Инсулинова резистентност и отслабване

• 186 354
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 050
О,значи ще се изплаша като му вида нивата 😄Не знам дали има смисъл...
Работя в родилна зала на една болница в София и стресовите ситуации са ежедневие,но не работя от година,а от 8 поне и винаги си е било така.Явно нещо напоследък го провокира 😔

# 1 051
Възможно е.Както и това,че се храня вечер по-обилно и то към 19-20ч и после си лягам...А през деня доста често пропускам хранене.Чудя се дали това не ми влияе?
Изследването беше направено даже след 15 часов глад и тази кръвна захар мн ме озъдачи🙄Преди това не бях яла може би 3-4 дни сладко като последния път пък беше мед с орехи (уж за по-здравословно)
Но е факт -ходя на фитнес през ден,тичам по 5 км,после правя силови и пак не отслабвам 🙄🙄🙄
На какво може да се дължи тая висока захар на гладни?Четох че инсулина на гладно трябва да е до 7 а моя 13 дали той не е виновен за това че не свалям и трупам мазнини и то само в горната част на тялото?

Възможно е пропускането на хранене да ти влияе.
И аз си мислех преди, че ако пропусна хранене, ще отслабна, но всъщност имаше обратен ефект.
Примерно като бях на 23 горе долу, 3 месеца ядях през деня плодове, пиех вода, а вечерта салата от зеле с моркови. Не отслабнах много. Но припаднах  и спрях да се измъчвам така. И като почнах да ям нормално, започнах да качвам. Може би организма е бил стресиран и е решил да трупа всичко, което ям  newsm78 Ех , нямаше тогава нет да се ограмоти човек.
И откакто разбрах за ИР не съм пропускала нито закуска, нито обяд или вечеря. И съм 30 кила надолу.
Я опиши примерно вчера и днес какво си яла.

Добре ще попитам там и ще проуча като цяло.Иначе си имам и други признаци нс поликистоза-освен цикъла,кистите имам и по-голямо окосмяване,мазна кожа нямам даже напротив суха ми е , апък половите хормони са ми в норма...включително тестостерона 🙄🙄🙄А и напоследък имам косопад 😔
И аз съм с голямо окосмяване. Появи се някъде след 20-та година, което говори, че тогава са започнали хормоналните нарушения, а аз ги лекувам с 8-9 години закъснение.
Но до момента все още съм си силно окосмена. Имам косми даже между гърдите и около зърната. Ама не ми дреме вече, важното е, че слабея бавно и славно. Но забелязвам, че на места вече окосмяването не е толкова силно. Преди на бедрата ми бяха черни и дебели косми, а сега почти няма. На краката също е по-добро положението. Ама на гърдите и между тях, още има.
А за косопада пробвай някакви витамини. Също така домашни маски за коса. Аз установих, че от сешоара ми капе още по-силно косата.
Всяка неделя си спретвам някаква маска. Утре ще се цапотя с мая,кисело мляко и пъдпъдъче яйце.
Изследвай и кортизола, щом казват момичетата тук. Не го знам много добре за  какво служи.

# 1 052
Извинявайте, че се намесвам, но за косопада помага цинк на капсули. Може би той помогна на майка ми и още едно мазило за коса ( майка е на 65 г и беше пред самоубийство, заради косопада, но колкото и да не ми се вярваше ѝ поникнат нови косъмчета). п.с тя е с Хашимото, но местния доктор така не й назначи лекарства. Confused

# 1 053
Елора и аз съм като теб.И аз имам косми около зърната верно не черни,но....дразнещи.Да живее епилацията.И отзад на кръста имам 😔
Иначе вчера сутринта пих кафе,на обяд таратор с пилешка пържола и за вечеря салата от бейби спанак,рукола и айсберг с парче кашкавал и пълнена чушка със сирене и извара.Само вода съм пила.Не съм по соковете,газираните и т.н.
Днес пак сутринта пих кафе,на обяд ядох салата айсберг и свинсло джоланче някъде 5-6 хапки и 2 парченца луканка.
За вечеря салата от моркови и пилешко шишче.Това е 🙄
Иначе съм на 29 години,не съм раждала.
Благодаря ви момичета за съветите 😗
Ще пробвам с тези ампули

# 1 054
  • Пловдив
От нощни смени, стрес, нередовно хранене и вероятно нарушен кортизолов ритъм със сигурност може да се стигне до напълняване и невъзможност да се отслабне. Особено ако калориите са били недостатъчно, а е имало и тренировки. Тялото се адаптира към стреса и издържа до един момент, след което надбъбречните жлези не успяват да се справят и се стига до така наречената умора.

Ето една полезна статия за борене на умората на надбъбречните жлези чрез промени в стила на живот: https://drjockers.com/25-lifestyle-strategies-to-heal-adrenal-fatigue-naturally/

Липсата на достатъчно и качествен сън изключително влияе негативно на инсулиновата чувствителност.

Отделно, щитовидните хормони може да са в референтни граници, но да не са оптимални (например TSH над 2, FT3, FT4 да са под средата на референтните граници), тогава става дума за така наречения "субклиничен хипотироидизъм", на който не се обръща много внимание, но който със сигурност забавя метаболизма.

Косопадът също може да е свързан с понижена функция на щитовидната, умора на надбъбречните жлези, ниски нива на селен, цинк, витамин А, феритин, дисбаланса в кръвната захар, има връзка и със СПКЯ и изобщо с възпалителните процеси в организма, че даже и с дисфункцията на стомашно-чревния тракт (ниска стомашна киселина, неоптимална абсорбация на вещества, водеща до дефицити, пропускливи черва) и т.н.

# 1 055
Tinkiela, да, забравих и рошавия кръст. А бузките също са рошави  Laughing Там промяна няма май.

Titi-piti, мерси. Ще пробвам и малко цинк да пия.

# 1 056
  • Пловдив
Tinkiela, имам подозрения, че ядеш по-малко, отколкото в действителност имаш нужда. При този стресов начин на живот и нощни смени не те съветвам да държиш въглехидратите под 50 гр на ден.

# 1 057
Yulinga, аз си мисля,че няма да мога да издържа с толкова малко въглехидрати.Най-малкото пропуснах да кажа,че си хапвам плодове доста.Например сега в сезона на мандаринките не мога с 1-2 ,поне 5-6 изяждам,а те са си направо над 50 гр въглехидрати.🙄🙄🙄
Не ям банани и грозде,като цяло си знаех от преди че са доста калорични и съм ги избягвала заради това сега още повече няма да посягам към тях😔
Обичам и сушени сини сливи и смокинки...ама и тях не трябва да ги ям 🙄Вие боб,леща,грах ядете ли???
Като цяло са въглехидратна храна,но в тях има 70% усвоим белтък и са полезни.И тях ли да огранича?Какво ще ме посъветвате ?
Yulinga Благодаря за прекрасното обяснение в предния пост за жлезите.Аз съм всяка трета вечер нощна смяна и така от години.Това със сигурност ми влияе на стреса и хормоните 🙄.

# 1 058
  • София
Tinkiela , напълно е възможно от стрес да си се докарала така. Точно с нощните смени.
Сега вече не съм сама в темата на 70 кила, които не мърдат.

Пиеш си хапчето /много много бавно вдигаш дозата докато стигнеш до изписаната/, спортуваш, хапваш задължително без главните виновници на пълнеенето /хлаб, сладко, ориз, картофи и подобни/ и се надяваш да отслабнеш.

Успех!

# 1 059
  • Пловдив
Tinkiela, аз нямах предвид да караш на 50 гр, а ако решиш да държиш В ниски, да не падаш под 50. Иначе с твоя начин на живот и под 70-100 даже не е добре да падаш, защото има вероятност да ти се отрази негативно на хормоналния баланс.

Иначе относно плодовете, ако ще ги ядеш, трябва да ги намалиш до 1 на ден, и то с по-нисък ГИ, или шепа дребни (ягоди, малини, боровиники и т.н.). Сушени пък те съветвам категорично да избягваш - те са си захарни бомби направо. И ако ядеш плод, по-добре комбиниран с мазнина или протеин, например плод+сметана, плод+сирене бри, плод+ядки, плод+кокосов чипс. Също никакви фрешове. Смутита по може, но за предпочитане комбинация от плод+повече зеленчуци+лъжица тахан, да кажем.

Бобовите не са сред подходящите храни, но ако все пак решиш да хапнеш, нека да е веднъж на ден, като гарнитура към нещо, а не като основно ястие, до около 100 гр. И съблюдавай в същия ден да нямаш други значителни източници на въглехидрати. Добре е това хранене да е след тренировка например.

# 1 060
Yulinga, аз си мисля,че няма да мога да издържа с толкова малко въглехидрати.Най-малкото пропуснах да кажа,че си хапвам плодове доста.Например сега в сезона на мандаринките не мога с 1-2 ,поне 5-6 изяждам,а те са си направо над 50 гр въглехидрати.🙄🙄🙄
Не ям банани и грозде,като цяло си знаех от преди че са доста калорични и съм ги избягвала заради това сега още повече няма да посягам към тях😔
Обичам и сушени сини сливи и смокинки...ама и тях не трябва да ги ям 🙄Вие боб,леща,грах ядете ли???
Като цяло са въглехидратна храна,но в тях има 70% усвоим белтък и са полезни.И тях ли да огранича?Какво ще ме посъветвате ?
Yulinga Благодаря за прекрасното обяснение в предния пост за жлезите.Аз съм всяка трета вечер нощна смяна и така от години.Това със сигурност ми влияе на стреса и хормоните 🙄.

Ям си боб, леща и грах. Точно защото освен В са и белтък. Но наскоро се наложи два дни да ям леща. Ядях я без хляб както винаги и на третия ден установих, че съм напълняла лекинко. Но ако едното ми хранене е белтъчно, а другото леща, боб или грах, нямам проблеми. Тоест тези храни при мен могат да се ядат, но не по цял ден, а на едно ядене.

# 1 061
  • София
Освен това не е ок за килограмите да се комбинират с мазнина.
А пък аз грах без масло не обичам, нито боб без ребърца, така че карам и без тях.

# 1 062
Здравейте. Днес стават точно 4 месеца от както ме диагностицираха с ИР. От тогава пия Неоформин. За периода свалих 12-13 килограма и си мислех, че имам някакъв напредък. Преди 2 дни си пуснах изследвания, но са почти същите като в началото. Не съм очаквала чудеса за 4 мец., но се надявах на малко подобрение. Та въпроса ми е, при вас след колко време имаше някакъв положителен резултат.

# 1 063
Здравейте. Днес стават точно 4 месеца от както ме диагностицираха с ИР. От тогава пия Неоформин. За периода свалих 12-13 килограма и си мислех, че имам някакъв напредък. Преди 2 дни си пуснах изследвания, но са почти същите като в началото. Не съм очаквала чудеса за 4 мец., но се надявах на малко подобрение. Та въпроса ми е, при вас след колко време имаше някакъв положителен резултат.

При мен инсулина спадна година след първото изследване. Но нещата стават бавно. Обаче първата година аз всъщност махнах само сладкото, соковете, газираните. Реално продължих да си се храня със салата, супи от зеленчуци с картофи, ядях ориз. За тази година 10 кг свалих. Инсулина спадна. После разбрах, че трябва и животински протеини да ям. Мислех едно време, че от тях се пълнее. Като включих и тях ми се усили отслабването.
Иначе правилно ли се храниш? Избягваш ли бързите въглехидрати. Защото хапчето не е достатъчно.

# 1 064

Иначе правилно ли се храниш? Избягваш ли бързите въглехидрати. Защото хапчето не е достатъчно.
Доста се старая с храненето. Сладки неща, безалкохолни, сокове, теста и алкохол не консумирам. /е имам някакви прегрешения/. Картофи и ориз ям много рядко и то в комбинация с нещо друго. Бобови ям по 1 път седмично.
Като си видях изследванията си казах, то просто е нямало никакъв смисъл.
Започнах с КЗ 4, 68 и инсулин 17,38, a сега са КЗ 4,60 и инсулин 17,31.

Общи условия

Активация на акаунт