Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза!

• 575 898
  • 1 687
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
и аз съм с гръбначно изкривяване,направо се чудя на какви физиотерапии да ходя или да ходя само на фитнес,но аз съм на 33 г.,откриха ми го на 14г. тогава правих разни физиотерапии,гимнастики и до там. Сега вече след като съм родила 2 деца  /2000г. и 2008 г. / болката ми се засили страшно много и отново потърсих лекар,казаха ми физиотерапия и санаториум. Дали ако засиля тренировките във фитнеса нещата ще се пооправят и непременно трябва да си оправя позата,че ходя малко по-приведена.Незная какво означава това ,но ренгенолога каза че при кръста трябва да е 135 градуса,а при мен е 120 градуса

Последна редакция: ср, 13 авг 2008, 21:29 от mamit

# 226
Здравейте.....искам да споделя нещо и надявам се някой от вас да може да ми помогне поне информативно..На 16г.съм и се занимавам с танци  вече 6години.От 1година имам болки в крака..продължавах да тренирам,а те се появяваха само при разтягяне и физически упр.В последствие при по-голямо натоварване си чувствах крака отпаднал...Не мога да определя точно къде ме боли(в горната част на бедрото при свивката)Отидох на лекар и той се усъмни,че може болката да е от самия разтеж,тъй като на моята възраст това е възможно, а другото,което може да е една от причините е кръста(преди 2г.се секвах,затова и доктора го взе под внимание)И така направих си снимка на гр.стълб и ми казаха,че  имам снижаване на прешлените.Д-ра  подметна нещо за сколиоза...нооо само това(каза след 1 год да отида на преглед отново)Все още незнам от какво ме боли крака,но сега пък се притеснявям и за гр.стълб...Гледах да бъда възможно най-кратка,но май-не успях Laughing Ако някой знае нещо за снижаването на прешлените и дали се лекува нека да пише..Ще бъда много благодарна тъй като не съм наясно с нещата...

# 227
Здравейте.Дъщеря ми е на 14 год.Поставиха й диагноза сколиоза.Вчера ни казаха да поръчаме корсет.Искам да ви попитам тези корсети къде се правят?Нас ни пратиха в Бъкстон.Има ли различни работилници?Направи ми впечатление,че фирмата не работи със НЗОК , а цената не е малка.По - важното,което исках да ви попитам е дали да потърся консултация и с друг специалист? Или няма смисъл да губиме повече време?Притесняваме  и факта,че тя е активна гимнастичка.Тренира 6 дни по 4-5 часа.Ще има ли проблем ако сваля корсета за тренировките?Изобщо толкова много въпроси....Ще ви бъда много благодарна ако някой има търпение да ми отговори.

# 228
Здравейте, надявам се някой да може да ни помогне. Приятеля ми е на 24 години, от дете има сколиоза и чак сега (преди 2 седмици на задължителни профилактични прегледи) му казаха, че всъщност има спина бифида. Доктора иска да го прати на рехабилитация.
Въпроса ми е: Има ли смисъл, след като навремето е носил само яка. Става дума за това, че досега не е предприето нищо. Сега има ли вероятност да се подобри или вече е прекалено късно.

# 229
1

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 22:25 от anbibian

# 230
1

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 22:25 от anbibian

# 231
Здравейте.Дъщеря ми е на 14 год.Поставиха й диагноза сколиоза.Вчера ни казаха да поръчаме корсет.Искам да ви попитам тези корсети къде се правят?Нас ни пратиха в Бъкстон.Има ли различни работилници?Направи ми впечатление,че фирмата не работи със НЗОК , а цената не е малка.По - важното,което исках да ви попитам е дали да потърся консултация и с друг специалист? Или няма смисъл да губиме повече време?Притесняваме  и факта,че тя е активна гимнастичка.Тренира 6 дни по 4-5 часа.Ще има ли проблем ако сваля корсета за тренировките?Изобщо толкова много въпроси....Ще ви бъда много благодарна ако някой има търпение да ми отговори.

Мен ме учудва това, че е активна спортистка и пак има проблем със стойката. Мислех че като спортуваш и се изправяш, защото си развиваш мускулите  newsm78

# 232
За мануалната терапия съм чувала, че помага наистина. Но си трябва специалист. Аз съм водила щерка си, която се роди с крив врат на мануален терапевт. Но не се получи май. Смятам да я заведа на друг, за който съм чувала че е добър. А и себе си, че и аз съм с кифосколиоза ие боли много гърбината. Мъжът ми е бил на дърти години на мануална терапия и ме наплаши, че много боли та затова не съм ходила. А и ме е страх да не ме увредят още повече, защото това не е безобиден масаж и се извършва рязко движение, което ако не е направено на точното място с точната сила не знам дали няма да увреди още повече. Просто загубих вяра на всякакви видове лекари затова и се колебая да ходя и да водя детето ми. Което сега на 1 годинка по-малко му е криво вратлето но пък стойката му очевидно е крива и като че ли накуцва като ходи. Но пък един личен лекар като го забеляза и каза, че нищо не се правело и че така ще си остане с крив груб цял живот. Но в Дания за много здравословни проблеми нищо не се прави  #2gunfire

# 233
  • Бургас
Племеникът ми страда от сколиоза - придобита от травма и е май от структурните, тъй като има това образувание на гърба, за което се говори на първа страница. Има и ротация на прешлените, но не помня колко градуса. Правиха му две операции - първата за поставяне на някакви шини, втората за махането им..... В началото уверяваха родителите, че ще се оправи с гимнастика и корсет, но.....се стигна до една, че и до втора /едната шина се е износила.../операция. Не съм много запозната с болестта честно казано и за това влязох да попрочета тук и споделя с вас. Ще ми е от полза всяка информация....

# 234
Здравейте, понеже видях, че в темата пишат основно възрастни хора с този проблем, казват, че са им го открили на еди колко си години, и т.н., искам да попитам възможно ли е бебе да има сколиоза или кифоза. Има ли сред вас родители на такива бебета? Възможно ли е този проблем да се израсте при едно бебе? (например има случаи на бебета около годинка-2, които са с О-образни крачета, обаче след това го израстват това изкривяване и крачетата им се изправят, аз лично познавам такъв случай, на 3 г е вече и е съвсем добре, а преди му бяха почти като формата на буре)
Моето бебе е с киста в мозъка, на 7 м е, и забелязвам, че гръбчето му е някак като дъга, особено като се свие. Някак си има малко изкривяване в горната част на гръбнака. Има ли и други родители с бебета с гръбначно изкривяване?

# 235
Да, аз имам дете с крив гръб. В момента лекарите изчакват да го израстне. Но има голяма вероятност да не се случи и тогава така ще си остане за цял живот, защото тук не правят нищо по въпроса. Ако искам лично аз разбира се мога да си плащам за алтернативно лечение, но държавата специално не прави нищо при гръбначни изкривявания. Освек предполагам ако не са прекалено изразени и проблемни. Но на дъщеря ми прецениха, че не е нещо, което да налага да се третира, защото въпреки, че и личи кривата стойка, това за сега не и създава  особени проблеми. В смисъл, че си проходи нормално и изобщо физически се развива в нормите. И въпреки всичко лекарите са пределно наясно, че в бъдеще това може да и докара болки и кой знае още какво, но пак нищо не правят, докато не се появи проблемът. Може би това е правилно донякъде, защото от сега не знаят какви точно и в какъв размер ще са и проблемите в бъдеще. Може пък да се окажат съвсем незначителни

# 236
НИКИФИН,
Проблемите с болките започват след 20  г.и не се заблуждавай , че може и да не започнат.Това заболяване е дегенеративно-което значи ,че прогресира.Статиката на прешлените не е нормална , и с годините се влошава.Започват да се формират остеофити,шипове ,приплъзват се прешлените,с годините сколизата се компенсира,което пък значи , че се изкривява  гръбнака на две места/и съответно повече болки/.Пропуснах да кажа,че като се компенсира се завърта таза и се получава скъсяване на единия крак,което пък води до увреждане на тазобедрената става ..... и много други съпътстващи  заболявания могат да се появят/хиперлордоза,дорзална кифоза,дискова протрузия и т.н- от които повярвай ми много ,много боли.Аз имам всички изброени.
Не оставяй детето си така.Помогни му докато е време.После ще ти тежи на съвестта.Има много успешни операции.Болките понякога са нетърпими.....

Поздрави

# 237
НикиФин, а дъщеря ти има ли проблеми с лежането по гръб? Моето бебе много не иска да лежи по гръб, не че не лежи де, но като цяло все гледа да се извърти настрани.

Но предполагам, че при изкривяване на гръбнака е най-добре да се лежи точно на гръб, за да може да се поизправи гръбнака newsm78

# 238
    nora33         ,ако имаш сьмнения за гр.изкривяване-не чакаи.И направи няколко консулта.Обикновенно като има мозьч. изменения то неминуемо  след време се появяват проблеми.Моето дете се роди хипотрофично,седмаче.Като проходи започна да куца и замята л.крак.Правихме рехаб.Оправи се,после пак започна и така год.Днес ще навьши 7г.Никои не ми каза,че трябва да бьдат направени определени изследвания.Преди 2г.разбрахме ,че е с венрикуломегалия и оттам идват проблемите.Вече има сколиоза,а л.крак е по-кьс с около 2см.И за толкова               год. чак сега се установява това и то  от завеждащия д.лекар в д.болница в Букурещ.Ако знаехме по-рано причината щяхме да вземем адекватни меркии може би нямаше да развие сколиоза.Рум.лекар препорьча подметки/баща и ги прави,защото обущарите не можаха да се справят/,калции и плуване.При нея вследствие по-кьсият крак се разви сколиоза.  NikiFin                    ,пиша това,защото смятам,че лекарите са се отнесли несериозно с проблема на детето ти.Колкото са по-малки децата,толкова по-лесно може да се повлияе и помогне.Ако забележите,че няма промяна  не чакаите.При такива проблеми винаги има прогресия.И така както са ти казали лекарите направо е абсурдно.Детето расте и без рехабил. няма как да се оправи гр. изкривяване.Като спорт наи-добре деиства плуването.Сьжалявам,че аз незнаех много неща и загубих год.В краина сметка никои даже и лекарите няма да ги е грижа за дьщеря ти.Не разчитаи само на тях.Ядосана  на лекарите,защото можеше да направя много повече и ви пиша това,за да не бьдете в моето положение.Успехи ви желая и щастливи  и здрави деца.

# 239
здравейте, искам да питам дали има някой, който е с операция и на когото са му останали имплантите в гърба като на мен и да е раждал
напоследък мислим за бебе
но как ще ми се отрази това

Общи условия

Активация на акаунт