За бързи КУЛИНАРНИ въпроси отговори

• 62 242
  • 765
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Имам прилично количество пресен естрагон. Не виждам друго приложение, освен да го изсуша за подправка.  newsm78 Ако имате други идеи, ще съм благодарна да ги споделите.
То е само за сушене, както и джоджен,  а другите като босилек, мента замразявам. Магданоз и копър няма смисъл, защото са налични цяла година. Моркови също замразявам, праз, целина, чушки всякакви цветове, ей такива нещица.

# 436
  • Плевен
Благодаря, момичета.  Hug Да, успях за сега да изсуша половината,(не че ще успея да употребя цялото количество, все още нямам навика да го използвам в много рецепти).Прочетох , че се използва за горчица и оцет, но не ми стана ясно по какъв начин. За оцета, предполагам, че просто мога да добавя вътре клонче, което да го ароматизира, но за горчицата нямам идея.

# 437
Какво приготвяте с рикота? В сладки или солени рецепти има приложение?

# 438
И в двете-за мен е като извара.
Чийзкейк може да се направи,канелони/или друга паста  с рикота и спанак например.

# 439
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Благодаря, момичета.  Hug Да, успях за сега да изсуша половината,(не че ще успея да употребя цялото количество, все още нямам навика да го използвам в много рецепти).Прочетох , че се използва за горчица и оцет, но не ми стана ясно по какъв начин. За оцета, предполагам, че просто мога да добавя вътре клонче, което да го ароматизира, но за горчицата нямам идея.

това, ако си правиш сама горчица.

аз го обичам много и го слагам в бели супи, на пилешка върви много, гъбена.
сос Беарнез се прави с естрагон.
има и един словенски сладкиш с естрагон, но се прави напролет, когато стръкчетата са младички.
там се ползва по-голямо количество.

иначе клонче се слага в оцет и така се ароматизира.

# 440

домашната горчица е страхотна, може да пробваш да си направиш, тази е с естрагон http://pep-4o.blogspot.bg/2012/10/blog-post_22.html и сама си "редактираш" киселиност, сладост, лютивина... по ваш вкус. Аз напоследък слагам в хляба по 1 с.л.  Mr. Green защото обичам да правя горчица, а не ядем толкова много, но хляба става  хубав с нея (вместо кисело мляко)
Пилешката супа както  казва asyalein е вкусна с естрагон като подправка - в началото май усетиха моите, но свикнаха, важно е да не прекаляваш   
изобщо на пиле много върви, ето едно пиле в сметанов сос и естрагон http://pep-4o.blogspot.bg/2010/09/blog-post_11.html
За ароматния оцет са ти казали - пълня бутилки с разни клончета вътре - сухи, пресни... както и зехтина
Скрит текст:
и сос Беарнез http://pep-4o.blogspot.bg/2011/01/blog-post_27.html
Марчева, пресни копър и магданоз целогодишно има, но понякога се случва човек да няма в къщи и втакива случаи замразените вършат чудна работа  Grinning Сандъче с магданоз винаги имам, но зимата не може да смогне да расте и ползвам за салати, а за готвене вадя замразен.  Peace

# 441
  • София
......................... Марчева, пресни копър и магданоз целогодишно има, но понякога се случва човек да няма в къщи и втакива случаи замразените вършат чудна работа  Grinning Сандъче с магданоз винаги имам, но зимата не може да смогне да расте и ползвам за салати, а за готвене вадя замразен.  Peace
Разбира се, че е така. Нямам достатъчно място, само 3 бр чекмеджета са ми и затова  избягвам да го замразявам, предпочитам други неща да попълня. Това със саксиите нещо при мен не ще. Тази година си купих един босилек, точно с тази цел да си имам винаги свеж, ами станаха едни малки листенца и много цъфтя и повече нищо. Затова него най-вече го замразявам направо на големи китки, много го ползвам.

Много ползвам рикота,  пълня канелони, кейкове, пиле приготвям с рикота и още и още.

# 442

С рикота приготвям Шоколадово-портокалов терин.
https://nashiterecepti.com/recipes/shokoladovo-portokalov-terin-1

# 443
Във фурна ще го съсипеш стека. Може да стане медиум месо като примерно свинско филе - няма кост, няма мазнини много, относително тънко е и отгоре хваща само леко коричка - около 16 минути го държа.

Но за медиум на т боун - или грила с много високата температура или на су вид и после ако искаш коричка, може да го минеш накрая на тиган за запечатване. В печка не стават тези неща.

Криси,пеп-4о,
Направих го за 15 мин на скарата. Получи се равномерно и както си трябва мидиум реар. 6-7мин едната страна, 4-5 мин другата, изключих скарата и го завих с фолио за още 4-5 минути. Оставих в тавичка да почине още 8-10 мин хлабаво покрито с фолиото. Супер стана.
От вторият път го докрахме с общи усилия... Simple Smile
Благодаря ви!!

Последна редакция: нд, 15 окт 2017, 10:40 от ЛъчеНаДъгиче

# 444
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
Привет  wavey wavey wavey

имам въпрос към корпуса за бързо реагиране

как се стерилизират буркани във фурната

имам 5 компота от сини сливи и не ми се занимава с
традиционния начин с варене

или може би ще дадете съвет как да стане по-бързо.... newsm78

Hug Hug Hug

# 445
  • Стара Загора
Привет  wavey wavey wavey

имам въпрос към корпуса за бързо реагиране

как се стерилизират буркани във фурната

имам 5 компота от сини сливи и не ми се занимава с
традиционния начин с варене

или може би ще дадете съвет как да стане по-бързо.... newsm78

Hug Hug Hug
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=731608.msg … 76036#msg26076036

# 446
Това нещо с фурната не ми звучи да е много бързо... за пет компота бих ги сложила в голяма тенджера на котлона, вместо цялата процедура с тавата.

# 447
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/

вилия    Hug Hug Hug

natka , приемам съвета, но нямам голяма
тенджера в която да сложа бурканите, така че
и водата да ги покрие.... ooooh!

# 448
  • София
Искам да правя кюфтета ...в каймата сложих лук , 1 яйце,1 филия стар хляб,подправка  за кайма и магданоз (така си я правя аз ,за вас незнам )но се чудя да сложа ли и фикс ,,малки тайни ” на Маги за пържени кюфтета .... ?!

# 449
Аз не слагам. Но малко кисело мляко или газирана вода слагам да са пухкави.

Общи условия

Активация на акаунт