Инсулинова резистентност и отслабване

• 186 328
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 080
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, чета темата от доста време. Сухотата в устата не е задължително да е симптом за повишена кръвна захар. Аз съм с нормална, но пия много вода, когато съм под напрежение. Сухотата беше причина да изследвам няколко пъти КЗ, винаги е била в нормите.

# 1 081
Благодаря на всички за вниманието, хубавите думи и съветите. Върнахте ми надеждите, че ще имам подобрение. Отказването изобщо не ми е опция. Продължавам напред и се надявам следващия път, като правя изследвания от 17,30  да падна поне на 16,50.

# 1 082
При мен сухотата се появява от време на време, понякога може и седмица да нямам, а после в продължение на много дни да я имам постоянно. Определено я свързвам с периоди на стрес! Затова и си мисля, че ми скача захарта в такива моменти и тогава се появява сухотата. Rolling Eyes

# 1 083
  • Козлодуй
На мен ми пресъхваше устата като бях пушачка, от парното също много ми пресъхва устата и затова го спирам през нощта в спалнята а и имам навсякъде овлажнители на радиаторите Simple Smile

# 1 084

Вариант да ядеш каквото ти душа сака, да слабееш, да подобряваш показатели и да оздравееш просто не съществува.

Има и такива хора. Много дразнещи същества. Плюскат на корем каквото искат и са слаби, пък и се фръцкат.  Close  Laughing

# 1 085
Това е до време, Елорче! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 086
Преди месец срещнах едно такова същество. Колежка ми беше. На моите години. Още е кльоща  Crossing Arms
Но си права. До време е за много хора. Брат ми уж беше такъв, но отскоро и той се е ограничил. Забелязал, че не е както преди да яде каквото иска и да е слаб. Почнал е да натрупва. Годинките си казват думата.

# 1 087

Вариант да ядеш каквото ти душа сака, да слабееш, да подобряваш показатели и да оздравееш просто не съществува.

Има и такива хора. Много дразнещи същества. Плюскат на корем каквото искат и са слаби, пък и се фръцкат.  Close  Laughing
Акцента беше на болднатото ......   Hug
Да си слаб в никакъв случай не е =на здрав.
Вчера имах една такава среща.....с мъж на около 50.Допреди няколко години, слаб, ядащ всичко, уж "здрав".И изведнъж, при рутинни изследвания:всички показатели-липидни, захар, инсулин, в "гьола".И той Flushed  що така....?Че и кг почнал да качва, предимно на корем.
Ами, така."Безплатен обяд" просто няма.Всяко удоволствие се заплаща, рано или късно.Добре, че навреме се усеща, та сега търси съвети как да "се спаси" без хапчета.Лекаря му дал няколко месеца да пробва с хранене и спорт, ако не стане, ще го почва.
Всички, или почти всички, са минали през етапа "Слаба, щастлива, здрава и ям всичко!".Само дето подобен купон няма как да е до живот.  Joy   В даден момент системата се бъгва и се почват проблемите.

# 1 088
Всички, или почти всички, са минали през етапа "Слаба, щастлива, здрава и ям всичко!".Само дето подобен купон няма как да е до живот.  Joy   В даден момент системата се бъгва и се почват проблемите.

И за да не се бъгне, трябва да изпревариш събитията и сам да си наложиш промяна в храненето.
Аз все още съм слаба, но отдавна не ям много неща, които ядях преди години, когато на всичкото отгоре и пушех. ooooh!

# 1 089
  • Пловдив
От злощастен личен опит ще кажа само, че не всичко е до хранене. Храненето е само част от пъзела и не гарантира нито вечно здраве, нито небъгване. Стресът, натовареното ежедневие, психо-емоционалната умора, принудителното обездвижване и недостатъчното сън са фактори, които в дългосрочен аспект се отразяват много зле, понякога и при сравнително добро хранене. Sad
Иначе аз лично не гледам другите. Ако са дебели и болни, от това не ставам по-здрава и слаба, както и от обратното. А и всеки си знае какво всъщност му е - има хора, които физически са красиви, слаби и здрави, но психиката им е много зле и душевно страдат и се измъчват постоянно за разни маловажни иначе неща. А и така или иначе гаранция няма за нищо - и здрав, и болен, не се знае кой докога ще живее.
На мен обаче ми е важно в ежедневието си да се чувства добре - да имам енергия, бодрост, психическа стабилност, ясна мисъл и добра концентрация. Това, установила съм, до голяма степен зависи от храненето, но пак не само. Ей, на, аз ям месо често, в добри количества, но явно имам недобро усвояване. В последните 2 години си носех една постоянна тревожност. Оказах се с дефицит на Б12, попълних и сега съм отново дзен. Simple Smile

# 1 090
Аз имам сухота в устата от доста време и не се влияе от пиене на вода. Чудя се и аз от какво може да е?
И аз бях така. Събуждах се по време на сън от жажда. Спрях солта , но и това не ми помогна.  Намалих си дозата на метформина наполовина и този проблем ми спря.

# 1 091
Здравейте,

Правих си тест за ИР и ми се получиха някой доста озадачаващи резултати (меко-казано)...

Естествено, че ще разчитам на професионалното мнение и диагностика на ендокринолога, но това по обясними причини ще стане чак Януари (вероятно средата), но дотогава искам да си формирам някакво предварително мнение и да знам какво да питам.... Sad

Ето първо резултатите:
     Глюкоза 0 мин       5.80  mmol/l    (Референта стойност: 3.3-6.0)
     Глюкоза 60 мин       4.75  mmol/l    (Референта стойност:   <10)
     Глюкоза 120 мин       4.06  mmol/l    (Референта стойност:   < 7.80)

0 мин. Инсулин       6.84   uU/ml    (Референта стойност:   3,0-25,0 uU/ml)
     60-мин Инсулин       21.75 uU/ml    (Референта стойност:   18 - 276 uU/ml)
     120-мин Инсулин   L    8.78   uU/ml    (Референта стойност:   16 - 166 uU/ml)

Сметнах си HOMA index за всяко от измерванията и ми излиза:
     HOMA index 0 мин       1.74 (Норма:   < 2.50)
     HOMA index 60 мин   4.59 (Норма:   < 2.50)
     HOMA index 120 мин   1.58 (Норма:   < 2.50)

Преди въпросите, които ми се забиха в главата, само да кажа, че базовата глюкоза ме изненада, тъй като средно за последната една година ми е около 5.2 (в диапазона 5.0 до 5.4), но засега да не го коментираме.

Та основните ми въпроси са:
1.) Естествено основния въпрос - Как е възможно да спада кръвната захар точно след приема на Глюкозата ?!?!
     Не мога да проумея никаква логика в такова намаление.... освен тотално да ми се е бъгасял организма.

2.) Какво може да означава лошия HOMA index в края на първия час ?
      Захарта в норма, инсулина в референтните граници, но пък явно все пак е твърде висок за тази захар ?

3.) Какво пък може да означава ниския инсулин (доста под минимума), доколкото пък HOMA index става много добър в края на втория час ?
      Захарта в норма, инсулина в референтните граници, но пък явно все пак е твърде висок за тази захар ?

Наистина много объркващи резултати.

Ще съм благодарен за всякакви мнения и насоки за размисъл !

# 1 092
Здравейте,

Правих си тест за ИР и ми се получиха някой доста озадачаващи резултати (меко-казано)...

Естествено, че ще разчитам на професионалното мнение и диагностика на ендокринолога, но това по обясними причини ще стане чак Януари (вероятно средата), но дотогава искам да си формирам някакво предварително мнение и да знам какво да питам.... Sad

Ето първо резултатите:

Преди въпросите, които ми се забиха в главата, само да кажа, че базовата глюкоза ме изненада, тъй като средно за последната една година ми е около 5.2 (в диапазона 5.0 до 5.4), но засега да не го коментираме.

1.) Естествено основния въпрос - Как е възможно да спада кръвната захар точно след приема на Глюкозата ?!?!
     Не мога да проумея никаква логика в такова намаление.... освен тотално да ми се е бъгасял организма.

3.) Какво пък може да означава ниския инсулин (доста под минимума), доколкото пък HOMA index става много добър в края на втория час ?

Привет. Лично аз не мисля, че имаш за какво да се притесняваш. Така като гледам ИР нямаш. Нека и другите да се изкажат все пак. Иди и на ендокринолог.
Кръвната захар ти е спаднала, защото инсулина си е свършил работата. И то предвид изпитата гадна глюкоза  Laughing А ако имаше ИР, инсулина щеше да ти е висок.
При диабет, щеше да имаш висока кръвна захар. Така че споко.
Остави го тоя хома индекс. Логично е да има такива стойности при изпитата захар. Важното е, че организма ти реагира много добре. Поне така мисля. Референтните стойности са малко по-различни от тия които аз знам, но зависи от лабораторията.
Обаче пък друго си мисля. Кръвната захар на първото боцкане е по-висока от  останалите. newsm78
А ти защо реши да изследваш?

# 1 093
Здравейте,

Ето първо резултатите:

Привет. Лично аз не мисля, че имаш за какво да се притесняваш. Така като гледам ИР нямаш. Нека и другите да се изкажат все пак. Иди и на ендокринолог.
Кръвната захар ти е спаднала, защото инсулина си е свършил работата. И то предвид изпитата гадна глюкоза  Laughing А ако имаше ИР, инсулина щеше да ти е висок.
При диабет, щеше да имаш висока кръвна захар. Така че споко.
Остави го тоя хома индекс. Логично е да има такива стойности при изпитата захар. Важното е, че организма ти реагира много добре. Поне така мисля. Референтните стойности са малко по-различни от тия които аз знам, но зависи от лабораторията.
Обаче пък друго си мисля. Кръвната захар на първото боцкане е по-висока от  останалите. newsm78
А ти защо реши да изследваш?

Благодаря за отговора !

Това са референциите на лабораторията, вероятно при други лаборатории и референциите може да са по-малко по-различни, но не би следвало да е голяма разликата. Ти какви ги знаеш ?

За изследването, назначиха ми го след други прегледи (известни отклонения в чернодробните ензими, както и в някои хормони отвреме навреме) - по принцип не ми изнамират нищо друго и след около година ходене напред-назад ми назначиха и това изследване, въпреки че като чета е някакво базово за много неща и вероятно е трябвало да ми го назначат по-рано, но както и да е...

И да - като гледам основния ми проблем е спадането на захарта след приема на глюкозата.... Направо шах с пешката.... Вероятно наистина нещо да не ми е наред.... Sad

# 1 094
Хома индексът се смята само на гладно, така, че всичко ти е наред. Peace

Общи условия

Активация на акаунт