основно заради отношението, но не се лишавам от мнението на зъболекарката ми. Peace

# 619
Само аз ли съм попадала на читави лекари тук? Не отричам, че ситуацията с лекарите тук е такава, но просто аз съм извадила страхотен късмет с контактите ми с лекари покрай мен или децата най-вече.

# 620
ana.ana и в двете държави има обичайните мошеници, търговци, ... и пр. във всякакви сфери.
Докато в България е ясно какво става и какво можеш да си позволиш, то тук те посрещат любезно, с усмивка и те оставят няколко часа в чакалнята ... Или пък ти казват @коронка@, защото си я плащаш и не се занимават с касата особено , ти се разправяш...а в България може да ти излекуват зъба и да ти го пломбират и да пробват да го запазят , нали си плащаш и без това или ти казват за детето @шини , еди какви си, еди колко си години@ ... ок, но ... може и да не е съвсем необходимо всичкото. Правила съм си справка за зъбите на детето.
От собствен пример . Оправяла съм си зъби при зъболекарка в България. Представям си сметката на тукашната каса . Ами като получих разбивката какво се плаща тук на тези зъболекари за 1 пломба не ми е чудно, че може да те оставят с неявен, но известен кариес и да ти пломбират зъб с дълбока дупка , преди да са го успокоили с лекарство.
Плащат им под 50% от това, което в БГ ми струваше. Като лекарство и пр. ... не плащат. Затова тук правят снимки за щяло и нещяло, плащат им ги, коронки - плащаш си ги, и пр.
Та търговци са , налага им се . И в двете държави. В едната са явни.

Вечерница въпроса беше дали са търговци. Доколкото разбрах. Повечето лекари са супер. Но и у нас е така. Имаме много добри лекари.

# 621
В Бг чакали ли сте 3ч и повече пред кабинет с дете и то когато детето е болно-направо пълен ужас бих казала, откакто съм в ДЕ такова нещо не съм видяла-надявам се да не видя.. -тук си записвам час и отивам без да чакам..... сравнения много....

# 622
Чакала съм, да, с полуумряло дете, с 40 градуса. 4 часа чаках, не три и накрая ми се развикаха, че съм имала нещастието да си забравя здравната карта. Да, сравнения много...

# 623
Понеже сте подхванали здравната тема, имам питане към живеещите в Мюнхен за читав гастро ентеролог?

# 624
Пипи, за каква процедура ти трябва? Аз ходих в един праксис, има май значение какво точно ще правят.

# 625
  • Germany
Чакала съм много пъти с часове с дете с висока Т и спазъм. А преди 2 месеца искаха да ми махат матката, защото "миомата ми правела проблеми", а след частен преглед тук и после в БГ се оказа, че миомата си е ок за момента и че проблема е бил хормонален. Случвало ми се тук, също така, в спешното дежурната стажантка да не знае нито какъв антибиотик да изпише, нито каква дозировка, както и да не може правилно да разчете кръвните изследвания. И в двата случая поисках да викнат друг лекар, ама вече хич им нямам доверие...
Както каза Бандиера, в БГ поне си наясно, че ако не си плащаш никой не те поглежда, а тук удържат едни солидни пари от заплата на мъжа ми и накрая пак нищо...

# 626
Може би зависи от това,в коя част на Германия се намираш и в каква болница и на какви лекари попадаш-мн ясно че и тук ще има както навсякъде некадърни лекари..,но аз съм мн по доволна от медицинскито обслужване тук е ДЕ, отколкото в Бг-всеки има право на собствено мнение....Simple Smile

# 627
Сигурно има, ама да се намираш в един вид баровската част на Германия и да не можеш да разчиташ на добро здравеопазване... Ми за какво ги плащаме тия пари тогава?

# 628
anelka87 става въпрос за определени лекари и за специфични случаи.  
Всеки от нас е наясно, че ако си счупи крака в бг ще му одерат кожата , тук ще го поеме касата. Говорим за неща, които се @плащат@ ... защото да не ти се случва да опираш до неща , които тук се плащат да видиш колко ще си доволна от Price / Leistung.
В крайна сметка всеки си живее живота и си придобива опита в течение. А тук всеки споделя просто. Абсолютни и всеобщи истини няма.  

# 629
  • Германия
Ами аз само искам да те попитам - само са я следили или имаш проблем със стерилитет? Защото едно е следене на бременност, съвсем друго е опити за забременяване. Изобщо не ми е странно, казах, че всичко е от опит. При това горчив такъв.

Аз лично нямам проблем със стерилитета, но мъжа ми. Отделно ни отне 5 години да забременея. Все пак за наш късмет всичко стана без чужда помощ, но имахме няколко консултации със специалисти.. както и да е, не е важно.

Това, което аз не харесвам на немските лекари е, че са много студени и дръпнати. А по кабинетите я ти отделят 5 минути, я не. Но да, системата е такава. 

Общи условия

Активация на акаунт