Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 888
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 470
ИР е състояне/синдром при липса на мерки води до диабет тип 2
ИР е до живот  ( в смисъл може да изчезне при правилна диета / или прием на хапчета), но ако се върнеш към старите хранителни навици и липса на спорт ИР се връща, т.е трябва цял живот да се грижиш за себе си.

# 1 471
Не е ли обратното? Аз също не мога да им запомня номерата, но:

- диабет 1 е страшният, инсулинозависимия, при който си на инжекции инсулин.
- диабет 2 е ИР - за който се пише всъщност в тази тема....
Той е по-лекият вариант, така да се каже....панкреасът при него произвежда инсулин все още.

Райче, прочети в нета за диабет 1 и за диабет 2 ....и ще разбереш разликата. Simple Smile

# 1 472
инсулиновата резистентност е пред диабетно състояние

# 1 473
При ИР има свръхпроизводство на инсулин, до един прекрасен момент в който панкреаса се "изморява", и не може вече да произвежда инсулин, тогава говорим за диабет тип 2

# 1 474
Не мога да разбера нещо, вие имате много по- голям стаж и сте изчели много повече, обяснете ми моля ви ИР диабет ли е? Начална форма ли е? Ако не е, задължително ли се развива диабет?
Защо и при ИР, и при диабет се приема Метформин? ИР до живот ли е?
ИР е състояние на преддиабет.
Без ИР тялото произвежда нормални количества инсулин, за да свали КЗ, повишена след хранене.
При ИР тялото произвежда огромни количества инсулин, за да свали същата КЗ.
Ако не се вземат мерки, в даден момент панкреаса ще се изтощи, той не може да произвежда безкрайни количества инсулин, и колкото и да произведе, клетките няма да реагират, т.е., КЗ ще остане постоянно висока.Което вече е диабет.
Метформина, доколкото знам, подобрява чувствителността на клетките към инсулина и пречи, до известна степен, на тялото да усвоява въглехидратите в храната.
ИР е до живот, да.С правилно хранене, спорт, движение, може да се държи инсулина под контрол.
Ако човек се храни високовъглехидратно, с лоша храна, ИР преминава в диабет.
Сега, за колко време, вече е според поносимостта на всеки организъм.

# 1 475
Искам да споделя със вас, че от около 1 месец спазвам режима на Бари Сайърс - Зоната. И се чувствам повече от прекрасно, апетитът ми за сладко почти е изчезнал, енергична съм и имам желание и за спорт.
Имам ИР, като HOMA индексът ми е около 2,5-2,8 което не е от най-фаталните случаи, но искам да го сваля максимално, без хапчета. И мисля че ще успея със този режим. Все пак чрез приема на храна влияем върху хормоните в тялото ни ( и инсулина също)
След 2 месеца съм на изследвания и ще споделя имам ли подобрение в резултатите благодарение на режима.

# 1 476
Амур, благодаря ти, че ми го обясни...на български. Тета, четох, ужасно много, няколко теми следя, уж...Ендокриноложката, когато попитах дали това е диабет, каза напротив, точно обратното. След обяснението на Амур вече разбирам какво е искала да каже, тогава бях толкова шашната, че не възприемах нищо. Свекър ми е диабетик, на инсулин, от преди 10-тина години. Тя беше категорична, че този тип не е наследствен. Но и аз разбрах, че при ИР се произвежда инсулин в повече, а моя позната, която също е на инсулин пие и Метформин...това ме омотва, при ИР е в излишък, диабетици си го набавят инжекционно, а и двете трябва да пият Метформин???

# 1 477
Попринцип темата за ИР и наследствеността е много спортна, твърди се че майката може да предаде ИР на плода, и детето да развие тази резистентност през пубертета (най-често)

# 1 478
Момичета, аз продължавам с режима. Достраша ме да вкарвам плодове ... до днес  Simple Smile
Сутринта хапнах 50 гр боровинки и 50 гр зелена круша. Гарнирано с 2 лъжици заквасена сметана и 30 гр орехи. Това нещо ме държа сита 5 часа. В останалите хранения за деня максимално изключих въглехидратите за да компенсирам. Обядвах 2 кебапчета и малко суфле от тиквички, за вечеря съм предвидила скумрия на скара със зелена салата. Калкулаторът ми показва: въглехидрати 35 грама, от които захари 20; мазнини 112 гр; белтъчини 107 гр; калории 1570. Така добре ли е? След закуската направих малко бързо ходене /30 минути/ за да изгоря поне малко от въглехидратите. Правилно ли е всичко?

# 1 479
Амур, благодаря ти, че ми го обясни...на български. Тета, четох, ужасно много, няколко теми следя, уж...Ендокриноложката, когато попитах дали това е диабет, каза напротив, точно обратното. След обяснението на Амур вече разбирам какво е искала да каже, тогава бях толкова шашната, че не възприемах нищо. Свекър ми е диабетик, на инсулин, от преди 10-тина години. Тя беше категорична, че този тип не е наследствен. Но и аз разбрах, че при ИР се произвежда инсулин в повече, а моя позната, която също е на инсулин пие и Метформин...това ме омотва, при ИР е в излишък, диабетици си го набавят инжекционно, а и двете трябва да пият Метформин???

Не бях чувала при инсулинозависимия диабет да се приема и метформин, но аз не съм спец де...

На колежка мъж й бил с диабет по нейните думи. Аз като чуя диабет, и се сещам за инсулинозависимият. Като я разпитах се оказа, че е на метформин, тоест има ИР...

# 1 480
Тета, моята позната е на инсулин, сигурна съм, бие си 2 пъти дневно. Изписали са и Сиофор /което е същото мисля/, но тя не го пие, защото не и понася на стомаха. Единственото ми обяснение е,  тези препарати да подпомагат усвояването или разграждането на инсулина...Затова ви казвам, че съвсем се обърках

# 1 481
Скрит текст:
Момичета, аз продължавам с режима. Достраша ме да вкарвам плодове ... до днес  Simple Smile
Сутринта хапнах 50 гр боровинки и 50 гр зелена круша. Гарнирано с 2 лъжици заквасена сметана и 30 гр орехи. Това нещо ме държа сита 5 часа. В останалите хранения за деня максимално изключих въглехидратите за да компенсирам. Обядвах 2 кебапчета и малко суфле от тиквички, за вечеря съм предвидила скумрия на скара със зелена салата. Калкулаторът ми показва: въглехидрати 35 грама, от които захари 20; мазнини 112 гр; белтъчини 107 гр; калории 1570. Така добре ли е? След закуската направих малко бързо ходене /30 минути/ за да изгоря поне малко от въглехидратите. Правилно ли е всичко?
Принципно е правилно.Стига ти да се чувстваш добре и показателите да са наред.
Не помня, имаше ли кг за сваляне?Защото тези калории може да са ти малко....

Диабетът не е точно обратното, по-скоро продължение на развитието на ИР.
Не знам дали Метформина не се изписва повече да пречи на тялото да усвоява въглехидратите....защото повечето ендокринолози направо си съветват диабетиците да си ядат всичко.
Което, според мен, е супер грешно, но всеки сам си решава.
Аз предпочитам да огранича въглехидратите в храната и да не пия лекарства, вместо да си тъпча въглехидрати (защото конвенционалната храна е предимно въглехидратна) и да пия метформин.

# 1 482
  • до най-прекрасния мъж
Момичета, записах се да чета, защото и ние се сбълскахме с това състояние. При нас положението е следното:
КЗ - около 5, 5 и нещо на 0, 60 и 120 мин. Инсулин - 5 и нещо на 0 мин., 40 на 60 мин и 60 на 120 мин. НОМА индекс 1,5. Страшно ли е това? Предприели сме мерки, но искам да знам доколко е развито заболяването.

# 1 483
  • София
Тета, пишеш неща, които нямат нищо общо с истината.

Диабет тип 1 е по рождение или се открива като дете, бие се инсулин. Обикновено в един момент настъпва усложнение, тъй като организмът се изтощава цял живот да има проблем. При деца често се поставят инсулинови помпи и си живеят по-нормално отколкото на инжекции.

Диабет тип 2, известен преди като старчески, но в днешно време все по-млади хора стигат до него. Ако се хване навреме и се полага усилия и човек има късмет, ще си кара на метформин. Ако не,  на инсулин. Понякога дори и човек да е стриктен се стига до инсулин. Съответно и тук може да има множество усложнения.

ИР, ако не се контролира, може да доведе до диабет тип 2.  Зависи колко е тежка, ако се изразходва много инсулин, се влиза в преддиабетно състояние и човек трябва много да внимава. Безкомпромисно, без само една хапка или мързи ме да спортувам. ИР съвсем успешно може да се подобри. Аз съм пример за това, показателите ми влязоха в норма и вече си водя съвсем нормален живот. Но винаги човек трябва да има едно наум със сладките напитки или при бременност. Моето мнение е, че ако човек се подготвя за деца, трябва да свали всички показатели, за да може да е поготвен, за това, което го чака. При ИР много често се развива гестационен диабет, затова дисциплината е важна.

blue.angel, тук не сме лекари, но все пак, за да изкажем някакво мнение ни дай реферетни стойност и мерни единици. В различните лаборатории мерят по различен начин.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 15:47 от Niya-

# 1 484
Скрит текст:
Принципно е правилно.Стига ти да се чувстваш добре и показателите да са наред.
Не помня, имаше ли кг за сваляне?Защото тези калории може да са ти малко....

Скрит текст:
Диабетът не е точно обратното, по-скоро продължение на развитието на ИР.
Не знам дали Метформина не се изписва повече да пречи на тялото да усвоява въглехидратите....защото повечето ендокринолози направо си съветват диабетиците да си ядат всичко.
Което, според мен, е супер грешно, но всеки сам си решава.
Аз предпочитам да огранича въглехидратите в храната и да не пия лекарства, вместо да си тъпча въглехидрати (защото конвенционалната храна е предимно въглехидратна) и да пия метформин.
[/spoiler]

Имам да свалям, да. Преди да разбера, че съм с ИР не ми бяха проблем, но сега вече ще ги махна - чета, че създават допълнителни проблеми.

Напълно те подкрепям за метформина. И аз това се чудя, мой близък с диабет 2 тип го пие, пък яде хляб, ориз, картофи, позволява си и алкохол, и разни други такива неща. Не го разбирам аз това нещо. Но има и друго, много хора, особено по-възрастни, нямат никаква представа какво е това въглехидрат, какво е белтъчини, виж за мазнините по-разбираемо им е. Други пък нямат воля. Та така, застраховат се лекарите. Иначе всичко би могло да се контролира само с храненето, ако не е някаква супер напреднала фаза. Сега се мъча да се преборя с ММ, от известно време взе да прави корем и го влече към сладкото, както никога. Никога не е имал наднормено тегло и цял живот яде като разпран, по хляб и половина на ден. Но ми се струва, че вече и неговата работа отива към ИР. Не можел обаче да откаже хляба. Не можел и туй то. Ужас, не знам какво да го правя...

Общи условия

Активация на акаунт