Родителят - "касичка"

• 29 083
  • 319
  •   1
Отговори
# 225
Тотални глупости. Не ми обяснявай, имам дете, което е минало през всички етапи и е учило в добри училища в София. Всички тези помагала и простотии, които дори и самите родители не знаят как и защо се ползват, са ненужни. До 5 клас всичко ние било напълно безплатно, от 5-ти до 7-ми клас купувахме учебните тетрадки без учебници, атласи.
И забележи, ако някой няма пари за чисто нови, след седми клас, има вече навсякъде и дори в интернет, борси за учебници. Там се намират за наистина много малко пари.
Така че, спести енергията си за други хора и спорове. Аз имам позиция по въпроса и тя се основава на реалния ми опит, ако ти се лаладжийства, ок, говори си.

Разбира се, че изнемогват, Уиш, кой твърди обратното. Аз твърдя, че образоването в Бг не е скъпо, а не, че доходите са високи.

# 226
Изнемогват, но ги изучават, ако са българи. А ако са цигани даже не се и опитват да изнемогнат Twisted Evil

# 227
Аз твърдя, че образоването в Бг не е скъпо, а не, че доходите са високи.
Все същото. Не би трябвало хората с ниски доходи, които искат децата им да учат, да се чудят откъде да отделят пари за помагала, някои от които, на всичко отгоре, са пълна тъпотия.

# 228
Аз твърдя, че образоването в Бг не е скъпо, а не, че доходите са високи.
Все същото. Не би трябвало хората с ниски доходи, които искат децата им да учат, да се чудят откъде да отделят пари за помагала, някои от които, на всичко отгоре, са пълна тъпотия.
Има ги втора ръка, ако чак толкоз държат. Вече писах – борсите са перфектното решение. Аз бях нагласила едно 400 лв тази година за учебници и всичко там. Моята щерчица ме сюрпризира като настоя да вземем само учебниците по езиците нови и чак ме изуми. Награби се и отиде та си намери всички други учебници от борса, че и сама. Но стимулът беше, че спестените пари ще останат за нея.

# 229
  • София
Базила, какво не сте купували? И какво като ги има втора ръка, нали помня какви им бяха цените на втората ръка - за парцалив учебник два лева по-малко. Помагалата не са ненужни, поне моите тези помагала в училище ги иззобаха почти от кора до кора, та вие как сте карали не знам. Къде сега те е сюрпризирала само с учебници за езиците, нали имат и други предмети в осми клас, или все ви ги подаряват учабниците?
Образованието е скъпо  в сравнение с доходите на населението. Не в сравнение с твоя доход. Ако не бях минала с моите през цялата мелачка до дванайсти клас, може би щях да ти повярвам малко.

# 230
Аз съм дала само около 100 лв. за "амбалаж"- подвързии, обикновени тетрадки, моливи, линии, гуми, острилки и т.н.
Отделно- 100 лв. за помагала.
Отделно- други помагала, които започват да се съобщават едва след първата род.среща

Нямаме финансови притеснения и пак ме заболя сърцето, не ми се мисли как се справят социално слабите семейства. Само по език за едно изписване неколкократно на думите - колко хартия е нужна?

М-у другото- огромна разлика има в цените на тетрадките, едва тази година установих.

# 231
Има ги втора ръка, ако чак толкоз държат.
Не и ако са по новата програма. Тази година са по нови учебници, чак догодина ще има втора ръка. А учебни тетрадки втора ръка няма как да купиш. За Бога, учебни тетрадки и оцветявки до 8 клас! 

# 232
Момичета, и аз ви обичам. Истината е, че образованието в България не е скъпо. Не ви прилича да говорите за високи цени в рамките на една година в порядъка на 100-200 лв. на дете. Истериите на повечето родители са една идея повечко от реалната ситуация.
Защитници на социално слабите не се цанете, те си имат глави на раменете.
Моята забележка е единствено в момента с измислените "дарения" за гардеробчета, камери, климатици. Ама моля ви се, на първата род, среща се обясняваше новата класна, че имала идея за камери "само в тоалетните, защото някой събарял постоянно кошчето и даже някой се бил изпикал в него".

Всичко друго е в рамките на добре планиран бюджет.

# 233
Не съм сигурна, че хората, които получават мършави заплати, особено в провинцията, могат да имат добре планиран бюджет.

# 234
  • София
И как ще са сто лева на година? Сто лева ти исккат с "гут морген", а после се натрупват още помагала, текущо. О,  забравих и прословутото ДБТ - ние преди десет години давахме по двайсет лева за комплекта, а колко други неща наизлязоха допълнително вече не си спомням, ама тук левче, там два... Затова казах, че се хваща листчето и моливчето и се смята - числата не лъжат.
Не можеш да кажеш, че нещо не е скъпо или е скъпо, ако не му дадеш котва - скъпо спрямо какво?

# 235
Никога не са ни се натрупвали помагала текущо. Каквото е нужно, учителите си казват още на първата родителска среща и го купуваме до десетина дни. Друго не искат до края на годината. Някои от учителите дори показват сборниците, по които ще работят, но изрично ни подчертаха, че не държат да се купуват, а ще снимат на децата задачи за в клас и за вкъщи. Влизат и те в положение и искат само най-необходимото.
Така че има начин да се мине и по-тънко, само желание да има.

# 236
Ние сме тричленно семейство. Аз съм пенсионер по болест, не работя от почти две години. Нетният ни доход разделен на 3 е доста под социалния минимум за 2017 година. Тази година УТ, помагала, сборници, атласи и карти излязоха 70 лева. Не съм купувала тетрадки, има доста, облекла и раница също. Нови дрехи отдавна не съм и купувала, дава ни приятелка от нейното дете. Не ми се мисли, ако останем на моята пенсия само, няма да може да се храни, не да ходи на училище. А разходите растат с годините. Ако влезе в ЕГ, само учебниците по езиците надхвърлят пенсията ми.

# 237
  • София

Защитници на социално слабите не се цанете, те си имат глави на раменете.

И каква глава да имам като дълги години ми бяха вързани ръцете с дете с увреждане и чакахме да ни издържа само моят съпруг?
Мързеливи има навсякъде, но не всички нямащи са мързеливи. Държавата услужливо  предлага целодневна детска градина и целодневно обучение за здравите деца. За моето дете с увреждане никога не съм имала целодневна държавна грижа на смешна цена (като в ДГ) или безплатна (като занималните в училище). Т.е. аз автоматично съм аут от пазара и съотвенто без доходи и стаж за пенсия Tired  Да не говорим пък колко струват терапиите?
Така че по-леко с гледането в канчето на другите!

# 238
Темата е за абсурдното изнудване, на което са подложени родителите! А колкото до ненужните помагала, които се купуват, това си е направо абсурдно и всеки знае, че директора се облажва от това, че се купува от дадено издателство - става дума не за тетрадки, а за разни сборници и т.н. Дали е скъпо или не, това не е от значение, а че ни рекетират най-нагло!
Ако някой родител реши да не даде "дарение" за УН се започва такъв тормоз над детето, че все повече не уважавам професията "учител"!

# 239
  • Майничка
Teya75, в гимназиите обикновено има стипендии за предотвратяване на отпадането - еднократни и целогодишни, сумите са различни в различните училища, но все е някаква помощ. Проучете го при кандидатстването.

Освен това, обикновено се ползва отстъпка от ок.30%, при закупуване на учебниците за целия клас, дори да няма опция втора ръка. Тази година учебниците за 8 клас са нови, но за класовете, които се организираха и поръчаха общо всички учебници, сумата излезе ок. 100лв. Догодина и на 50% от цената да ги продадат, ако си поръчат пак общо и ползват тази отстъпка, вече съвсем по друг начин ще стои финансовата част.

Общи условия

Активация на акаунт