Родителят - "касичка"

• 29 056
  • 319
  •   1
Отговори
# 270
  • München, Deutschland
Важното е детето от бебе да ходи на английски, за да му стане като майчин...
Според мен е важно. Хората с високи нива на английски, които са ги питали дали не са нейтив, са започнали точно от бебета. Езиците, за които пък мен са ме питали, също единият е започнат от детската градина, другият от по-късно, но ми е коствал неимоверни усилия вторият, очила сложих и т.н. Та, ако искаш детето да понаучи езика по-добре, а не на ниво бизнес кореспонденция си трябва, считам аз.

Съвсем не го казвам с иронията, която различих в поста, а напълно сериозно.

# 271
Но забелязвам тревожна тенденция: не се сещат, че ако решиш една трудна задача, ще решиш 50 лесни, но ако решиш 50 лесни, това не значи, че ще ги синтезираш и ще се справиш с една трудна.
Сещат се, но не им трябват мислещи, а изпълняващи бачкатори. Та, в духа на тази идея, таман са учебниците.

# 272
За мен всичко идва от огромната власт, която се дава на директорите. Решават си нещо на педагогически съвет и родителите просто го приемат. Ние се превърнахме в пионки на лични интереси. Нямаме думата по кои учебници ще се работи, кои помагала са ни необходими, дали можем да купим тъмносини гуменки вместо черни...Работата на училището трябва да е свързана с даването на добро образование и нищо повече.

Проблемът е, че няма мандатност и се изживяват като феодали. Сега, когато един директор спечели конкурс за мястото, то той спокойно може да е на него до пенсиониране. Трябва нещо много фрапиращо да стане, ама много, дори не се сещам какво, че да го уволнят. По училищата има безобразия, злоупотреби, насилие и пак да сте чували някой директор да е сменен заради това? Аз поне не съм.
Ако се въведе мандатност - напр. 5-6 години и всеки път освен настоящият директор да могат да кандидатстват и други хора с идеи за училището, някак друго ще стоят нещата. Ще си мерят и думите, и действията, и претенциите към родителите.

Ами то президента и министър-председателя са с мандат, а директорите до живот!
Няма друга такава служба в България, няма!

Абсолютно си права! И трябва да има правило да не се назначава и работи с рода - нашата е назначила и мъж и щерка, и внуците си там гледа, които са още 2-3 годишни! Работи си с шивашка фирма, натриса ни скъпи униформи с безобразно качество и наглее до страшност!

# 273
Не, аз не се блъскам лесно, детето се блъска, просто съзнанието ми отскочи от помагалата и са си негова грижа, домашни НЕ пишем заедно.

А проверяваш ли домашни?

Не. Пробвах. Ядосва ме прекалено много тази задача. Ако има нещо, то ще се чуе. С абсурди не се занимавам, принципно. Просто го научих да следи, да ги направи както и колкото може и да се разбират вече с учителката.

# 274
Като чета отбелязвам, че принципно проблемите са същите и при нас и у вас.
Родителят е и касичка, на фона на всичко останало и тенденцията продължава.

При нас няма Фейсбук групи на класа и всичко се праща на емейли или на принтирани листове. Отделно си имаме бщлетин на у-щето всяка седмица, които получаваме пак на емейл и календар на месеца с всички ясни дати, почивни дни и събития.

В петък получих обаче два листа с нови събития и покани за 5 излета на класа където родителите са поканени да са доброволци. Тези неща няма как да ги платиш Simple Smile, но поне на едното ако отидеш си вземаш почивен ден и го прекарваш с класа.

# 275
В петък получих обаче два листа с нови събития и покани за 5 излета на класа където родителите са поканени да са доброволци. Тези неща няма как да ги платиш Simple Smile, но поне на едното ако отидеш си вземаш почивен ден и го прекарваш с класа.
А работодателите склонни ли са да дават такъв почивен ден?

# 276
А работодателите склонни ли са да дават такъв почивен ден?
Когато съм работила с работодатели са били склонни, но не често. А в у-щата тези неща са всеки месец.

# 277
Да, просто си представих как някой тук казва на работодателя "Сори, шефе, но утре ще съм на пикник с класа на детето и няма да дойда". Физиономията на шефа ще е безценна.  Laughing

# 278
Да, просто си представих как някой тук казва на работодателя "Сори, шефе, но утре ще съм на пикник с класа на детето и няма да дойда". Физиономията на шефа ще е безценна.  Laughing
От днес за утре надали ще стане, но при положение, че имаш само 15 ваканционни дни на година и 10ина болнични средно то малко работещи на пълна седмица могат и отиват като си ползват дните с достатъчно голямо предизвестие за да се осигури заместник за деня.

# 279

Да,наистина hahaha

Друг е въпросът, че аз не бих си изхабила ден от отпуска заради училищен пикник.Имам достатъчно почивни дни, обичам децата, но някак, не е моето нещо да се тикам в училище.

Не мога да си представя как се чувстват децата- защо въобще е необходимо да ходят родители- трудно се справят учителите или са такива правилата?

# 280
  • постоянно
Светкавица ,
 правят го , защото трябва да имат (a) брой съгледвачи на (b) брой деца и ако извикат родители ще им излезе без пари , а и родеелите ще могат да са" част " от училищната програма пък било то за един ден  дори. Аз примерно не мога да си прибирам детето от училище в 3 часа  всеки ден както повечето майки тук правят и Да случвало се е да си взема половин ден само и само за да мога и аз да го взема .  Hug
Всеки си преценя за какво и как да си оползотвори дните отпуска.  Peace

# 281
Предпочитам да дам там колкото пари трябва и да ме оставят на мира. В чужбина май образованието е по-тегаво и от бг. Повече няма да се оплаквам.

# 282
  • София
Изобщо тази идея за въвличането хич не ме кефи, затова мразя проектите, на които ние просто им казвахме по друг начин - то лепене, търсене, не знам какво. Точно като във вица  "госпожо, спите ли" - "да, спя, какво да правя в два през нощта!" - "Спете, спете, а ние лепим кестени и жълъди.".

Някои казаха, че не купували помагала, защото било по листове от учителката. И там се започват циганиите, наречени пари за ксерокс на година.
 За  разходите - тук левче, там два, и те се натрупали. Ако човек си отвори една екселска таблица и стриктно си въвежда всеки разход за "ходене на училище", и то без дрехи, раници и т.н., а най-обикновени "бъзикни", ще стане страшна цифра.
Да, повечето задачи са едни дрилове от-тъпи-по-тъпи, а задачите за мислене, и дето се вика, с кеф да помогнеш на детето, са никакви.

# 283
Важното е детето от бебе да ходи на английски, за да му стане като майчин...
Според мен е важно. Хората с високи нива на английски, които са ги питали дали не са нейтив, са започнали точно от бебета. Езиците, за които пък мен са ме питали, също единият е започнат от детската градина, другият от по-късно, но ми е коствал неимоверни усилия вторият, очила сложих и т.н. Та, ако искаш детето да понаучи езика по-добре, а не на ниво бизнес кореспонденция си трябва, считам аз.

Съвсем не го казвам с иронията, която различих в поста, а напълно сериозно.

Никой не отрича ранното чуждоезиково обучение, но модата е толкова силна, че хората забравят, че трябва да научат децата си И на български.

ПП: Така както си го цитирала, думите ми излизат иначе.

# 284
Аз имам няколко съученички, които са с високи нива и са учителки и една преподавателка във В У З. Нито една от тях не знаеше и дума английси до осми клас.Начинът на изучаване, който се предлага масово в школи и дори в началното  училище няма да доведе до кой знае какъв напредък.Не случайно в ЕГ децата, които не са учили език още в края на първия срок се изравняват с тези, които са го изучавали.

Общи условия

Активация на акаунт