Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 915
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 395
Здравейте, след многобройни лутания м/у диети, режими, отслабване и напълняване мисля че стигнах момента, в който не може да е по-зле. Извинявам се предварително за дългия пост.

Историята е следната: преди 2 години започна да ме боли глава. Постоянно главоболие със ставането от сън до лягането отново. Ходих на какви ли не лекари - според всеки и според изследванията ми всичко беше наред. Най- накрая посетих ендокринолог. Проблем със ЩЗ слава Богу нямам, но се оказа че имам лека ИР. Като направените тогава изследвания показваха инсулин на гладно около 20 (при норма до 9.Sunglasses. Лекарката тогава ми обясни че е по-добре да пробвам първо със спорт и режим да отслабна и ако тогава не се получи ще пробваме с лекарства. От 4-5 месеца тренирам 3 пъти седмично HIIT. Опитвам се да избягвам въглехидратите като цяло освен зелени салати и някой друг плод през няколко дни. От както започнах да тренирам главоболието спря и като цяло забелязах, че ако хапна нещо сладко или тестяно получавам рязко главоболие, което не минава през целия ден.

Проблемът е следният, че въпреки редовните тренировки и що годе разумното хранене за тези 4-5 месеца не съм отслабнала с грам и не съм свалила нито 1 см от тялото. Преди 2 дни бях на годишен преглед при ЛЛ и ми назначи кръвни изследвания - глюкоза и инсулин. Днес взех резултатите и се оказаха плачевни. Инсулин на гладно 29.8 (норма до 9.Sunglasses. Не очаквах да съм го смъкнала много, но да съм го качила с 10 единици също не очаквах. Не знам вече какво да правя. Тренирам всяка седмица, опитвам се да се храня НВ и все пак нямам никакви резултати. Вече мисля да отида пак на еднокринолог и да ми предпише някакви лекарства и да се свършва.

Благодаря на всеки, отделил време да прочете и да се запознае проблема ми. Бих желала да получа мнение за това вие как бихте постъпили на мое място?

# 1 396
TastyStar, добре дошла при нас.

Според мен не се фиксирай с тези изследвания. Толкова не им вярвам..... Освен това, минало е малко време, няколко месеца нищо не е.
Нищо не пишеш за килограми, от колко стартира? Виж сега, не може да имаш ИР и да ядеш тестяно и захар, няма как да стане. Дори и да е рядко, недей. Пиши как се храниш, дай примерно меню да можем да коментираме.

# 1 397
TastyStar,  спри изцяло пшеницата и виж какво ще стане. Не само глутена. Пшеницата като цяло, а тя е навсякъде- и в соевия сос, и в овкусителните смеси, в лакрица, в колбасите.

Аз пиша в ролята си на алергик, знам за какво говоря.  Peace
Пълно изчистване настъпва след месеци, особено в големита стави, но ще забележиш резултати веднага, ако там ти е проблема. С пълно изключване става. Не с избягване.

Нещо за четене:
http://drhyman.com/blog/2012/02/22/how-hidden-food-sensitivities-make-you-fat/

# 1 398
Преди 2 години, когато всичко ми беше добре бях 70. Нямах промяна в килограмите поне 6-7 години. Преди година и половина след стрес на работата и не само от това качих 10 за 2-3 месеца. От тогава съм 80.

Обикновено закусвам 2 яйца (бъркани на тиган с домашна луканка или някакво друго месо без доп мазнина). За обяд и вечеря месо задължително на фурна ( най-често свинско) с гарнитура от  зелена салата или зеле (и прясно и кисело). Рядко ям супи. Хляб не ям откакто започнах да тренирам, а сладко си позволих на няколко пъти по празниците. На работа си нося кутии с храна от вкъщи. Плодове почти не ям. Евентуално портокали или ябълки.

Относно глутена: миналото лятото пробвах цял месец без глутен съдържащи продукти, пиех много вода и редовно си правих костен бульон. Но тъй като не видях особен резултат реших че няма смисъл да се ограничавам.

Благодаря на всички за отговорите.

Знам че се изисква търпение, но след 4 месеца очаквах поне малък напредък, но явно ще трябва да бъда още по-упорита след днешните резултати. Simple Smile

# 1 399
  • Ню Йорк
Ти си успяла да отслабнеш, но това не те прави компетентна във материята за ИР.

О, моля ти се, тук всички са поне професори по ендокринология  Joy

А по повод инсулина на гладно викате не сте виждали 47? А 330 как ви се струва?

TastyStar, ти хубаво си ограничила въглехидратите, но като те чета с тия луканки и пържоли явно много калории приемаш. Над 1500-1600 ли си на ден няма д аотслабнеш и грам.

Последна редакция: ср, 31 яну 2018, 22:42 от Галактическа принцеса

# 1 400
Леле, гледам в една страница резултатите от ОГТТ изследванията на други хора, явно всичко е много относително и дори инсулина да е по нисък, пак скача:
Инсулин 0 - 8
Глюкоза 0 - 4.5
Инсулин 120 - 91
Глюкоза 120 - 5.4
По Хома се води нормално 1.6. Това ИР ли се води пак. Хора с Инсулин 14 им скача само до 18. Странно ми стана, затова реших да ви попитам. Това, че инсулина е нисък и глюкозата, не значи че няма да фръкне. #Crazy

# 1 401
Леле, гледам в една страница резултатите от ОГТТ изследванията на други хора, явно всичко е много относително и дори инсулина да е по нисък, пак скача:
Инсулин 0 - 8
Глюкоза 0 - 4.5
Инсулин 120 - 91
Глюкоза 120 - 5.4
По Хома се води нормално 1.6. Това ИР ли се води пак. Хора с Инсулин 14 им скача само до 18. Странно ми стана, затова реших да ви попитам. Това, че инсулина е нисък и глюкозата, не значи че няма да фръкне. #Crazy
Висок инсулин на втория час насочва към ИР.
При нормална инсулинова чувствителност на клетките, на втория час инсулина би трябвало да е спаднал почти до нормални нива.
Т.е., клетките ти не реагират на нормално количество повишен инсулин, затова панкреаса ти трябва да произведе доста повече, за да успее да изведе захарта от кръвта.А това си е инсулинова НЕчувствителност на клетките, или ИР.

TastyStar, идеята на НВ ВМХ е първо здравето.А отслабването е бонус към подобреното здраве.За да нямаш особен резултат след няколко месеца, това (поне за мен) означава, че тялото ти се опитва първо да оправи някакви здравословни проблеми.Т.е., има проблеми за решаване, дори да не излизат на изследвания.Когато здравето се подобри дотолкова, че тялото да е спокойно, че не го застрашава болест, то започва да нормализира и кг до оптималните за него.
Защо показателите ти са се влошили, вместо подобрили, не знам.....може да има скрит проблем, който да провокира повишаването, може да не си нацелила най-оптималната за твоя проблем храна....а може и тялото ти да не може да се справи самО без помощ отвън, т.е., с лекарства.Това зависи от степента на увреждане.

# 1 402
Принцеса, ти ли си била с 330? Rolling Eyes

# 1 403
  • София

TastyStar, ти хубаво си ограничила въглехидратите, но като те чета с тия луканки и пържоли явно много калории приемаш. Над 1500-1600 ли си на ден няма д аотслабнеш и грам.

Това категорично не е вярно. Може да се слабее и с 3000+ калории.
Хората сме различни. А и ако човек е 2 метра висок, 1500 калории няма да са достатъчни за съществуване дори.

# 1 404
  • Ню Йорк

Аз Simple Smile И по тази причина си позволявам да се обаждам по въпроса за яденето, че съм пробвала какво ли не и горе-долу да кажем, че ми е ясна "рецептата" за вкарване на показателите в норма.

Змия, ще ме проащваш, ама това са пълни гупости. Няма такъв филм ядеш до пръсване и слабееш. Карала съм ВМ с и без броене на калории и категорично работи само във варианта на броенето и освен това инсулина се смъква пак единствено и само с ограничаване на калориите. И не си мисли, че просто при мен така се получава, защото сме цяла група хора, различни по пол, възраст, процент наднормено тегло, здравословно състоние и т.н. Просто статистика.

# 1 405
  • София

Змия, ще ме проащваш, ама това са пълни гупости. Няма такъв филм ядеш до пръсване и слабееш. Карала съм ВМ с и без броене на калории и категорично работи само във варианта на броенето и освен това инсулина се смъква пак единствено и само с ограничаване на калориите. И не си мисли, че просто при мен така се получава, защото сме цяла група хора, различни по пол, възраст, процент наднормено тегло, здравословно състоние и т.н. Просто статистика.

Това, че при теб работи само с броене на калории, не означава, че при други не работи.
Аз съм човек, който е свалял при стриктно ВМНВХ с близо 4000 калории. А нямах много за сваляне.

Пък ти, ако искаш, ме наричай глупачка.

# 1 406
Скрит текст:

Аз Simple Smile И по тази причина си позволявам да се обаждам по въпроса за яденето, че съм пробвала какво ли не и горе-долу да кажем, че ми е ясна "рецептата" за вкарване на показателите в норма.

И ти ще прощаваш, ама и това са пълни глупости.
Нито съм броила калории, нито съм ги ограничавала.А и кг свалих, и инсулина свалих.
Не съм яла до ПРЪСВАНЕ, а до засищане.Ям когато ми се яде, колкото ми се яде, докато се почувствах сита, не натъпкана.
Та, да заявиш, че с ВМ се получава КАТЕГОРИЧНО и само с ограничение на калориите,  е просто невярно.

И понеже съм забелязала, че се получава едно недоразумение.....Основните храни във ВМ НВХ са:
месо
риба
яйца
масла
зеленчуци
сирена-
ако човек ги понася добре и не пречат
Всичко останало-плодове, тахани, сметани, ядки, режимни десерти и подобни глезотии, са именно глезотии, т.е., ДОБАВКИ.Които би трябвало да се ядат по изключение, а не ежедневно, само защото режимът ги допуска.
Някои организми ги толерират добре, не им пречат, но друг трябва да стои настрани от тях, поне докато не свали тегло и не оправи здравето.
А с месо/риба/яйца, дори човек да преяде някой път, трудно ще дебелее.
Обикновено се пълнее от добавките ОКОЛО месото/рибата/яйцата/зеленчука.

# 1 407
  • София
Момичета, да не се скарате!

Много лесно се сваля с НВ ВМД ако нямаш хормонални проблеми. Особено пък кила след раждане, те направо се топят. Още си пазя снимките какво гадже бях станала след третото раждане при това от месните ядях само рибни.

Обаче, има ли ИР, метаболитни синдроми, хипофункция, много се утежнява положението. При някои се отслабва само с диета, при други и със метформин и спорт не става. Различни организми сме. Ето, аз мога да преям с месо, никакъв проблем не ми е. Е, не ми става тежко като от хляб, но си е преяждане.

# 1 408
Информирам се в момента за гликемичния индекс на храните. Изглежда няма проблем да се консумират орехи, лешници, бадеми, фъстъци?

Много противоречива информация намирам в различни таблици. За сурвите моркови например някъде е 40, другаде 70. За варените /готвени/ в няколко руски източника срещам информация, че е 80-85 Shocked

Вие какви таблици ползвате?

# 1 409
Информирам се в момента за гликемичния индекс на храните. Изглежда няма проблем да се консумират орехи, лешници, бадеми, фъстъци?

Много противоречива информация намирам в различни таблици. За сурвите моркови например някъде е 40, другаде 70. За варените /готвени/ в няколко руски източника срещам информация, че е 80-85 Shocked

Вие какви таблици ползвате?
Точно това имам предвид в предишния си пост.....
Ако на теб лично ядките не ти пречат, а пречат, когато:
-с тях не отслабавш
-не можеш да спреш на 20-30 гр., а омиташ наведнъж 200 гр
-няма подобрение в здравето
не ги ядеш.
Ако показателите се подобряват, ако кг падат, яж.
Така е с всяка една Добавка.Ядките са добавки, не основна храна.
За морковите, не знам дали това са точните цифри, но да, морковите са въглехидратни.
Всички кореноплодни са въглехидратни-моркови, репи, картофи, пащърнак, всичко, което расте под земята.

Скрит текст:
Момичета, да не се скарате!

Много лесно се сваля с НВ ВМД ако нямаш хормонални проблеми. Особено пък кила след раждане, те направо се топят. Още си пазя снимките какво гадже бях станала след третото раждане при това от месните ядях само рибни.

Обаче, има ли ИР, метаболитни синдроми, хипофункция, много се утежнява положението. При някои се отслабва само с диета, при други и със метформин и спорт не става. Различни организми сме. Ето, аз мога да преям с месо, никакъв проблем не ми е. Е, не ми става тежко като от хляб, но си е преяждане.
Така е.До организъм е.
Затова писах, че да заявяваш категорично, че при ВСЕКИ отслабване с  ВМ НВХ става само и единствено с ограничаване и броене на калории, просто не е вярно.

Общи условия

Активация на акаунт