Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 906
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 440
Е, по-добре е от предишния ти режим  Mr. Green
Хубаво е, че не чувстваш глад.
Обаче аз не съм фен на изчисляване на калории. Това ме затормозява психически.
Месо и яйца защо не можеш да ядеш?
Месото и аз не обичам да го ям често, но го ям. Обаче яйцата са си полезни.
Впрочем спорта също увеличава инсулиновата чувствителност. Спортуваш ли нещо?
В закуската омесваш ли плодовете с орехите и авокадото?
Плодовете принципно не бива да се смесват с друга храна. Моята закуска е микс от сурови ядки и ги ям половин час след като съм си изяла плода.

# 1 441
Елора, защо си на мнение, че е лошо да не закусваш?

# 1 442
  • Ню Йорк
Ох, защо всички си мислят, че ИР се лекува за три дни  newsm78
Много потребителки тук години се борят да смъкнат инсулина.
Ама си пусни изследвания, лошо няма.

Не, Елора. Идеята е, че ако е от храната, все би трябвало да падне поне малко инсулина за 5 дни. Защото имаше мнения, че при мен може да е от нещо друго. Това ще се опитам да проверя. Иначе много ясно, че за 5 дни няма да се излекувам. Но имах и висок пролактин, и кой знае още какви други неща, в понеделник ще пусна по-подробни изследвания. За инсулин 47 на гладно сигурно трябва да съм закусвала до момента баници, обядвала баклави и вечеряла с толумбички. А аз не съм, чистосърдечно написах по-напред в темата какъв ми е бил хранителния режим по принцип...

На мен ми отне около 18 месеца, за да ми падне инсулина  Embarassed
Сега от около 20 дена съм отново на стриктен режим, малко по-различен от предишния, ама изследвания ще правя на около 30ти ден.
Днес точно седях и се чудех как така няма апарат за мерене и на инсулин, че никак не ми се виси по лаборатории за профили и подобни, ама то не е толкова лесно като кръвната захар. Wink

# 1 443

Един от ендокринолозите преди време ми го каза. Но нямаше време да ми обяснява подробно. В общи линии  според него е вредно за инсулина, а и за панкреаса. Тъй като тогава на мен закуската още ми беше кафе и някакъв плод ми каза, че лошо няма за плода, но след него трябва да хапна нещо засищащо.
Когато аз не закусвах години бях най-дебела. Ядах чак на обед и вече треперех, потях се и омитах де що видя. И аз като много хора сутрин не съм гладна и мога и да не ям. Обаче все пак ходя на работа, а  4 години и на лекции, защото учих. Та няма как винаги като огладнея да ям веднага. И после озверявам и треперя от глад. Веднъж така незакусила и на работа ми се зави свят и за малко да припадна. Това повече не мога да си го позволя.
После започнах да закусвам пълнозърнестта филия с извара и печена чушка. Добре ми беше, ама дойде и момента да махна хляба. Та си минах на суровите ядки.
Та откакто си почнах и да закусва - не съм озверявала от глад, треперела и потила. А и отслабването ми се усили.

# 1 444
Цитат
На мен ми отне около 18 месеца, за да ми падне инсулина
т.е. и при ограничен прием на въглехидрати инсулинът може да продължи да се отделя в по-големи количества? Мислех, че зависи от нивото на глюкозата и ако тя се намали и той намалява. Или не е толкова просто?

Елора, не спортувам, но вече се записах, от утре почвам един курс. Увеличих и ходенето пеша. Не ги ям отделно плодовете, то какви плодове, едно киви само на ден Laughing, исках да включа ябълка, скачат въглехидратите и захарите, не смея. Ще знам вече да не го ям заедно с орехите. Калориите не ги изчислявам изобщо, просто въвеждам консумираните храни в сайта, който посочих: cronometer.com и той ми ги показва. Идеята ми е там да следя отделните хранителни вещества, не толкова калоричността. Да не се съберат много въглехидрати от зеленчуците гледам. Поне на първо време, докато свикна, ми е много полезен този сайт.

# 1 445
Тук повечето отричат и плодовете. Едва ли не са отрова и са равни на вафли и кроасани. Но аз не мисля така.
Въглехидратите биват различни. И да се сравнява вафла с ябълка е безумие. И ГИ не винаги говори как точно ще се усвои едно киви от организма.
Давам пример. Спагетите се водят с нисък ГИ - 42. В различните сайтове ще има различно ГИ, но все е там някъде. Я иди разгледай ГИ на плодовете. Кивито е 53, а динята над 70.
Всеки да си следи реакцията на организма към различните храни и да си преценява.
Писала съм. Преди съм яла промишлени количества сладки храни през деня, а да не обяснявам след вечеря късно вечер всеки ден какви изпълнения съм правила. Това не се отказва ей така. Тези навици умират трудно. И при мен точно плодовете помогнаха. Просто започнах да замествам сладкото с плодове. Добре че не съм гледала туй ГИ, че можех и спагети да нагъвах и да се надявам да отслабна.
Ще взема лятото да направя експеримент. Ще се наплюскам с диня за закуска и ще ходя да се боцна  Mr. Green

# 1 446
Елорче, мисля, че си наясно защо се рестриктират плодовете.
Не защото са отрова, а защото имат много захари.
Не сравняваме какви вещества внасят в организма вафлите и плодовете, а че КЗ се увеличава, съответно и инсулинът.

# 1 447
  • Ню Йорк
На мен плодовете много ми вдигат захарта и сътветно инсулина.

# 1 448
Аз след малко тръгвам на тренировка, обаче такава слабост чувствам от сутринта, че се притесних как ще я направя. Закуската ми беше печени тиквички и извара. Мислих, мислих и хапнах четвърт банан. Мале, веднага усетих прилив на енергия Simple Smile Дано не съм си прецакала много режима...

# 1 449
Елорче, мисля, че си наясно защо се рестриктират плодовете.
Не защото са отрова, а защото имат много захари.
Не сравняваме какви вещества внасят в организма вафлите и плодовете, а че КЗ се увеличава, съответно и инсулинът.

Наясно съм.
Но на мен ми влияят добре.

# 1 450
От три дни съм на новият режим. Закуска - 1 киви, половин авокадо, 30 гр. орехи. Обяд - домати, краставици, извара, кашкавал, зелени маслини, зелена чушка - различни комбинации от тези. След обяд ако огладнея - варено яйце, краставица, зелени маслини. Вечеря - месо и зеленчуци /без кореноплодни/ или салата. Билков чай без захар когато ми се прииска. Сутрин едно кафе без захар. Това е. Смятам калориите и веществата в cronometer.com, ако ми липсва нещо, някакъв витамин или минерал - пия добавки. Калориите ми ги изчислява между 1000 и 1200 на ден. Въглехидрати - 38-41 гр. от които захари максимум 30, мазнини - 61-101 гр, белтъчини - 50-95 гр. В понеделник пак ще си правя изследване на инсулина, ако не съм го свалила, значи няма да е от храната, нали? Или въглехидратите пак са много?

Да допълня - глад не чувствам, само мозъкът ми отказва да работи на пълни обороти - както винаги, когато намаля въглехидратите Simple Smile
Искаш да избягваш въглехидратите, но храната ти е предимно такава....с изключение на авокадото, яйцето и месото.Изварата е протеин, та мазнини изобщо не видях.А именно те ще те държат сита.И няма да се стига до ядене на банан....
Аз след малко тръгвам на тренировка, обаче такава слабост чувствам от сутринта, че се притесних как ще я направя. Закуската ми беше печени тиквички и извара. Мислих, мислих и хапнах четвърт банан. Мале, веднага усетих прилив на енергия Simple Smile Дано не съм си прецакала много режима...
Закуската ти е била нискокалорична, без мазнини, нормално да усетиш слабост, то няма откъде да дойде "сила"....
---------------------------------------------------------
За плодовете съветите са да се избягват, защото не са препоръчителни за хора с ИР.Дори с фибри, те имат и доста захар, съответно също вдигат и КЗ, и инсулина.А нали целта е инсулина да спада....
Писах май, за да се смекчи ефекта на повишаване на КЗ от плодове, аз ги ям с мазнини-обикновено заквасена сметана.Единствено кисела ябълка ям "чиста", но моят инсулин вече е нормален, а и две години се храня НВ.

Един от ендокринолозите преди време ми го каза. Но нямаше време да ми обяснява подробно. В общи линии  според него е вредно за инсулина, а и за панкреаса. Тъй като тогава на мен закуската още ми беше кафе и някакъв плод ми каза, че лошо няма за плода, но след него трябва да хапна нещо засищащо.
Когато аз не закусвах години бях най-дебела. Ядах чак на обед и вече треперех, потях се и омитах де що видя. И аз като много хора сутрин не съм гладна и мога и да не ям. Обаче все пак ходя на работа, а  4 години и на лекции, защото учих. Та няма как винаги като огладнея да ям веднага. И после озверявам и треперя от глад. Веднъж така незакусила и на работа ми се зави свят и за малко да припадна. Това повече не мога да си го позволя.
После започнах да закусвам пълнозърнестта филия с извара и печена чушка. Добре ми беше, ама дойде и момента да махна хляба. Та си минах на суровите ядки.
Та откакто си почнах и да закусва - не съм озверявала от глад, треперела и потила. А и отслабването ми се усили.

Предвид, че повечето ендокринолози съветват да се яде често и по малко, за да се държи КЗ стабилна, най-вероятно затова е дал такъв съвет.Защото след САМО плод КЗ скача и бързо, и много.А това вдига и инсулина и е предпоставка за бърз глад след това.
А описаните симптоми са класическа хипогликемия.

# 1 451
Амур, откакто разбрах, че имам ИР съм заменила бялата захар с плодове. По простата причина, че бях силно зависима и не можех ей така да го спра. Трябваше ми заместител.
И по твоята логика би трябвало все още да ми е висок инсулина и да съм дебела. Щото нали плодовете имали захар. Ама не разбрахте, че има разлика между фруктозата в плодовете и бялата захар.
Ама не, свалила съм вече над 30 кг., а инсулина от 60 на гладно ми е вече 11.
Иначе си права, че само яденето на плод сутрин може да накара човек с ИР да озверее от глад и да изпадне в хипоглекимия.
Това състояние изчезна след като включих след плодовете и сурови ядки с овес.
Дори и като ядях извара с хляб пак имах понякога проблем. Но това е сигурно заради хляба. Но пак ми беше по-добре.
Аз на Тъмнозелена мислех да и пиша и за мазнините, но видях, че яде и маслини. То нали в тях има и мазнини.
И отново - не съм съгласна, че плодовете вдигат КЗ и инсулин както една вафла.
Това, че ти имаш проблем с плодовете, не означава, че и другите го имат.

# 1 452
Скрит текст:
Амур, откакто разбрах, че имам ИР съм заменила бялата захар с плодове. По простата причина, че бях силно зависима и не можех ей така да го спра. Трябваше ми заместител.
И по твоята логика би трябвало все още да ми е висок инсулина и да съм дебела. Щото нали плодовете имали захар. Ама не разбрахте, че има разлика между фруктозата в плодовете и бялата захар.
Иначе си права, че само яденето на плод сутрин може да накара човек с ИР да озверее от глад и да изпадне в хипоглекимия.
Дори и като ядях извара с хляб пак имах понякога проблем. Но това е сигурно заради хляба. Но пак ми беше по-добре.
Аз на Тъмнозелена мислех да и пиша и за мазнините, но видях, че яде и маслини. То нали в тях има и мазнини.
Не разбирам защо изобщо правиш сравнение плод-вафла....
Да, един плод няма да вдигне КЗ до нива, получени с 1 вафла, но все пак КЗ скача след плод.....А хора с ИР, ако искат по-бързи и по-добри резултати, е добре да намалят плодовете до минимум.
И не, аз нямам проблем с плодовете, писала съм, че почти всеки ден ям сезонен плод.
Но моят инсулин не е бил два пъти над горна граница, както на Тъмнозелена.При инсулин като нейния е добре дори да спре плодовете в началото, докато инсулина почне да влиза в норма.

# 1 453
Скрит текст:
Скрит текст:
Не разбирам защо изобщо правиш сравнение плод-вафла....
Да, един плод няма да вдигне КЗ до нива, получени с 1 вафла, но все пак КЗ скача след плод.....А хора с ИР, ако искат по-бързи и по-добри резултати, е добре да намалят плодовете до минимум.
И не, аз нямам проблем с плодовете, писала съм, че почти всеки ден ям сезонен плод.
Но моят инсулин не е бил два пъти над горна граница, както на Тъмнозелена.При инсулин като нейния е добре дори да спре плодовете в началото, докато инсулина почне да влиза в норма.

Не аз правя това сравнение, а ти и доста други. Анатамосвате ги едва ли не, а не е така.

# 1 454
Момичета, излязоха ми резултатите и тотално се ошашавих  Shocked

За 5-6 дни режим инсулинът е паднал от 47 на 11,3 (норма 2,6 - 24,9)
Серумната глюкоза от 5,38 на 4,35.
НОМА индекс 2.18

Гликираният хемоглобин ми е 5,1 при норма до 6,4.

Сега какво да мисля - не знам. Може ли да нямам ИР, а по някаква друга причина да съм качила инсулина при предишното изследване? Чудя се заради това, което прочетох тук, цитирам:
Цитат
Много потребителки тук години се борят да смъкнат инсулина.

Може ли пък толкова лесно да го сваля с режим, без лекарства?

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 15:48 от Тъмнозелена

Общи условия

Активация на акаунт