Къде в Пловдив??? - 73

• 66 846
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Плащам си днес водата и гледам на бележката, че имам 6 кубика, но плащам и общи части 5.38 кубика отделно.
Досега не съм плащала 25лв вода за един месец, та се загледах.
В блока общ водомер няма, дори чистачката си взима вода от етажите, който съсед си е в къщи.
Какво изпускам ?!
Щом е начислена допълнително вода от общ водомер, значи трябва да има такъв някъде в мазето. Може и да е един за два входа и да е в съседство. И това не означава, че трябва да има обща чешма.
ВиК си имат една НАРЕДБА № 4 и според нея действат, друг е въпроса кога и до колко правомерно.
Скрит текст:
Чл. 39. (1) Изразходваното количество вода се определя по реда на чл. 35.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2012 г. , в сила от 17.08.2012 г.) При водопроводни инсталации, присъединени към водопроводно отклонение с общ водомер, и при наличието на индивидуални водомери, като при създадена възможност от оператора се приемат и самоотчети, като разпределението на количеството вода по ал. 1 се извършва и заплаща, както следва:
1. в срок 24 часа се отчитат количествата вода, преминали през общия водомер и през индивидуалните водомери;
2. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2012 г. , в сила от 17.08.2012 г.) за потребителите, чиито индивидуални водомери не са отчетени в срока по т. 1 или не са подадени самоотчети, се определят служебно данни, равни на средния месечен разход от последните два редовни отчета;
3. разликата между данните, отчетени по общия водомер, и сумата от отчетените количества по индивидуалните водомери и данните по т. 2 се разпределя пропорционално на отчетените по индивидуалните водомери количества и начислените служебно данни по т. 2;
4. определените разлики по т. 3 и тяхната цена се записват на отделен ред и се начисляват в общата сума за всеки потребител при условията на чл. 32, ал. 5.

# 451
  • Пловдив
Колко лв. е сега кубик вода, че и ние сме с общ водомер и последния път сметката беше много висока?

# 452
Колко лв. е сега кубик вода, че и ние сме с общ водомер и последния път сметката беше много висока?
http://www.vik.bg/pages/Tzena-na-vodata

# 453
  • Пловдив
Водата поскъпна.
И ние плащаме значително по-високи сметки.

# 454
Ами не, не е 1.88.
Цената на водата е 2.14лв с ддс.
Потърсих инфо и някой и друг телефон.
Един господин ми обясни, че когато някой не си плати сметката се разпределя по останалите водомери и се плаща от останалите живущи.
Това била наредба от около година и половина.
Всеки месец сме плащали с по 1-2 кубика отгоре, но защото били малко не сме обръщали внимание.
Този път са 6 отгоре, та затова видиш ли сме се усетили.
Честно казано не ми се струва много редно, нито много честно и сега ще я търся тази наредба да я прочета.
Ми ако утре 10 човека не платят, аз какво-ще им плащам водата на всичките ли?
Има нещо нередно и неясно в тази работа...

Последна редакция: вт, 17 окт 2017, 15:46 от Анонимен

# 455
  • Пловдив
Ами не, не е 1.88.
Цената на водата е 2.14лв с ддс.
Потърсих инфо и някой и друг телефон.
Един господин ми обясни, че когато някой не си плати сметката се разпледеля по останалите водомери и се плаща от останалите живущи.
Това била наредба от около година и половина.
Всеки месец сме плащали с по 1-2 кубика отгоре, но защото били малко не сме обръщали внимание.
Този път са 6 отгоре, та затова видиш ли сме се усетили.
Честно казано не ми се струва много редно, нито много честно и сега ще я търся тази наредба да я прочета.
Ми ако утре 10 човека не платят, аз какво-ще им плащам водата на всичките ли?
Има нещо нередно и неясно в тази работа...
Точно така е...аз преди време звънях и питах,чисто законно е,т.е. опекли са си работата  Wink При нас разпределяха водата на един дето не си беше декларирал водомера във ВИК,а ползва.

# 456
Здравейте, къде мога да намеря платове на изгодни цени, освен Какаду...къде може да разгледам?
Магазини за платове обикалях скоро. Simple Smile
На затворената уличка до дирекцията на МВР срещу сградата на съда.
По-надолу в Капана, около кръстовището, което се пада зад бившите Хали има два-три магазина - двата са в уличката срещу и след железарския магазин, а третия - зад халите.
На малката главна до бившите Хали, след закусквалнята с пирожките.
На колелото на гарата.
Преди съм намирала много хубави платове на ул. Иван Вазов, но този път не стигнах до там и не знам отворени ли са още тези магазини.

# 457
  • Пловдив
Ха,това сега го научавам за ВиК.Имаме имот ,който не използваме.Онзи ден случайно бяхме там и мина човек за водата.За три години има 4 кубика.Платих ги днес.Но по логиката на тази наредба излиза ,че комшиите са ги платили.Сега и аз ги платих.Така Не става ли двойно ?

# 458
  • Пловдив
Спирам да плащам вода! Щом има кой да плаща вместо мен....... Липсва ми емотикона с въртящите очички.
Егати тарикатите. Да намерят начин да си събират дълговете. renident ти си платила и съседите са платили......Но има такива, които явно знаят за далаверата и едва ли ще платят. Не знам колко плащаме. Мъжът ми е по тази част....... Що ли пък всички да не спрем да плащаме???

# 459
Това за неплатената сметка някой друг да е плаща, не е точно така
Най-вероятно сте разбрала за принципа като при парното - в общия водомер е влезнала толкова вода, по наличните лични има толкова, ако има разлика  /губят се кубици/ се разпределя
Никой не плаща водата на този, който не си е платил, той просто си е с неплатена вода
Всички плащат водата, която се губи
Когато има загуби, си е проблем на живущите да си ги открият - затова се живее в кооперации, блокове и тн т - хората се сдружават и делят радости и несгоди. Който не му е ОК, може да се изнесе в самостоятелна къща. Другите имат домоуправител или си наемат такъв /зависи какъв му е договора/ и той се заема да търси къде каквото се губи  - кой не си е декларирал водомера, кой му е развален и не отчита и си трайка и всякакви други сценарии.
Не съм адвокат на ВИК, дори напротив, но анализите са леко аут ъф спейс, горе има цитат от наредбата и ясно е описан принципа.

Последна редакция: вт, 17 окт 2017, 20:12 от Ерин Брокович

# 460
  • Пловдив
Точно така е както Ерин го е обяснила. Никой не плаща по тази схема чужда вода. ВиК си имат/или нямат методи за събираемост на задълженията на нередовните платци.

# 461
  • Пловдив
Ерин Брокович,не знам какъв е принципа на парното в града, парното ми е лично.Не живея от 17 години в града .Изнесох се на село.Но имаме няколко имота и работим в града.
В имотите ,които ползваме в града ,никога не са идвали домоуправителите да искат пари за допълнителна вода.Плащаме чистачка и някакви пари за ремонт.Това е всичко.За първи път чувам за такива загуби.
Прочетох и просто питам ,че ми стана интересно.

# 462
Разбирам, прочетете написаното пак ако искате
Няма да дойде домоуправител да поиска плащане на вода, ВИК ще си го вземат от вас, а ако домоуправителят е на място и му се занимава, ще разбере къде е проблемът и повече няма да плащате повече от това, което сте изконсумирали лично.

# 463
Откак се помня има изравняване за вода и парно за общите части.
Или не са ги изнасяли отделно, или не сте обръщали внимание.
Веднъж годишно при нас засичат общия водомер, 2 пъти за топлата вода и парното.
Идея нямам визуално как е, плащам по банка и не знам как ми изглежда фиша...

# 464
  • Пловдив
При условие, че два месеца сигнализирам за авария и изтичане на питейна вода, а ВиК ми изтъкват абсурдни аргументи защо нищо не предприемат и после ми го начисляват в сметката, чрез абсурдни преразпределения........Имат ли право домоуправителите да влизат в домовете на хората? ВиК да направят като EVN. Водомерите да са тяхна собственост и да ги подменят периодично. Защо пък аз да се грижа за техните загуби? Защото може! Така са го направили, тарикатите.

Общи условия

Активация на акаунт