Родителят - "касичка"

• 29 090
  • 319
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Точно работи клишето, че евтиното излизало най-скъпо.

# 211
  • София

Ум да ти зайде какви неща се изискват от родителите в България! Ами ако нямаш пари?!

Детето отпада от училище.
Всички говорят, че ромите не пращали децата си на училище и други бла-бла глупости свързани с етноса. А истината е, че децата отпадат поради бедност. Просто този етнос е най-бедният в България. Проблемът е, че и много българчета отпадат поради бедност, обаче на никой не му е изгодно да говори за това, защото истината е нелицеприятна. Голям келепир, че пратиха учителите по махалите да събират отпадналите! Ключът за бараката е заровен другаде, но някак по-лесно е най-слабите и уязвимите да бъдат пак на устата на топа (имам предвид учителите) ooooh!

# 212
  • София
Не отпадат точно заради бедност, а от една много неприятна смес от материална и културна бедност. Вече имаме трето поколение (по ромските закони за възпроизвоство) неграмотни и безработни, които вече са изгубили идеята за грамотност и работа.

# 213
Детето отпада от училище.
Всички говорят, че ромите не пращали децата си на училище и други бла-бла глупости свързани с етноса. А истината е, че децата отпадат поради бедност. Просто този етнос е най-бедният в България. Проблемът е, че и много българчета отпадат поради бедност, обаче на никой не му е изгодно да говори за това, защото истината е нелицеприятна. Голям келепир, че пратиха учителите по махалите да събират отпадналите! Ключът за бараката е заровен другаде, но някак по-лесно е най-слабите и уязвимите да бъдат пак на устата на топа (имам предвид учителите) ooooh!

Не е заради бедност. Дават им се всякакви помощи и ако искат могат да изкарат училището. Но те не искат, понеже не гледат на образованието като на стъпка нагоре, към интеграция и по-добър живот, защото не искат да се интегрират, а да паразитират. Иначе за ракия и цигари пари имат, ама за училище нямат... Ако правят по-малко деца и ако искат да ги изучат ще стане. Но те съзнателно не искат промяна.

# 214
Боже! Аз както съм с три ученика на 7, 9 и 13г няма да успея да ги изуча в София, откъдето сме.
В Англия живея от 20г, за училище само купувам униформата и нови обувки. Всеки ученик ми излиза около 70 паунда на година, обувките за най-скъпи по 30 паунда. Но са едни обувки на година, всеки ден се носят добро качество са.
От миналата година се налага да купувам за голямото дете моливи, химикалки, линии, пергели. Тетрадки и учебници никога не съм купувала.
Ум да ти зайде какви неща се изискват от родителите в България! Ами ако нямаш пари?!
Не е само в Б-я това.
И аз бях разглезена от Англия и бяха свикнала, че всичко се поема от държавата, но в Канада е като в Б-я и се купуват всички учебни материали, храната, млякото, обедната супервижън и прочие, че и повече пари се събират за фъндрезйзинг и всякакви инициативи, но това е положението.

# 215
Всъщност, не са толкова много парите, влагащи се в обществено обучение в България. Като изключим "просенията" за разни измишльотини на учители, директори и които не са задължителни, издръжката на един ученик в България, не е скъпо. Образованието изконно е скъпо, а това, че държавите се опитват да го предоставят като безплатна услуга е измамно и всъщност нереално.
Който не е доволен от обществените училища, има опции – ползва частни такива.
Учебниците с помагалата за дете в гимназиален етап при мен излязоха максимум 200 лв. Което на фона на една цяла година и имайки предвид родителите за какви простотии дават пари, е смешна сума. Не мисля, че това е скъпо.

# 216
  • София
В България учебниците се поемат от държавата. Тетрадките и химикалките не струват кой знае колко. Обядът е на символична цена, а тъй като на повечето места,  обучението е до обяд децата могат да се хранят и вкъщи.
В тази тема все пак иде реч за събирането на пари за "изгъзици", пари които таки или иначе никой не си и помисля да събира в училища с преобладаващи ученици от малцинствата. ОСвен това за социално слабите има много програми - за безплатни помагала, безплатни закуски, безплатен транспорт, помощи и т.н. Нека да не търсим зорлем оправдания на циганите защо не си пращат децата на училище.  Не ги пращат, защото така ги научиха и им беше позволено, а им беше позволено защото властите се нуждаеха( и се нуждаят) от маргинали.

# 217
  • София
Двеста лева хич не са малко, нищо че ги разхвърляш на година. А ако са две деца? Не можеш да не си купиш учебните тетрадки до седми клас.

# 218
На месец за 2 деца са по 33 лв. Пет кутии цигари.

# 219
  • София
А ако не пуша, не пия, не ходя по почивки, не си купувам повече от един чифт обувки на сезон, и то от най0евтините и т.н. - все живот, който водят много обикновени хора - откъде да ги извадя тези пари на петнайсти септември или всеки месец по 33 лева? По-малко храна ли да купя, на студено ли да седим или какво?

# 220
Минималната заплата е 460 лв. Ако заделяш всеки месец по 30 лв., пак ще ги събереш. Да не говорим, че за децата на самотни родители има преференции.
Обикновените хора като програмистите ли, Андариел, нямат пари за обществено образование?
п.п. Забравих да добавя, че на всичкото отгоре сравнение е невъзможно – образованието е инвестиция в бъдещето, а почивки, пиене, обувки, цигари, са глезотийки.

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 19:56 от basila

# 221
  • София
Така ли? Как се спестяват едни пари на месец от отрицателен или едва стигащ нулата бюджет? За да спестиш, трябва да има от какво да го спестиш. Тази МРЗ не е необлагаема, а направо я намалИ с едни десет процента плосък данък, плюс оссигуровки за сметка на работника. Та, вземаш такива пари, ама друг път. Дори при двама работещи родители на МРЗ, с две деца, дори да не дават пари за ипотека или наем, пак не излиза сметката,  защото не са само тези 33 лева на месец, а са и всички други харчове. Не е нужно човек да е счетоводител, за да направи елементарната сметка. Та, ревизирай си малко представите, можеш да вземеш едно моливче и хартиШка и да сметнеш.

# 222
Аха. Добре. И за какво е спорът. Ми ок, който смята, че му е скъпо образованието в Бг да спира децата от училище.

# 223
  • София
А не би трябвало да го спира, защото училищното образование е задължително до 16-годишна възраст и би трябвало дори най-бедните да могат да си изпратят децата на училище. За първи клас дори, са безплатни само учебниците и учебните тетрадки, а всяко друго помагало, плюс тестовите книжки, са доброзорни, т.е. ще-неща, родителят трябва да ги купи, защото в тях е половината материал. Нагоре по класовете става още по-скъпо, защото и задължителните учебни тетрадки към учебника трябва да се купят, плюс помагалата и тестовите книжки. За да си свърши учителят работата качествено, той просто е принуден да иска по един сборник по български и математика, атласите също са задължителни, дори да не ги отворят нито веднъж. Така е сметната системата, че ако някое семейство не е такова на програмисти, а на съвсем обикновени хора с минимални доходи, дори само купуването на задължителните и доброзорните учебни тетрадки и помагала, а за гимназистите и всички учебници,  е много голяма сума. Твоите приказки с цигарите и спестяването са нелепи, защото е все едно да умножаваш по нула или да умножаваш отрицателно число с положително. От какво точно ще спестят родителите - от храна, дрехи, лекарства, режийни разходи? Или сега ще изръсиш глупостта, че били мързеливи и трябвало да се хванат на втора и трета работа? А истината е, че държавата трябва да се погрижи да покрие учебниците и вървящите задължително към тях учебни тетрадки, атласи, а относно помагалата, ако не са задължителни, то да не влиза материал от тях в учебните планове и разписания. А те влизат, и това го знае всеки родител, който си е правил труда да отгърне какво учи детето му поне в началните класове.

# 224
Аха. Добре. И за какво е спорът. Ми ок, който смята, че му е скъпо образованието в Бг да спира децата от училище.
Спорът е за това, че сит на гладен не вярва. Не е никак малък процентът на хората, които имат искрено желание децата им да учат, но изнемогват финансово.

Общи условия

Активация на акаунт