Детската градина - всичко, което ни вълнува 19

• 33 113
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
За мен лично има разлика между такова изписване на цифрите:

и такова и то с традиционния наклон, с който се учат цифрите при ръчно изписване:

Това, което съм пуснала на първата снимка учиха в подготвителните си групи големите ми две деца. Едното в градина, едното в училище.

Това, което съм пуснала на втората учи сега малката в градината.

И не, не си жаля детето. Просто се оказахме в доста неприятна ситуация и се опитвам да разбера какво се случва в другите подготвителни групи.
Прочетох наредбата и не намирам там да пише, че в четвърта група трябва да могат да пишат цифри.

От няколко дни детето плаче и не иска да ходи на градина. Тя е много спокойно дете. Там е тиха и изпълнителна. Всички само я хвалят колко е кротка. В къщи е точно обратното, но като цяло е мила душичка. Сега обаче откакто почнаха да се учат да пишат и да имат разни задачи се оказа, че работи малко бавно и че е перфекционистка. Отказва да пише, защото не може да го направи същото като образеца. Да ама другите написват и играят, а нея я оставят да седи да пише. Накрая хем не е написала, хем не е играла. Непрекъснато обяснява как не иска да учи, не иска да пише, не иска да ходи на градина, не иска да става първи клас. Въобще имаме един всекидневен проблем.
Не знам какво да предприема. Обясняваме и, че ще справи, че и другите деца го правят така, че трябва просто да ги напише колкото може, но тя плаче, че не можела да напише ръкописна двойка. Не била толкова хубава като на госпожата.

# 676
  • shumen
Деспина,ще се научи.Моето дете така го бяха наказали,че не е научило да разказва приказката за Дядо и ряпа,но сега вече знае какво следва,ако не знае нещо и сам иска да учи.Упражняяайте се по малко вкъщи и ще свикне.
От 1 до 5 при нас бяха казали,че може да са сборна група.

# 677
Да, този проблем с перфекционизма го имах с големия син. С много говорене, обяснения и упражнения го преодоля.
А говори ли с госпожите? Те какво казват?

# 678
  • София
Да де ситуациите. Дето съвсем под формата на игра пишат по половин страница ръкописни цифри.

Тъжният ми опит показва, че всичко е в ръцете на учителките. И за добро, и за лошо. Големия ми син го прегориха и бая зор виждаме в училището. Имаха тетрадки, моливници (да свиквали - тогава ми се стори добра идея), ама веднъж ми се наложи да го взема по-рано и ми се дорева от гледката как всички други групи играят навън, нашите пишат вътре и който е готов, се реди на опашка при учителката за проверка и подпис на написаното. Еми много беше. И отделно натякванията колко е трудно в училище - като аргумент, че сега не играят, а се готвят за Училище... Просто аз късно разбрах всичко това :/
Момата, напротив, случи. Хем учат много, хем не пропускат да играят. Само тихичко ще вметна, че наскоро ми обясняваше за планетите в слънчевата система... иначе имат и тетрадки, пишат там нещо...

# 679
  • гр.Пловдив
На мен ми казаха,че моят вижда зор с оцветяването и да се упражнявал ежедневно у дома ..Друго не съм забелязала да правят към момента с цел обучение,няма тетрадка ,само блокче ,скицник и набора канцеларски материали.

# 680
Деспина, нямат ли тетрадки -учебници, по които работят? При нас всяка вечер ги изнасят разтворени върху шкафчетата, за да видим какво са работили през деня?

За цифри и букви съм виждала вътре пунктир, и детето да го повтори отгоре и после да я напише самО. Но цял лист да изписва ми се вижда прекалено.
Права е Зелено човече, че зависи от учителката - вашата вероятно се престарава, или така вижда нещата...може би един лек разговор с нея ще помогне?

На нас на родителскта среща ни обясниха какво се очаква да усвоят децата в края на учебната година и то съвпадаше с това, което е записано в приложението на Наредба №5/2016 за предучилищното образование...помня, че трябваше да могат да разказват, да им помагаме вкъщи за това, да учат и да им обясняваме нови думи или такива, които не знаят какво означават - с цел да се обогати речника им, други подробности не помня честно казано...

# 681
  • Бургас
Не знам дали е коментирано, но да попитам. Случвало ли ви се е да ви се обадят да си вземете детето, защото не могат да го приспят и пречело на другите деца да спят?

# 682
  • Варна
На мен не, а и моят е от периодично неспящите. Не е ли редно да го занимават с нещо, да си оцветява картинки или да си играе с каквото реши, без да вдига шум? Как така ще го връщат?

# 683
И на мен не ми се е случвало. От госпожите знам, че децата , които не искат да спят, ги занимават с някакви тихи игри.

# 684
  • Sofia
Не, не ми се е случвало. Миналата година моят редовно не спеше и понякога като го взимах ми казваха, че пречел на другите да спят. Но никога не са ми се обаждали да си го взимам.

Вкъщи постоянно му говорехме, че ако не му се спи, не е длъжен, но трябва да си стои в легълцето, да не закача другите деца и да не вдига шум, защото на тях им се спи. С времето нещата си дойоха на място, и сега когато не е спал ми се хвали, че не е пречел на другите деца да спят.

# 685
  • Варна
Прибирала съм голямата след обаждане, че не им стигат леглата, ама чак пък пречещи деца не е имало.
Има такива, които не спят и им дават да оцветяват нещо или ги занимават.

teta75, да имат тетрадки, точно такава тетрадка, в която не е могла да напише в срок зададеното ми показаха.

При нас от днес вече пишат ръкописна главна буква А в тетрадки с тесни и широки редове. Много ми е интересно догодина какво ще правят, като от сега прописаха цифри и букви.

# 686
  • София
Момичета , аз и детето изпадаме в ситуация в която не знам как да реагирам.
*редакция*

И сега не съм конфликтен човек, но пак се чувствам длъжна да я питам с какво право обвинява и изправя дете и го нарича пред другите лъжец?
Аз я попитах на 4 очи, точно за да не слушат други родители и деца.

Кажете ми моля какво да направя утре? Какво обяснение да поискам, за да не излезе така че открито влизам в конфликт.
Не искам да имаме проблеми с детската и госпожите.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 14:51 от Wind_

# 687
  • Sofia
Отнесете проблема до директорката. Дори и детето да не е предало вярно ситуацията, тя няма право да го злепоставя пред другите деца. Но в случая съм по-склонна да вярвам на вашето дете. Щом е била "лелка" много е вероятно да се опитва да ги възпитава чрез ограничения в храната.

# 688
  • Sofia
Кажете ми моля какво да направя утре... Какво обяснение да поискам, за да не излезе така че открито влизам в конфликт.
Не искам да имаме проблеми с детската и госпожите.

В такъв случай може би е по-добре да обърнете малко нещата и да се направите на "ощипана".
(Обяснение едва ли ще получите, тъй като въпросната госпожа отрича да се е случило подобно нещо, но можете да поговорите с нея за евентуални бъдещи случки.) Примерно да и покажете, че поставяте под съмнение достоверността на обяснението на вашето дете и сте склонна да вярвате по-скоро на нея. Тоест, че детето най-вероятно не е разбрало добре ситуацията (не разбрал защо е наказан или начина на наказание или нещо го е накарало да мисли, че е наказан да остане без закуска). Попитайте я дали си спомня точните думи, които му е казала и дали има нещо в тях, което би го накарало да си помисли че е наказан по такъв начин.

Можете да и кажете, че като му е направила забележка пред другите деца, че Ви е излъгал нещата са се влошили, защото децата са го заклеймили като лъжец и това се е отразило на отношенията им, така че ако е възможно тези неща да му ги казва лично, а не пред всички.
И тъй като явно не е осъзнал какво точно се е случило, я помолете (без да искате да и се месите в работата, разбира се) занапред ако е възможно да разграничава закуската и наказанията, тоест ако се наложи да бъде наказан, по възможност това да се случи след закуската - да му каже, че ще бъде наказан и след като вече се е нахранил да приложи наказанието. По този начин няма да настъпи объркване у сина Ви, че е бил наказан с лишаване от закуска...
Това може и да я подсети, че вече ще си имате едно наум по отношение на закуската, знам ли...
 Wink

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 03:17 от brin de muguet

# 689
Уинд...разпитай децата. Аз така процедирам....едно две, колкото хванеш...те ще си кажат какво се е случило. Персонала няма да каже какво е станало,но децата няма да те излъжат.

Общи условия

Активация на акаунт