Родителят - "касичка"

• 29 070
  • 319
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Така е Мимикрия, ама то се натрупва - тук 5 лв, там 10 и всеки ти вика ама какво толкова това са едни цигари (не пуша) или 2 кафета (пия си ги вкъщи).
Когато средният ми син постъпи в първи клас директорката ни убеди колко полезно щяло да бъде да имат допълнително английски и  разните му там бла-бла аргументи, та се съгласихме да доплащаме по 25 или 30 лв, не помня вече, на срок. За това занимание естествено купихме и учебници. След като мина годината обаче видях, че няма полза никаква и във втори клас отказах да плащам. Каква наглост от моя страна! Зам. директорката казала на класната да ме привика на разговор, че да не се наложи да ме викат в директорския кабинет! Представяте ли си каква наглост? Класната (която беше нова в училището и не смееше да се конфронтира с ръководството) взе да ми излиза с аргументите, че това били нищо пари, а колко щяло да бъде полезно за детето ooooh! Точно в 5 точки, аргументирано и ясно, без да засягам въпроса дали имам пари или не (защото пък си знам, че веднага ще правят намеци на детето, че сме бедни) успях да аргументирано да я убедя защо тези пари, макар и малко, са хвърлени на вятъра и аз няма да ги дам в никакъв случай. След мен и други родители се осмелиха да надигнат глас и така спря скубането за нищо.
И ето така парите се натрупват - за това, за онова, пък после ми обяснявайте, че били малко и нищо не били. Като са ви излишни давайте ги на мен! Аз няма да ги харча за себе си, ще намеря за какво полезно нещо да ги употребявам! Честна дума!

# 241
  • София
А какво е мнението ви за данданията покрай черно-белите учебници?

# 242
Държавата услужливо  предлага целодневна детска градина и целодневно обучение за здравите деца. ................
Така че по-леко с гледането в канчето на другите!
Като отворихте тема за чуждото канче , моля не се заблуждавайте какво предлагала държавата!
Имам само едно дете ,родено 2007г и освен че ми бе почти безплтно самото раждане ,от там на сетне държавата с нищо не ми е помогнала. Не се оплаквам ,само констатирам.
Държавни ясли и градини се оказаха ''мисия невъзможна'' поради недостиг на места.
Ако ми се наложи да търся лекар за детето извън графика на личния е само срещу заплащане.
Същото ако се наложи нещо изследвания. Наложи се да преглътнем и липсата и на преподаватели и на здрави чинове. Проблем дори е отоплението и осветлението в клас....буквално. Държавните стандарти за нас съществуват само на хартия и не се отнасят за нашите деца.
Разбирай всичко за което държавата не успява да се погрижи се налага да заплатиш с лични средства естествено  след като  най-напред  си  внесъл дължимото на държавата от това което си заработил.
Излишно е да споменавам ,че на нашите деца детски не се полагат ,а всички онези неща за които плащам защото държавата не може да подсигури(медицински услуги, уроци ,инвентар за училището... )не ми се приспадат от дохода преди държавата да поиска своя дял.

# 243
Според мен от цялото изнудване за помагала и шкафчета страдат не циганите, а точно хората, които са соц.слаби и имат желание децата им да учат. При циганите това желание просто липсва, а причината не е толкова в средствата. Има фондации, които им отпускат пари, безплатни автобуси от селата, дрехи, които им раздават, закуски. В училищата с главно ромски деца не се искат допълнителни помага и такива суми. Друг е въпросът, че в такива училища интеграцията е невъзможна, тъй като се дърпат едно друго назад.

От темата оставам с впечатление, че има  разлика между различните училища. Досега ние сме купували по 3-4 помагала на година за около 15-20лв макс. Главно се работи по листи от учителите. Значи може и почти без помагала , стига учителите да не ги мързи да подготвят листи.
Отделно към горната сума сме плащали учебниците (май 2х22лв бяха) по английски, но детето е в училище с усилено изучаване на англ.10 часа седмично. Тоест ако е в обикновено училище и този разход отпада, защото учебниците по МОН са безплатни (имам предвид само периода до 7ми клас).
100лв за амбалаж ми се струват наистина много. До миналата година купувах  само тетрадки малък формат с по 20л, за да не тежат в раницата. Една такава струва 40ст, а като мине малко време след 15.09, ги намаляват още и съм вземала тетрадки в пакет за по 20ст едната. Моливи в Джъмбо има 5 броя за 2-3лв. Фолиото е 1.50, а 25 броя подвързии с лепенки са 4-5лв. Гуми, острилки, фулмастри не купувам всяка година. Пълни несесери Херлиц вземах само първите две години по 11лв от Лидл.
Тази година купих тетрадки голям формат 3 броя за 4лв в пакет от Кауфланд.

Последна редакция: пн, 23 окт 2017, 10:03 от Пролетен дъждец

# 244
  • Варна
Аз пък се дразня много на "задължителната" застраховка към училището. Всяка година едни и същи разправии и обяснения. Децата са застраховани в избрана от мен компания, за рискове, за които съм преценила. Но не би! Трябвало и към училището. Sad Последния изтъкнат довод беше, как се оскъпявала застраховката на останалите деца заради моя отказ. Децата не се включват в общи излизания и посещения на разни места и т.н. А когато преди 5 години исках да се възползвам от въпросната застраховка, поради настъпил инцидент по време на час - бяха едно разправии, едно чудо. Все едно искам училището да ми изплати обезщетението.

# 245
  • София
Мамамари, обиждаш ме! Защо реши, че нашето семейство не си плаща надлежно данъците?
Имало е години, в които мъжът ми е плащал 5-6 цифрени суми за данъци. Обаче и да не беше плащал, резултатът пак щеше да е същият. Така че освен да съжалявам, че тези пари не е намерил начин да ги спести за трудните дни, друго не ми остава!
Големият ми син тъкмо завърши образованието си. Ако не си намери работа в чужбина, от другият месец ще бъде данъкоплатец в България. Т.е. нашето семейство ще има трима данъкоплатци, а детето с увреждане ще получава все същата никаква грижа и ако искам да се подобрява трябва да си плащам всичко на частно.

# 246
Мамамари, обиждаш ме! Защо реши, че нашето семейство не си плаща надлежно данъците?

Никъде не съм казала ,че някой не си плаща данъците. Още по-малко съм казала нещо обидно .
Само споделих ,че някои неща които държавата подсигурява за едни деца си остават само на хартия за други.
Факт ,от който моето дете някак все се оказва ощетено въпреки сериозния принос на семейството ни към държавния бюджет.
Не може в едно държавно  училище да е топло и светло ,а в друго не!

# 247

От темата оставам с впечатление, че има  разлика между различните училища. Досега ние сме купували по 3-4 помагала на година за около 15-20лв макс. Главно се работи по листи от учителите. Значи може и почти без помагала , стига учителите да не ги мързи да подготвят листи.

Има и то сериозна.
За учебни тетрадки , помагала и за "дарение" към настоятелството събрахме 100лв
Както писах- 100лв. съм дала за тетрадки, етикети, подвързии, химикали,чертожни инструменти  и др.Не съм купувала нищо скъпо , имам от всичко по още,но едва ли до края на годината.

Учебникът по АЕ е безплатен, но не и тетрадките към него- още едни 20 лв/Не помня сумата, но не беше пренебрежима/

Около месец след началото на уч година или най-малко 3 седмици се съобщиха сборници по мат. и по БЕЛ.По мат. - задължителни домашни се дават оттам, т.е не е по желание.

После се платиха застраховките.

Като се добавят униформи, екип за физическо, отделни обувки за салона- дотук става една сериозна и непосилна сума за много хора.

Въобще не слагам уроци и доп. занимания, ще кажете- може и без тях.

# 248
  • София
Добре де, какъв е този страшен екип за физическо? А платнени гуменки гледах в Декатлон по 7 лв.
В Джъмбо цените са далеч по-приемливи от повечето книжарници. И ако при моливите има разлика в качеството, тетрадката си е тетрадка навсякъде.

# 249
Добре де, какъв е този страшен екип за физическо? А платнени гуменки гледах в Декатлон по 7 лв.
В Джъмбо цените са далеч по-приемливи от повечето книжарници. И ако при моливите има разлика в качеството, тетрадката си е тетрадка навсякъде.

Не е страшен, страшно става общо като се събере сумата за началото на една учебна година.
Ние имаме и униформени тениски, включително.

Отделно през годината- проекти- по един или друг предмет- хайде- ходи на фото да изкарваш снимки, картони, лепила, конци, прежди, боклуци разни- от "Арт" магазините - фигурки за изработване на неща по ДБТ или "Предприемачество", както се казва...

Нямаме финансови притеснения и пак ми се вижда много, какво остава за семейства с малки доходи.

Но имам чувството, че- където мине.Преценява се от училището.

# 250
Въобще не слагам уроци и доп. занимания, ще кажете- може и без тях.
Ще използвам поста ви ,за да дам пример как за едни държавата дава а за други -не.
Повечето училища предлагат безплатно (в програмата )изучаване на два чужди езика и то на доста добро ниво. В смисъл че са подсигурили преподаватели на които това им е специалност.
Има обаче и такива които не само че не предлагат изучаването на втори език ,но и за първия(единствения) не могат да подсигурят дипломиран преподавател .
Разбирате как се отразява това на качеството и количеството знания на децата.
Демек за да догонят другарчетата си се налага родителите им да заплащат частни уроци.
Примера с езиците е приложим  и по други предмети, където поради липса на квалифициран преподавател се налага родителя да плаща за да може детето му да догони връстниците си имали късмета да се доберат до място в качествено училище.
Т.е има училища ,където децата получават диплома ,но зад нея не стоят знанията и уменията които биха получили в други.

# 251
  • София
Преди доста години дъщеря ми учеше в прочутото 51-во у-ще (тогава не беше профилирано) и до 4 клас нямаха език, ни първи, ни втори, не зная защо.
От 5 клас отиде в 6-то и се оказа, че с 2 месеца уроци беше наваксала "преподаваното" 4 години, защото сменили няколко учителки, имало паузи без учител.

# 252

Да, да..., но ако директора ти страда от мания за величие като нашата нещата се променят. За тия гуменки по физическо се караме 6 година. Писах и преди решила тази година, че иска униформи - 130 лв комплект, трябва да вземеш поне 2к-та.

# 253
  • София
И аз дадох за "амбалаж" и продължавам да давам над 100 лв., защото все нещо трябва в повече.
И без да съм затормозена финансово, съм абсолютно съгласна, че капка по капка вир става.
То просто край няма.
Всички състезания в начален курс се заплащат. Не че е задължително, но детето като иска, давам.
Зеленото училище тази година струваше 60 лв.на ден! на дете на 8 години.
За допълнителните занимания не ми се отваря и дума.
Уж безплатният балет вече втора година ми излиза сериозна сума. Въпреки че не са балетно училище, на репетициите трябва да са оборудвани с балетни облекла и аксесоари по последна мода от-до - трико, пачка, туфли/палци, жилетки прегърни ме, аксесоари за коса и прочие. Всичките от точно определен магазин за специализирано облекло. Вярно, балетът е по желание, но просто исках да дам пример, че разходите са постоянни, натрупващи се, увеличаващи се и несъпоставими с кутии цигари (аз дори и не пуша).

# 254
Имам тънкото усещане, че някой върти бизнес с конкурси и състезания.

За мен парите не са много, но постоянното усещане, че пропускам нещо, все някакви съобщения, търсене на внимание и време- ей това ме дразни. Трябва да има опции- който няма пари, повече участие и ангажираност. Който има пари- давам 500 лева в началото на годината и не ме търсят с никакви съобщенийца. Честно, ако още веднъж трябва да си попълня мейла/ЕГН-то на детето, след като го имат вече в 10 екземпляра, ще избръмча...

Общи условия

Активация на акаунт