Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 874
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 500
Нели, може от антидепресантите да ти се яде толкова
вдички за които знам, че пият се позакръглиха, докато се лекуваха

# 1 501
Нели, може от антидепресантите да ти се яде толкова
вдички за които знам, че пият се позакръглиха, докато се лекуваха
Това ми е от няколко месеца, антидепресанта ми го изписаха преди седмица и половина, заради постоянната тревожност, не можех дори да работя пълноценно, но това е за друга тема. Постоянно ходя с храна, със ставането започва подготовката за храненията, огладнявах през 2 часа, тъпчех се с какво ли не, сега глада понамаля, но пак през около 2-3 часа ставам изнервена, нещо ми отмалява и дори да не съм толкова гладна пак започвам да се храня защото ми става по лошо, не знам проблема голяма част е психологически. С много хора говорих с ИР, никой няма такъв апетит и по толкова да се храни. Това много ми тежи, надявам се с намалянето на въглехидратите да се нормализират нещата, всекидневно изпадане в ужас щом огладнея.

# 1 502
Здравейте. Придържам се към режима и вече седмица и половина съм намалила въглехидратите. Преди ежедневно деня ми не минаваше без цял шоколад или понички, както и поне 3 филийки хляб, мекици, бургери, банички, ориз или картофи. За тези 10 дни съм си чупнала 2 парченца /от малките парченца/ шоколад и съм си сложила в едни кюфтенца съвсем малко ориз, съотношение 80:20 кайма и ориз. През останалото време се храня с месо, салати и яйца. Има какво да се желае да ги намаля още повече, но всичко с времето си. Яденетата от 5, сега са 4, като страшния глад не го чувствам. Единствено, като усетя че ставам леко гладна и хапвам, но и да не усетя голям глад пак си хапвам, като усетя че ми става нервно или леко ми отмалява, причината не знам от тревожността ли е или от глад, не мога да определя. Килограмите са -2 , макар че нямам за сваляне:) Уплашихте ме с плодовете и сега дори банани не взимам, ако си гризна една хапка и го давам на мъжа ми, иначе по 2 на ден си ги изяждах.
Четох, че чиата е с по малко въглехидрати, мога ли да я слагам вместо лъжица овесени? Овесените бяха с повече.
П.с - Антидепресантите, покачват ли инсулина?

Браво на теб. Много се радвам  Hug

За чията знам, че е полезна. Аз имам, ама в последно време не я ползвам. Трябва да почна пак.
Чела съм, че в нея има протеини и за ИР е полезна.
Виж сега, много си плашлива. И с тая тревожност. Стига си се тревожила. Не можеш ли да пробваш като усетиш, че се тревожиш и мислиш лоши неща да отклониш мислите към нещо положително.
Аз доскоро ядях банани, но ми омръзнаха вече. Веднъж в седмицата хапвам половин ако ми се прияде и останалото го омита някой друг.
Мисленето смятам, че е важно и то особено отношението към храната, пък и за други неща също. Да се наплашиш от плодове не е хубаво. По-скоро ограничение трябва, но точно тези въглехидрати са необходими за организма барабар с витамините. И салатите естествено.
Лично аз не усещам да ми се вдига кръвната захар много от плодовете. Но ананаса като го ям засега съм установила, че от него после зверски съм гладна. Ама нали съм изградила вече желязна воля и не се излагам да се нахвърлям на храна.

# 1 503
  • Бургас
ЗА МЕН само обременявато с глюкоза показва точен резултат дали да се увеличат или намалят хапчетата. Обременяване обаче не е добре да се прави повече от един път в годината, освен ако не е наистина наложително.

Защо не е добре да се прави обременяване повече от един път в годината? Аз замислям изследване, последното от което беше преди през 6 -7 месеца.  newsm78

# 1 504
  • София
Защо не е добре да се прави обременяване повече от един път в годината? Аз замислям изследване, последното от което беше преди през 6 -7 месеца.  newsm78

За това не съм категорична, че е  вярно, то въобще едва ли има единно мнение. На мен ендокринолога ми така ми е казвал, както и го бях чела в сайта на Британската диабетна асоциация, там има много статии за диабет (в момента обаче не мога да намеря линк). А наскоро момиче сподели за същия съвет и в друга тема тук, мисля, че беше в Дневника за отслабване. Но това е от многото неща покрай диабета и ИР, за които няма едно мнение, сигурна съм, че различните лекари ще кажат различно време, през което може да се прави обременяване.  Ще ми е интересно и другите момичета тук, ако споделят на тях колко са им казали техните лекари.

Иначе идеята защо да не се прави често е ясна, това изследване е много натоварващо за панкреаса, то не е все едно сме изяли едно парче торта, а доста повече, защото е и течност и се усвоява веднага от организма. А хората с ИР трябва да се щадят. Бях попаднала даже на американска статия, в която жена си правила всеки месец обременяване в продължение на година май беше и учените смятаха, че това е причината да стигне до диабет тип 2.

Аз лично съм си правила един път през две седмици. Първото изследване беше с компрометирани стойности и затова се наложи втори път, но трябва да се внимава.

# 1 505
ЗА МЕН само обременявато с глюкоза показва точен резултат дали да се увеличат или намалят хапчетата. Обременяване обаче не е добре да се прави повече от един път в годината, освен ако не е наистина наложително.

Ти сериозно ли питаш?  
Отговори си на два въпроса.
С какво се прави обременяване?
И каква храна хората с ИР трябва да спрат да консумират?
Извода е?

# 1 506
  • Бургас

Защо не е добре да се прави обременяване повече от един път в годината? Аз замислям изследване, последното от което беше преди през 6 -7 месеца.  newsm78

Ти сериозно ли питаш?  
Извода е?

Елора сериозно питам - да! Аз не съм лекар. Отговорих си на въпросите преди да попитам, но защо не се прави щадящо примерно на две години тогава?!
Но си задавам и още много други въпроси, съобразно моето състояние. Ако през това време ми увеличават глюкофажа, а може би резултатите ми са положително повлияни /променени/ в следствие на нисковъхлехидратна диета, а аз засилвам лекарствата?!

Да не говорим колко години съм си живяла с ежедневен прекомерен прием на въглехидрати /нищо, че не обичам и хапвам сладко, картофи/ и никой не ми предписа изследването с обременяване на по-ранен етап, въпреки оплакванията при преглед. Напротив, ендокринолога ми каза да намаля мазнините /аз и мазно не обичам и не ям/.
При изследването на гладно и инсулина и глюкозата ми бяха в референтни граници, FT4, TSH и антителата също. След 120мин обаче инсулинът ми е бил повишен 2,5 пъти над нормата. Като следствие е предписан прием на глюкофаж.  След 6 месеца пиене на лекарства, се оказва, че при изследване на гладно - всички показатели вървят нагоре и TSH и инсулина и глюкозата и НОМА индекса е доста над нормата, без явна промяна на хр.навици. Тогава реших да променя до колкото е по силите ми храненето като нисковъглехидратно и си усещам промяната.

Niya, благодаря за отговора!

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 12:32 от ilinayor

# 1 507

Защо не е добре да се прави обременяване повече от един път в годината? Аз замислям изследване, последното от което беше преди през 6 -7 месеца.  newsm78

Ти сериозно ли питаш?  
Извода е?

Елора сериозно питам - да! Аз не съм лекар. Отговорих си на въпросите преди да попитам, но защо не се прави щадящо примерно на две години тогава?!
Но си задавам и още много други въпроси, съобразно моето състояние. Ако през това време ми увеличават глюкофажа, а може би резултатите ми са положително повлияни /променени/ в следствие на нисковъхлехидратна диета, а аз засилвам лекарствата?!

Да не говорим колко години съм си живяла с ежедневен прекомерен прием на въглехидрати /нищо, че не обичам и хапвам сладко, картофи/ и никой не ми предписа изследването с обременяване на по-ранен етап, въпреки оплакванията при преглед. Напротив, ендокринолога ми каза да намаля мазнините /аз и мазно не обичам и не ям/.
При изследването на гладно и инсулина и глюкозата ми бяха в референтни граници, FT4, TSH и антителата също. След 120мин обаче инсулинът ми е бил повишен 2,5 пъти над нормата. Като следствие е предписан прием на глюкофаж.  След 6 месеца пиене на лекарства, се оказва, че при изследване на гладно - всички показатели вървят нагоре и TSH и инсулина и глюкозата и НОМА индекса е доста над нормата, без явна промяна на хр.навици. Тогава реших да променя до колкото е по силите ми храненето като нисковъглехидратно и си усещам промяната.

Niya, благодаря за отговора!
Извинявай, но въпроса ти звучи като човек, който си няма да идея какво е ИР и как захарта влияе на панкреаса. А би трябвало да си запозната.
Обременяване съм правила само веднъж, когато ми установиха ИР и не планирам да правя повече. Не смятам да се тровя. А глюкофажа смятам да си го спра по мое усмотрение. И това ще стане като сваля още 10-12 кг и инсулина на гладно ми падне още малко. Също така смятам като отслабна още малко, да се наплюскам хубавичко и да ходя да се боцна да видим след обилно ядене как е инсулина. Та, обременяване не ми трябва.
Дори при последното боцване не ходих на ендокринолог. Че за какво да ходя. Аз резулатите ги разбирам и знам, че имам още за отслабване и инсулин за сваляне. И да ходя за да ми каже пий глюкофаж да ми вземе пари за нещо, което и аз си знам. Как пък не.
И аз не съм лекар, но когато разбрах, че имам ИР, седнах и попрочетох доста неща. Тоест знам какво да ям и какво да не ям. Логично е, че пиенето на тази глюкоза при изследванията натоварва панкреаса.
Да се прави често би било пагубно. Логично е.
Какво значи това ако ти увеличат дозата? Увеличиха ли ти я? Задаваш си излишни въпроси за неща, които не са се случили. Че кой лекар при хубави резултати би вдигнал глюкофажа  newsm78
Аз също съм живяла години ядейки много въглехидрати и особено сладки неща. Но не знаех въобще какво е това въглехидрат и как влияе. Сега знам.
А това, че ендокринолога ти е казал да намалиш мазнините е малоумие. Би трябвало обременяване да ти пусне и да ти обясни за въглехидратите, но много от ендокринолозите са идиоти /без извинение/. Не им  пука за хората и отбиват номера с вредни съвети. Може би получават повече пари ако превърнат някого в диабетик и им ходи по-честичко.
И е абсурдно да пиеш глюкофаж и да консумираш въглехидрати като преди.
Все едно да съм болна от бронхопневмония, да пия антибиотици и да изляза полугола зимата на - 10 градуса, щото видиш ли пия антибиотици и те ще ме предпазят.

# 1 508
Елорче, браво за поста! 🌹

# 1 509
  • Бургас
Елора, вече ми звучиш познато. Явно много сме изпатилите от закъснели и неправилни диагнози.
И аз поизчетох доста и заради това ми се сториха нелепи препоръките на ендокринолога, като видимо втори резуртати след 6 месечен прием на лекарствата не ми подобрява състоянието, дори напротив. Ако преди половин година имах само ИР, сега според прочетената симптоматика мисля, че имам и метаболитен синдром. Ето заради това, докторът ми увеличи глюкофажа и ми каза да не ям мазно. Не мога да устоя на тестените солени закуски, пастата, пицата...макар, че иначе съм любител на суровите зеленчуци. През последната година си изтърках краката да ходя по разни кабинети, заради комплексни оплаквания и всеки те тъпче с лекарства и лекува симптомите, а не причината..не иска да види общата картина и да я събере в едно. Коремът ми подут, твърд като камък - все едно съм бременна със слон и расте още, крайниците и не само те - отекли, кръвно вдигам, болят ме ставите, показателите ми се завишиха, холестерола...Показвам си глезените на доктора и той ми препоръчва да ги мажа с крем да омекне кожата, че изглеждаха подути до пръскане. Все едно на козметик съм отишла. После си чета амбулаторния лист и всичко ми било нормално и в норми.  #2gunfire

В крайна сметка реших да не пия нищо от предписаното, дори спрях и глюкофажа, не само, че не го увеличих. От две седмици ям всякакви зеленчуци в изоблие и пилешко месо. През това време видимо изхвърлих много вода, спрях да пия диуретика и въпреки това вече не съм така подпухнала, дори в глезените.Няколко кила паднаха, намалих чувствително обиколката на корема и омекна. Дори кръвното ми падна чувствително - меря го по пет пъти на ден, за да проследявам състоянието си. Твърде рано е да правя заключения, за сега са само наблюдения. Заради това искам и да повторя изследванията на инсулина и глюкозата и да видя дали се повлияват от промяната.  Rolling Eyes

Храната може да бъде и лек и отрова, ако си намериш своята доза. Търся и с лекари и без тях. Wink

# 1 510
Искате да кажете, че не препоръчвате посещението при ендокринолог за ИР, защото изписват само лекарства?
Аз продължавам да огладнявам бързо, утре ще махна овес.ядки, взех си чиа.
В 10 хапнах кис.мляко с 1 л. овес.ядки, в 12 и 30 две сарми, към 15ч свинско месо със салата, което към 17ч доядох и в 19ч леща.  Никъде няма тесто, сладко, картоф. Всичко съм изхвърлила от менюто. За всяко нещо чета колко въглехидрати има, лещата е с малко, засища уж. Гледам да търпя, но като ми премалее и хапвам. Чак съм и отслабнала, дано с времето намалее този апетит:)

# 1 511
  • Бургас
Искате да кажете, че не препоръчвате посещението при ендокринолог за ИР, защото изписват само лекарства?
Само споделям мене как ме лекуваха и колко години загубих в лутане, защото никой не ми предписа да се изследвам с обременяване, тъй като на гладно всички показатели си ми бяха ок. Надявам се, че съм изолиран случай.  Tired

# 1 512
Не мога да устоя на тестените солени закуски, пастата, пицата  
Забрави за тези въглехидрати!Не обвинявай лекарите ,а започни да правиш каквото трябва.Не че много са в час ,но с баниците съботираш и тяхното лечение.Вземи и претегли една пица и й сметни въглехидратите .Това са много,много въглехидрати,които за теб са буквално отрова.Може да се свикне постепенно без пици ,пасти,хляб и всякакви теста и брашна.Чията ,киноа  и всякави изгъзици ,също забравете.Настройката трябва да е тези храни постепенно да изчезнат от менюто,а не с какви други да ги заместим.

# 1 513
Не мога да устоя е само оправдание.
Всеки може, стига да иска.

# 1 514
ilinayor, мисля че метаболитен синдром и ИР е едно и също. newsm78
Също като теб ендокринолозите години не ми изследваха КЗ и инсулин.
От 27 годишна разбрах от ендо и изследвания, че имам Хашимото и хипофункция. Откри го, защото се оплаках от поредната 3 месечна липса на цикъл. Но от него не съм чула и думичка как да се храня. Питала съм - яж каквото искаш.  И така няколко години докато не смених няколко ендокринолози и накрая попаднах на една, която явно е учила повечко и ми пусна КЗ и инсулин. Обясни ми нещата на кратко. Не я разбрах много добре, но седнах и сама попрочетох. Но пак тя ми каза единствено да махна бялата захар. Можела съм да ям хляб, ориз и картофи. Само да не пипам сладко. Даде ми брошурка за диабетици на която пишеше, че мога да ям филийка с лютеница  Joy
Впрочем миналата година като отидох при личния за направления за обичайните изследвания + кз му казах, че и инсулина ще си изследвам. А той ми каза - "Инсулина няма никакво значение дали ти е висок или нисък. Пълна си, защото просто си такава, ген какво да правиш" Падна ми в очите този човек.

Скрит текст:
Аз продължавам да огладнявам бързо, утре ще махна овес.ядки, взех си чиа.
В 10 хапнах кис.мляко с 1 л. овес.ядки, в 12 и 30 две сарми, към 15ч свинско месо със салата, което към 17ч доядох и в 19ч леща.  Никъде няма тесто, сладко, картоф. Всичко съм изхвърлила от менюто. За всяко нещо чета колко въглехидрати има, лещата е с малко, засища уж. Гледам да търпя, но като ми премалее и хапвам. Чак съм и отслабнала, дано с времето намалее този апетит:)

Не прави свободни съчинения. Никъде не съм казвала такова нещо. Това си е мое лично решение за моите си проблеми. Ако си намериш добър ендо, посещавай си го, ако нещо имаш проблем или ти е неясно.
Единствено бих отишла ако в изследванията за ЩЖ има нещо нередно, защото там не ги разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт