Инсулинова резистентност и отслабване

• 185 152
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 185

Аз всъщност питах какво ядеше, преди да откриете ИР....
Ето, мюслито например никак не е здравословна храна.За нашата част на света е "привнесена" храна.....

Да, хем мислех да питам за уточнение. Не сме по супите, много рядко правя. Готвя всеки ден- нормалните неща за нашата кухня, мусака, пълнени чушки, ориз с месо, с грах, риба, заешко, бобови + винаги прясна салата. На фона на този режим, права си Дева, никак не е здравословно. Може би трябва да уточня, че под здравословно имам предвид, че не е фен на чипсове, снаксове, газирани напитки, алкохол, не ядем полуфабрикати, сосове и тем подобни. Никога не сме закусвали с баници и други тестяни неща, през седмица правя палачинки през уикендите.
Правеше си елда, киноа и др, сушени плодове си носеше в училище и сурови ядки
Ами, сравнително добро е било храненето...може да разредиш както писах, картофите и ориза.Страхотна мусака се получава, като заместиш картофите с тиквички.Чушките може да не са винаги с ориз, а понякога с кайма и гъби, или кайма и карфиол....Бобовите, ако не са често, не мисля, че са кой знае какъв проблем, ако стомаха й ги понася.Мен ме подуват, газове, болки, та не си ги причинявам.
Сушените плодове имат много захар, по-добрия вариант е чист плод-сега портокал, мандарини, ябълка...от един на ден едва ли ще й стане нещо, ако другите й въглехидрати са намалени.
Палачинки можеш да правиш с кокосово или бадемово брашно.Или на принципа на омлета, просто ги правиш тънки....или с добавка банан в тестото, за сладост.

# 1 186
  • Ню Йорк
Има много варианти за ВМ закуска, яйцата са най-лесния. Бъркани може, варени, ние правим един вариант със сметана, фритата с най-различни зеленчуци, правят се и разни "мъфини и вафли" от сирена и зеленчуци. Само на някой да му се занимава.

# 1 187
Има много варианти за ВМ закуска, яйцата са най-лесния. Бъркани може, варени, ние правим един вариант със сметана, фритата с най-различни зеленчуци, правят се и разни "мъфини и вафли" от сирена и зеленчуци. Само на някой да му се занимава.

Занимава му се, бъди сигурна. 2-3 рецепти биха били по- полезни от упреци и намеци.
Яйцата наистина са най- лесни, а и намерих от къде да купувам домашни, но много бързо писват за жалост.

# 1 188
  • Ню Йорк

Занимава му се, бъди сигурна. 2-3 рецепти биха били по- полезни от упреци и намеци.
Яйцата наистина са най- лесни, а и намерих от къде да купувам домашни, но много бързо писват за жалост.

Мен пък не ми се занимава, ако не ММ ще си ходя гладна Wink
Иначе тоя режим писва ужасно, особено ако човек не е любител на месо, като мен.
Иначе пълнените яйца са много лесни: варят се, обелват се, режат се на половини, вади се жълтъка в една купа, слагат се няколко лъжици сметана заквасена, по избор, сол, черен пипер, горчица и после тази смес се пълни обратно в яйцата.

# 1 189
Аха, такива правех едно време с майонеза, сега ми напомни. Записах си един хляб от ленено семе, с крема сирене ще е вкусно.

# 1 190
Нормално да и е трудно от начало,но с времето и храната ще свикне.На мен също ми откриха ИР преди по-малко от месец и все още свиквам с режима.И аз като нея не съм се хранила с боклуци,но ИР е факт.
Може би с времето ще се научим да приготвяме и да се сещаме за ниско-въглехидратни храни и сами.За сега аз чета темата за рецептите тук ВМ-НВ и на фейсбук има групи където момичетата си публикуват яденетата всеки ден.Гледайки ги ми става по-лесно.
Тъй като аз обичам много плодове сега те ми липсват като че ли най-много.Въпреки това си позволявам по 1 плод дневно.Ако са мандаринки -2.Банани не съм яла и грозде също откакто разбрах.
Няколко поредни дни и аз ям месо и ми писна.

Онзи ден направих една изключително лесна и бърза закуска-2 яйца парче сирене и лъжица кисело мляко.Бъркаш сместа и го пълниш в мъфинови форми.Печеш в микровълнува 3 минутки и оп....имаш малко по-различна вкусна режимна закуска гарнирана със зеленчуци е супер.
Освен това може да си носи в училище.Прилича си на мъфин,но от яйца и сирене.

# 1 191
Във ВМ НВХ не е задължително всеки ден да се яде месо.
Идеи за постни ястия:
-пълнени чушки с яйца и сирене/извара
-пълнени тиквички с яйца и сирене
-пълнени патладжани с яйца и сирене
-чушки с доматен сос
-грах/зелен боб задушен/на пара с масло/с доматен сос
-тиквички гратен
-печени чушки с яйца и сирене гратен
-карфиол гратен
-броколи със сирена и сметана
-зеленчуков гювеч на фурна
-"пици" от тиквички/патладжан:нарязани на филии, в тава, отгоре резен домат, отгоре резен сирене, подправки

# 1 192
Амур, какво е това гратен?  Grinning

# 1 193
Амур, какво е това гратен?  Grinning

Огретен. Simple Smile

# 1 194
Мерси  Laughing
То и аз това си  помислих, ама викам дай да питам, че може нещо ново да са измислили.

# 1 195
Ще напиша няколко примерни рецепти, подходящи за носене навън, за които не гарантирам, че на 100 % отговарят на ВМ НВХ , защото както казах не го спазвам стриктно, но поне са с много малко количество въглехидрати, здравословни и засищащи.

1. Опалянки - рецепта: https://joyfitnessbg.com/tag/%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B8/

2. Хляб без брашно - https://www.magipashova.com/2014/07/flourless-bread/

3. Хляб от ленено семе - https://fitnesinstruktor.com/hliab-bez-vaglehidrati/ (става страхотен и е много засищащ)

4. Кокосови палачинки - има много рецепти, ето една примерна - http://foodieboulevard.com/coconut-pancakes-2/

5. Солени палачинки без брашно - http://foodieboulevard.com/flourless-pancakes/

6. Бадемов хляб - https://zdravisme.wordpress.com/2014/09/27/%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0 … 0%BB%D1%8F%D0%B1/

7. Нисковъглехидратни бейгъли - http://purvite7.bg/niskovglehidratni-paleo-beygli/

Мога и още да давам, но темата не е за рецепти, затова спирам...

Аз лично си правя и нещо като омлет с кокосови стърготини - смесвам яйца и кокосови стърготини на око и пека като омлет. Става много вкусно и засищащо. Може да пробвате и палачинки с брашно от нахут, доколкото знам е с много нисък ГИ.

Мюсли наистина не е добър вариант, още по - малко пък с мед.
Аз например понякога закусвам 1 лъжица безглутенови овесени ядки (знам, че не са по ВМ НВХ, но все пак според мен не са проблем, още повече в малко количество) с 200 грама пълномаслено кисело мляко, лъжичка сусамов тахан и канела. Мазнините в млякото и тахана балансират и всъщност закуската не е с висок ГИ.

В ДМ има едно палео мюсли (така се казва) направено от киноа, лешници, сусам, слънчоглед, лен и други семена. Много е вкусно с масло и сирене.

Друго, което може да си носи в училище - сурови ядки, варени яйца, кисело мляко, кокосов чипс.
Плода не е добър вариант, защото от него много се огладнява. Аз ако ям плод на гладно ми става лошо и до половин час най - много трябва да хапна нещо друго.

Аз продължавам да смятам, че няма нужда дъщеря ти да спира напълно въглехидратите или да ги орязва до краен предел. Най - добре потърсете специалист по хранене, който да изготви индивидуален хранителен режим за нея.

# 1 196
Калина, това което си написала не е нисковъглехидратно хранене, дори и в средната зона трудно ще се включи
Само опалянките са ок
Има и много растителни мазнини, които както и ядките нарушават баланса на омегитте и от увеличаеането на омега 6 се получават вътрешни възпаления, пусни гугъл за повече инфо
Това да се смени едно брашно с друго не е идеята на НВХ

# 1 197
Аз пък не мога да ям много яйца, което е голям проблем, ястията стават или сложни, или скъпи. Остават месо и зеленчуци, което също писва ужасно .

# 1 198
Не случайно написах, че не претендирам да е ВМ НВХ. Но дали може да се включи в средната зона може да се поспори. Аз не виждам къде има толкова много въглехидрати, в това, което съм написала.
Аз се храня така и споделям, за някои може да е от полза. ЗА МЕН това е ДРАСТИЧНО намаляване на въглехидратите в сравнение с това, което ядях преди. Така че зависи и човек как се е хранил досега, а и не всеки се чувства добре на стриктно ВМ НВХ, нито пък може да се каже, че това е единствения правилен начин на хранене.
Аз не мога да живея на яйца, месо и зеленчуци и други хора също. Та за тях може да е полезно.

# 1 199
Аз пък не мога да ям много яйца, което е голям проблем, ястията стават или сложни, или скъпи. Остават месо и зеленчуци, което също писва ужасно .

То не е казано, че трябва да ядеш много яйца. Не ти понасят ли?
Примерно да направиш омлет с 1 яйце, зеленчуци и извара или моцарела, не е много.
Впрочем гъбите също са добър протеин и може да се включат и те в менюто.

Общи условия

Активация на акаунт