С хъс и страст започна 8 клас

• 69 463
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
  • гр. София
Tsv, БРАВО за успешното стартиране на учебната година на твоята щерка с отлични оценки по АЕ и ФВС  smile3501
Бележниците не са им подпечатани още?  Sick
Да...   newsm78 наистина velina_v някъде се изгуби... Скоро не е писала за впечатленията от новото училище, за ученичката  smile3520 Дано да са здрави  Praynig

# 346
  • София
Габиплюс, как е младежът с английския?
Вчера ми се обади една приятелка, детето й е в една от паралелките в НПМГ с биология и английски. Направо се втрещих като ми каза, че учителката по английски казала на децата, че е поръчала учебници от ниво А2 дори без да препита децата на какво ниво са. А нейното дете също досега е учило друг език в училище и въобще не е ходило на курсове или уроци по английски. Добре поне, че е било в неформална среда с чуждоезични деца и оттам е понаучило това-онова. Справя се детето, явно има усет за езика. Обаче много други деца се затруднявали въпреки, че са учили английски в курс или в училище.
И за парашутистите ми се оплака, но аз я бях предупредила да си знае и да не е изненадана. Mr. Green

# 347
Tsv, браво на Теди!
Как направо учебници за А2 ниво? Ние купихме и за А1.
Аз съм в отпуск по никое време. Сега уопях да се класирам.
Тази сутрин крещях у нас. Нашият стана, мота се пред телефона на игрички, че като потеглих. А днес има входно ниво по география.

# 348
Нашите пък са си взели учебници А2 и В1 по АЕ. Не знам как се преценява. На Йо му е лекинко трудно, но за сега се справя. (Все пак е учил 7 г този език в училище преди това.) В класа им май нямат дете, което да не е изучавало АЕ до сега. Вчера се похвали, че входното по биология било много лесно,а той се притесняваше че няма да се справи. След часовете пък ходили на физическо в спортния център на ТУ - София. Харесало му.

Днес в училището има родителска среща за всички осмокласници в зала на ТУ-София Simple Smile Да видим какво ще каже съпругът ми довечера. Ще отиде и ще си припомни стари спомени от студентството и докторантурата Simple Smile

В часовете му при класната (по АЕ), класната му се обръща към него с мистър Д.... (фамилията), а на останалите използва първите имена. На него това доста му допада - харесва си фамилията и му харесва да му я казват (а тя е малко сложна за изговаряне). Simple Smile

# 349
  • София
Габиплюс, как е младежът с английския?
Вчера ми се обади една приятелка, детето й е в една от паралелките в НПМГ с биология и английски. Направо се втрещих като ми каза, че учителката по английски казала на децата, че е поръчала учебници от ниво А2 дори без да препита децата на какво ниво са. А нейното дете също досега е учило друг език в училище и въобще не е ходило на курсове или уроци по английски. Добре поне, че е било в неформална среда с чуждоезични деца и оттам е понаучило това-онова. Справя се детето, явно има усет за езика. Обаче много други деца се затруднявали въпреки, че са учили английски в курс или в училище.
И за парашутистите ми се оплака, но аз я бях предупредила да си знае и да не е изненадана. Mr. Green
  Ами как да е... Трудно му е, не знам изобщо как ще догони децата, но е мобилизиран и си вярва, че ще успее да се справи. Хубавото е, че успя да преодолее първоначалното си притеснение да пита госпожата непрекъснато и за всичко, което не разбира. Сто пъти му повторих, че учителката е там, за да учи децата, а ако на някое дете нещо не му е ясно, трябва да пита, докато го разбере. Та явно той си пита, а тя му отговаря. Но определено си го има дискомфорта от по-напредналите деца, които продължават да искат препускане в материала напред, защото "това си го знаят". Всяка вечер повтарям, че той трябва да положи десет пъти повече усилия, за да се справи, пък дано ме послуша и си остане все така мобилизиран във времето. Правят диктовки, че и преразкази даже на английски... Трудно му е, това е положението. Simple Smile                                                               

# 350
  • Пловдив
При нас първата оценка за годината е Аусгецайхнет 6 по немски Blush

# 351
  • София
Вяра, това, че в училище е учено 7 години английски понякога нищо не означава. Тук нямам предвид твоето дете, а моето. Обучението му по английски беше пълна скръб. Само една година беше добре, но госпожата (тя им преподава единствено и само в тази година) успя да позапълни някои дупки и това беше. През другото време нищо и половина. Обаче учителката (която им преподава 4 години) все големи работи приказваше кой-как напредвал. А тези дето напредваха ходеха на курсове тук и там. Моят син не само нищо не научи, той просто намрази езика. И ако беше приет в ЕГ с английски както ми бяха първоначалните намерения и му започнат от А2, това би означавало да го запиша на частни уроци. Направо щеше да се откаже. Защото кофтито учене е по-лошо от никаквото учене на езика. Вече има негативно отношение и това по-трудно се преодолява от изоставането.

# 352
  • София
И аз все още се надявам да се справим без частни уроци по английски. Сега от моята камбанарийка виждам, че разпределянето на деца по класове на случаен принцип е грешка, когато става въпрос за училища с интензивен език, който масово се учи в училище и в школи. Децата трябва да се разпределят по ниво на знания и след това да се работи индивидуално с всеки клас, за да може по-знаещите деца да са в конкурентна среда и да не се отегчават в час, а по-незнаещите да започнат от самото начало, за да запълнят дупки и да изградят качествена основа на езика. Абсурдно е от дете, неучило езика до момента, да се изисква да прави преразказ на английски, барабар с децата, които са учили в Британика от малки или просто са попаднали на добри учители до седми клас. Има нещо сбъркано в тая схема на обучение и в случая не само моето дете е потърпевшо. Самият той казва, че знаещите деца се отегчават в часовете по английски и си цъкат на телефоните, защото упражненията са елементарни за тях и ако моят син прави със зор упражнението за 10 минути, другите деца се справят за секунди и после започват да скучаят, да се въртят и така часовете са безполезни и за тях самите на тоя етап. Дано нещо се промени за децата, които ще кандидатстват след нашите...

# 353
Да странно е защо няма определяне на ниво по езика. Моето пък е от другите деца, тя е учила 6 год. английски в Британика и сега наистина това започване от азбуката е чиста загуба на време за нея. Имат по 18 часа седмично английски, но въпреки това тя наистина се отегчава в часовете и най-вероятно така ще бъде до втория срок. В резултат на това, че си написва домашното още в училище, практически  е супер свободна и само се шляе по улиците, което не ми харесва..Много е лежерно положението при нас.

# 354
Права си Жълто Цвете! И аз някога се водих учила 6 г учила АЕ, и на края в университета си се записах в групата на начинаещите. Редица причини тогава спомогнаха да не науча езика.А в старото у-ще на синът ми учителката се стараеше децата да научат повече. Аз съм доволна, че синът ми има едно прилично ниво без да е ходил на курс. Признавам си обаче, че в къщи му дадохме стабилна засилка в първи - втори клас. От там той си пое нещата в свои ръце, научи се как да учи по този предмет и съм доволна, от това което успя да усвои до момента. Пожелавам и на синът на gabiplus бързо да успее да настигне съучениците (макар че е ясно, че ще е трудно наистина)!

Спомням си, че някога когато аз бях ученичка, в началото на 9 клас (аз кандидатствах след 8 клас) пускаха тест по АЕ, за определяне на нивото. Съответно класа по този предмет се делеше на две групи - група на начинаещи и група на напреднали. Така учителката работеше с по-малко ученици и нещата бяха наистина точни. Не знам защо сега не се прави пак така. За мен специално по езиците и ИТ, децата трябва да са разделени и по по-малко (имам в предвид да не е целия клас).

# 355
При нас първата оценка за годината е Аусгецайхнет 6 по немски Blush
Браво!
Вяра , права си , че е добре и по чуждите езици децата да са на групи, но там по норматив минималната бройка за група явно е 14 ученика. Нашите бяха на групи по НЕ и АЕ, когато в класа бяха 30 деца в 5- ти и 28 в 6- ти клас. Сега са 26 и карат чуждите езици заедно. И в 7- ми бяха накуп.

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 16:51 от Чиби

# 356
  • София
В старото училище на сина ми, всеки клас наистина беше разделен на две групи по френски, но разделението беше по азбучен ред, а не по ниво на владеене на езика. При всички случаи обаче, малката група е по-добрия вариант за обучение. Разбира се, много неща зависят и от потенциала на детето, неговите амбиции, старание, хъс за успех... Моят син реално седем години е учил френски език в училище, може свободно да чете, да води диалог, да превежда. Вероятно има пропуски, но има и знания. Ще почакам още малко, за да видя дали ще се справи с английския в училище и после ще търсим евентуална алтернатива с малко побутване от частни уроци.

# 357
  • София
Идеята на езиковите гимназии е точно да се започне изучаване на езика от А и Б. Така е по програмата на МОН за всички езици и за всички гимназии. Това, което правят учителите да започват от по-високо ниво е своеволие. Ако се предизвика една проверка на инспектората и внезапно се присъства на урок, формално би трябвало да бъдат наказани за неспазване на програмата. Не е редно и родителите са в пълното си право да се жалват, но знам, че никой няма да го направи, защото се страхува да не се отрази на детето. Това че някой е записал детето си на курс и то е на високо ниво си е негов проблем и не му дава право да отнема възможността на децата, които не са учили езика, да започнат както трябва и да изградят стабилна основа. Ами в София има 17то училище, където основният език е френският. Има деца, които учат към Шилер и там учат немски. Сигурно има и други училища с тези езици. Родителите може да нямат време и средства за допълнително учене на английски. Това означава ли, че децата не могат да кандидатстват в английска езикова гимназия и да получат полагащото им се обучение по езика?

Между другото ние бяхме точно така с големият ми син - 6 години учи английски и то 5 от тях с частен учител. Беше много добър, когато в осми клас започна да учи в английска гимназия. Но това си беше негов избор. Как ли не го молих и увещавах да избере друг език - НЕ и НЕ. Беше се запънал като магаре на баир. Много ме беше яд. Обаче той не се оплакваше въобще, че няма какво да учи в 8 клас. Блажено го проспа и беше много доволен, че чак към средата на втория срок му се наложи да учи. Примирих се, какво да правя. Така го беше тряснал пубертета, че беше невъзможно да изляза на глава с него Sad

# 358
2АЕГ имат учебници от А1 и започват оттам... и на "добрите" по английски им се отелва вола от писане на транскрипции Wink що'т са мно'о дОбри, намерила им е цаката учителката, грам не скучаят Smiling Imp

# 359
  • Русе
2АЕГ имат учебници от А1 и започват оттам... и на "добрите" по английски им се отелва вола от писане на транскрипции Wink що'т са мно'о дОбри, намерила им е цаката учителката, грам не скучаят Smiling Imp
   Точно така е. И при нас ги подпукаха с транскрипията, която не бяха учили. И както почват от А и Б , пак е различно от А и Б то в началния курс . Материалът е систематизиран и подреден на големи блокове информация. С 4 часа на ден английски , тези които не са го учили ще настигнат, а за тези които са го учили ще излязат всички дупки, ако има. Никак не го намирам за излишно дори и като повторно минаване за училите. Нищо, че езикът му е силен и учиха на подгрупи 7 години.В началото до 4 клас и аз си мислех за някакви допълнителни езикови курсове, даже го бях пратила на езиков лагер в 4 клас, но прецених, че е ненужно, а в нашия случай и невъзможно.

Утре има контролно по български. Прибра се в 4 часа, защото ходиха да избират с баща си ново колело и в 16.45 - насвяткал думите по английски хукна на тренировки. Обеща като се върне в 8 да пише домашно и да преговаря за контролно. Много бил наясно с материята и нямало проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт