Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 812
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 515
Постепенно се губи апетита за тези храни Peace
В къщи например онзи ден си готвиха пица, 2 часа се носеше ухание, хрупаха около мен всички... Ами не, изобщо не се изкуших. В краен случай има доста рецепти в нета за нисковъглехидратни /кето/ дюнери, пици, хлебчета, палачинки... Правя колекция от такива рецепти, но за сега не съм примряла за нещо от този род. Виж обаче разни други неща, суфлета, запеканки и т.н. - правя. И ми е по-хубаво така, с готвена храна, повече засища. Търсете рецепти, има много и най-разнообразни. С парче кашкавал,варено яйце, домат и краставица, или друго от сорта - не става. Едно че не се засищаш, второ че омръзва.

# 1 516
Губи се апетита. Въпрос на нагласа и осъзнаване. Ако човек иска да е здрав, ще прави каквото е необходимо.
Пица аз обожавам, но я ям изключително рядко. Дори вече не си купувам, а си правя на 4-5 месеца. Правя с тънка кора и много дебела плънка  Heart Eyes От домашната пица няма по-вкусно. И не пълнея от нея, защото първо протеините са повече, а хляба по-малко. И второ няма как да напълнея, защото я ям рядко. Ама ако ям такова нещо през ден е логично че пак ще стане топчица  Laughing

# 1 517
Ако примра за пица ще пробвам да я направя по тази рецепта за кето пица . Четири супени лъжици бадемово брашно са 5,5 гр въглехидрати, от които 3 гр са фибрите. Не е толкова страшно. Стига човек да не ограничава и мазнините де, че те идват повечко Wink Въглехидрати, разбира се, има и в другите продукти, само за брашното смятам, тъй като то трябва да се отбягва, а останалото така или иначе си го консумираме без притеснения. За моцарелата само малко се замислям...

Последна редакция: сб, 10 фев 2018, 11:11 от Тъмнозелена

# 1 518
Ауу, мерси. Запазих си я, скоро ще правя такова нещо. Хич не съм се сетила вместо да купувам готово тесто да си спретна. Като имам време ще се забавлявам  Mr. Green

# 1 519
Аз съм правила пица с блат от карфиол. Никак не е лоша, особено като изстине, трудно се различава от обикновената пица.
В нета има купища рецепти за кето кексчета, хляб и други глезотии без въглехидрати или със съвсем ниско съдържание.
Хайде сега, ИР не е присъда, нито наказание, че да трябва човек да се тормози и страда. Може да не променя драстично предишното си меню, просто трябва да замени едни съставки с други.

# 1 520
Високата КЗ и високият инсулин са тихи убийци ,пък който както прецени за себе си.

# 1 521
Не виждам защо е нужно да се психират хората, когато може спокойно да се хранят разнообразно и пълноценно, при това безвъглехидратно. Вярно, трябва да се позавъртят в кухнята, поне докато навън не започнат да предлагат подходящи за режима храни, ама... На когото му е важно да се храни вкусно и разнообразно, ще се прежали.  Simple Smile

# 1 522
Искате да кажете, че не препоръчвате посещението при ендокринолог за ИР, защото изписват само лекарства?
Аз продължавам да огладнявам бързо, утре ще махна овес.ядки, взех си чиа.
В 10 хапнах кис.мляко с 1 л. овес.ядки, в 12 и 30 две сарми, към 15ч свинско месо със салата, което към 17ч доядох и в 19ч леща.  Никъде няма тесто, сладко, картоф. Всичко съм изхвърлила от менюто. За всяко нещо чета колко въглехидрати има, лещата е с малко, засища уж. Гледам да търпя, но като ми премалее и хапвам. Чак съм и отслабнала, дано с времето намалее този апетит:)
Тесто, сладко, картоф няма, но въглехидрати има в киселото мляко, сармите са с ориз най-вероятно, лещата също, овесените ядки са основно въглехидрати също, като добавиш и зеленчука, ето ти едно солидно количество въглехидрати за деня.
Да ти кажа, аз с такова количество храна на едно хранене, не през два часа, а през половин час ще съм гладна....
Две сарми сина ми изяждаше ,като беше на 2 годинки.
Или, простичко казано, аз мога само на едно хранене да изям 2-те сарми, купичка леща, салата, че и за още храна ще се оглеждам.
Предполагам, че и киселото мляко не е било 400-500 гр, т.е., една кофичка, а 100 гра, както ядат "диетичките".
Що се тормозите, да се пита човек...
Яж стабилно, тогава няма да огладняваш през два часа.Например:
за закуска 3-4 яйца, пържени в масло+бекон/авокадо/сирене
обяд-стабилна пържола/парче месо, готвено в мас/масло, салата, задушени/печени зеленчуци
вечеря-риба/пиле, пак с масло, салата със зехтин
Пък да видим след подобно хранене дали след два часа ще търсиш храна.

Лекарите, за съжаление, са повече търгаши, вместо лечители.И ако не видят в теб и симптомите ти нещо, което може да източи стабилни пари от ЗК, те отпращат с някаква си рецепта да се оправяш сам.
Поне 90% са такива "доктори".
А пък тялото си е МОЕ, и първо АЗ нося отговорност за себе си.Особено ако на медицината не й дреме за мен и моите болки....и не искам да ме превръщат в опитна мишка. "Ако това не ти подейства, ела, ще ти изпиша друго!" е резонното, което чувам.

# 1 523
Нели, тук сто човека ти обясниха при ИР каква е подходящата храна, а ти пак продължаваш по стария начин.
Обясних ти, Амур също ти писа, и я гледам пак повтаря, други също много подробно обясняваха, аз те пратих  и да четеш, да се ограмотиш малко, но явно и това не можеш да направиш.
Не мога да обяснявам повече. Който иска да и обяснява.

# 1 524
При конкретното заболяване не трябва да се отрича Метфогамата .По простата причина,че обикновено ,когато се открие ИР са минали доста години ,докато тя се е развивала тихо и напоително.За диабета дават по статистика,че се открива средно с 7 години закъснение.Бъдете сигурни,че и с ИР е същото. Ако Метфогама се понася нормално ,може да се остави лечението с нея и дозата да се намали след определени резултати.Например,когато пациентът е достатъчно мотивиран да е на новия режим и има реални резултати- /-20/ кг,примерно,  или инсулин и захар що-годе към нормални стойности..ИР не изчезва,това си е една предразположеност на организма да работи по този начин.Тя може да бъде държана в прилични граници.
Аз съм имала среща с много ендокринолози,най-големият съвет ,който съм получавала е да не ям бял хляб и захар и да отслабна.
В Англия например ,има диабетни сестри,които се занимават с обучение на пациентите за диетата и лекарствата.Не знам това до колко работи,но тук даже няма и опит за такъв подход.Но за наше щастие вече има форуми за взаимопомощ като това ,което правим тук ,както и безкрайно много инфо и ако пацинетът е отговорен за себе си ,може да се справи.

# 1 525
  • София
Нели, вярвам, че като се натрупа и действието на АД ще се поуспокоят нещата, поне при мен е така. Честно да си кажа, не спазвам стриктно режима, не си пия стриктно и метформина, понякога ям сладко, онзи ден ядох пица и забелязах , че сутринта като станах бях озверяла от глад. Снощи например ядох зеле с месо и сутринта можех и да не закусвам. Постепенно ще свикне организма и когато се успокоиш и с АД нещата ще се наредят. Аз за себе си съм решила постепенно да правя нещата, защото опитах рязко и не стана. Всичко ще се нареди, ще видиш Hug Иначе на мен ендокринолог ми е написал на листа от посещението Болест на обмяната на веществата ( метаболитен синдром ) , явно тези неща са едно и също с ИР.

# 1 526
  • Бургас
За всяко нещо чета колко въглехидрати има, лещата е с малко, засища уж. 
[/quote
в грешка си, белият боб и лещата са с много въглехидрати, само една малка купичка сготвена леща е поне 40-50 гр. въгл.
https://www.bb-team.org/hrani/id/942871_leshta-surova

# 1 527
Здравейте, изчетох темата и научих много полезни неща, да се представя - на 44г съм 114кг, с Хашимото и Хипотиройдизъм от 10 години за който напълнях с 30кг, пия еутирокс но съм с тежка сърдечна недостатъчност.Имам лошия опит като вас да попадам все на незаинтересовани ендокринолози, иследват ТСХ и толкова питам какво да правя с килограмите - отговора е спри да ядеш...или не се тъпчи, а аз се храня умерено по принцип.След нова година почти на легло попаднах на нормален лекар, установи се ИР, Диабет 2, Метаболитен синдром и подагра.Сега пия - Синджарди (някой пие ли го), витамин Д ( оказа се тежък дефицит).За храната ме посъветва месец да съм само на зеленчуци и авокадо - не е ли много драстично?Спазвам режима за 20 дни съм минус 3кг което си е рекорд за мен, опитвах хиляди диети и нищо а то си имало причина.С радост ще приема вашите съвети и насоки.

# 1 528
  • Бургас
ilinayor, мисля че метаболитен синдром и ИР е едно и също. newsm78

Според този текст не е. При метаболитния синдром си имаш и комплект с други съпровождащи болести/оплаквания, като едното предизвиква другото верижно. ИР е едно от тях.
http://lubomirivanov.com/3149/

Не, че всичко, което пишат е вярно, но докато ровичках попаднах и на това обяснение кога се прави обременяване с глюкоза - http://www.diabor.eu/bg/articles/visokata-kravna-zahar-na-gladno … -oznachava-diabet

"Едно от първите изследвания, които се правят при съмнение за диабет, проверката на нивото на захарта в кръвта. Нормалните стойности са между 3.5 и 6.2. При количества, които са близки до горната граница, се прави и тест с глюкоза. Дават се да се изпият 75 г кристална глюкоза и се проверява кръвната захар слез 2 часа. Обикновено панкреасът се справя добре с това натоварване и след 2 часа кръвната захар е до 7.8. При изразен диабет е над 11.1, а между 7.8 и 11.1 се говори за намален въглехидратен толеранс, или по-простичко казано - скрит диабет. Той може въобще и да не се развие в явен диабет, а много години да си остане в това състояние. Скрит диабет има всеки трети или четвърти възрастен над 70 години."

Последна редакция: сб, 10 фев 2018, 18:47 от ilinayor

# 1 529
Глупости. Преди да ми открият ИР, съм правила само изследване на КЗ и беше 4.2. Идеално биха казали много хора, ама тогава защо бях 110. Ниската кз не е гаранция, че няма и ИР.
Впрочем и ендо ми е казвал, че за него ИР и мет. синдром си е едно и също.
Но при големи кила е нормално да ги има и останалите проблеми. Честно срещано е примерно с ИР да си вървят и поликистозни яйчници.
На пръсти ще преброиш слаби хора с ИР. Това са редки изключения.
И сред познатите ми както и други тук писаха, изключително малко лекари насочват вниманието към инсулина и пускат за изследване кръвна захар. Опитвам се да обясня на някой, ама хората имат твърда вяра в малоумните лекари и ме гледат невярващо.

Общи условия

Активация на акаунт