Трудната страна на майчинството

• 55 983
  • 1 317
  •   1
Отговори
# 1 245
И аз не бих участвала в такъв колективен псевдо подарък. По времето на соца получавахме индивидуални подаръци, моля, моля Simple Smile!

Сирен, на всички препарати на пазара против въшки си пише, че трябва да се повтори след 6 дена май беше. Не вярвам някой да си въобразява, че с едно намазване и е готов.

# 1 246
  • град-държава
Аз нямам спомени от това време и на градина съм ходила много малко, та нали 😆... ама в училище със сигурност нямам спомени за еднакви подаръци.
Не бих участвала в такова малоумно изпълнение определено. И това са големи хора, ужас!

# 1 247
  • Бургас
Педиатърът МОЖЕ да даде направление за секрет, аз съм взимала.

Относно подаръците, дали да са едни и същи, за мен така е редно. Дори много искам да въведат униформи, защото ще се избегне много голямо главоболие на персонала.  И не е само за това кой колко има и може да вземе и за показността. Един пресен пример. Детето много искаше грейка на Елза и шише/мания е казвам ви това/ . Какво да я правя- купих. Отиваме на следващият ден в градината, слага тя елека и влиза, докато оправя гардероба да си тръгна излиза госпожата с едно дете/познато ми е , защото е съседче и майката познавам и детето ме познава, дори са най-добри приятелки с моето/. Та излиза Госпожата със Сиска и тя ред сълзи ред сополи. Госпожата ми се моли на мен- Моля Ви кажете и, че този елек не е нейният, че тръгна да го дърпа от гърба да Ив и да се карат.  ooooh! ooooh! ooooh! Ей изгубих 15 минути да я успокоявам Сиса, че ще кажа на майка и от къде съм го купила и ще и вземат на нея. Да не говорим, че като се обличаме и редовно иска да е с рокля. Водя я, нареждат се 4 деца и почва- Виж мама каква рокля ми купи, моята има еди си какво си , моята е по-хубава. Грозно и отвратително ми е за толкова малки деца. И се делят и на групички....
Мога да купувам и да задоволявам поне по-голямата част от капризите и. Обаче предпочитам това да си остане за у нас. За градината бих желала дори да са с униформи и комплекти за хранене и да няма излишни разправии и фукни. Има дечица, които откровено не могат да си позволят, а децата са готини и добри, не е нужно заради единият Елек на Елза, горница на Адидас/ооо да, различават ги, а е на 4!!!/ или нещо подобно да си игнорира другарчетата  

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 08:21 от Cherry^Blossom

# 1 248
  • Бургас
Със сигурност ще ги отворят и със сигурност ще има скандали и дърпания. И не е дори въпрос на пари и кой какво може да купи. Чуждото винаги е по-интересно. И вместо да се забавляват, да пеят, да купонясват. Ще настане хаос. 100 процентова гаранция. Много важно какво ще им подарят там, нали нейният си подарък, който е пожелала ще я чака под елхата и ще и видя очичките и радостта като го намери. Хич не ми е важно дали и какво ще получи там. Там е важно да им направят празника, да ги облекат празнично, да ги научат на песнички, да играят с децата, да се научат да правят украси и това е. Подаръците, особено ако са различни, ще внесат смут и нищо повече.

# 1 249
  • град-държава
Не ги разбирам аз така нещата. Не дърпам и на съседа бентлито, нито стигаме до скандали, защото не мога да си позволя и аз.
Направо не ми се вярва, че написаното  сериозно от голям и разумен човек.
 За мен това е инфантилно и не е добре за никого.
Човек се сблъсква с нещата от живота, докато е жив и неравенството между хората и възможностите им е едно от тези, които срещаш всекидневно и на всяка крачка, всеки ден и видимо от раждането през ДГ и нататък. А подобни изпълнения са откровена лъжа и ги няма никъде в живота.
Аз не мога и не искам да нося отговорност за реакциите и възпитанието на другите и нямам намерение да проявявам подобно отношение към детето си. Нямам такова мислене.
Ще засегна пак въпроса с партитата, но покрай мен се правят рождени дни за хиляди левове. На 2-3-4 годишни се правят подаръци също за хиляди левове, и с това се започва от родилното. Истината е, че това е генерален проблем на родителя, не на децата. Като има радител лишен от капка здрав разум и грам самочувствие, и самият той проявава инфантилна философия как трябва да се случват нещата, то не можеш да очакваш адекватно поведение и от потомството. Та аз не се чувствам длъжна детето ми от люлката да получава това, което и другите, независимо дали имам или нямам възможност. Аз в калъпи не съм расла и моето съответно няма да расте.
Всички сме били деца и това са нормални  неща. Ненормално е да създаваме нереални ситуации, според които обаче да се формира мироглед и поведение изобщо.
Има още много неща, които да кажа, но трябва да сядам да работя.

# 1 250
Водя я, нареждат се 4 деца и почва- Виж мама каква рокля ми купи, моята има еди си какво си , моята е по-хубава. Грозно и отвратително ми е за толкова малки деца. И се делят и на групички....
Мога да купувам и да задоволявам поне по-голямата част от капризите и. Обаче предпочитам това да си остане за у нас. За градината бих желала дори да са с униформи и комплекти за хранене и да няма излишни разправии и фукни. Има дечица, които откровено не могат да си позволят, а децата са готини и добри, не е нужно заради единият Елек на Елза, горница на Адидас/ооо да, различават ги, а е на 4!!!/ или нещо подобно да си игнорира другарчетата  
Да, грозно и отвратително е, но защо си мислиш, че като се въведат униформи, този манталитет, който очевидно е насаден от семейството и средата, ще изчезне?

# 1 251
При нас подаръците се отварят вкъщи. И за мен не е важно какво ще получи детето в градината, но ми се струва безумен довода, че ще се скарат и сдърпат. Детето имаше рожден ден преди дни и получи подарък от там, как пък другите деца не се разсърдиха и не поискаха и те.

Примера с грейката е потресаващ. Освен едно разглезено дете, което явно е свикнало да получава всичко, друго не показва.

# 1 252
  • Бургас
Малки са още и отнема време, да му обясниш и да го "възпиташ", че не очевидното е важното, а човекът. На този етап започват да се осъзнават, различават, изгражда се Аз-а и най-типичната реакция е да се сравняват с околните и да се утвърждават кой с какво е по-добър, кой е по-голямата "кака" и да се обиждат на бебе и подобни. 2 жени , на 30 деца трудно могат да се справят с това, а в семейната среда не всеки утвърждава такива ценности. За това съм за униформите, и унифицирането в обучителните заведения. Там е важното какъв си и колко можеш и да се утвърдиш като човек и индивид, ама не с телефон и рокля. Когато ги изравнят, тогават щат не щат , ще трябва да блеснат с нещо друго.

Не е случайно, че най- "елитните" обучителни институции държат на визуалното унифициране...

# 1 253
  • град-държава
Аз не съм против униформите, но напротив - не съм забелязала да изграждат отношение за еднаквост или стремеж към това да блестят с нещо друго. Това е въпрос на изградена ценностна система. Униформите обикновено са отличителен белег, именно за престиж и възможности.

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 10:37 от Vermilion`

# 1 254
  • София
Със сигурност ще ги отворят и със сигурност ще има скандали и дърпания
Шест години градина за големия ми син и три Коледи до тук за малкия - подаръците никога не са отваряни в градината  Peace За скандали не може и дума да става - децата са били много щастливи да получат това, което са поискали.
А какво ще стане, ако родителите не постигнат съгласие? Най-много майките, настояващи са еднакви подаръци, да се разсърдят. Пука ли му на някого?

# 1 255
  • София
Аз не съм против еднаквите подаръци, правили сме празника и в двата варианта, все е окей. В случая много тъпото е, че са карали децата да кажат какво искат и са правили списъци, а после се оказва, че няма да ги изпълнят. Ми да не ги бяха правили, сега децата си очакват подаръците.
В конкретния случай бих се примирила с масовката, толкова години в образователни институции са ме научили, че няма смисъл и си избирам битките - тази не бих я водила.

# 1 256
Малки са още и отнема време, да му обясниш и да го "възпиташ", че не очевидното е важното, а човекът. Точно така. Това е твоя работа като родител. Ти трябва да я свършиш.

Не е случайно, че най- "елитните" обучителни институции държат на визуалното унифициране...Пак точно така. Но мотивите на тези институции са далеч от посочените от теб. Униформата е белег на принадлежнст към дадена престижна институция, а не средство за превъзпитаване на мамини златни, на които родителите не са си свършили работата.

# 1 257
Като чета такива неща и все повече се плаша от момента, в който ще тръгне на училище детето. Имам чувството, че е расъл в саксия моя син, изобщо не би му хрумнало да гледа в паницата на другите.

# 1 258
  • София
Чери, бях сигурна, че ще си на другия полюс. Simple Smile Сигурно и за ваксините искаш информиран избор, и за торти в градината си против. Grinning Явно по принцип има 2 типа майки (родители) и вече горе-долу мога да ги разделя според желанията и мислите им. Както и да е, не е това темата. Simple Smile
За униформите, аз съм съгласна от гледна точка на това, което каза Vermilion` - на запад всички пестижни училища имат униформи, които се носят с гордост от учениците. Напоследък и тук започна да се въвежда това. Не смятам, че униформите ще уеднаквят децата. Нищо няма да се промени. По-заможните ще намерят начин да го покажат - с по-скъп телефон, по-хубави обувки, ще ги карат с по-скъпа кола до училище и ще си имат самочувствието, което унифората няма да смачка. Освен това децата ще се виждат и извън училище без униформи. Това с еднаквото и "всички са равни" ни го набиваха в главите по време на комунизма, а всъщност далеч не беше така и тогава. Но не ми се обяснява, вие си го знаете. Също така не всички деца се впечатляват от това, което имат другите. Обикновено се сприятеляват според социалния си статус и са доволни и щастливи и така.
Аз също не съм против еднаквите подаръци но ми се вижда много безсмислено и разочароващо за децата. Да, те вече са писали писмо. Предложението е да се сложи някакъв лимит на цена, макар че не знам това дали ще има значение, ако няма да ги отварят в градината. Моето дете си е поръчало кинетичен пясък, а той е доста по-скъп от едни пластилини примерно, но изглежда по същия начин и съм сигурна, че децата няма да разберат разликата в цената между двете. Ако е такъв проблем чак, аз съм съгласна да са еднакви, само мир да е. Въпреки, че до момента сме 17 на 9 според анкетата в полза на индивидуалните подаръци, 3-4 майки пишат умопобъркващи коментари под анкетата, все едно с раздаването на индивидуалните подаръци ще свърши света. Затова съм склонна да отстъпя, че вече ме е страх да вляза във фейса. Simple Smile
За въшките се сетих нещо. Като бяхме малки една братовчедка така беше въшлясала, че цялата й буйна и гъста коса беше в гниди. Баба й слагаше прежда между косата и така изресваше гнидите с гребен. Представям си какво чудо е било. Но така е, когато едно време са пращали децата при бабите и те цял ден играят навън, няма кой да се занимава да ги наблюдава. Това ако ти е вкъщи по цял ден, няма как да не се види.

# 1 259
  • Бургас
Е как реши , че съм против тортите точно  Joy Joy От сега се говори каква торта иска за градината. Ама това е личен празник и на самото дете, нормално е да си го избере и другите да приемат избора му и че празника е само и единствено за това дете. Все пак всяко дете има рожден ден и неговият си ден. Проблема е като се скупчоляват 30 с 30 различни неща и всички са в правото си да празнуват. Може и да успеят да ги убедят да не ги отворят, ама голям е шанса да не успеят. И не толкова заради цената, ами че са различни неща и всичко ще е интересно, особено ако е чудно.

Тъпо е , че предварително са се настроили. Аз в детската градина и задруга се бъркам до толкова, че като ми поискат пари да ги дам и да се поинтересувам дали детето се справя и създава ли някакви грижи. Толкова. Гледам да улеснявам и персонала, защото съм много доволна и щастлива от това какви професионалисти случихме/не без моя намеса да я местя 3 пъти, но случихме!/. И все пак са 2 жени и най-вече разчитам на тяхната преценка кое е най-добре за децата. Те работят с групата и знаят динамиката и и могат най-добре да преценят как биха реагирали. Та бих скочила в родителският кооператив, само ако се противопоставят на някакво решение на педагозите от зор да угодят на някое детенце индивидуално. За щастие явно и на родителски колектив случай, защото жените/и мъжете/ са разбрани и се съобразяват с общото, а не гледат само своето собствено дете.

3-4 годишните са трудни, защото някои тепърва излизат от семейната среда и трябва да се научат да работят в колектив и в група, други са си егоистчета по природа/моето е такова с много силно изразено Его и позиция още от сега/. И трябва много внимателно да сложиш границата, така че хем да не го смачкаш като индивидуалност, хем да му помогнеш да не се изявява като "лидер" или още по-лошо , заради характера му да го изолират или нарочат като черна офца. Групата на 3-4 годишните хич не е лесна за работа и само педагозите, според мен са способни да преценят ситуацията най-обективно и мен ако питате е най-добре да се запитат те какво мислят, а не майките да седят и да решават и да остават после госпожите да се оправят, ако настане хаос.

Децата носят униформи и се учат и чрез това на толерантност/ именно като се идентифицират не със своята индивидуалност толкова, колкото с общата принадлежност и емблема, име, имидж/, трудно е да ги научиш, когато по-голямата част от времето си прекарват в колектив, защото всяко дете идва от семейство с различна ценностна система и приоритети, та отнема повече усилие и за мен да претегля кога и какво да позволя, задоволя като каприз и кога да тропна и да кажа не......Грейката например я прибрах, след като ми казаха, че моето целенасочено ходи и се "фука" и дразни другото дете. Относно чашите за вода на Елза, накрая решихме и купихме всички едни и същи и мирясаха всички и няма сръдни и фукни, сега зора е да ги научим да си познават буквите и да не пият от шишетата си едно на друго.

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 13:23 от Cherry^Blossom

Общи условия

Активация на акаунт