Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 971
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 350
  • Бургас

Галчудо, според мен също нещо има. Не може да съм се наяла и да усещам още глад, оттам мисля постоянно че съм гладна и завъртам някак си колелото.

Забелязвала съм, че когато приемам витамини/комбинирани, вътре има и минерали и др./ апетита ми е съвсем нормален, не ми се яде сладко, а и психиката ми е по-устойчива. Peace

# 1 351

Галчудо, според мен също нещо има. Не може да съм се наяла и да усещам още глад, оттам мисля постоянно че съм гладна и завъртам някак си колелото.

Забелязвала съм, че когато приемам витамини/комбинирани, вътре има и минерали и др./ апетита ми е съвсем нормален, не ми се яде сладко, а и психиката ми е по-устойчива. Peace
Напоследък ги спрях. Иначе приемах магнезии и омега-3.
Всичко е много странно. Вечерях в 20ч боб яхния и почти една купа салата от рукола, марула, айсберг, всякакви зелени неща, даже ми беше тежко и след няма и 20 минути пак гладна, а сега преритвам. Направих си един чай, уж малко да излъжа стомаха. Имам още салата, ама стига съм яла. Това не го разбрах как стана, хем ми е тежко, хем гладна  #Cussing out

# 1 352
Ох, тежък случай си Нели  Sad Не знам какво да ти кажа.
Аз от купа боб и салата се наяждам за много дълго време.
Хайде да видим след няколко дни как ще си. Като естествено си ограничила въглехидратите и ядеш повече протеини.
Това да съм гладна след вечеря беше преди години когато ядях сладко.

# 1 353
Ох, тежък случай си Нели  Sad Не знам какво да ти кажа.
Аз от купа боб и салата се наяждам за много дълго време.
Хайде да видим след няколко дни как ще си. Като естествено си ограничила въглехидратите и ядеш повече протеини.
Това да съм гладна след вечеря беше преди години когато ядях сладко.
Ограничила съм ги много.

# 1 354
  • София
Нали боба и граха ги дават, че са  въглехидрати? И да се избягват. При мен консумирането на малко даже въглехидрат води до неконтролируемо желание за още. Ако не се насиля да спра, мога да се натъпча жестоко. Аз м/у другото съм от тези, които след година и половина на ВМНВХ, все още изпитвам огромно желание да ям сладко и тесто, апетита ми не е спаднал грам, и ако се отпусна мога да погълна омлет от 4-5 яйца + огромна салата. Embarassed Embarassed Вдигах мазнините- започнах да качвам кг,  като ги намаля- оставам гладна. Няма угодия.  Laughing Laughing Laughing

# 1 355
Граха, лещата и боба са и протеини и то добър. Мисля само в граха протеините бяха по-малко.
Аз си се наяждам прекрасно с тях.
Обаче преди като съм ги яла с хляб, след половин час умирах от глад. Та не е виновна лещата или боба.

# 1 356
  • Бургас
Скрит текст:

Напоследък ги спрях. Иначе приемах магнезии и омега-3.
Всичко е много странно. Вечерях в 20ч боб яхния и почти една купа салата от рукола, марула, айсберг, всякакви зелени неща, даже ми беше тежко и след няма и 20 минути пак гладна, а сега преритвам. Направих си един чай, уж малко да излъжа стомаха. Имам още салата, ама стига съм яла. Това не го разбрах как стана, хем ми е тежко, хем гладна  #Cussing out

Не е само магнезия. В комплекс, хром, витамин Д и др.Аз нямам чак такъв голям апетит, но ми се е случвало това за което говориш-сит си, а сякаш ти се яде.Мисля, че е се случвало когато съм под напрежение, но не в самия момент, а като цяло в такъв период, затова ти предложих и успокоителен чай.Не знам дали спортуваш, но на мен от спорта също ми се притъпява апетита.

Миналата година си изследвах инсулин и КЗ и бяха добре, но забелязвам, че пълнея макар и бавно.Дали от застояването в работата или от ЩЗ, за няколко години натрупах едни 10 кг.  Гледам да се движа и спортувам, не ме мързи, но общо взето работата ми е такава, че половин година имам време, половин година нямам време.Това се отрази на фигурата ми.

# 1 357
Здравейте! Започнах де чета темата - много интересна, но и много дълга, стигнала съм досега до 20-та страница само, а нямам търпение да си задам въпросите Simple Smile Ще наваксам с четенето, но да ви разкажа моята история и да поискам съвет.

Накратко за мен:
Скрит текст:
Преди 10-тина години имах поликистозни яйчници. Тогава правих изследване и за ИР и нямах. 2-3 години пих Диане 35, проблемите, които имах изчезнаха и реших че съм се излекувала. По принцип се старая да се храня здравословно. Имам склонност да качвам килограми, затова почти винаги съм на хранителен режим. Не на диети, те отдавна не работят при мен Simple Smile След първата бременност свалих 10 кг за 10 дни пълен глад. След втората опитах отново, на осмия ден бях свалила само 1 кг и се отказах. Така че просто реших, че трябва да съм на режим. Това, което работеше при мен е бавни въглехидрати в първата половина на деня, което обикновено беше овесена или ръжена каша с мед, ядки и плодове на закуска. На обяд, когато съм на работа, кисело мляко с пълнозърнест хляб или някакви солети, или пък сандвич. И никакви въглехидрати след 14 часа. С този режим се чувствах отлично, карала съм така по 5-6 месеца и всеки път обаче нещо се обърква и почвам да минавам отново към безразборно хранене /т.е. почвах да ям въглехидрати и вечер/. С изключение на две групи храни, които съм ги зачеркнала твърдо от менюто си от поне 10 години - всичко, що съдържа растителни хидрогенирани мазнини и концентрирани въглехидрати като пасти, торти и пр. Единственото, което ме изкушава, е шоколадът. Безалкохолно не пия. Алкохол много рядко. С всичко това исках да кажа, че не съм била чак толкова неразумна в храненето през последните години. На фона на това, което днес вече знам, за абсолютната вреда от брашното и захарта, съм си била един профан де, и не се успокоявам особено, че "има и по-зле". Просто ми дава надежда, че може да не съм съсипала напълно тялото си.

Очевидно ще остана за дълго в тази група, тъй като вчера съвсем рутинно си пуснах един тест, без да усещам някакви здравословни проблеми. Резултатите са притеснителни: HOMA индекс 11,3, инсулин 47, серумна глюкоза 5,38. Решила съм да не хуквам по лекари. Строг режим на хранене и физическа активност, повторни изследвания след 1-2 месеца, и ако няма подобрение тогава. Един въпрос имам само - мога ли да си го позволя с подобни резултати или работата е критична?

# 1 358
Тъмнозелена, какви референтни стойности имаш за инсулина? Много висок ми се струва, това на нулева минута ли е или след обременяване?

# 1 359
Тъмнозелена, какви референтни стойности имаш за инсулина? Много висок ми се струва, това на нулева минута ли е или след обременяване?
Тестът е HOMA, не е с обременяване. Пиша ги направо още веднъж, заедно с референтните ст-сти:
НОМА индекс 11,3  (реф.: под 2,5 - нормален, от 2,5 до 5 - граничен, над 5 - висок)
Инсулин 47,38 mkU/ml (реф. 2,6 - 24,9)
Серумна грюкоза 5,38 mmol/L (реф. 2,76 - 6,11)

# 1 360
  • София
Класическа ИР.

# 1 361
  • Бургас
зрелият боб и лещата освен протеините имат и   много въглехидрати - 60-65г. на 100г.,  грахът  има доста по-малко, а зеленият боб - най-малко, така че не виждам как при нисковъглехидратен режим може да си позволявате леща и зрял боб,  и най-вече ако ги употребявате задължително трябва да се консумират на обед, а не за вечеря

# 1 362
Консултирах се с личния лекар, искаше да ми даде направление за ендокринолог и така е редно да бъде, но  реших да си поема риска. За един месец, не повече. При положение, че това нещо явно го имам от доста време още един месец няма да е фатален без лекарства, но с драстична промяна на хранителния и двигателния режим. В края на февруари ще се тествам пак.

Искам да ви попитам как сте с водата? Аз пия много, поне 3 литра на ден (минерална, трапезна, сменям марките периодично), понякога и повече. Не бих казала, че ме мъчи някаква жажда, не, просто ми харесва да пия много вода и се чувствам добре. Сега се замислям дали е добре това, дали не претоварвам по някакъв начин организма? Какво препоръчват при ИР по отношение на водата - трябва ли да се ограничава до някаква норма, или напротив - да се увеличи?

# 1 363
  • до най-прекрасния мъж
Силната жажда е симптом на диабет. Аз също пия много вода, но нямам диабет, нямам и ИР или поне не знам да имам /нямам симптоми/.

# 1 364
  • София
3л на ден не е симптом за диабет.

Общи условия

Активация на акаунт