Инсулинова резистентност и отслабване

• 186 363
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 020
  • София
Галактическа принцеса, грешиш по отношение на причина и следствие.

Не познавам човек, който е бил дълги години на НВ-ВМХ и да продлжава да блъска мазнини "на корем". Апетитът се регулира до степен, в която и да искаш, не би могъл да погълнеш повече от енергийните си нужди за деня. Проблемът е, че повечето хора бързат в отслабването, нямат търпение да изчакат регулирането на инсулин, лептин, грелин и преминават директно към насилствени рестрикции или ограничаване на мазнини и въглехидрати едновременно, което в дългосрочен план води до енергиен дефицит и оттам и на проблеми.
На мен не ми "стърже", дори имам обратния проблем.

# 1 021
Аз също не знам кой яде мазнини на   корем?
И наистина няма как да ти стърже, ако си сит, което с мазнини бързо се постига.
Кафето с масло е страхотно! Heart EyesHeart EyesHeart Eyes

# 1 022
  • Козлодуй
Напротив я вземи един буркан с качествен тахан и започни да ядеш става като с бисквитите колкото повече ядеш толкова повече ти се услажда и продължаваш. Опитвала ли си чист лешников тахан омиташ целия буркан със супена лъжица нямам наяждане с мазнини. Пушения бекон Пикок на Лидъл дето го водят най-изчистен мога да ям безкрайно. Вече му бера последствията на ВМ хранене. Мазнините са вкусни хора не 2000 а 3000 калории дневно ям а това не остава без последствия дори да спортуваш Simple Smile

# 1 023
  • Sofia
И аз съм с хаши и хипофункция .
Много бях щастлива,че за 2седмици кантара показа -8кг.,но ето ще стане месец и няма вече сваляне,дори тези дни съм +2-3 отгоре,леко се отчайвам...не смятам,че преяждам,з-то почти не изпитвам глад и с малко се засищам,но и не пресмятам поетите калории...
Гледам предаването по ТЛС за 300-та килограмовите,на всички диетата им е НВ,но да е до 1200ккал...

# 1 024
  • София
На 1600 ги бях ограничила и не помага. С метформин бавно, без - хич. Иначе съм убедена в предимствата на ВМ и затова се храня така- в момента в който се отклоня и качвам. Но сигурно и на всяка ниско въглехидратна диета ще задържам, просто с ВМ е по-вкусно.

замислям се дали да не почна друга марка метформин, но си мисля, че и там ще ударя на камък.

# 1 025
  • Пловдив
Понеже вече 5-6 години се храня ВМ-НВ (либерално, вярно, но все пак), от личен опит и наблюдения ще споделя следното:
Скрит текст:
- Ако някой преяжда с която и да е и конкретно с определена храна, вероятно има проблеми отношения с храната на психологическо ниво (и също може да има хормонални проблеми, както и храносмилателни и организмът да не може добре да извлича нужното от храната, затова да подава сигнали за още и още храна).
- Отслабва се и на 2000-2300 калории (за половин година свалих към 16 кг, висока съм към 1.60). Но това не важи за всеки и даже за един и същи човек не важи винаги (в последствие от стрес, недоспиване, нередовно хранене, липса на движение и други фактори напълнях при абсолютно същото хранене). И не, не искам да кажа, че всички задължително трябва да консумират по толкова калории, за да отслабнат.
- Никъде никой не призовава да се ядат мазнини на корем. Консумацията на мазнини следва да е разумна, което ще рече 1 лъжица зехтин в салатата, пълномаслени млечни в непрекомерни количества, шарено месо, малко гхи за пържене на яйцата, 20-30 гр ядки на ден и т.н.
- Действително се регулира апетитът, ако човек спазва що-годе стриктно режимът поне в началото. Аз и сега се радвам на завиден апетит, но вече изобщо не мога да изям тези количества, които се изяждала преди и в началото на режима.
- Нискокалорийните диети/режими работят до време. После имат обратен ефект. Пак от личен опит: фастинг+малко въглехидрати+малко сън+недостатъчно калории-->напълняване като стой, та гледай.
- Отслабването не е само до вид храна, нито до калории и приета-изразходвана храна. За съжаление е много по-сложно.

Който има проблеми с щитовидната и не отслабва, да си провери кортизол, също хормоните на ЩЗ, може да има нужда от промяна в дозата на хормона. Също да провери за дефицити (D, B12). И да работи в посока подобряване на храносмилането и състоянието на чревната флора. Всички тези неща имат пряко отношение към отслабването.

Последна редакция: чт, 14 дек 2017, 10:13 от yulinga

# 1 026
  • София
pvacheva, никога не съм опитвала никакъв тахан Smiley 
С 20% въглехидрат и неясно какъв състав няма място в менюто ми. Но пък вкъщи държа цели сурови лешници от градината ни и ако не ме мързи си начуквам половин шепа.

# 1 027
Значи, аз това го повтарям от години, ама никой не ме слуша. Няма такъв филм ядеш мазнини на корем и отслабваш и не мога да разбера защо разни форумни "гурута" продължават да заблуждават хората. Да, при нарушения в метаболизма ВМ хранене е подходящо, но мазнините да са голям процент (60-70%), но малки количества/калории. Блъскай ти мазнини за 2000-2500 кал на ден и да видим как се отслабва. Аз лично не съм ли под 1700 на ВМ-то и не мърдам и грам, а за наистина добри резултати трява да се движа около 1500кал, а повярвайте това е наистина много малко храна като количество. И пак противно на форумните "гурута" като са ти малко мазнините за деня идеята е да намалиш въглехидратите още, за да станат по-голям процент мазнините, а не да слагаш масло, например, в кафето (това даже ме изуми, като го прочетох).
Та, мили дами, няма режим, който да работи и да не ви стърже, ако ви го обещават, знайте че ви лъжат Wink
Защо ми е да лъжа?    newsm78
Нито ви познавам, нито моето хранене зависи от това, нито имам желание да заблуждавам когото и да било за каквото и да било.
И ден не съм гладувала и не ми е стъргало, откакто се храня така.Дори напротив, все по-често ми се случва да не мога да довърша порцията си храна, например пържола с около 1 чаша задушен зеленчук и малко салата.Особено вечер, и особено ако съм имала СЗ под формата на 2-3 с л маскарпоне с ягоди да речем.
Това, което аз съм забелязала като грешка при доста хора, четейки темите за ВМХ....много от тях всъщност изобщо не се хранят ВМ, бягат от мазнините, смятат, че 1 с л зехтин на ден в салатата и малко прясно мляко/сметана в кафето са достатъчни за ВМХ.Ами не, не са.Това НЕ е ВМХ.
За да има засищане от нормална порция храна, за да държи тя сито в следващите поне 3-4 часа, храната трябва да е мазна.Не да плува в мазнина, а самото месо да е мазно, а не постно, а ако е постно, да е стогвено с 2-3 с л масло/мас, салатата да е с нормално количество мазнина (по "рецептурник" 1 с л зехтин е за ЕДНА ПОРЦИЯ салата).
Ако човек се храни наистина ВМ, то и при 2000-2300 калории на ден няма да качва.Когато на тялото му се подават ОСНОВНО мазнини, то не вижда смисъл да ги складира, а изцяло ги гори за нужната му енергия.Не знам в тази тема ли писах, но напоследък има изследвания, които показват, че хранейки се ВМ, човек дори да изяде повече от нужните му мазнини за деня, организма не складира излишното, а го изхвърля.Просто защото е "дресиран", че мазнини постъпват всеки ден и постоянно, и не вижда причина да трупа запаси.Склонна съм да вярвам на това, защото често ми се случва да ям повечко, а не качвам.
Тялото е много умно.И започва да трупа запаси или когато излишъците са наистина много и не успява да ги изхвърли, или когато е ограничавано откъм постъпваща енергия.
Ограничавайки нужните му калории, се постига именно този "ефект"-то засича ограниченията и превключва в режим събиране на запаси.

# 1 028
  • Ню Йорк
Аз нали ви разправях, че си сложих гастрален балон. Та в групата с балоните ме посъветваха да замествам едно хранене с протеинов шейк, много засищало. Да ама не, все едно нищичко не съм яла.

Amour*, ако ти имаш ускорен метаболизъм и отслабваш и при 3000кал си просто страшна късметлийка и рядък медицински случай. На 99% от хората не им се получава и по тази причина информацията за поглъщането на неограничение количества мазнини е по-скоро невярна, както и твоето състояние е по-скоро изключение от правилото. Така, че не ни остава друго освен тихичко да ти завиждаме  Hug

# 1 029
Ами не, нямам ускорен метаболизъм.За мое огромно съжаление. 
Чак 3000 калории не знам дали съм изяждала....това е огромно количество храна, ако е месо/риба/яйца/зеленчук, а не торти и бисквитки.
Скрит текст:
Например свинско месо:100 гр-около 280 калории.порция от 200 гр месо-560 калории, ако добавим около 200 калории от зеленчуци, около 100 калории от зехтина в салатата, стават около 800 на едно хранене.Като това за мен лично, е най-богатото хранене за деня.
Днес например закуската ми е 1 варено яйце и 100 гр бекон (мерих го специално).Бекона по етикет е 360 калории на 100 гр, яйцето е около 150 (различните сайтове дават различни стойности).Общо е 510 калории.Напълно достатъчно.Държи ме сита поне 4-5 часа, бекона е повече мазнини отколкото месо.А мазнините държат сито.
800+500=1300.
За обяд имам карфиол гратен-карфиол, подправки, сметана, яйца.100 гр суров карфиол-30 калории. Не знам сготвен колко би бил....приемам, че е около 100.
100гр сметана-около 400 калории, на цяла глава карфиол съм сложила около 150 мл сметана.Да предположим, че на порция е около 100 калории.добавяйки е малко калории от 2-те яйца, грубо е около 300-350 калории.
СЗ, ако имам, добавям и там около 200 калории....
Та, за деня стават общо 1800-2000 по груби сметки.А съм повече от добре нахранена.

За сравнение:
виенска кифла-370 калории
макарони/спагети-360 калории
солетки-340 калории
бисквити-364 калории
кроасан-406 калории
кафяв ориз-362 калории
И това е за 100 гр.А нито една от тези храни няма да ме засити за повече от час.
Та, ако разчитам на засищане от подобни храни, спокойно ще изяждам поне по 4000-5000 калории и пак гладна ще си ходя.    Laughing
А не е като да не ми се е случвало в "предишния" ми живот....

# 1 030
  • Козлодуй
Assos, много ги обичам лешниците в натуралния тахан няма въглехидрати или поне има толкова колкото в лешниците както и да е Simple Smile Изобщо и аз съм пристрастена към ядки отначало ги похапвах малко само уж да си затапя апетита ама не стана Simple Smile Ще го боря това чудо както гледам и вие не се предавате Simple Smile

# 1 031
  • София
Галактическа принцеса, Амур е с висок инсулин преди хранене и не знаем дали и се покачва много на първи и втори час. Дори съм сигурна, че килата в повече не са и били около талията. беше показвала снимка на 90 кила, ми много добре си изглеждаше, една идея по-закръглена.

Така че тя с отслабването не е имала проблем, защото едва ли е натрупала килата си заради инсулина, по-вероятно си го е вдигнала вследствие на килата. Ама и това е само предположение.

А за кортизола, вит. Д и Б12- там съм отличничка. Хормончето ми е малко и ще го вдигам скоро.Но не възлагам надежди, аз съм си карък.

Амур, храня се съвсем по правилата на ВМ, но рядко пиша в темата, защото карах предимно на риба и яйца, а там не обичат вегетарианци (или каквато съм била с тая риба).

# 1 032
  • Ню Йорк
Аз съм си типичния случай, слаби ръце и крака, малък бюст и шкембе като в 9ти месец Wink

# 1 033
И през ум не ми е минало да ям тахан, камо ли буркан да изям?! Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
За мен той не е храна от ВМ меню.

Явно доста хора имат проблем с видовете храна, както каза Юлинга, не че наистина с масло могат да преядат.
Права е и Краси, че приемането на повече млечни също е заблуда, че храненето е ВМ, а то не е точно.
Понеже и млечни не ям. Никакви.
Убягват ми тези неща.
Аз ям основно месо, ама шарено, с повече тлъстинки, риба, маслини, яйца, краве масло - мога да си хапвам просто резенче Heart Eyes, плюс зеленчуци задължително. Peace

# 1 034
  • Козлодуй
DeVa®, да това трябва да се яде и от Амур го знам ама като ми се яде и ядки и мляко какво да правя иначе сладко и плодове не ми се прияждат дори сега съм замислила една торта да правя по повод ама понеже не сме любители на сладкото и нямам опит с тортите не зная дали ще я догодя Simple Smile Ще споделя тук какви съм ги свършила Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт