Детската градина - всичко, което ни вълнува 19

• 33 114
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
  • shumen
И аз мисля,че след тези 90 дни трябва реално да тръгне на ясла.Отлагането става с бележка от ЛЛ от там нататък.

# 661
  • София
В нашата градина не приемат деца с лекарства. Сестрата е много опитна и винаги разбира, дори хитрите родители, които избират антибиотици, които се пият на 12 ч. и не е нужно да има обеден прием.

the_valkyrie, ако говориш за София, не бих те посъветвала да се афишираш много-много със схемата си. Все още недостигът на места е голям и хора не могат да се върнат на работа заради липса на ясла и градина, а вие ще "пазите" място, което може да се ползва :/ Грубо казано, да сте си правили сметката като сте кандидатсвали... За София няма вариант детето да е записано в ясла/градина, а да не посещава и ти да си майчинство все още, извън 90-те дни отлагане. 
ЕДИТ: сега виждам, че ситуацията се е променила. Успех на ясленчето! Принципно имаше тема за яслата, която може да ти е полезна, тъй като тази е по-скоро за градината.

# 662
  • София
Зелено човече, честно казано, изобщо не съм искала да карам по схеми, предпочитам да карам по правилата, просто се чудех има ли как още да го задържа законно. След като не може, тръгва. Не бих рискувала пак да кандидатсваме и да не ни приемат. Simple Smile За мен по-добрият вариант е всичко да си тече по правилата. Наистина, да сме му мислили като сме го записвали, но тогява ме наплашиха, че трудно се приемали децата в ясла и градина, заради недостига и го записах като беше още на 2 месеца, чрез сайта. Дори не знаех, че стане толкова лесно, още от първият път. Ама аз все си мисля, че е правилното решение. Детето ми е общително, оставям го без проблем на баби, дядовци, лели... Изобщо не ме търси за сега и не плаче за мен. И мисля, че му е време за промяна. И  без това се чудих как ще изкараме вкъщи зимата, как ще се занимаваме. Нека да ходи, да се социализира и да се учи. Simple Smile Благодаря на всички още веднъж, че ми разяснихте ситуацията. Simple Smile

# 663
От 1.11 до 5.11 дали ще почиват градините като училищата ? newsm78

# 664
Не, не вярвам. Работят си целогодишно. Евентуално ако намалеят децата, може да има сборни групи тези дни...но и това не ми се вярва, защото са само три дена все пак.
Иначе за ПГ могат да отсъствуват по време на ваканциите, извън онези 10 дена по семейни причин....

# 665
  • София
Иначе за ПГ могат да отсъствуват по време на ваканциите, извън онези 10 дена по семейни причин....

Това не го знаех, трябва да питам в нашата ДГ.

# 666
Оттносно отсъствията в ПГ 5 и ПГ 6, слагам отговора от Регионалното управление на образованието /РУО/ в нашия град:

Въпрос:
Скрит текст:
  Моля да ми разясните как се тълкува чл.10, ал.3 от Наредба №5/2016г. на МОН за предучилищното образование – дали за времето на ученическите ваканции, децата от ПГ в детските градина имат право да отсъствуват, без да е необходимо да представят извинителни бележки?
В Наредбата е упоменато, че по време на ученическите ваканции онсъствието на дете от ПГ е ДОПУСТИМО – как да разбираме това?
Благодаря предварително.
Отговор:
Скрит текст:
Уважаема госпожо............,
Ал.3 на чл. 10 от Наредба № 5 от 03.06.2016г. за предучилищно образование, създава изключение от ал. 2 на същия член 10.

Така се създава допустимост за отсъствие извън броя на дните по ал. 2, така могат да се увеличават дните за извинени отсъствия.

Основанието за отсъствие в ал. 3 е вид семейна причина по време на ваканция, но ползването е на това основание – „ваканция“ и това следва да е посочено в молбата от родителя.   

Обръщаме Ви внимание, че при отсъствие на детето от детска градина за повече от 10 дни, съгласно чл. 4, ал. 4 от Наредба № 3 от 05.02.2007 за здравните изисквания към детските градини се представя медицинска бележка от личния лекар за липса на контакт със заразно болен / не за извиняване на отсъствие/.

Поздрави!
Регионално управление на образованието - град ................

Наредбата
https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136850647

За учебната година децата от ПГ имат право на следните ИЗВИНЕНИ отсъствия - 10 дена по семейни причини - за цялата учебна година, + дните на ученическите ваканции.

Поствам го, по повод спор миналата година с директорката, че за времето на коледната ваканция трябвало да представя медичинска бележка, тъй като в противен случай щяла да ми ги тълкува като НЕизвинени тези отсъствия.
По наредбата и съгласно тълкуванието на РУО -отсъствията по време на ученическите ваканции, са ИЗВИНЕНИ такива ex lege, т.е по силата на самата разпоредба.

Тук сме коментирали. Момичетата са писали за София, че при тях това е изяснено на родителските срещи.
При нас не беше, директорката се запъваше, за това попитах в Инспектората по образованието...

# 667
  • Варна
И във Варна е така, разясниха ни го на РС. Нашите са трета група вече, така че ни беше обяснено много внимателно за да няма неразбрали.

# 668
  • Варна
Искам да попитам майките с деца в 4 подготвителна група какво правят децата в учебните часове? Какви са изискванията?
Ще разкажа защо питам след като разбера как са при вас нещата.

# 669
В четвърта група няма учебни часове. Има педагогически  ситуации, в които се усвоява учебното съдържание. Ситуациите са под формата на игра.

# 670
  • Варна
Да де ситуациите. Дето съвсем под формата на игра пишат по половин страница ръкописни цифри.

# 671
Вероятно трябва да пишат, но моят син досега не е писал или поне нито е казвал, нито е носил вкъщи нещо подобно... newsm78

# 672
Отвори си Наредба 5 за предучилищното образование. Върви най-отзад...след членовете.....там е вписано какви направления учат и какво трябва да усвоят.

# 673
Такова понятие "ръкописни" цифри не съм чувала. Половин страница изобщо не  е много. Без упражнения как ще свикне тази ръка да пише?! Много ги подценявате тези деца.

# 674
  • shumen
Моя е 3 група,но досега не съм виждала да пишат нещо в градината.Аз си го уча вкъщи на тези неща,а там ги учат само да познават буквите и цифрите,а не да ги пишат.

Общи условия

Активация на акаунт