Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 878
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 485
Сладки напитки вкъщи никога не са се пили...нямаше да ме е толкова яд, ако прекалявахме с вредностите, но не е така. Наши познати пият кола и фанта вместо вода....е, поне засега мисля нищо им няма. На колко време се изследвате тези, които не пиете Метформин? Правите ли нещо специално преди изследването?

# 1 486
  • до най-прекрасния мъж
За съжаление нямам референтни стойности, изследванията са правени в болница и те не са записани в документа, който са дали.
Знам, че не сте лекари, но поне сте се сблъсквали. Пък ние сега тепърва четем и навлизаме в материята.

# 1 487
Рая, много си се стегнала, не си помагаш с това тръшкане, приеми станалото, успокой се малко, с правилно хранене и спорт ще овладеете нещата
Стресът е голям фактор, ще го уплашиш още повече детето

# 1 488
Рая, много си се стегнала, не си помагаш с това тръшкане, приеми станалото, успокой се малко, с правилно хранене и спорт ще овладеете нещата
Стресът е голям фактор, ще го уплашиш още повече детето

Права си, аз пред нея се държа. Когато сме при лекаря тя е пред мен и аз не смея да питам всичко, затова си позволявам тук, да го прочета, смеля....

# 1 489
  • София
Сладки напитки вкъщи никога не са се пили...нямаше да ме е толкова яд, ако прекалявахме с вредностите, но не е така. Наши познати пият кола и фанта вместо вода....е, поне засега мисля нищо им няма. На колко време се изследвате тези, които не пиете Метформин? Правите ли нещо специално преди изследването?

Рая, това са митове, че само хората, които ядат боклуци развиват такива заболявания. Моят опит и на близките ми показва друго. Аз тогава и поддържах 48-51 кг, когато ми го откриха. Но няма какво да си мислим защо на нас, ако не е това, на човек друго му се стоварва на главата. Всеки нещо го мъчи, а хубавото на ИР, че е във вашите ръце да се справите. И съм сигурна, че ще се справите, щом има желание, ще стане!

Относно изследванията, всичко е много индивидуално, трябва да се действа спрямо показателите. ЗА МЕН само обременявато с глюкоза показва точен резултат дали да се увеличат или намалят хапчетата. Обременяване обаче не е добре да се прави повече от един път в годината, освен ако не е наистина наложително.

Ако стойностите са завишени още на нулева минута, тогава проследяването е лесно, могат изследвания да се правят периодично, докато не се свалят показателите. При тях няма значение колко често, тъй като не се натоварва с глюкоза.

А да споделя и аз какво направих: При мен на 0 минута проблем нямаше, нито с КЗ, нито с инсулин, но не исках да чакам една година до следващото обременяване, така че си взех апаратче за кръвна захар, установих от кои храни ми се покачва КЗ по-близко до нормата и си изследвах различните плодове как ми действат, спрях напълно тях. Най-високо беше от фреш (логично). Записвах си резултатите през три месеца от малка чаша фреш колко ми е КЗ и така следях резултата за себе си.

# 1 490
Рая, и аз смятах, че не съм прекалявала особено, защото се сравнявах с други хора, които ядат каквото и колкото си искат /например един от тях е мъжът ми, както споменах/, а нито качват килограми, нито им се отразява по друг начин. Тук във форума има една друга тема, в която също се говори за ИР и едва когато погледнах там, разбрах каква била работата. Темата е тази: http://old.bg-mamma.com/?topic=1015245  погледни първия скрит текст, там където обясняват за 25% от хората еди си какво, за 50% еди си какво и за останалите 25% еди що си. Ами това е, просто сме изтеглили късата клечка... Ще ми се да го знаех по-рано, има толкова много неща, които съм консумирала до момента през живота си, а съм могла съвсем спокойно да се лиша от тях. Не да си износвам панкреаса и да се чудя сега дали мога да хапна шепа боровинки...

# 1 491
Тета, пишеш неща, които нямат нищо общо с истината.

Не мисля. Написах това, което съм чела...

# 1 492
Скрит текст:
Скрит текст:
Момичета, аз продължавам с режима. Достраша ме да вкарвам плодове ... до днес  Simple Smile
Сутринта хапнах 50 гр боровинки и 50 гр зелена круша. Гарнирано с 2 лъжици заквасена сметана и 30 гр орехи. Това нещо ме държа сита 5 часа. В останалите хранения за деня максимално изключих въглехидратите за да компенсирам. Обядвах 2 кебапчета и малко суфле от тиквички, за вечеря съм предвидила скумрия на скара със зелена салата. Калкулаторът ми показва: въглехидрати 35 грама, от които захари 20; мазнини 112 гр; белтъчини 107 гр; калории 1570. Така добре ли е? След закуската направих малко бързо ходене /30 минути/ за да изгоря поне малко от въглехидратите. Правилно ли е всичко?
Принципно е правилно.Стига ти да се чувстваш добре и показателите да са наред.
Не помня, имаше ли кг за сваляне?Защото тези калории може да са ти малко....

Скрит текст:
Амур, благодаря ти, че ми го обясни...на български. Тета, четох, ужасно много, няколко теми следя, уж...Ендокриноложката, когато попитах дали това е диабет, каза напротив, точно обратното. След обяснението на Амур вече разбирам какво е искала да каже, тогава бях толкова шашната, че не възприемах нищо. Свекър ми е диабетик, на инсулин, от преди 10-тина години. Тя беше категорична, че този тип не е наследствен. Но и аз разбрах, че при ИР се произвежда инсулин в повече, а моя позната, която също е на инсулин пие и Метформин...това ме омотва, при ИР е в излишък, диабетици си го набавят инжекционно, а и двете трябва да пият Метформин???
Диабетът не е точно обратното, по-скоро продължение на развитието на ИР.
Не знам дали Метформина не се изписва повече да пречи на тялото да усвоява въглехидратите....защото повечето ендокринолози направо си съветват диабетиците да си ядат всичко.
Което, според мен, е супер грешно, но всеки сам си решава.
Аз предпочитам да огранича въглехидратите в храната и да не пия лекарства, вместо да си тъпча въглехидрати (защото конвенционалната храна е предимно въглехидратна) и да пия метформин.

Имам да свалям, да. Преди да разбера, че съм с ИР не ми бяха проблем, но сега вече ще ги махна - чета, че създават допълнителни проблеми.

Напълно те подкрепям за метформина. И аз това се чудя, мой близък с диабет 2 тип го пие, пък яде хляб, ориз, картофи, позволява си и алкохол, и разни други такива неща. Не го разбирам аз това нещо. Но има и друго, много хора, особено по-възрастни, нямат никаква представа какво е това въглехидрат, какво е белтъчини, виж за мазнините по-разбираемо им е. Други пък нямат воля. Та така, застраховат се лекарите. Иначе всичко би могло да се контролира само с храненето, ако не е някаква супер напреднала фаза. Сега се мъча да се преборя с ММ, от известно време взе да прави корем и го влече към сладкото, както никога. Никога не е имал наднормено тегло и цял живот яде като разпран, по хляб и половина на ден. Но ми се струва, че вече и неговата работа отива към ИР. Не можел обаче да откаже хляба. Не можел и туй то. Ужас, не знам какво да го правя...[/spoiler]
Да, ако имаш кг над нормалните за височината, е по-добре да ги няма.
Явно мъжът ти дълго време е подъдржал висок инсулин, предвид храненето му, сега вече организма му изнемогва и почва да дава "фира".Просто няма как цял живот да злоупотребяваш с тялото си, а то да доживее до 90 здраво и право.
Не са виновни само сладките напитки, захарта, десертите....Зависи най-вече от поносимостта на всеки отделен организъм към въглехидратите.Това мисля, си е генетично заложено.
Някои могат да ядат безпроблемно и по някой десерт, и картофи, и боб, и хляб по малко, без това да се отрази особено до преклонна възраст.Други обаче не трябва да припарват до хляб повече от 2 пъти месечно, например....
От две години се храня ВМ НВ, два пъти съм правила изследвания, през една година.Инсулина ми беше спаднал двойно.Каня се пак да си пусна, минаха около 6 месеца от последните, ама да видим кога ще стигна до лабораторията...

# 1 493
Тета, пишеш неща, които нямат нищо общо с истината.

Не мисля. Написах това, което съм чела...

Тета, изобщо не е вярно, че диабетиците са на инсулин.
Само тези, които изобщо не произвеждат собствен. И тези с диабет 1.
Майка ми, леля ми, баба, много колеги са само на хапчета, метформин.
Аз също имах изписан Сиофор, като положението ми беше като на Ния.
Благодарение на правилното хранене не пия нищо.
Днес си изследвах КЗ - 4,4.

ИР е предиабет.
Не винаги преминава в диабет, ако се внимава.

# 1 494
Аз същото имах предвид...което и вие казвате. На инсулин са при инсулинозависимия диабет.
Може би объркването идва от там, че и ИР се нарича диабет...но от друг тип.
?

# 1 495
Да, но има и неинсулинозависим.
Отделят собствен инсулин, но не сваля КЗ. Малко е.
Диабет 1 е само на инсулин, диабет 2, на хапчета и като пак ядат всичко, на инсулин.

# 1 496
  • София
Аз същото имах предвид...което и вие казвате. На инсулин са при инсулинозависимия диабет.
Може би объркването идва от там, че и ИР се нарича диабет...но от друг тип.
?

Не, ИР не се нарича диабет. ИР води до диабет тип 2, ако не се контролира. Диабет тип 2 в началото е на същите хапчета в по-големи дози, при лош контрол и недостиг на инсулин или некачествен такъв се стига до биене на инсулин също като при тип 1.

# 1 497
ИР никога не се е казвала диабет, не знам защо се бъркаш.

# 1 498
Здравейте. Придържам се към режима и вече седмица и половина съм намалила въглехидратите. Преди ежедневно деня ми не минаваше без цял шоколад или понички, както и поне 3 филийки хляб, мекици, бургери, банички, ориз или картофи. За тези 10 дни съм си чупнала 2 парченца /от малките парченца/ шоколад и съм си сложила в едни кюфтенца съвсем малко ориз, съотношение 80:20 кайма и ориз. През останалото време се храня с месо, салати и яйца. Има какво да се желае да ги намаля още повече, но всичко с времето си. Яденетата от 5, сега са 4, като страшния глад не го чувствам. Единствено, като усетя че ставам леко гладна и хапвам, но и да не усетя голям глад пак си хапвам, като усетя че ми става нервно или леко ми отмалява, причината не знам от тревожността ли е или от глад, не мога да определя. Килограмите са -2 , макар че нямам за сваляне:) Уплашихте ме с плодовете и сега дори банани не взимам, ако си гризна една хапка и го давам на мъжа ми, иначе по 2 на ден си ги изяждах.
Четох, че чиата е с по малко въглехидрати, мога ли да я слагам вместо лъжица овесени? Овесените бяха с повече.
П.с - Антидепресантите, покачват ли инсулина?

# 1 499
Ок...приемам забележката.😊
Мислех, че ИР е диабет тип 2.
Извинявам се.....

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 20:37 от teta75

Общи условия

Активация на акаунт