Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 968
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 365
Въпросът ми беше друг - дали е добре да се пие много вода и дали не пречи на нещо при ИР или напротив, дали се препоръчва увеличен прием. Знам, че може да е проблем при високо кръвно например, затова се замислям дали по някакъв начин не действа за добро или за лошо увеличения прием на вода при ИР. Възможно е и да няма връзка, разбира се. Какво казват лекарите?

# 1 366
Тъмнозелена, какви референтни стойности имаш за инсулина? Много висок ми се струва, това на нулева минута ли е или след обременяване?
Тестът е HOMA, не е с обременяване. Пиша ги направо още веднъж, заедно с референтните ст-сти:
НОМА индекс 11,3  (реф.: под 2,5 - нормален, от 2,5 до 5 - граничен, над 5 - висок)
Инсулин 47,38 mkU/ml (реф. 2,6 - 24,9)
Серумна грюкоза 5,38 mmol/L (реф. 2,76 - 6,11)

Аз за пръв път виждам толкова висок инсулин на нулева. Май само Елорка беше казвала, че има повече.

# 1 367
  • до най-прекрасния мъж
Препоръчително е да се пие достатъчно вода, за да не се дехидратираш. Не съм чувала или чела за ограничения в приема на вода /е, не по 10 л все пак Simple Smile/.
Аз също пия по 2-2,5-3 л вода на ден и се чувствам добре. Препоръчителното количество е 30 мл/кг тегло, за правилно протичане на процесите в организма.

# 1 368
Такъв НОМА индекс и толкова висок инсулин на гладно за пръв път виждам?! Rolling Eyes
Не мисля, че само с диета ще се справиш.

# 1 369
Скрит текст:

Галчудо, според мен също нещо има. Не може да съм се наяла и да усещам още глад, оттам мисля постоянно че съм гладна и завъртам някак си колелото.

Забелязвала съм, че когато приемам витамини/комбинирани, вътре има и минерали и др./ апетита ми е съвсем нормален, не ми се яде сладко, а и психиката ми е по-устойчива. Peace
Напоследък ги спрях. Иначе приемах магнезии и омега-3.
Всичко е много странно. Вечерях в 20ч боб яхния и почти една купа салата от рукола, марула, айсберг, всякакви зелени неща, даже ми беше тежко и след няма и 20 минути пак гладна, а сега преритвам. Направих си един чай, уж малко да излъжа стомаха. Имам още салата, ама стига съм яла. Това не го разбрах как стана, хем ми е тежко, хем гладна  #Cussing out
Боб, леща, грах СА въглехидрати.Може и да съдържат известен % протеин, но основната им съставка е въглехидрат.Затова, без тях.Или рядко, да речем 1-2 пъти месечно.
Предвид, че нямаш това усещане за заситеност, провери нивото си на лептин.Той е хормонът, който отговаря за чувството на глад.Ако имаш лептинова резистентност, това води до постоянно чувство на глад, дори след обилна храна.
Като напишеш "Лептинова резистентност" в Гутъл, излизат много статии.

Тъмнозелена, какви референтни стойности имаш за инсулина? Много висок ми се струва, това на нулева минута ли е или след обременяване?
Тестът е HOMA, не е с обременяване. Пиша ги направо още веднъж, заедно с референтните ст-сти:
НОМА индекс 11,3  (реф.: под 2,5 - нормален, от 2,5 до 5 - граничен, над 5 - висок)
Инсулин 47,38 mkU/ml (реф. 2,6 - 24,9)
Серумна грюкоза 5,38 mmol/L (реф. 2,76 - 6,11)

Аз за пръв път виждам толкова висок инсулин на нулева. Май само Елорка беше казвала, че има повече.
И аз.
Двоен инсулин на гладно никак не е добре.Това значи, че при едно обременяване ще хвръкне в небесата...
За да имаш такъв инсулин на гладно, това означава, че дълги години си се хранила въглехидратно, кръвната ти захар е била все нагоре-надолу, и сега вече тялото ти не успява с нормален инсулин да поддържа кръвната захар в норма.И съответно започва да бълва все повече и повече инсулин, за да държи захарта нормална.
Следващият етап:все по-висок инсулин, който в даден момент няма да успее да свали кръвната захар, резултат-диабет.
Не знам дали положението е критично, но не знам дали може да се мине без лекарства в случая.Трябва да си много, ама много мотивирана, за да се придържаш към изключително строго хранене с минимум въглехидрати, много движение и спорт.Ако имаш наднормено тегло, трябва да слезе до оптимални граници.

# 1 370
  • София
Причината за висок инсулин на гладно не е задължително високо въглехидратно хранене. Да не заблуждаваме. И други фактори отключват ИР.

Обаче толкова висок инсулин трябва задължително да се лекува! С метформин.

# 1 371
Давам си сметка какво е положението. Мотивирана съм, да. Надявам се да се размина с лекарствата, но това не значи, че няма да пия някои добавки - минерали, витамини, аминокиселини и др, които подпомагат метаболизма. Цигарите ще са проблем, защото трябва да се спират и аз нямам всъщност проблем със самото им спиране - правила съм го 2-3 пъти, не ми липсваха, но започвах да качвам килограми и в тази връзка умишлено пропушвах отново. Този път се надявам като ги спра едновременно с хранителен режим и повече движение, това да не се случи.

# 1 372
Причината за висок инсулин на гладно не е задължително високо въглехидратно хранене. Да не заблуждаваме. И други фактори отключват ИР.

Обаче толкова висок инсулин трябва задължително да се лекува! С метформин.
Добре, Основната причина за ИР е храненето.
Да, има и други, но не се знае все още, дали ИР е причина или следствие.
Конкретно при Тъмнозелена:
за да поддържа толкова висок инсулин, има причина.И ако няма заболяване, което да обясни тази стойност, другото възможно обяснение (според скромните ми НЕмедицински познания) е , че тялото й не реагира добре на въглехидратите.
Давам си сметка какво е положението. Мотивирана съм, да. Надявам се да се размина с лекарствата, но това не значи, че няма да пия някои добавки - минерали, витамини, аминокиселини и др, които подпомагат метаболизма. Цигарите ще са проблем, защото трябва да се спират и аз нямам всъщност проблем със самото им спиране - правила съм го 2-3 пъти, не ми липсваха, но започвах да качвам килограми и в тази връзка умишлено пропушвах отново. Този път се надявам като ги спра едновременно с хранителен режим и повече движение, това да не се случи.
Което пак води до промяна в храненето.
Интересно ми е, как се храниш в момента?
Какво ядеш, по колко пъти на ден, напитки?

# 1 373
  • София
Моите уважения,Amour*, но не е така. Обаче си права, че при доказана ИР, се налага силно ограничаване на въглехидратите.

# 1 374
Моите уважения,Amour*, но не е така. Обаче си права, че при доказана ИР, се налага силно ограничаване на въглехидратите.
О.к., аз не твърдя, че съм права.
Но, у мен изниква един въпрос:Ако причината за ИР не са въглехидратите и нямат общо с високия инсулин, защо тогава да ги ограничава?
Защото така казано, звучи все едно "Ябълките нямат отношение към увеличаване на диоптъра ти (произволен пример), но ти ги ограничи.".
Ако причината за ИР е висок кортизол например, не трябва ли да намали стреса?Защо да ограничава и въглехидратите, ако нямат общо с възникването на ИР?

# 1 375

Което пак води до промяна в храненето.
Интересно ми е, как се храниш в момента?
Какво ядеш, по колко пъти на ден, напитки?

До вчерашното изследване, храненето ми беше примерно следното:
До обяд не ям, нямам никакъв апетит, пия две дълги кафета, първото с една лъжица мед и канела, второто с мляко. По обяд нещо "бързо" - сандвич, или супа, ядене. Не обичам пържено, картофи, ориз - организмът си ми показва, че не ги иска, ама пустия хляб - него го ям, както и други прегрешения с брашно имам - разни солетки, тарали, понякога спагети, пица - това са ми лошите навици. Лека вечеря, месо или яйца със салати и зеленчуци, но понякога с хляб. Обаче.. след вечерята ядях шоколад, а имах и периоди, в които омитах несметни количества фъстъци /до 200 грама  Shocked/ - не знам защо ме влечеше към тях. Освен шоколада друга добавена захар не ям и не пия. Плодове хапвам умерено. Един, два пъти месечно бира, преди цикъл ми се припива много /с фъстъци, естествено  Grinning/. Та това ми е храненето в лошите периоди, когато не съм била на режим, за който писах в първия пост. При него се заставях да закусвам за да приема в първата половина на деня някакви въглехидрати, а в останалото време белтъчини и мазнини само. Като цяло месо и мазно не обичам, може би и затова се провалях с режимите. А килограми с тях определено по-лесно свалях.

Подчертавам, всичко това е в минало време. Сега ще правя нов режим, затова съм и тук, където споделяте своя опит  Hug

Цитат
Ако причината за ИР е висок кортизол например, не трябва ли да намали стреса?Защо да ограничава и въглехидратите, ако нямат общо с възникването на ИР?

Чакам подходящия ден от месечния цикъл, тогава ще изследвам останалите хормони. Да, има при мен и други проблеми, дотук от изследванията се вижда и проблем с хипофизата, като изследвам и останалите неща се надявам да се изясни картината. Но въглехидратите категорично трябва да ги намаля при тези нива на инсулина. Дори и да е другаде причината няма смисъл да наливам масло в огъня, така мисля, пък не знам дали е правилно.

# 1 376
Ама как всички се храните по 2,3 пъти дневно. И аз сутрин не съм толкова гладна, но час след като стана хапвам. Днес в 11 закусих 2 варени яйца с парче бекон и кашкавал. В 13 и 30 пържола с гъби и малко зелена салата и сега пак ми къркори всичко.

# 1 377
  • София
О.к., аз не твърдя, че съм права.
Но, у мен изниква един въпрос:Ако причината за ИР не са въглехидратите и нямат общо с високия инсулин, защо тогава да ги ограничава?
Защото така казано, звучи все едно "Ябълките нямат отношение към увеличаване на диоптъра ти (произволен пример), но ти ги ограничи.".

Защото при доказана ИР това е първа стъпка. Изобщо: рестрикция на въглехидратите / сладко, ориз, картофи, тесто/, спорт и метформин, спокойствие. Това казват докторите- всички тия.

# 1 378
 Грета Ей, не съм още напълно информирана и не съм изчела цялата тема тук, но някъде пишеше за лекарства, които като се почнат - не се спират. Метформинът такъв препарат ли е?

# 1 379
Ама как всички се храните по 2,3 пъти дневно. И аз сутрин не съм толкова гладна, но час след като стана хапвам. Днес в 11 закусих 2 варени яйца с парче бекон и кашкавал. В 13 и 30 пържола с гъби и малко зелена салата и сега пак ми къркори всичко.
Даже някои и по един път на ден можем да се храним Wink Имам такива периоди, когато работя по-усилено. Не се сещам да ям, или пък не ми се яде, или всичко, което ми е достъпно за хранене ми е някакво такова гнусно. И мога цял ден да не ям, само вечер. Така с месеци съм карала. Това не е хубаво разбира се, но едно мога да кажа - като минеш на диета/режим и почнеш да го мислиш сега в колко да ям, какво да ям, дали може да си позволя това или онова и в един момент става така, че само за ядене мислиш и още повече ти се яде. Поне при мен е така. Като се занимавам с нещо интересно и забравям да ям. По някое време ми прилошава, та се сещам...

Общи условия

Активация на акаунт